Popunie Music Support Rotterdam: VROOOM in WORM

vrooomVROOOM organsieert zondag 20 april een avond in WORM. VROOOM is een collectief dat regelmatig in de Kapelzaal van Het Klooster Oude Noorden bijzondere events organiseert met focus op “experiments in left field music, improvisation, electro acoustic, electronica and performance art, adding dj’s, visuals or anything else that excites.”

Op het programma staat onder meer de bezwerende slowmo ambient van Rotterdamse act Barhûs, de breekbare maar gecontroleerde improv van Costa Ernsting en Lasse Passage; een Noorse artiest die als student een tijdlang het Poortgebouw als uitvalsbasis benutte en regelmatig samenwerkte met lokale musici. Een begenadigd en origineel muzikant, die momenteel werkt aan een audio vierluik voor Eat Concrete.

Extra informatie
Datum: zondag 20 april
Locatie: WORM, Boomgaardsstraat 71, Rotterdam
Aanvang: 20:30 uur / Deur open: 19:30 uur
Entree: 6 euro / 5 euro (voorverkoop)

Nodig hier je vrienden uit en voor meer informatie bezoek je de website van WORM of de website van VROOOM.

Dit evenement wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.

Grrruwelijk – Walhalla voor muziekliefhebber met open geest

foto jeroen columnIn een vorige column schreef ik al over twee Rotterdamse initiatieven die (beginnende) dj’s de kans geven hun kunnen aan de wereld te tonen: 15 Minuten Draaien (Rotown) en Piek-Up! (Piek). Sinds begin maart is daar een derde aan toegevoegd: Grrruwelijk.

Open geest
Grrruwelijk is ontsproten aan het brein van Hans ‘Tweedehands’ van Hoffe, en vindt elke maandagavond (21.00 – 00.00 uur, toegang gratis) plaats in Jazzcafé Dizzy. Voor deze avonden selecteerde Hans (DJ El Mano Secundo) een stuk of 10 dj’s – waaronder Denz Da Denz, DJ Mousique, Mark Ritsema, DJ Oscar (voorheen Okkie), DJ Sidi (Sid Idiopath), Mike Redman en Lato Uno – die  steeds wisselende duo’s vormen. Het idee is dat beide dj’s elkaar uitdagen en op elkaar reageren. En dat allemaal “met platen die je nooit te horen krijgt en nergens kunt vinden, maar die je zeker verrassend in de oren zullen klinken. Een muzikale avond voor mensen die van een uitdaging houden.” Jazz is de basis, maar de dj’s mogen draaien wat ze willen. Carte blanche.

Dat blijkt prima uit te pakken. Op een gemiddelde Grrruwelijk-avond stuiteren je oren van straight jazz (Stan Getz) naar oosterse oud-klanken (John Berberian), R&B van Rex Garvin & the Mighty Cravers, vreemde ritmes van Captain Beefheart, een Colombiaanse versie van Purple Haze en weer terug naar Yusef Lateef, Charlie Parker of Charles Mingus. En daarnaast natuurlijk – zoals beloofd – de platen die je nooit hoort en nergens kunt vinden. Een walhalla voor muziekliefhebbers met een open geest.

Grote glimlach
Die muziekliefhebbers hebben de weg naar Dizzy helaas nog niet massaal weten te vinden. Daar staat tegenover dat de weinige early adopters die tot nu toe bij Grrruwelijk aanwezig waren Dizzy rond sluitingstijd weer met een grote glimlach verlieten.

Hans had de eerste weken ook niet op veel mensen gerekend. De maandag blijft een lastige uitgaansavond. Iedereen herstelt nog van het weekend, de werkweek is net begonnen. Toch ziet Hans voldoende kansen voor Grrruwelijk. “We zijn nog maar net begonnen, en we hebben nog weinig aan publiciteit gedaan. Dat gaat de komende weken veranderen. Maar we gaan voorlopig sowieso door met deze avonden. Grrruwelijk gaat een vaste waarde worden, daar ben ik van overtuigd.”

I Like Mondays!
En dat is goed nieuws voor Rotterdammers die muzikaal verrast willen worden. Ook ik wist af en toe niet wat ik hoorde, terwijl ik in mijn leven toch wel wat platen heb gehoord. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Hans, die als eigenaar van een tweedehands platenzaak ook het een en ander heeft zien langskomen. Hoe (on)bekend ook, het was allemaal geweldig.

Zo’n avond als Grrruwelijk is natuurlijk niet zo ingewikkeld: twee dj’s met toffe platen, een biertje van barman Ruud en goed gezelschap van andere muziekliefhebbers. Praten over platen, tips uitwisselen, nieuwe vrienden maken. Dat is wat Hans (ook) met deze avonden voor ogen staat, een community van gelijkgestemden creëren.

Dat lijkt te gaan lukken. Er is op maandag weinig te doen in Rotterdam. Dizzy vult dat gat, en wordt straks echt de plek waar je op maandagavond moet zijn. Vanaf nu zingen we dus elke week in koor: Friday I Have Monday On My Mind!

www.dizzy.nl

Jeroen van de Beek

Vinylverzamelaar. Historicus. Voormalig radiomaker. Parttime dj. Rotterdammer.

Op de foto: DJ El Mano Secundo en DJ Mousique