Popunie Live presenteert Boka de Banjul in BIRD

Met Homegrown ontdek je in een ongedwongen sfeer (met een biertje erbij!) hét geluid van morgen. De beste jonge, muzikale talenten uit Rotterdam (en verder) staan op het BIRD-podium om hun toekomstmuziek te laten horen.

Voortgekomen uit eindeloze nachtelijke sessies met talloze musici, startte de griot Ebou Gaye Mada in 1999 zijn groep Boka de Banjul. Het collectief van bandleden met diverse muzikale achtergronden en van verschillende afkomst werd een krachtcentrale van positieve energie. Inmiddels is Boka de Banjul gevestigd in Rotterdam en de muziek gevormd tot een strakke Gambiaanse mbalax beïnvloed door stijlen zoals jazz, Afrobeat, reggae, West-Afrikaanse rock en nog veel meer. Muziek die goed te vergelijken is met die van Ifang Bondi en Youssou N’Dour.

Iedereen die deze superband bezig ziet, wordt aangestoken door een golf van energie. De bandleden spelen met zoveel passie, vakmanschap en liefde voor muziek dat het publiek binnen no-time wordt gepakt door de ritmes, de melodieën en de overrompelende performance. Het is een belevenis om zoveel kracht, kwaliteit en improvisatietalent bij elkaar te zien.

Op de Homegrown-editie van donderdag 12 april presenteert Boka de Banjul haar debuutalbum Lu Jot Yomb, wat alles op zijn tijd betekent in Wolof (de lokale taal die gesproken wordt Gambia). Het album komt uit op het UK/NL label Mink Records. Na de albumpresentatie begint de promotietour die de band langs festivals brengt zoals The Life I Live, Bevrijdingsfestival Wageningen en Zwarte Cross.

Extra informatie
Datum: donderdag 12 april
Locatie: BIRD café, Raampoortstraat 26-28
Aanvang: 21.30u
Entree: gratis

Bekijk het event op de website van BIRD of het Facebook-event.

Luka – Welcome, Generation Everything

  • Welcome, Generation Everything

  • Luka
    • Genre: indiepop, singer/songwriters
    • Release-type: ep, digitaal
    • Label: self-released

De muzikale loopbaan van Lisa Lukaszcsyk uit Rotterdam dendert voort. En terecht. Onder de naam Luka is ze inmiddels toe aan haar tweede ep en dat is nationaal én internationaal niet onopgemerkt gebleven. De reacties zijn zó positief dat het Elbow ter ore kwam en de band vroeg Luka vervolgens om de aftershow te verzorgen bij de concerten in AFAS Live. Het zal niemand verbazen dat Luka ja zei.

Op Welcome, Generation Everything kiest Luka voor de weg die haar het beste past. Vooraf heeft ze zich scherp ingeluisterd met Feist, Sylvan Esso en Bon Iver, niet toevallig ook haar grote inspiratiebronnen. Daar is veel van terug te horen op de acht nummers tellende ep, maar Luka voegt daar zeker ook veel eigens aan toe.

Na de eerste luisterbeurt ben je direct overtuigd van de hoge kwaliteit van de ep, van de veelzijdigheid en van de keur aan indie-elementen die te horen zijn. Luka’s stem zorgt voor kippenvel, zeker in het wonderschone Folded, waarop minimalisme hoogtij viert, de stilte mag vallen en je meegaat op een avontuurlijke muzikale trip langs een ongerept landschap. Bijna vijf minuten lang leidt Luka je rond en je valt van de ene verbazing in de andere. Heel indrukwekkend.

Het intermezzo ø vormt de opmaat voor The Big Play, een nummer met verrassende akkoordenwisselingen. Toch al het handelsmerk van Luka, nooit het rechte pad kiezen, maar altijd op zoek naar hoekige zijwegen. Het nummer bouwt zich op als een statig pand, steen voor steen groeit de esthetische schoonheid. Je blijft niet alleen hangen aan de lippen van Luka, maar hangt je oren met plezier en speels gemak naar het instrumentarium van haar bandleden. En die lijn trekt zich door op de gehele ep.

Dat Elbow overtuigd raakte van de muzikale kwaliteiten van Luka is in feite meer dan logisch. Tot slot een welgemeend advies aan Feist, Sylvan Esso en Bon Iver: maak je volgende concertreeks onvergetelijk en neem Luka mee als voorprogramma.