Online je muziek promoten: bepaal je focus met ‘seizoenen’

Corona heeft toegeslagen. Offline je muziek promoten, zoals bij optredens, kan momenteel niet. Wat je online kunt doen om je fanbase op te bouwen? Mirjam Sieben van Onlightning deelt in april i.s.m. Popunie vier blogs met daarin tips en inzichten voor het promoten van je muziek door online marketing.

Stap 1: bepaal je focus met ‘seizoenen’.
Zichtbaar zijn op social media is belangrijk. Maar wát moet je delen dan? Op basis van spreekwoordelijke ‘seizoenen’ kun je jouw focus bepalen en daar ook de promotionele planning op maken. Dit is een belangrijke basis om te kunnen bepalen hoevéél je het beste kunt delen op social media en wát je gaat delen.

Corona
Door corona noemen sommigen ‘het seizoen afgelopen’. Maar het gaat hier om je eigen muzikale seizoenen. Ook in deze periode kun je stappen zetten voor je muziek. Grote kans dat in een korte tijd je beeld van de komende maanden enorm is veranderd. Misschien was je plan om veel op te treden en is dat aangepast naar het schrijven en/of opnemen van nieuwe nummers. Wat je ook kunt doen, is een plan maken om je muziek te promoten.

Word niet onzichtbaar
Veel muzikanten worden onzichtbaar op het moment dat ze gaan schrijven of opnemen. Maar ook dán kun je zichtbaar blijven en zelfs nieuwe fans aantrekken! Hoe fijn is het, als je ook in deze periodes nieuwe fans aantrekt die zitten te wachten op je nieuwe liedjes?

Focus
Daarom: het metafoor van ‘seizoenen’ om de verschillende fases in je muzikale carrière te omschrijven met de bijbehorende focus. Het in beeld brengen van je muzikale seizoenen geeft je een houvast met betrekking tot je planning. Het geeft je inzicht waarop je jezelf nú moet focussen en waarop je later gaat focussen.

Herfst
In de ‘herfst’ focus je op jezelf en je inspiratie. Je creëert nieuwe muziek, maar je neemt ook de rust. Ook in de ‘herfst’ blijf je op een consistente basis zichtbaar voor de buitenwereld én kun je nieuwe fans aantrekken, voornamelijk met online marketing.

Winter
In de ‘winter’ ga je je inspiratie concreet maken, in de studio bijvoorbeeld. En je gaat artwork laten maken, cd’s en/of vinyl persen en een release planning maken voor het volgende seizoen. Je wordt nog zichtbaarder naar de buitenwereld, je wil de mensen meenemen in het proces. Ook in de ‘winter’ kun je nieuwe fans aantrekken.

Lente
‘Lente’! Tijd om te zaaien en op te bloeien. Je gaat jezelf laten zien. Actief de aandacht trekken. Je hebt iets nieuws te vertellen en dat moet terecht gaan komen bij de juiste mensen. Je bent super zichtbaar en je gebruikt je nieuwe muziek en eventuele nieuwe video’s voor het uitbreiden van je fanbase. De focus van de promotie ligt op het vergroten van de fanbase én het activeren van de huidige fans, bijvoorbeeld om de nieuwe plaat te kopen.

“Nu zit ik weer in de ‘herfst’ en is het een automatisme om af en toe te delen waar ik mee bezig ben. De social media horen er nu gewoon bij”

Zomer
In de ‘zomer’ is het tijd om te oogsten, met optredens en merchandise verkoop. In deze periode vergroot je jouw fanbase het meest. Dat komt omdat online marketing nu ook wordt gecombineerd met offline. Tijdens optredens, festivals en voorprogramma-shows word je ook ‘in reallife’ ontdekt. De promotie die je doet zet je in op het vergroten van je fanbase, maar vooral ook op het activeren van nieuwe volgers, door ze in ‘het echt’ te ontmoeten bij optredens. Zo wordt de relatie versterkt.

