Playlist concerten januari 2019

Het jaar is bijna om en gelukkig beginnen we het jaar weer met muziek! Vakantie of geen vakantie, genoeg locals om te supporten. Luister de playlist van januari en wie weet ontdek je wel hét talent van 2019!

 

Volg ons Spotify-profiel hier.

Boeije – Drie Lange Dagen

  • Drie Lange Dagen

  • Boeije
    • Genre: Indie, Nederlandstalig
    • Release-type: cassette, digitaal
    • Label: self-released

Boeije, Rotterdamse band uit Charlois, eindigt hun crowdfunding campagne met de woorden ‘… en red de cassette!’.

Op mijn deurmat valt een dikke envelop met daarin, sinds tijden geleden, een heuse cassette, met een écht cassettebandje – plastic en al – en netjes gevouwen het bijbehorende cassetteboekje met teksten. Niets zo leuk als nog eens je cassettedeck van onder het stof vandaan te toveren. Gelukkig zit er – voor mensen zonder sentiment – ook een bandcamp-downloadcode bij.

De vierkoppige band speelt indierock met Nederlandse teksten, en dat doen ze niet onverdienstelijk. De teksten zijn vaak autobiografisch, een tikje ongepolijst en gaan over thema’s als geloof en twijfel; de lichtheid en zwaarte van het bestaan en opgroeien in de Zeeuwse polder. Op de grens – vaak eroverheen- van de Bible Belt. Die zoektocht en vertolking is de horen. Hun ep Drie Lange Dagen levert drie tracks af.

Met de eerste track in mijn cassettedeck trekken de gitaren hun indie-vibe door de kamer. Mooie opbouw, fijn ruig taalgebruik – wat een goeie handtekening kan zijn – met af en toe een mooi passend rijm.

Ik word blij verrast door hun tweede song, bewerking van een bekend kinderliedje. Maar welk oh welk…?! Mijn hersens kraken dat het een lieve lust is. Even later vallen mijn radaren in elkaar: het is Taler, Taler In de christelijk traditie als slaapliedje Ik Ga Slapen Ik Ben Moe gezongen. Lekker denkwerk, lekkere bewerking. Jammer dat in het laatste deel van het nummer de achtergrondtekst niet te verstaan is. De insteek is goed gekozen; op deze manier duurt hij alleen te lang om staande te blijven als enkel leuk effect.

Met de titelsong Drie Lange Dagen tast ik als luisteraar wat in het duister. De tekst, zwevend tussen poëtische zinnen en platte omschrijvingen lost niet in waar die drie lange dagen dan over gaan. Daar is nog werk aan de winkel. Heeft het misschien in plaats van het platte taalgebruik eerder het ruige van weleer nodig? Goeie emotie wel in de muziek en een lekkere groove.

Voor mensen die net als ik geboren zijn in de ’80-er jaren, is dit puur sentiment. Er mag graag nog meer helderheid komen in de missie en uitwerking van de handtekening van deze band, maar mijn zegen voor de redding van de cassettebandjes hebben ze in ieder geval.