Nieuw album Rats on Rafts uit op 2 april

afbeelding nieuw album RoROp donderdag 2 april 2015 verschijnt het tweede album van de Rotterdamse band Rats on Rafts. Het nieuwe album wordt een co-release van het door de band zelf opgerichte label Kurious Recordings en Subroutine Records. Daarmee komt een einde aan de samenwerking tussen Rats on Rafts en TopNotch en wordt door de band een zelfgekozen, nieuw pad ingeslagen.

Het nieuwe album is een zogenaamde AAA release: analoog opgenomen, gemixt, gemasterd en op plaat geperst. Een tijdrovende onderneming die zich terugbetaalt in het geluid van de plaat: organisch, rauw en recht voor z’n raap. De post-punk en wave zijn nooit ver weg, maar de rode draad in het nieuwe materiaal is het live-geluid dat Rats on Rafts kenmerkt. De B-kant van het album werd in één take opgenomen.

Kurious Recordings
De oprichting van Kurious Recordings is voor een deel te danken aan de samenwerking die Rats on Rafts twee jaar geleden aanging met De Kift. Frontman David Fagan: “Al langer speelden we met het idee om het heft in eigen handen te nemen. Gewoon zelf een label opzetten en alles zelf doen, van de opnames tot en met de distributie. De mannen van De Kift hebben ons eigenlijk onbewust laten zien wat er mogelijk is.” Naast de eigen releases wil de band op het label ook platen uitbrengen die ze zelf graag op vinyl zouden hebben, maar die nooit op elpee zijn verschenen, evenals nieuw materiaal van andere bands.

Het momenteel nog titelloze album verschijnt als co-release met oude bekende Subroutine Records, dat zich onder andere over de promotie ontfermt. Het label bracht eerder als eerste debuutplaat The Moon Is Big uit. Fagan over de hernieuwde samenwerking: “Ze zitten sinds kort praktisch om de hoek hier in Rotterdam, qua visie zitten we op dezelfde lijn. De goede onderlinge contacten zijn nooit weggeweest.” Rats on Rafts speelt tijdens Eurosonic in O’Ceallaigh en VERA, de spirituele thuishavens van Subroutine.

Releasetour
Het nieuwe album wordt gepresenteerd tijdens een releasetour langs zeven steden: Rotterdam (V11, gepresenteerd door Motel Mozaïque i.s.m. Rotown), Groningen (Simplon), Nijmegen (Merleyn), Leeuwarden (Asteriks), Utrecht (Ekko), Amsterdam (Bitterzoet) en Eindhoven (Stroomhuis).

Duitsland
In februari wordt debuutalbum The Moon Is Big door Popup Records voor het eerst uitgebracht in Duitsland. Single God Is Dead krijgt momenteel al airplay op nationale radiozenders in Duitsland en Zwitserland, en ook regionale undergroundzenders weten de band te vinden. Boekingskantoor Puschen (o.a. The Chills, Deerhoof en Half Japanese) is er sinds kort verantwoordelijk voor de boekingen. Op 10 januari speelde Rats on Rafts zo in Freiburg en eind februari volgt een uitgebreidere Duitse tour.

Meer informatie vind je op de website van de Rats on Rafts.

Speeldata:

Rats on Rafts tijdens Eurosonic/Noorderslag
16/1 – O’Ceallaigh
17/1 – Vera

Data releasetour
3/4 – V11, Rotterdam (gepresenteerd door Motel Mozaïque i.s.m. Rotown)
4/4 – Merleyn, Nijmegen *
9/4 – Simplon, Groningen *
10/4 – Ekko, Utrecht *
17/4 – Bitterzoet, Amsterdam
18/4 – Stroomhuis, Eindhoven *
24/4 – Asteriks, Leeuwarden *
* Supportact: The Homesick

 

Joia presenteert nieuwe single: Silver Plate

a3562776142_10Joia presenteert met trots haar nieuwe single Silver Plate! Dit viert de band met een speciale releasetour, met als hoogtepunt een show in De Doelen in Rotterdam met twee dansers. Bovendien verschijnt over twee weken de clip van Silver Plate, waarin deze dansers ook te zien zullen zijn. Het begin van een hopelijk mooi nieuw jaar voor het nieuwe talent Joia!

Joia stond onlangs in de finale van de Music Matters Award van Rotterdam, speelde voor koning Willem-Alexander op de opening van het nieuwe Centraal Station Rotterdam en stond op festivals als Jazz in Duketown. Ze was te gast bij Giel Beelen in het programma Virus op Radio 4 en was achtergrondzangeres bij de populaire Helden van Amstel live concerten.

“Joia klinkt als Ane Brun, Wende Snijders, Patrick Watson, Jeff Buckley en Lianne La Havas. Een aardig hoge lat, maar als je de debuutsingle Midnight Dinner hoort dan begrijp je die vergelijkingen.“ – NLpop

De 22-jarige Joia uit Boxtel is al ruim 12 jaar bezig met zang en studeert momenteel aan de Codarts Popacademy in Rotterdam. Met haar band maakt ze alternatieve popmuziek met kleinkunstinvloeden, eerlijk en persoonlijk, direct gericht aan jou. Vandaag verschijnt de nieuwe single Silver Plate en over twee weken komt daar de clip bij. Bijzonder in die clip zijn twee dansers, die ook te zien zullen zijn in enkele voorstellingen, waaronder die in De Doelen in Rotterdam.

Data
18 januari: try out Kelder Sessie, Rotterdam
30 januari: Silver Plate releaseshow De Doelen, Rotterdam met live dans
5 februari: Theater De Gouvernestraat, Rotterdam
27 februari: De Kargadoor, Utrecht

Bekijk hier de vorige single Midnight Dinner.
Luister Silver Plate op Spotify, iTunes of Bandcamp.