Waar zit jij?
In welk(e) seizoen(en) zit jij komende maanden? Natuurlijk gaat het tegenwoordig niet meer zo ‘op volgorde’, kunnen de seizoenen zich in hoog tempo opvolgen of zit je soms zelfs tegelijkertijd in meerdere seizoenen… Tóch geeft het overzicht. En om verwarring te voorkomen: je ‘muzikale seizoenen’ hoeven niet gelijk te lopen met de daadwerkelijke seizoenen van het jaar. Dus je kunt midzomer best in de muzikale ‘winter’ zitten! Bedenk voor jezelf in welk(e) seizoen(en) je de komende tijd zit en zorg ervoor dat je zichtbaar blijft zodat mensen je niet vergeten.

 

Automatisme
Peter de Roeck van Roekie vertelt wat het de ‘seizoenen’ hem heeft gebracht: “Toen ik ermee begon, had ik net mijn debuutplaat gereleased. Ik kwam dus meteen in de ‘lente’ en de ‘zomer’ terecht en dat hebben mijn volgers geweten. Het was even zoeken naar inspiratie en de instelling om elke dag iets te posten en om die posts relevant te houden. Ik merkte dat de fans getriggerd werden en dat er volgers bijkwamen.”

“Wat ik vreesde – dat volgers zouden afhaken omdat mijn berichten te opdringerig zouden zijn – gebeurde niet. Nu zit ik weer in de ‘herfst’ en is het een automatisme om af en toe te delen waar ik mee bezig ben. De social media horen er nu gewoon bij. Binnen een jaar plan ik een nieuwe release en ik heb al een goed zicht op hoe ik dat ga aanpakken op de socials. Dat is dus weer toeleven naar de ‘winter’: de plaat opnemen en een planning opmaken voor het vervolg: optredens, pers, promomateriaal…”

In de komende drie artikelen (iedere week een nieuwe) krijg je meer inspiratie over wát je precies kunt delen op je socials om jouw muziek te promoten.

Hulp nodig bij het online promoten van je muziek? Wil je meer fans en luisteraars voor je muziek? Wil je minder afhankelijk worden van anderen en situaties zoals de coronacrisis en wil je ook online échte fans gaan aantrekken? Maandag 4 mei start de volgende editie van het online groepscoachingsprogramma F.I.R.E., lees hier meer informatie.

Doe het nu: Tips van het Popunie team

Inmiddels zitten we alweer een tijdje in de coronacrisis en zitten we noodgedwongen veel thuis. Natuurlijk is dit niet het leukste wat je nu had kunnen doen, maar je zou er voor kunnen kiezen om deze tijd ook nuttig te besteden en aan de professionalisering van je muziekcarrière te werken. Zijn er dingen die je altijd uitstelt omdat je niet genoeg tijd hebt, of waar je door drukte niet over nagedacht hebt?

Zodat je straks, wanneer we allemaal weer er op uit kunnen, goed voorbereid bent en sterk door kan pakken, heeft het Popunie team een aantal tips voor je op een rij gezet. Tips waar je juist nu goed over na kan denken en mee aan de slag kan!

Tips van Martin (Directeur)

Er zijn tal van regelingen en acties die het voor makers en organisatoren iets gemakkelijker moeten maken om deze ongewisse tijden heelhuids door te komen. Denk niet bij voorbaat dat het niet op jou van toepassing is, maar ga juist uit van de mogelijkheden en probeer het.

 • Zo zijn er steunmaatregelen vanuit de overheid, te vinden op www.rijksoverheid.nl.
 • Fondsen die extra tranches of regelingen ontwikkelen, zoals SENA.
 • Zijn er meldpunten om je inkomstenderving te melden: Kunstenbond
 • Is er een aanvullende inkomensondersteuning voor zelfstandige ondernemers (Tozo)

Kijk hier voor het actuele overzicht op onze website.

