Live-verslag: Rotterdamse acts op en rondom ESNS 2015 [deel 3]

Onze razende reporter Annet was afgelopen weekend in Groningen voor Eurosonic/Noorderslag (ESNS) en het almaar groter wordende fringe programma. Ze bezocht de showcases van Rotterdamse bands en acts en maakte er voor ons een verslag van. Lees hoe het een aantal van hen vergaan is…

TSROD in Warhol

TSROD in Warhol

De kroeg in met Feaver, The Sweet Release Of Death en De Skaggerz
ESNS is een geweldig festival, maar soms heb je behoefte aan iets wat vuiger en minder regulier is, dan de reeds (bijna) gevestigde bands. Eigenlijk is elke dag een rondgang langs de Groningse kroegen wel een welkome afwisseling. Het smaakt er meer naar Groningen zelf, het bezoekerspluimage is wat diverser en de gesprekken zijn wat onverwachter (niet alleen over muziek).

Cloudhead Bookings, het Rotterdamse bookerslabel, heeft vrijdagavond de hele karavaan aan bands, op The Afterveins na, bij zich om te spelen op AlterSonic. The Sweet Release Of Death staat geprogrammeerd tijdens de showcases van Subroutine Records en Geertruida EuroSonic in de kroegen O’Ceallaigh en Warhol. En Feaver, De Skaggerz en Joe Madman & The Sidewalkers brengen de Tiki Bar van De Drie Gezusters in beweging.

Als je De Drie Gezusters betreedt is de routing naar Tiki Bar, ondanks de derde dag AlterSonic, nog wat onduidelijk voor het personeel. Wat er speelt weten ze niet, te druk met bedienen van gasten die nog aan hun avondmaal of uitgelopen VrijMiBo zitten. Maar op de bijna zolder staat het publiek voor Feaver al klaar in Tiki Bar. De tour van Feaver ligt, op dit optreden na, even stil. Zangeres, multi-instrumentalist Julia Reinhold is momenteel bezig met een soloalbum. Voor het in najaar 2015 te verschijnen album, werkt Julia samen met een violist, cellist en meerdere blazers. Verder geeft Julia les op de Herman Brood Academie.

Zanger, gitarist, bandleider Tjeerd Broere vertrekt binnenkort voor een maand op inspiratiereis. Bassist Danny Lelieveld is al enige tijd vervangen door Ronald de Jong, ook deze avond. Danny gaat mee op aanstaande Frankrijktour van Half Way Station, waarvan hij al een jaar vast bandlid is. De sfeer in het Tiki Bar gedeelte van De Drie Gezusters is open. Ook omdat kennelijk weinigen in het café de band kennen, is het nog wat rustig. Het optreden is er echter niet minder fraai door.

De Skaggerz in Tiki Bar

De Skaggerz in Tiki Bar

De Skaggerz brengt, zoals we gewend zijn, een ska-fissa zonder weerga. Met liedjes als Bla, Scuba, Rook Af En Toe en Pensioen, met een strak gespeeld skanking ritme, extra vet aangezet door saxofonist Lars Nebel, brengt De Skaggerz de eerste drie rijen publiek als projectielen in springbeweging. En terwijl de vloer ervan trilt, juint zanger Dirk het publiek nog eens extra op, met de vraag “vinden jullie het wel leuk?”.

Het intensieve tourschema van De Skaggerz die sinds 2011 spelen, heeft zijn vruchten afgeworpen. Tommy, Joachim, Yanick, Lars, Timothy en Dirk zijn zo op elkaar ingespeeld. Ze spelen de nummers zo geroutineerd dat al hun aandacht naar de feestende menigte kan gaan. De bandleden maken praatjes tussendoor met het publiek, vertellen wat over zichzelf, waardoor de band en zijn publiek één wordt. Bij het laatste nummer is de technicus van Tiki ook wat van slag en maakt de band onzichtbaar door de rookmachine voluit te zetten. Bij gebrek aan backstage, de beste manier om ongemerkt, langs het publiek door de rook, de zaal te verlaten. Het publiek wat beduusd na zo’n feest achterlatend…

Boaz van de Beatz ESNS Noorderslag_17-01-2015

Boaz van de Beatz bij Mr Polska

Boaz van de Beatz verspreidt muzikale feestconfetti van de beste soort
’t Is jaar 3 op rij dat Boaz van de Beatz tijdens Noorderslag optreedt, en een zaal vol verovert. Boaz staat wat timide achter Mr Polska, I Am Aisha, Ronnie Flex en z’n eigen sounddesk. Maar dat hoor je absoluut niet terug in de opzwepende beats die hij vanavond produceert. Boaz van de Beatz balanceert evenwichtig tussen drum’n’bass en gabber die hij zo verfijnd weet te doseren, dat het publiek optimaal geteaset wordt.

Zijn typische, internationaal geroemde, geluid explodeert uit de boxen en spat uiteen over het gehele publiek, wat tot zweten aan toe danst en stuitert; beats als de beste feestconfetti die je op deze avond kunt wensen. Mr Polska en Boaz presenteren deze avond een groot deel van de nummers, die vanaf 13 feb terug te vinden zijn op het album $noller, met daarop bijdrage van o.a. Ronnie Flex, I Am Aisha, Cartiez, Frans Duijts en RiFF RAFF. Aan de enorme feestpit te zien worden de liedjes van het album met zeer open armen ontvangen. Tijdens dit ESNS-weekend verscheen ook de single Ravotten van Mr Polska, Boaz van de Beatz m.m.v. Ronnie Flex.

Voorproefje nieuwe album:
http://www.youtube.com/watch?v=1an_atPvGzk”>https://www.youtube.com/watch?v=1an_atPvGzk
Mr Polska ft. I Am Aisha – Survivaltocht (prod. by Boaz)

Voor een interview van Mr Polska met Roosmarijn Reijmer van 3voor12, kijk je hier.

