Pijnackerplein Bluegrass Festival met Delouise, The Skiffle Billy Cocktail en meer

Pijnackerplein Bluegrass Festival posterDat het Pijnackerplein Bluegrass Festival op zaterdag 28 en zondag 29 juni een uitgebreid programma biedt is een feit en een logische vervolgstap. Het festival trok vorig jaar namelijk duizenden liefhebbers van bluegrass en aanverwante genres.

Met enkele uitstapjes is het ‘roots’ festival dit jaar flink ontwikkeld en verwacht nog heel veel meer bezoekers uit binnen-en buitenland. De originele Amerikaanse muziekstromingen uit de jaren ’40 en ’50 zijn vandaag de dag wereldwijd immens populair bij een steeds groter wordende groep liefhebbers. Bluegrass, Amerikaanse ‘roots’ muziek, de cultuur en de mode betekenen veel meer dan een zoveelste revival!

Het festival presenteert daarom dit jaar een zeer uitgebreid programma met een groot aantal internationale livebands van kaliber en dé top van het Nederlandse bluegrass, swamp-blues, hillbilly, country, folk, western-swing en rockabilly. Het festival is qua opzet en programmering uniek en wijkt af van andere, vaak kleinere, bluegrass festivals. Veel meer muziekstijlen komen aan bod en het festival verbindt de muziek met de stripcultuur, dat resulteert in een eigenzinnige mix van muziek en comics. Een keur aan toonaangevende striptekenaars die zich hebben laten inspireren door de Amerikaanse ‘comics’ cultuur uit de eerste helft van de vorige eeuw staan dit jaar op het programma. Stond Krazy Kat vorig jaar symbool? Dit jaar treedt de originele band van die andere beroemde cat Robert Crumb op het festival op: Les Primitif du Futur. Nu met niemand minder dan Fay Lovsky op ukelele, theremin en zang.

delouseeLive acts
Maar liefst zeventien bands prijken op de poster. Eén van de hoofdacts is King Salami & The Cumberland 3; een Britse R&B-punk sensatie. Andere hoofdact, Maison du Malheur, is de negen man sterke formatie rond de Amsterdamse liedjesschrijver J.P. Mesker. De band smelt vooroorlogse drumbeats, honky-tonk piano’s en knetterend koper samen tot een swingende troupe. Vaste trots Blue Grass Boogiemen is ook dit jaar van de partij. Daarnaast zijn er optredens van het Spaanse Dead Bronco, The Ouse Valley Collective uit Groot-Brittanië, Corn Potato String Band uit de Verenigde Staten, Grits ’n Gravy uit Duitsland, de Amerikaans/Engelse Pete Allen Family Band en publiekstrekker Les Primitif du Futur uit Frankrijk.

Uit eigen land zijn er optredens van onder meer NO Blues, The Cannonball Johnsons, Delouise, High And The Lonesome, The Skiffle Billy Cocktail en Jesus Evil Highway.

Comics, workshops, masterclasses en jamsessies
Stripverhalen zijn al heel lang nauw verbonden met de bluegrass cultuur. Veel muzikanten blijken namelijk ook zeer getalenteerde striptekenaars. Dit bijzondere fenomeen wordt dit jaar versterkt door een uitgebreid programma, waarbij het festival wil laten zien hoe strips verweven zijn in de bluegrass cultuur. In een speciaal ontworpen tent en de Comics Gallery ontdek je zelf hoe strips gemaakt worden, leer je zelf tekenen en zie je wat voor talenten er zijn. Tijdens het festival zijn er tekenworkshops voor jong en oud. Doe mee met de jamsessies en masterclasses van bekende bluegrass-artiesten of luister naar de live interviews en hoor waardoor zij geïnspireerd raakten en wat hen motiveert als artiest. Met workshops en exposities van onder andere Wasco, Erik Kriek en Marcel Ruijters.

