Live-verslag: Rotterdamse acts op en rondom ESNS 2015 [deel 2]

Onze razende reporter Annet was afgelopen weekend in Groningen voor Eurosonic/Noorderslag (ESNS) en het almaar groter wordende fringe programma. Ze bezocht de showcases van Rotterdamse bands en acts en maakte hier voor ons een verslag van. Lees hoe het de Rotterdamse muzikanten verging…

Sevdaliza_ESNS_Noorderslag_17-01-2015Sevdaliza maakt zich op voor vertrek naar SXSW, maar eerst ESNS
Voor vertrek naar SXSW (South by South West; hèt internationale muziek showcase festival in Austin Texas) waar Sevdaliza voor uitgenodigd is, staat de diva van internationale allure natuurlijk op deze editie ESNS. Vrijdagavond in News Café, de dag erna in vol ornaat (lees zwarte, licht doorzichtige negligé) op Noorderslag.

In de sfeervol belichte Binnenzaal van de Oosterpoort vertolkt ze met haar sensuele, soulvolle stem de door haar zelf geschreven nummers. Gedragen op de vertraagde bastonen, gebroken beats en eerder opgenomen en vervormde zanglijnen geproduceerd door Mucky en begeleid door toetsenist Joel. Bij Sevdaliza kom je, naast de muziek, ook voor de show. En zoals altijd weet ze haar schoonheden en getrainde lichaam wederom goed te etaleren en te bewegen; ook deze avond een nachtelijke show vol melancholie.

Volgens 3voor12 behoort Sevdaliza tot de artiesten met veel potentie in 2015 en Noisey heeft Sevdaliza opgenomen in hun top 14 van 2014. Maar ja, via Noisey gingen dan ook haar videoclips van de singles Clear Air, Backseat Lover en Colorblind in première. En via Noisey US is vanaf 28 jan 2015 Sevdaliza’s ep Suspended Kid online verkrijgbaar. Voor vertrek naar SXSW is Sevdaliza nog te zien in Gent.

The Kik_EuroSonic Air_view 2_17-01-2015The Kik vermaakt ‘tout’ Groningen
Begin december 2014 werd de line up bekend gemaakt voor EuroSonic Air (het gratis te beleven openluchtconcert van ESNS). En The Kik is uitgenodigd om te spelen. Op de koude, maar zonnige zaterdag, surft The Kik om 14:00u instrumentaal, vanaf het hoge podium voor groot bereik, over het publiek. En of de zon nu echt schijnt, of The Kik de illusie waarmaakt met De Zomer En Jij is om het even.

Tijdens Elektriciteit gaan Dave, Arjan, Paul, Marcel en Ries verder los. Kinderen worden op de schouders gelift, publiek lipdubt mee en bijna alle hoofden in het publiek knikken hetzelfde ritme. Er wordt gelachen om woorden als klopbox (drumstel) en de zinnen van Kejje Nagaan (origineel van Het).

Niet alleen musiceren maar ook stunten doet The Kik als de beste; Arjan Spies bespeelt zonder kijkûh zijn op de schouderbladen liggende gitaar en Paul Zoontjes vingerswingt, al liggend, over de toetsen van het orgel dat Dave von Raven voor hem optilt. Na Schuilen Bij Jou, de door The Kik zelf in het Nederlands bewerkte cover van Chef’Special, valt het publiek even stil. Synchroon wordt de ontstane brok in de keel wegslikt. De uren erna heeft The Kik nog wat showcases, waar ze met evenveel energie ingaan.

Annet KommaRiero Brugel

Meer zoals dit

Eieren, Koffie en Vinyl

VinylIk schreef het al eerder – ook toen al met de nodige ironie – en ik herhaal het hier: vinyl is helemaal terug! Net als enkele jaren geleden trouwens, doch dit geheel terzijde. De opmerkelijke (tweede) comeback van de black circle blijkt onder andere uit de brede media-aandacht. Dat niet iedereen hierbij last van zijn/haar gebrek aan kennis heeft blijft op de lachspieren werken.

Nog leuker zijn de groepen van gelijkgestemden die zich op de verschillende social media manifesteren, zoals Vinyl Vrienden op Facebook. En de opkomst van steeds meer – veelal kleinschalige en particuliere – platenbeurzen. De leukste van deze beurzen vindt in Rotterdam plaats.

Katerontbijt
Elke laatste zondagochtend van de maand opent Rotown om 11.00 uur de deuren voor een (vinyl)hongerige meute. Records, Eggs & Coffee is de toepasselijke naam van deze bijeenkomst. Want dat is precies wat je kunt verwachten: eieren, koffie en vinyl. Rotown zorgt voor het katerontbijt, en het publiek biedt zijn/haar dubbele – of anderszins overbodige – singles en lp’s te koop dan wel ruil aan. “We motiveren iedereen om de lp’s en singletjes die je toch nooit meer draait mee te nemen en deze aan te bieden voor een mooi prijsje of te ruilen met anderen”, aldus de website van Rotown. “De enige beperking die we opleggen is om niet meer dan één meter platen uit te stallen, zodat het overzichtelijk blijft en de beginnende enthousiasteling niet wordt weggedrukt. Het is exclusief bedoeld voor en door de particuliere verzamelaar.”

Stormloop
De eerste afleveringen van Records, Eggs & Coffee (mei en juni) bleef de opkomst beperkt tot het handvol vinylmalloten dat elkaar sowieso regelmatig in de diverse platenzaken treft. Gezellig was het wel, maar ook weinig – bij gebrek aan een beter woord – dynamisch.

Dat veranderde na de zomer. Pieter M. Dorrenboom had een fraaie flyer ontworpen, op Facebook begon de marketing zijn werk te doen en nieuw publiek wist Rotown te vinden. Ineens schudde je de hand van iemand die je níet kende. Platenverzamelaars uit Maarssen, Lelystad en Amsterdam stonden vroeg op om te kijken wat er in Rotterdam aan de hand was. And they kept coming back for more.

Vreemd is dat niet. Het aanbod is inmiddels heel behoorlijk, de sfeer is (iets!) minder nerveus dan bij grotere platenbeurzen en de catering is ook een stuk beter. Bovendien worden de begeerde plaatjes op verzoek gedraaid door de dielers die zonder problemen voor dj spelen. Handig bij twijfelaars. What you hear, is what you buy!

Vinyl Verbond
Records, Eggs & Coffee komt uit de koker van Stephan Maaskant, de programmeur van Rotown. Maar het idee van een vinylruilbeurs kwam oorspronkelijk van Oscar Vijfvinkel (DJ Okkie), die ook al het concept van Vinyl Verbond Rotterdam bedacht. Dat verbond bestaat nog altijd; zodra Records, Eggs & Coffee eindigt – niemand weet precies hoe laat dat is –  start Vinyl Verbond Rotterdam. Iedereen kan zijn/haar favoriete lp meenemen. DJ Okkie draait een nummer van jouw lp, en zet je in één soepele beweging ook nog ‘s – samen met de hoes – op de foto. Zo is de laatste zondag van de maand vaste prik voor de lokale vinylfan. Voor je het weet is het tijd voor een eerste biertje!

Jeroen van de Beek

Eigenaar Only Words Copywriting, DJ Lato Uno, Vinylverzamelaar, Voormalig Radiomaker, Historicus, Rotterdammer.

De volgende Records, Eggs & Coffee (+ Vinyl Verbond Rotterdam) is op zondag 25 januari.