Music Support Rotterdam
Vanuit de Popunie gaan we hierop inspringen door in de maanden april, mei en juni ons eigen project Music Support Rotterdam uit te breiden. Heb jij als muzikant/act/band een geniaal idee voor een leuk initiatief in dit coronatijdperk en zoek je hiervoor ondersteuning, dien dan een plannetje en begroting in van maximaal één A4tje. Er zijn drie uitgangspunten:

1. Het moet een initiatief zijn van, voor en door Rotterdamse muzikanten (livestreams, livesessies, homebased recordings, speciale releases).

2. Het moet plaatsvinden/gerealiseerd worden in april, mei of juni 2020.

3. De bijdrage van de Popunie bedraagt maximaal €1.000 per project en moet rechtstreeks ten goede komen aan de Rotterdamse muzikanten.

Je kunt je ideeën doorlopend via de mail bij ons droppen: Vul het aanvraagformulier in en stuur een mail naar info@popunie.nl. Je krijgt binnen een week schriftelijk uitsluitsel of het gehonoreerd wordt.

Tips van Tom (Projectmanager)

Ik denk dat het voor muzikanten belangrijk is er juist nu voor te zorgen dat je voor eens en voor altijd die o zo belangrijke niet direct ‘muzikale’ zaken rondom jouw act aandacht geeft, eventueel leert, organiseert en gaat toepassen.

 • Waar staan we als act voor? En stralen we dat uit?
 • Wie houden er van onze muziek en hoe/waar bereiken we die?
 • Hebben we een plan hoe we onze eerstvolgende release gaan aanpakken en promoten?
 • Zijn we serieus en goed genoeg bezig om onze (professionele) ambities waar te maken?
 • Hoe komen we over op de mensen die ons moeten gaan programmeren, releasen, recenseren, interviewen, financieren of simpelweg iets kunnen gunnen?
 • Hoe maak ik me voor mijn succes minder afhankelijk van anderen?
 • Brengt alles wat je nu investeert aan tijd en middelen je daar waar je wezen wilt? En zo niet, waarom is dat?

Kortom: wat is naast muziek maken je plan om hier anderen, direct of indirect, mee te kunnen bereiken?

Wat ik zelf een heel aardig Engelstalig artikel over dit soort overwegingen en het ontwikkelen van een totaalplaatje vind, vind je hier. En ook het zeer toegankelijke boek Basisbagage van Martijn Crama is op dit vlak een aanrader!

Uiteraard  staan we bij de Popunie klaar om je hierbij te ondersteunen en op weg te helpen. Je kan altijd contact met ons opnemen om eventueel een, vanwege corona, telefonische afspraak met mij te maken.

Tips van Willem (Projectleider)

Gebruik deze tijd om je (technische) rider grondig onder de loep te nemen, zodat je weer goed voorbereid bent voor toekomstige optredens.

Heb je bijvoorbeeld al een stageplan? Een stageplan bestaat uit een podiumopstelling van de instrumenten en de microfoons, een kanalenlijst (ook wel priklijst genoemd), de gewenste monitor mix en de line-up van je band en is bedoeld voor technici en stagemanagers. Het is voor hen noodzakelijk om van te voren een overzicht te hebben van hoe jouw band technisch in elkaar steekt. Kijk hiervoor eens naar MyStagePlan.

MyStagePlan is de enige website ter wereld waar je voor maar €2,99 een volledig professioneel stageplan kan maken in handig PDF formaat.

Verder vind ik het in deze tijd heel belangrijk om een dagelijkse routine aan te blijven houden!

Tips van Jessica (PR & Communicatie)

Mijn tip? Gebruik deze tijd om je promotie te verbeteren! Vaak wordt vergeten hoe belangrijk het is om een plan te hebben voor hoe je jouw muziek gaat promoten. Nog vaker wordt er vergeten dat je socials goed in orde moeten zijn en je aandacht moet besteden aan je online fanbase… en ook hierbij hoort een plan!

