Popronde Rotterdam groter dan ooit

11161739_870845416316391_5814488060271148589_oPopronde, het grootste rondreizende festival van Nederland doet dit jaar 39 steden aan, waaronder Rotterdam op zaterdag 7 november, tijdens de Rotterdamse Popweek. Bijzonder dit jaar is de groei van Popronde Rotterdam. Met maar liefst 73 optredens op 29 locaties belooft het de grootste editie van Rotterdam ooit te worden.

De Popronde is hét reizende muziekfestival van Nederland. Vanaf donderdag 17 september tot en met zaterdag 28 november reizen de 135 door Popronde geselecteerde bands en acts langs 39 steden door het hele land.

In elke stad is het centrum het festivalterrein en vormen de vele tientallen deelnemende locaties de etalage voor de nieuwe generatie popmuzikanten; singer/songwriters, rappers, rockers en producers, de Popronde is een showcasefestival voor alle stijlen muziek. Alle concerten zijn bovendien gratis toegankelijk, dus een mogelijkheid om eens lekker rond te zwerven door de stad en nieuwe muziek te ontdekken.

Popronde Rotterdam zal plaatsvinden vanaf 14.30u ’s middags met een aantal previews. Bekijk hier het programma van Popronde Rotterdam.

10457451_777034775697456_1779911209691996346_oWaarom Popronde?
Het doel van de Popronde voor de geselecteerde acts is, dat deze nieuwe en nog onbekende talenten de mogelijkheid krijgen om met de juiste promotie shows te spelen in andere regio’s dan de regio waar ze vandaan komen en daarmee hun bereik vergroten. De Rotterdamse bands, The Lumes, Dooxs, Half Way Station, Convoi Exceptional, Sade Adu, Kid Harlequin, Life’s Electric, Crying Boys Café, Funky Organizers, Goodnight Moonlight en Stöma spelen dus juist niet in Rotterdam, maar in andere steden. Rotterdamse bands spelen juist buiten Rotterdam, om daar nieuw publiek op te bouwen.

De Popronde vormt zo een belangrijke schakel in de doorstroom van artiesten naar het nationale live circuit. Bands die eerder tourden met Popronde en nu als headliner op de billboards van de grotere festivals en clubs prijken geven aan dat het reizend festival voor hen – op dat moment – een cruciale schakel was in hun carrière.

Voorbeelden van artiesten die eerder tourden met de Popronde en wisten door te breken naar een groter publiek zijn Racoon, PAUW, Blaudzun, Go Back To The Zoo, Marike Jager, Roosbeef, Kensington, Handsome Poets, Chef’ Special, Mister and Mississippi, Rondé en Dotan. Het is zeker de moeite waard dus om te checken wie de talenten van morgen zullen zijn!

Wil je meer weten over de Popronde, welke steden het festival aandoet en welke artiesten er meedoen dit jaar? Bekijk dan de website van Popronde.

72538_popronde rotterdam 2012 uber ichMediapartners
Ook dit jaar werkt de Popronde samen met verschillende (media)partners, VPRO 3voor12 Talents en de OOR Talents van muziekmagazine OOR presenteren zich in elke stad met een eigen programma, op een eigen podium.

Op 3FM (Serious Talent) en Pinguin Radio kun je dagelijks een aantal bands horen uit de Popronde selectie. Kicking the Habit en The Daily Indie volgen de bands gedurende hun tour en Festivalinfo voorziet in actuele programma-informatie.

Radiostation PoprondeLIVE is bij elke Popronde aanwezig om bijzondere sessies en interviews uit te zenden. In Rotterdam zullen zij dat doen vanuit het King Kong Hostel.


Extra informatie
Datum: zaterdag 7 november
Locatie: Oude Binnenweg / Nieuwe Binnenweg / Witte de With
Aanvang: v.a. 14.30 uur
Entree: gratis
Programma Popronde Rotterdam
Facebookevent

 

LOGO_POPWEEK-low-resPopronde Rotterdam maakt deel uit van Popunie’s Rotterdamse Popweek: Tien dagen lang wordt vanuit Popunie en de Rotterdamse podia de levendige Rotterdamse popcultuur in de schijnwerpers gezet. Lees hier wat er nog meer plaatsvindt in deze week of download de app.

 

Popronde 2015 komt tot stand dankzij participatie van meer dan 750 deelnemende podia, het Fonds voor Cultuurparticipatie en de deelnemende gemeenten en provincies.

