OPEN Sessies: New Grounds met Dirikteur

OPEN Rotterdam is in samenwerking met New Grounds en de Popunie terug met OPEN Sessies: New Grounds! In vier afleveringen die wekelijks worden uitgezonden krijgen Rotterdamse artiesten een podium waarop zij een concert geven. Na eerder in dit seizoen Josimar Gomes, Duygu Alkan en Kems Kriol te hebben gezien, sluiten we deze reeks af met Dirikteur!

Aflevering #4 met Dirikteur
Met als grootste inspiratiebronnen Chris Brown en Michael Jackson brengt Dirikteur (of Roi) als solo-act vrolijke R&B/pop vibes. Een échte verhalenverteller die je, wanneer je jouw ogen sluit, meeneemt naar een eigen wereld. De bpm en energie gaat tijdens zijn show flink omhoog en voor je het weet gaat het dak eraf!⁠

Meer over de OPEN Sessies: New Grounds vindt je hier.

Dirikteur volg je hier op FacebookInstagram en Spotify!

Tourverslag: Distant voor het eerst naar de Verenigde Staten

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Deathcore band Distant is grote stappen aan het maken en vertrok eerder dit jaar voor hun eerste tour naar de Verenigde Staten. Over hoe die ervaring was lees je in het volgende verslag!

Eerste keer Amerika tour. Van drama tot super tour!
In het begin hadden we ontzettend veel problemen om onze visas te verkrijgen omdat onze petities veel te laat waren ondertekent en opgestuurd. Twee weken voor onze vertrek kregen we onze documenten binnen en moest het nog ingediend worden bij de Amerikaanse Ambassade. Wonder boven wonder wilden ze ons visa proces starten doordat we persoonlijk langs de Ambassade waren geweest. Toen we uiteindelijk onze visas kregen was het zover!

Ja! We konden naar Amerika toe. We vlogen van Amsterdam naar Parijs en vanuit daar naar New York. Toen we op het vliegveld aankwamen in New York moesten we nog een lange tijd wachten want onze bagage was achter gebleven in Parijs… Dus zoals je ziet gebeurd er altijd wel iets als je een tour wilt doen in Amerika. In dit geval best onhandig, want onze drummer heeft suikerziekte en zijn insuline spuiten lagen dus ook nog in Parijs. Dan maar op naar een ziekenhuis om insuline te verkrijgen. Uiteindelijk na aan paar uur te wachten was onze bagage ook aangekomen.

Inmiddels stond onze chauffeur ook klaar met de tourbus. Eddie (chauffeur) heeft negen weken voor ons gereden: Van East naar West , weer naar East en naar West en opnieuw terug naar East. In totaal hebben we rond de 25700km gereden.

De eerste show was in Knoxville, TN op 29 april 2022, samen met Lorna Shore en Signs of the Swarm. Dat waren de run up dates van de direct opvolgende Chaos and Carnage tour, waar ook Suicide Silence, Carnifex, Angelmaker en Upon A Burning Body speelden.
Het is echt bizar hoe groot de Amerikaanse metal markt is. In vergelijking met Europa is de Amerikaanse metal markt minstens tien keer zo groot. Wat ons verbaasde is de hoeveelheid fans die we in Amerika hebben doormiddel van internet in dit tijdperk. We zagen altijd al in onze streams dat onze grootste markt in Amerika ligt. Nou dat blijkt wel!

Wat ons ook opviel is dat er meer oudere leeftijdscategorieën fans zijn in vergelijking met Europa. Tijdens elke show waren er gemiddeld 1500 mensen per avond, wat echt BIZAR is voor de zware muziek die we spelen. Ook ontmoet je elke avond wel mensen van uit de muziek industrie. Muzikanten/managers/playlist curators van Apple en Spotify. Iedereen zit wel in een band of kent iemand die in een grote band heeft gezeten. De muziek industrie leeft veel meer in Amerika in vergelijking met Europa. Wat ook wel logisch omdat het een heel groot land is.

De bands waar we me mee tourden tijdens Chaos & Carnage waren ontzettend supportive tegen over ons. Meerdere avond kwamen de headliners onze set checken en vonden onze muziek vet. Zodra we klaar waren met spelen van de show, stonden we al snel bij de merch om wat merchandise te verkopen. Op het moment dat de headliner klaar was met spelen begonnen wij alweer met onze spullen in te pakken om vervolgens ’s nachts weer te rijden naar een andere staat.

Als je tussen door tijd had om even naar buiten te gaan merkte je goed hoe groot de temperatuur verschillen tussen de staten waren. In totaal was het spelen van de shows dus ontzettend zwaar. Waarom het zwaar was? Omdat de get-in tijd al om 12 uur in de middag was. Dus het was de gear en merch de venue in brengen en meteen de merchstand opbouwen. Hierna een korte pauze, eten, line-check, spelen, merch doen, inladen, slapen in de bus en de volgende dag; repeat.

In een korte tijd kom je op heel veel plekken, alleen je krijgt niet veel mee van de omgeving helaas omdat je continue aan het werk bent. Het is wel een hele mooie ervaring!
Het was vooral een geweldige ervaring omdat we uit Nederland komen en dan te bedenken dat we met bands mogen touren waar we al vanaf onze 16e naar luisterden. En dat je daar dan ook nog eens mee in de USA mag spelen! We hebben veel mensen leren kennen en een hoop geleerd en we hopen in 2023 zeker weer terug te gaan!