Music Support: Winterdagen en Elisabeth Daniel in De Machinist

minkOp woensdag 10 februari vindt de vijfde singer/songwriteravond van dit jaar plaats in De Machinist. Vanaf 21 uur spelen het Rotterdamse trio Winterdagen en de Belgische zangeres Elisabeth Daniel in het café. 

Winterdagen
Winterdagen is het project van de Rotterdamse pianist Mink Steekelenburg, die al eerder in De Machinist speelde met Sir Ian en Half Way Station. Samen met bassist Martijn Eikenhout en violist Jaap Rovers neemt hij de luisteraar mee op een verkenningstocht van oorstrelende en melancholische minimal music.

Satie en Chopin zijn daarbij nooit ver weg, maar Winterdagen liet zich ook inspireren door Nils Frahm en Sigur Rós. Winterdagen stond op verschillende (theater)festivals waaronder Oerol, Festival De Keuze (Rotterdamse Schouwburg) en Motel Mozaïque. Het debuutalbum laat op zich wachten. Als gastzanger nemen zij Rob van Gameren (The Yes Please) mee.

elisabethElisabeth Daniel
De Brusselse zangeres, violiste en songwriter Elisabeth Daniel is klassiek opgeleid en koos pas later voor popmuziek. Dit werd in 2015 bezegeld met haar goed ontvangen debuut ep I Come To You.

Een schijfje met zeven melodieuze, Frans- en Engelstalige popsongs waar soms Keltische en klassieke invloeden in doorklinken. Ze zingt met heldere stem en heeft een groot stembereik.

Daniel reist graag en de nummers van I Come To You werden geschreven in verschillende landen en op verschillende continenten. De hoge intensiteit en bijna Zuiderlijke passie van haar muziek komen op het podium nog beter tot hun recht. Daniel is een nieuw gezicht op het De Machinist podium. Een optreden om naar uit te kijken.

02 -singer - songwriters (voor)-page-001750x500-75Programma in het voorjaar
17 feb – ZanglesRotterdam
24 feb – Music Matters – Southbound / Dichter
02 maart-  Joia Rath / Sophie Toledo
09 maart – Book Of Eli / CATA
16 maart – The Maybellenes / Open Podium
23 maart – Stand Up ‘69 / Peter J. Faber
30 maart – Music Matters: Tim Verhaal / Lady Shaynah
o6 april – ZanglesRotterdam

Extra informatie
Datum: woensdag 10 februari
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45
Aanvang: 21.00 uur
Entree: gratis

POPUNIE_MUSICSUPPORT_RDAM_FCDe concertenreeks van Stichting Machinist Live komen mede tot stand door bijdragen van: de Gebiedscommissie Delfshaven, de Dienst Kunst en Cultuur van de Gemeente Rotterdam, Popunie Music Support Rotterdam, het donatiefonds “Vrienden van De Machinist” en Café-restaurant De Machinist.

Sommerhus

albumfrontsommurhusIs There Such A Thing As Too Much Love?
cd- / download-album
singer/songwriter / folk / pop
QuiteQuiet Records

Daar is dan het tweede album Is There Such A Thing As Too Much Love? van het Rotterdamse kamerpopduo Sommerhus. Het wordt uitgebracht door het label QuiteQuiet Records, dat is gespecialiseerd in intieme en akoestische pop.

Voor de opnames van Is There Such A Thing As Too Much Love?, de opvolger van hun titelloze debuut uit 2013, vertrokken singer/songwriter en gitarist Vera Jessen Jührend en zanger en contrabassist Peter Jessen naar Denemarken. De sfeer van het album is dan ook duidelijk gebaseerd op dit land vol mythes en sagen.

Het album begint met een korte introductie met xylofoongeluiden en het strijken op een contrabas. Al snel worden een vrouwen- en mannenstem geïntroduceerd en de sterke samenzang zorgt voor een mysterieuze klank.

Nummer negen op de plaat heet Dreamer Street; een fraaie song met een gave canon. Tijdens het luisteren verdwijn ik in een droomwereld en dit nummer had wat mij betreft wat langer mogen duren. Goed gekozen titel voor deze song.

Op nummer 13 staat de titelsong. Een heel mooie, rustige song met prachtig gebruik van contrabas. Is There Such A Thing As Too Much Love? is goed opgebouwd, alleen op het moment dat de zang inkomt vind ik de akkoordkeuze niet zo passen. Toch vormen de koortjes wel een sterke toevoeging aan het geheel. Een begrijpelijke keus ook de plaat juist naar deze song te vernoemen!

Over het algemeen mag er soms nog wat aan de teksten, uitspraak en pitch gewerkt worden om tot een nog sterker eindresultaat te komen. De teksten vind ik soms iets te letterlijk voor de sferen die Sommerhus neerzet.

Het laatste nummer zorgt voor een goede en sfeervolle afsluiting, al mag er wat mij betreft iets rustiger aan gedaan worden met het gitaarspel, als er verminderde akkoorden gespeeld worden.

Is There Such A Thing As Too Much Love? telt 14 songs, maar is na ongeveer een half uurtje afgelopen. Er zitten korte soundscapes tussen sommige songs in, waardoor je jezelf als luisteraar in een avant-gardistische wereld waant.