Tourverslag: Dooxs in Reykjavik, IJsland

Dooxs 001

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Dooxs speelde twee shows tijdens een minitour in Reykjavik, geïnitieerd door Stage Europe Network in samenwerking met Freesonica.

Ik had niet verwacht dat mijn eerste internationale debuut in een land als IJsland zou zijn. Stage Europe Network en Freesonica (het coachingstraject waar ik nu in zit) gaven ons de kans om een minitour in Reykjavik te doen met onder andere een optreden op het Menningarnott festival in de Harpa Hall. De tour duurde officieel drie dagen, maar wij plakten er nog twee daagjes aan vast om er een mooie trip van te kunnen maken.

Dag 1
We vlogen ’s avonds rond 23 uur en kwamen drie uur later in IJslandse tijd om 24.00 uur aan. We hadden geen vervoer geregeld naar het hostel want wij dachten ‘dat komt allemaal wel als we aankomen’. Maar we kwamen er al snel achter dat de prijzen in IJsland net even anders zijn dan in Nederland.

Een taxi naar het hostel koste zo’n 18.000 IJslandse kronen (Dat is zo’n 120 euro), dus we besloten maar met de bus te gaan. We hadden net de laatste gemist, dus dat was bibberen tot de volgende kwam. Uiteindelijk vertrokken we rond 2 uur ’s nachts van het vliegveld. Van de busreis zelf heb ik vrijwel niks meegemaakt.

Terwijl de jongens een soort nachtelijk citytrip hadden, lag ik op de achterbank te slapen. Eenmaal bij ons hostel aangekomen gingen we meteen plat.

Dag 2
De volgende ochtend begon wat stroef, toen ik er achter kwam dat ik met mijn slaperige kop mijn portemonnee in de bus had laten liggen. Gelukkig staat IJsland bekend om haar lage criminaliteit en was mijn portemonnee gewoon bij de gevonden voorwerpen gebracht. Thank God! Onder het mom van ‘op avontuur gaan’, besloten we een auto te huren en het binnenland in te gaan.

dooxs 002IJsland staat bekend om de prachtige natuur en wij moesten natuurlijk wel die grote waterval gezien hebben. Totaal zonder kaart en zonder plan zijn we gaan rijden.

Zodra je de stad uitrijdt is het al heel gauw duidelijk waarom veel mensen gaan backpacken in IJsland. We reden door enorme landschappen zonder ook maar een boom tegen te komen. Gewoon lege vlaktes met wat bergen op de achtergrond. Dus zo reden we een poosje door tot we een bus vol toeristen tegenkwamen. Wij (zonder plan) besloten de bus maar te volgen.

Deze zou ons vast en zeker naar één van de IJslandse natuurwonderen brengen. Na een half uur de bus gevolgd te hebben, zijn we toch maar gaan vragen,waar die waterval nou was. Toen bleken we er toch nog wel twee uur van verwijderd te zijn.

Na een half uur de bus gevolgd te hebben en vervolgens nog twee uur rijden, was het uiteindelijk al avond toen we de eindelijk de waterval passeerden. Gelukkig was het de rit wel waard geweest: Een enorme waterval omringd door een felgroene vallei. Prachtig!

Daarna kwamen we nog een actieve geiser tegen, waar het water om de 5 minuten meters hoog uit de aardbodem spoot. Met een rode zonsondergang voor ons keerden we terug naar het hostel.

Dag 3
De derde dag hadden we eigenlijk nog minder een plan dan de dag ervoor. We hebben eerst een goed ontbijt genuttigd in een pittoresk cafeetje en vervolgens zijn we maar wat gaan zwerven door het centrum van Reykjavik. Het barst er van de artistieke design winkeltjes en uiteraard visrestaurants. En het lijkt wel alsof het fenomeen ‘hipster’ daar is uitgevonden. De helft van de mensen is ginger en iedere man heeft een baard.

Het viel de jongens als gauw op dat het level van vrouwelijk schoon er ook heel hoog ligt. Dat was dan ook meteen de activiteit van de dag; mooie vrouwen spotten en er eindeloos over doorpraten. Ik hield me meer bezig met de etalages.

Met zoveel mooie vrouwen was het natuurlijk wel duidelijk wat ons te doen stond; het uitgaansleven verkennen. Nou dat was een ervaring. ’S avonds trekt alle jeugd uit naar de kroegen, waar zij opvallend genoeg losgaan op singer/songwriters.