Marketing en social media
Nu daar tijd voor is kun je goed over je marketing en over een social media strategie nadenken. Wat wil je met je socials doen, wat wil je ermee bereiken? Welke social media kanalen moet je gebruiken? Wat denk je dat je online fanbase van jouw wilt horen en hoe bereik je jouw doelgroep? Met wat voor posts vul je jouw social channel? Hoe ga je de interactie aan? Als je een website hebt, is deze nog up to date of kan deze opgefrist worden?

Dit is allemaal niet iets wat je er zomaar even bij doet, maar wat zeker de moeite waard is om er tijd in te investeren. Bedenk wie het gaat aanpakken, of dat je het liever uitbesteed. Misschien is het in jouw situatie slim om met iemand hierover in gesprek te gaan?

EPK
Een andere tip met betrekking tot de promotie van je muziek is: zorg voor een goede EPK (Electronic Press Kit)! Heb je er één? Ziet deze er goed uit? Staat alles erin wat je naar b.v. poppodia of boekers wilt sturen? Is het ook duidelijk en omschrijft het je act goed?

Hou in gedachte dat poppodia, boekers en pers veel mailtjes van artiesten krijgen. Daarom is het belangrijk dat je EPK goed in elkaar zit en er goed uit ziet. Bedenk van te voren waarvoor je EPK is. Voor een release? Om geboekt te worden voor shows?

Kijk dan goed naar de inhoud. Is alle belangrijke info makkelijk te vinden, of moet de ontvanger eerst een lange tekst doorlezen voordat hij/zij weet wat voor act je bent? Zijn je contactgegevens up to date? Staan alle links naar je social media erin? Heb je nagedacht over een goede persfoto? Heb je een goede promo video? Is je begeleidende mail duidelijk?

Dit zijn een aantal vragen waar je zeker over na kan denken. Staan er linkjes naar muziek in? Kies dan een paar van je beste tracks, zodat er snel naar je muziek geluisterd kan worden. De muziek die jij wilt dat ze te horen krijgen, in plaats van dat de ontvanger eerst moet gaan zoeken en zelf een keuze moet maken.

Op de site en de social media van Popunie plaatsen we regelmatig tips en columns hierover. Hou onze site daarom in de gaten en volg ons op social media. Heb je hierover vragen? Neem contact met ons op, stuur een mailtje of kom een keer langs voor een gesprek! (Vanwege de corona maatregelen momenteel via mail of telefoon)

Tips van Judith (Projectleider)

Het is echt niet altijd makkelijk om productief te zijn in deze gekke tijd, dus maak je niet druk als je een dag niets anders kan doen dan balen van alle shows die je niet speelt en alle klussen die je misloopt. Ook dat hoort erbij. Maar op de dagen dat je jezelf goed voelt is dit misschien het moment om je toekomstplannen eindelijk eens op papier te zetten! Waar is jouw muziekcarrière over 1 jaar?

Inschrijvingen en GPR
Een mooie opstap voor ambitieuze muzikanten is de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam. Het blijft een beetje gek aanvoelen om bezig te zijn met de organisatie van dit soort events in deze tijd, maar we hopen dat we eind september toch echt wel weer aan de slag kunnen met z’n allen. Je kan je dan ook vanaf 1 mei weer inschrijven voor de nieuwe editie!

Nu optredens gecancelled worden en je eigenlijk vrijwel niets anders kan doen dan thuis zitten, is dit het beste moment voor jou als muzikant om het materiaal voor je inschrijving bij te schaven. Stuur je tracks door naar mensen in je omgeving voor feedback, schoon eindelijk je social media feed op en wees online om contact te onderhouden met je achterban. Dan zien wij jouw inschrijving graag tegemoet volgende maand!

Kennisbank en Pro-tips
Heb je de kennisbank van de Popunie al gezien? Daarin kun je allerlei artikelen vinden met handige informatie en tips over het boeken van shows, gageverklaringen, muziekrechten, contracten, promotie en meer!

En ook de verslagen van onze Meet The Pro sessies geven veel inzichten over belangrijke onderwerpen bij het ontwikkelen van je band of act. De verslagen vol met tricks & tips vind je het snelst via deze link.