Ronnie Flex ESNS Noorderslag_17-01-2015

Ronnie Flex support Bokoesam

Ronnie Flex meest optredende gast
De niet te missen artiest op Noorderslag is wel Ronnie Flex (drievoudig podium beklimmer). ’t Begint al een uur nadat de eerste bands op het podium staan in de Oosterpoort. Tijdens de gig van Bokoesam en Idaly loopt Ronnie nonchalant rond tussen het publiek. Natuurlijk weet Ronnie dat hij dit publiek gaat bespelen, maar alsof hij met elke flow van zijn vrienden meegaat, beklimt hij wat beduusd het Binnenzaal-podium. De zaal was al wat in beweging dankzij de raps van Bokoesam. Maar tijdens het nummer Infrarood slaat de ontspannende houding van Ronnie Flex als een bliksemschicht over op het publiek, en vormt zich een kleine pit.

Een uur later heerst Ronnie Flex alweer op een ander podium. Aaibaar louche gekleed met kaki hoedje, dito bontjas, Batman-slip boven baggy trousers uitpiepend en met gouden glimlach kaapt hij de gehele Bovenzaal van de Oosterpoort. En ookal klinkt zijn laatste album als een opeenstapeling van hiphop met voornamelijk veel R’n’B, zijn optredens zijn als vanouds een feest, waar zijn waterval snelle raps, sneller dan de beats, regeren. Ook het stilstaande publiek wat alleen als toeschouwer is gekomen, is nog voor het einde van zijn optreden op Ronnie’s hand.

Net na middernacht zijn Mr Polska en Boaz van de Beatz aan de beurt in de Oosterpoort’s Kleine Zaal. Nog bezweet klimt Ronnie het podium op, voor optreden nr 3 die avond. Met zijn ogenschijnlijk onuitputtelijke energie om te entertainen, pookt hij nu het Mr Polska-publiek nog eens extra op, met de dit weekend uitgebrachte single Ravotten.

http://www.youtube.com/watch?v=nQjKT31fI4Q”>https://www.youtube.com/watch?v=nQjKT31fI4Q
Mr Polska ft. Ronnie Flex – Ravotten (prod. by Boaz)

Resumé
ESNS15 is een feest voor je oren en je gemoedstoestand; om zoveel nieuwe muzikanten te horen en zien spelen, en om bij oude bekenden te luisteren hoe ze zich de afgelopen periode verder ontwikkeld hebben. Voor sommige bands is het een kans om vaker in het buitenland of op festivals op te treden, of om financiers te vinden zodat een album eindelijk kan worden uitgebracht. Maar voor de meeste gaat ESNS gewoon om het plezier van het spelen.

Mijn blokkenschema ESNS15 was als een kleurplaat, zoveel wilde ik zien. ’k Vind het dan ook heel jammer dat ik de eveneens Rotterdamse muzikanten van The Hearted, Dillenburg, Das Ding en We Sell Guns heb gemist. Maar hé, het leven gaat door na ESNS, en zij blijven de komende jaren nog heel veel optreden. Tot gauw in de zalen en op festivals!

Annet KommaRiero Brugel

Albumpresentatie van David & The Circumstances in de Posse Espressobar

David-rgbSinger-songwriter David Groeneweg besluit in 2013, na jaren actief te zijn geweest als leider van indierockband The Circumstances, als solo-artiest verder te gaan onder de naam David & The Circumstances. In de winter van 2013/2014 neemt hij een album op in zijn huis in Rotterdam. Op 29 januari presenteert hij zijn nieuwe album This Part Of Me in de Posse Espressobar.

Ditmaal geen scheurende gitaarwalmen, maar akoestische gitaartokkels, minimalistische pianopartijen, rafelige achtergrondzang en subtiele e-bow geluiden.De instrumentatie wordt sober gehouden zodat de poëtische inhoud van de liedjes op de voorgrond komt te staan. Nadat het mixen van het album is afgerond vertrekt David in de zomer van 2014 voor drie maanden naar New York, waar hij veel optreedt maar bovendien een videoclip opneemt voor het nummer Is It Not You?, dat op het album zal verschijnen.

Tijdens de presentatie, waarbij het gehele album ten gehore wordt gebracht, zal David muzikaal worden bijgestaan door zangeres Tessa Douwstra (met wie een duet werd opgenomen, bekend van o.a. Chef’Special en Orlando), zangeres Merel Moelker (Wolf in Loveland), pianist Raoul Wols, gitarist Bas van Holt, cellist Marien Okkerse en bassist Franc Timmerman (Blaudzun).

De video bij het nummer Is It Not You? werd opgenomen in New York City, waar David afgelopen zomer drie maanden verbleef en veel heeft opgetreden. Na een optreden in East Village raakte hij aan de praat met Tanya Gupta, naast grafisch ontwerper ook filmmaker, en zij besloten samen een videoclip op te nemen in New York. De videoclip werd ’s nachts geschoten op verschillende locaties: vanaf een boot op de East River, in metro stations, op het strand van Long Branch (New Jersey) en tot slot tussen de krioelende mensenmassa’s op Times Square. De video laat wisselende gezichtspunten zien, passend bij het steeds wisselende perspectief van de tekst van het nummer.

Voor meer informatie over David & The Circumstances, bezoek je zijn website of Facebook .

Extra informatie:
Datum: 29 januari
Locatie: Posse Espressobar, Veerlaan 13
Aanvang: 20:30 uur
Entree: gratis
Hier vind je het Facebookevent

Voor meer informatie bezoek je de website van de Posse Espressobar.

David & The Circumstances – Is It Not You?