Luisteragenda maart 2018

Rotterdam bruist van de toffe live concerten! Om al dit enthousiaste en vaak nog onbekende talent overzichtelijk te promoten, heeft de Popunie een luisteragenda samengesteld in de vorm van een podcast.

Host en tevens muzikant Chris Anderson presenteert de podcast en vertelt waar en wanneer de diverse acts optreden. De lijst is samengesteld uit louter Rotterdamse acts die in maart optreden in de stad.

Dus wil je uit in Rotterdam en heb je zin in live muziek van eigen bodem? Check dan de Popunie Luisteragenda hieronder! Kijk in de Popunie Agenda voor meer informatie over deze events.

Onder de podcast de tracklist en uitgebreide informatie per act.

Tracklist

PaPa GoNi – Le Matin

Geïnspireerd door de natuur en de rijke West-Afrikaanse cultuur, maakt PaPa GoNi een eigenwijze mix van jazz, soul, pop en natuurlijk Pan-African grooves. Na twee ep’s is het de hoogste tijd voor het debuutalbum. Het album heeft de naam In Bloom gekregen en op het album verkent de band thema’s als spiritualiteit, zelfliefde en hoe we met de natuur omgaan. Dit alles natuurlijk vol energie en verrassende ritmes, allemaal in de aanstekelijke PaPa GoNi​ stijl. De album release is op vrijdag 2 maart in Podium Grounds.

The Soul Pilot – Lawless

Ferry Helmich is een user experience designer, maakt muziek en organiseert beatmaking sessies onder de naam The Beatmakers Union. Als The Soul Pilot won hij in 2013 de finale van de Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Electronics. Hij treedt niet vaak op, maar op vrijdag 2 maart is hij te vinden in Sjatzi om zijn splitsingle Lawless/Craving te presenteren. Hier moet je bij zijn als je houdt van sexy summer vibes en moderne funk, boogie, disco en house.

Bourbon Avenue – Fighting With My Thoughts

Rock & soul-band Bourbon Avenue vertrok afgelopen zomer naar Boston (USA) om samen met Ed Vaulaskas en Pat Discenso te werken aan een nieuwe plaat. Op deze ep zijn invloeden te horen van artiesten als Otis Redding, Wilson Pickett, The Eagles en Allmann Brothers. De albumpresentatie is op zaterdag 3 maart in home sweet home Islemunda, wat gerust de thuisbasis genoemd mag worden van Bourbon Avenue.

Brandwerk – What Is Good

Waar tegenwoordig overal steeds meer water bij de wijn wordt gedaan, komt Brandwerk met Water Voor De Oogst. Het debuutalbum staat voor het proces van de afgelopen jaren met de blik op de toekomst. De zaadjes zijn geplant en nu is het tijd om te oogsten, met als eerste verse oogst de album release party in WORM op vrijdag 9 maart.

Cusack – Divide

Noisy dreampunkers Cusack brengen hun allereerste cassette Oysters uit en ter ere hiervan organiseren ze op vrijdag 9 maart een mini-festival in Roodkapje: The Night of Rotterdam Underground. Op deze avond zal Cusack zelf optreden en zijn er optredens van AC Berkheimer, The Sweet Release of Death en Climax Girls ft. Suu SurebruTer. Ook ziet de videoclip van de single Oysters het levenslicht. Om de single zelf nog even als een verassing te kunnen houden, is de B-kant Divide als track opgenomen in deze editie van de luisteragenda.

The Legendary Orchestra Of Love – Little Lick Of Paint

The Legendary Orchestra Of Love is naar eigen zeggen een vat vol tegenstrijdigheden. De band speelt aanstekelijke rock & roll. De liedjes vertellen absurde maar vermakelijke verhalen. Met een fundament van slechts bas, gitaar en drums weet het drietal van eenvoud een kunstvorm te maken. De nieuwe ep Holy Smokes zal op zaterdag 17 maart gepresenteerd worden in de Grauwe Hengst in Schiedam, maar op zaterdag 10 maart zijn de heren eerst nog  te zien op Barbiepop in Plan C in Rotterdam.

Loreley – Just Like Me

Op zondag 11 maart presenteert Loreley haar debuutalbum Stories in Podium Grounds. Anderhalf jaar heeft ze met haar band gewerkt aan 11 nieuwe wereldpop tracks. Het resultaat is een album dat uit zijn voegen barst van de positiviteit. Eerlijk, recht voor zijn raap, soms kritisch, maar altijd warm en vol gevoel. Dit is muziek waar de zon doorheen schijnt!

Kim Hoorweg – The Art Of Breathing Underwater

Al op haar veertiende tekende Kim Hoorweg bij het Amerikaanse label Verve. In de daaropvolgende jaren maakte de zangeres haar belofte-status waar met een Edison-nominatie en samenwerkingen met o.a. het Metropole Orkest, Benjamin Herman en Candy Dulfer. Fast forward naar 2018: Kim is inmiddels 25 jaar, heeft de stembanden van een doorgewinterde jazzdiva en komt met een nieuwe plaat genaamd Untouchable. Op deze plaat werkt ze samen met de virtuoze gitarist Raul Midón en wordt ze begeleid door de crème de la crème van de Nederlandse jazzscene. Voeg daar een dosis indie-jazz en dromerige synths aan toe en je hebt de perfecte optelsom voor een magische avond! De albumpresentatie vindt plaats op vrijdag 16 maart in BIRD.