50’s strips en bluegrass fair
Op het festivalterrein kenmerkt zich door een eigenzinnig ontwerp want je waant je als bezoeker in een grote jaren 50 strip. Op een grote picknickweide kun je niet alleen genieten van de muziek en de zon, maar ook van allerlei originele snacks en speciale biertjes. De bluegrass fair is dit jaar groter en biedt liefhebbers en bezoekers allerlei bijzondere bluegrass items en heel veel comics.

Extra informatie
Datum: zaterdag 28 juni en zondag 29 juni
Locatie: Pijnackerplein (Oude Noorden), Rotterdam
Aanvang: 12:00 uur
Entree: gratis

Voor meer informatie bezoek je de website en/of Facebook van het Pijnackerplein Bluegrass Festival.

Tegenslagen of conflicten tijdens tournees

mike borgsdOp tour zijn is het mooiste wat er is. Voor mij althans. Reizen, veel verschillende landen zien, op plekken komen waar je nog nooit geweest bent of waar je ook nooit zomaar naar toe zou gaan en (bijna) iedere avond livemuziek. Helaas kunnen er ook minder leuke dingen gebeuren op tour. Ditmaal vertel ik over een grote tegenslag die ik had op mijn laatste tour en hoe je zoiets kunt voorkomen door een goede voorbereiding.

In april was ik op tour door Europa met The Lost Boys Club uit Hilversum en het Engelse As It Is. Op de planning stonden: Lille, Hamburg, Berlijn, Praag en Eindhoven. Zeven dagen, vijf shows, veel mooie steden zien, mooier kon niet. Helaas ging het op de eerste dag al mis. De nachtmerrie van iedere tourende band overkwam ons.

Nadat we net tien minuten in Lille waren aangekomen besloten we naar de supermarkt te gaan. Toen we tien minuten later terug kwamen bleken we (The Lost Boys Club) bestolen te zijn. Een tas vol videoapparatuur, drie gitaren, twee basgitaren, drumpedalen, een luchtbed en mijn koffer met daarin al mijn kleren waren weg. Hoe we dit allemaal opgelost hebben ga ik niet helemaal tot in de details vertellen. Maar dezelfde avond hebben we gespeeld op de instrumenten van As It Is en hierna in Hamburg nieuwe instrumenten gekocht.

Persoonlijk vind ik dat we als groep (band + crew) goed omgegaan zijn met deze tegenslag en wil graag met jullie delen hoe we dit gedaan hebben.

Het is uitermate belangrijk om je frustraties niet op elkaar af te richten. Het is meer dan logisch dat je jezelf na zo’n tegenslag erg slecht voelt, maar iedereen zit in hetzelfde schuitje. Zou je dan je frustraties gaat uiten op iemand die al gefrustreerd is, dan kun je ontzettend escalerende ruzies krijgen. Ruzies die de hele tour zouden kunnen beïnvloeden.

Zodra we besefte dat we bestolen waren zijn er een aantal van ons meteen naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen. Ondanks dat de kans klein is dat je spullen na diefstal teruggevonden worden is dit toch wel heel belangrijk. Het gaat immers niet om goedkope souvenirs die gestolen zijn, maar om instrumenten. Stel dat ze gevonden worden, op wat voor manier dan ook, dan wil je ze toch graag zelf terugkrijgen.

Voordat je op tour gaat is het heel belangrijk jezelf goed voor te bereiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een reisverzekering afsluit. Dit kan ik heel erg aanraden, omdat ik dit dus niet gedaan had. De andere bandleden gelukkig wel en die hebben uiteindelijk dan ook het een en ander aan budget teruggekregen. De kans dat in het buitenland spullen teruggevonden worden is zeer klein, dus het is heel fijn als je verzekerd bent voor dingen als diefstal, zodat je toch nog iets terug krijgt.