Werkelijk in iedere bar stond een ‘man met een gitaar’ de muziek te verzorgen. En blijkbaar waren dit ook echt bekende lokale artiesten want iedereen zong mee. Ze beginnen daar al om 8 uur ’s avonds en zijn rond 9 uur al lam, want doordeweeks gaan de kroegen om 1 uur al dicht.

Ondanks de absurd hoge drankprijzen, vliegen de halve liters bier over de bar. Ik weet niet of wij gewoon niet dronken genoeg waren, of dat we de bas misten, maar we voelden de vibe niet echt. Zaterdag zouden we het weer proberen.

11960095_914179475320743_2385014640567005439_nDag 4 – Het eerste optreden
Dag vier was de dag van het eerste optreden. We werden s’ochtends ontvangen door Asa Hauksdottir, leidster van het Stage Europe Network team in IJsland.

We ontmoetten de Franse band LRM uit Marseille, die ook met ons meetourden. Drie hele aardige gasten, die helaas vrij slecht Engels konden. Asa had een heel programma voor ons in petto. Eerst zouden we langs gaan bij het Iceland Airwaves bureau.

Dit is een organisatie die jonge bands helpt met onder andere optredens verzorgen en die ook het grootste festival van IJsland organiseert. Daarna was het lekker badderen in een enorm zwembadcomplex.

Na een paar uur helemaal suf geworden te zijn in de hot tubs, gingen we op weg naar ons eerste optreden. We speelden in Loft Hostel, in de openlucht tussen de barbeques en de waslijnen. Iets wat je gewoon gedaan moet hebben. Ons publiek bestond uit jongeren die overal vandaan kwamen.

Het was een intiem concertje met een toegankelijke sfeer. Daarna nam Asa ons mee naar een besloten elitair huisfeest voor IJslandse componisten.

11895934_914179941987363_7405571324756099537_nWe kwamen in iemands achtertuin, waar we onder het genot van een wijntje en wat tapas luisterden naar een jazz trio. De eigenaar heette iedereen welkom en benadrukte nog even dat er zelfs mensen uit Frankrijk en Nederland onder ons waren. We hadden random gesprekken met random mensen en aan het eind van de avond waren we weer een paar mooie verhalen rijker.

Dag 5 – Meningarnott Festival
De dag van het Meningarnott Festival. Asa had ons al gewaarschuwd dat de stad bomvol zou zijn. En dat was ook zo. Het leek wel alsof heel IJsland naar Reykjavik uittrok om bandjes te zien spelen. Overal in de stad waren podia, zelfs winkeletalages waren omgetoverd tot een podium. Maar wij speelden in het meest indrukwekkende gebouw van de stad; Harpa Hall.

Dit concertgebouw staat centraal in de stad en is altijd gevuld als er wat valt te beleven. De avond ervoor speelde Of Monsters and Men er nog in de grote zaal. En nu was het onze beurt. Uiteraard in een kleinere zaal, maar we stonden er wel. We hadden er zin in, vonden het uiteraard spannend maar betraden het podium met goede energie. Na afloop was het meteen door naar ons laatste optreden, waar we speelden in een bar in het Lofthostel. Daarna vertrokken we naar het centrum van de stad waar het festival werd afgesloten met een grote vuurwerkshow.

Valerio, Tiziana, Cristiano , DOOXS wonderful concert in Harpa Reykjavik Iceland ! Well done guys #good vibrations

Posted by Brunella Voto on zondag 13 september 2015

Dag 6
Veel te vroeg stonden we op. Vandaag zouden we weer terugvliegen naar Nederland. En onderweg naar het vliegveld zouden we stoppen bij de Blue Lagoon. In iedere folder over IJsland zie je plaatjes van dit enorme heet water meer, midden in de bergen, dat gevoed wordt door een geiser.

 

dooxs 004Dit was toch wel echt part of the Iceland experience en dat moesten we ervaren hebben. Al stikte het er van de toeristen, het was ontzettend relaxen daar.

De tweede stop was bij een klein restaurant in een dorpje waar zo’n 100 mensen wonen. Fish & chips met cola voor iedereen en toen was het toch echt op naar het vliegveld. We kunnen het nog steeds niet verklaren maar de terugweg vlogen we eersteklas (waarschijnlijk een fout van het self-service ticket-automaat). Tussen de Chinese zakenlui vlogen we als echte artiesten terug naar huis.

Djoeke

Deze tour is mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam en Freesonica/Popfabryk.