Jacklust – Sangria Sunrise

Vier op zaterdag 17 maart St. Patrick’s Day Extravaganza met sleazepunkers Jacklust en folkpunkers Drunken Dolly bij Eurotrash United! Jacklust presenteert dan hun nieuwe single Sangria Sunrise en Drunken Dolly introduceert Rowdy Redhead, een drooggehopt rood biertje dat ze in samenwerking met Drift Brouwers hebben gebrouwen. Dit klinkt nu al als een St. Patrick’s Day om nooit (of slechts een deel ervan) te vergeten!

Alexandra Alden – Wild Honey And Thyme

Alexandra Alden is een singer/songwriter afkomstig van Malta, maar ze woont en werkt in Rotterdam. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan haar debuutalbum Wild Honey in de legendarische Rocktown Studios. De officiële albumpresentatie is op zaterdag 24 maart op Malta, maar Jazzcafé Dizzy presenteert met gepaste trots de Nederlandse Wild Honey Album Launch preview.

Carmen Forbes – Don’t Write Me Off

Singer/songwriter Carmen Forbes maakt al muziek sinds haar vijfde en schrijft liedjes sinds ze op haar tiende naar Nederland kwam. Hierbij laat ze zich graag beïnvloeden door haar favoriete artiesten: Lianne La Havas, Adele, Alicia Keys en Ella Henderson. Op zondag 25 maart presenteert zij haar debuut-ep Little White Lie in Podium Grounds.

WARD – Sheets (Co-exist)

Vorig jaar bracht WARD haar ep 3:00 AM uit, geschreven en geproduceerd in haar slaapkamer. Ze omschrijft zichzelf daarom als een ‘bedroom producer’ met als sound een experimentele dreamy indiepop die je niet vaak hoort. Intussen ligt de nieuwe ep Girls alweer klaar. Het nummer Sheets (Co-exist) gaat over hoe liefde iemand vrij kan laten voelen en dat is ook gelijk de rode draad van de ep. De presentatie van Girls is op vrijdag 30 maart in LOUD Rotterdam.

Standup ’69 – As It Comes

Dromerig en bedwelmend of juist stuwend en gierend: Standup ’69 slingert je heen en weer tussen roes en energie. Het Rotterdamse trio maakt eclectische indierock met invloeden uit pop, shoegaze en noise, dat zowel catchy, sfeervol als psychedelisch uit de hoek komt. Op zaterdag 31 maart is debuutplaat Communicate voor het eerst verkrijgbaar op cd en vinyl. Dit wordt gevierd met een optreden in V11.

Dee’s Honeytones – Wow! Wow!

  • Wow! Wow!

  • Dee’s Honeytones
    • Genre: Boppin’ Rhythm & Blues, rockabilly
    • Release-type: Album, digitaal
    • Label: Self-released

De vintage-revival is al even een feit; de kleding, haarstijlen, drankjes en muziek hebben zich weer populair gemaakt onder menigeen en daar mogen de songs van Dee’s Honeytones zeker niet in ontbreken.

Zo is het in 2014 gereleasde debuutalbum Hot Damn inmiddels al zo goed als uitverkocht en eind afgelopen jaar kwam het Rotterdamse swing-kwartet nog met de opvolger Wow! Wow! op de proppen. Wow! Wow! is gevuld met acht originele maar zeker tijdsgetrouwe nummers waarbij de inspiratie van Etta James, T-bone Walker, Tiny Bradshaw zeker voelbaar is en daarnaast nog eens vier verfrissende covers die de jaren ’40 en ’50 doen laten herleven. Een opzwepende mix van jumpblues, swing, jazz en rhythm & blues. Stilzitten is er bij dit album dus niet bij.

Het Rotterdamse kwartet Dee Ann van den Berg (leadvocals en Hammond orgel), Mars van den Berg (contrabas), Pat Angel (gitaar) en René Klein (drums) wordt ditmaal aangevuld met de zeer aangename blazers sectie van de 44 Horns, Lodewijk Reijs op zijn bariton saxofoon, Tim Blonk met de tenor saxofoon en Marcel de Roode blaast mee op trompet.

We worden gek gemaakt met albumopener Out Of My Mind waar het warme sexy stemgeluid van Dee loom om de swingende blazerssectie heen wikkelt en Pat’s gitaar lekker rauw de blueslijn neerlegt.

De dames weten al jaren dat je niet zonder een Little Black Dress kan. Dat wordt met dit rhythm & blues nummer nog even extra aangetoond. Pat kan de snaren van zijn gitaar flink laten gieren in zijn solo en Dee stort zich lekker uit met het Hammond orgel.

Titeltrack Wow! Wow! gooit er een vuurtje onder en pept het tempo even flink op met een flinke dosis swing, gedreven door de gitaar- en orgelpartijen en de strakke opzwepende drumpartij van René. Waarbij het rauwe stemgeluid van Mars je extra aanzet om even los te gaan. Waarna het pas op de plaats is met het jazzy Nine Kisses waar Dee zich een ware verleidster toont met haar stem begeleidt door even zo verleidelijke saxofoon en orgel en het zacht swingende drumritme.

De vier covers zijn verdeeld in het swingende energieke jazzy Big Bess, het upbeat blues swing nummer Nitwit, het oldschool shuffle en slide swingtempo van Buster Brown’s Fanny Mae en hekkensluiter I Want You To Be My Baby. Laatstgenoemde, oorspronkelijk van Louis Jordan, swingt de pan flink uit een perfecte kers op deze taart.

Je kan je met dit nieuwe album dus verheugen op een flinke portie swing. Dus trek je dansschoenen aan en ga die dansvloeren eens flink afstraffen met de moves van de lindyhop en balboa.