Ook kan ik aanraden ervoor te zorgen dat er altijd één of twee man bij de bus blijven, vooral als je aan de omgeving waarin je bent al ziet dat het geen “nette” buurt is. Wij zagen wel dat we in een niet zo’n nette buurt zaten, maar verlieten toch allemaal de bus. Mede omdat je er niet vanuit gaat dat je spullen gejat worden. Hier hebben we van geleerd en dit is de rest van de tour dus ook niet meer gebeurd. Als we gezamenlijk op pad gingen zorgde we ervoor dat de bus op een opvallende plek stond, of dat we hem vanuit de plek waar we waren konden zien.

Uiteraard is diefstal niet de enige tegenslag die je kan krijgen op tour. Er zijn ook genoeg kleine tegenslagen en conflicten die je het beste uit de weg kan gaan.

Zo zit je op tour voortdurend op elkaars lip. Je zit bij elkaar in een busje, je slaapt met z’n allen, je speelt een show met zijn allen en dit kan irritaties geven. Je gaat je storen aan bepaalde dingen die mensen doen, maar je moet er uiteindelijk toch mee leren leven. Het beste kun je dan ook gewoon netjes met elkaar praten wanneer je je ergens aan stoort. Dit lijkt heel logisch, maar het gebeurt maar zelden. Meestal laat je het zo ver gaan totdat je emmer overloopt en dan ga je heel fel reageren op de rest. Dit veroorzaakt onnodig ruzies, die je moet voorkomen aangezien je toch steeds met elkaar bent.

Het is ook van belang gebleken elkaar juist te steunen bij een tegenslag. Na de eerste dag zat ik er helemaal doorheen. Ik besefte me een dag later eigenlijk pas wat er gebeurt was en heb veel gehad aan de steun van de rest. Ik stond echt op het punt naar huis te gaan en te stoppen met de tour, maar dankzij de rest ben ik doorgegaan en daar ben ik ze nog altijd erg dankbaar voor. Ik had deze tour voor geen goud willen missen.

De rest van de tour was dan ook perfect. Uitverkochte shows in Hamburg, Praag en Eindhoven. Zodra je een tegenslag als deze meemaakt ga je toch met extra motivatie door. Vooral omdat het helemaal in het begin van de tour gebeurde. Door zo’n tegenslag wil je de rest van de tour juist extra veel geven. Je wil zorgen dat de rest van de tour zo geweldig is dat je de eerste dag vergeet en dit is wat we in mijn ogen prima gedaan hebben.

Daarom bij deze een dikke shout-out naar: Nick, Bart, Bas en Danny (The Lost Boys Club), Patty, Ben, Andy, Foley en Ali (As It Is) en ook Dennis (chauffeur) en Wijnand (cameraman, FORTHEWHIN). Zonder jullie had ik dit nooit door kunnen zetten. Heel erg bedankt voor de geweldige tour en ik ben supertrots op jullie allemaal. Misschien een beetje ongepast om een shout-out te doen in een column, maar ik vind dat iedereen mag weten dat ik veel steun aan deze personen heb gehad heb en we op een goede manier zijn omgegaan met onze tegenslag.

Dit was Mike weer voor deze keer… over en uit.

Mike Borghs

Mike Borghs is de oprichter en eigenaar van Mad Addiction Bookings en boeker van o.a. The Hearted uit Rotterdam. Met zijn boekingskantoor probeert hij punkrock, poppunk en andere alternatieve genres levendig te houden en een kans te geven om op te treden door heel Europa. “Mad Addiction Bookings is ontstaan vanuit mijn grote droom om wat te betekenen voor de punkrock, poppunk en dergelijke in Nederland. Momenteel leef ik nog iedere dag in deze droom. Het is ongelofelijk hoe hard het gegroeid is en hoeveel artiesten/bands interesse hebben in een samenwerking. Mad Addiction Bookings is mijn leven geworden en daar ben ik meer dan blij om. Ik voel me vereerd, door alles en iedereen die interesse toont in samenwerking. Uiteraard kan het allemaal nog veel groter, maar vooralsnog ben ik erg trots op wat ik al bereikt heb. Al met al ben ik ook maar een doodnormale jongen van 19 die zijn leven leeft.” Aldus Mike.