Muziek is de enige universele taal die de wereld bezit

In 2009 vroeg Renske Verbeek van Kroepoekfabriek of ik een Masterclass DJ wilde geven voor een groep dj’s. Dat leek me wel wat. Ik stemde in met haar verzoek. Van elke les die ik gaf, leerde ik zelf ook en voor ik het me realiseerde werd ik workshopdocent, oftewel dj-leraar.

Al sinds jonge leeftijd ben ik muziekliefhebber. Ik speel graag op instrumenten, zing in een band en vind het mixen van muziek écht leuk. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik het draaien benader vanuit een ‘overzicht situatie’, dat het uitgangspunt van mijn lessen bepaalt. Draaitechniek is zeer belangrijk, maar liedjeskennis- en keuze is doorslaggevend.

Mijn jarenlange ervaring van professioneel dj-en zet ik in en dat doe ik met plezier. Of het nu crashcourses zijn waar een hele jaargang tweedeklassers (91 leerlingen) tussen 09.00 uur en 15.00 uur allemaal een beat mogen doormixen of het specifieke begeleiding van landelijke Kunstbende finalisten betreft.

Van platenspelers tot iPads; elke manier van draaien heeft zijn eigen charme en technische uitdaging. Wanneer er een nieuwe CDJ (digitale draaitafel) uitkomt, sta ik bij de dealer om uit te vinden hoe de vernieuwingen werken. Voor de SKVR mag ik zelfs meedenken in de aanschaf van apps om mee te dj-en en beats te kunnen maken op iPads.

Bij mijn workshops voor Popcentrale ToBe Dordrecht zitten er vooral jonge, met usb-sticks uitgeruste dj’s aan de decks. Willen ze beats mixen of leren overdraaien van de ene plaat naar de andere, dan kan ik ze uitleggen hoe ze dat technisch kunnen realiseren.

Op het moment geef ik in de Kroepoekfabriek workshops aan een groep waarin zowel een serieuze dj van 24 zit als een man van 60 jaar die in de jaren ‘70 een grote dj was. Hij draaide in heel Europa voor volle, grote zalen zijn selectie dansmuziek. Deze man wordt al een tijd voor speciale klussen met muziek uit die tijd benaderd en wil met de digitale decks leren draaien. De dynamiek in die groep is prachtig: De één laat de muziek nu horen en zijn mixstijl zien, de ander vertelt de mooiste verhalen over 7 dagen per week draaien in Spanje, om 6 uur ‘s ochtends achter je biefstukje zitten en neemt muziek mee die ik geeneens ken, maar die zo goed is dat iedereen gelijk de swing te pakken heeft zodra de muziek uit de speakers klinkt.

Bij SKVR en De Cultuurschool geef ik workshops aan moeilijk opvoedbare jongeren en kinderen met geestelijke stoornis. Door middel van muziek kan ik vrij snel tot ze doordringen, merk ik. De laatste tijd lees ik over oudere mensen met Alzheimer of dementie, de ‘vergeet’-ziekten, die door muziek tijdelijk weer ‘bijkomen’, vreugde beleven en zelfs herinneringen ophalen. Hét bewijs dat de enige universele taal die de wereld bezit muziek is.

 


Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene.

copyright foto: Jeroen Moerdijk

 

COII en Mic El

mic-el-precies-wat-je-verwachtPrecies Wat Je Verwacht
cd- / download-album

Nederlandstalige hiphop
Studio 89 / Golflengte

De uit Spijkenisse afkomstige mannen COII en Mic El zijn al een aantal jaar afzonderlijk van elkaar bezig met het maken van hiphop. In 2016 hebben zij besloten hun krachten te bundelen om vervolgens het album Precies Wat Je Verwacht uit te brengen. De plaat telt 14 tracks en er staan bijdrage op van onder andere: Rikardeaux, Fabiola, Qucee Jesaja en niemand minder dan Lone Ranger en de meeste tracks zijn geproduceerd door Hoodbeats. De twee kwamen dit najaar onder de aandacht, doordat zij het schopten tot de halve finale van de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2016.

Met de eerste track Binnen, komen de twee inderdaad keihard binnen. De track heeft een oldskool hiphop beat, gecombineerd met de oldskool flow skills van CoII en Mic El.

Na het beluisteren van deze track, denk je dat de toon van het album is gezet; harde boombap. Maar niets is minder waar, want met de track Voor Jou creëren zij een vibe waarin ze je meenemen in hun verhaal over de liefde.

Een andere track die opvalt is Precies Wat Je Verwacht. De track heeft wat overeenkomsten met het nummer van Nelly Ride With Me; het gitaarspel, de beat. Een lekker zomers hitje, waar je lekker op kan relaxen, dagdromen en verlangen naar de warme zomerse dagen in deze koude winterdagen.

De track Oui is vergeleken met de andere nummers wat rommelig en chaotisch. De rap en de vocals komen wat gehaast over. De rapskills van CoII en Mic El komen in dit nummer niet tot hun recht.

In Zeg Ik Wel Genoeg komen de skills van de twee beter tot hun recht. Een mooi nummer waarin de liefde voor hun kinderen wordt beschreven. In combinatie met de vocals van Fabiola is het een heerlijk nummer om achterover te liggen en even te genieten.

Precies Wat Je Verwacht is een gevarieerde ep. Enerzijds komen sommige nummers keihard binnen en klinkt het wat agressiever en anderzijds bevindt je je als luisteraar in een meer melodischer, rustiger nummer. Hierdoor beland je tijdens het luisteren van deze ep nogal in een rollercoaster van emoties, door zowel de beats als de lyrics.

Wil je meer over ze weten? Volg COII dan hier op Facebook en Mic El hier op Facebook.

Kesia Smit