Live-verslag: Popweek Special – Van Belofte tot Winnaar

Tijdens de Rotterdamse Popweek gaven op donderdag 26 november de vier jurywinnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorieën hiphop, bands, electronic & singer/songwriter een live performance vanuit Rotown. Zij waren namelijk genomineerd voor de Rotterdam Music Awards 2020 categorie De Belofte en konden zo laten horen waarom juist zij het verdiende om deze publieksprijs te winnen!

De Vier Beloftes
Tijdens dit online event konden we genieten van performances van BKK, Vypes, Liza Weald en Lucky Blue en kregen we korte interviews te zien om de acts beter te leren kennen. De Rotown crew had alles uit de kast getrokken om de opnames geweldig te laten klinken en er fraai uit te laten zien waardoor het resultaat een mooi visitekaartje voor de acts is geworden. In het kort zijn de acts als volgt te omschrijven:

Bkk
Deze songwriter, rapper en dj verbeeldt de complexiteit van moderne liefde, nostalgie en de complexiteit van gedachten en gevoelens in een instabiele en hectische wereld. Zijn muziek vormt de uitnodiging tot z’n persoonlijke lyrische wereld.

Vypes
Dubstep, DnB en trap; alles kan voor deze dj/producer/gitarist. Genres doen er niet toe, het is de zware bas die spreekt. Vypes weet met energieke optredens het publiek uit hun dak te laten gaan. Verwacht van hem intense, dynamische sets gevuld met onverwachte wendingen. ⁠

Foto © Jessica Santiago Lopez

Liza Weald
Deze verhalenverteller binnen het dreamfolk-genre vult, begeleidt door haar band, het podium met veel sfeer en liedjes die zowel mysterieus als kalm zijn. Ze brengt haar vallen en opstaan luchtig onder woorden en ook het verhaal van zij die om Liza heen staan weerklinkt.

Lucky Blue
Vier ruwe diamanten, stevig in de Rotterdamse grond met hun klauwen uit de mouwen die een zaadje in de zuidelijke schaamstreek van het land willen planten. Deze ‘happy go lucky’ indierock band spettert van elk podium en laat zelfs je oma springen!

Interviews
Naast dat de acts alle vier een kort optreden gaven was er ook een klein interview momentje ingepland. De artiesten gingen hierbij in op hun muzikale invloeden, hoogtepunten, dromen en toekomstige samenwerkingen.

Ik luister naar verschillende genres. Hiphop, afromuziek… daar haal ik heel veel inspiratie uit” zo vertelde Bkk tijdens de stream.

Liza Weald vertelt o.a. dat ze “Een groot fan is van het ontdekken van nieuwe artiesten en het gaan naar concerten”.

Vypes gaf bijvoorbeeld aan wel een keer met de Britse MC Poppa te willen samenwerken “Dat is de beste mc voor de muziek die ik maak”.

Tijdens het interview met Lucky Blue kwam o.a. naar voren dat ze wel met Rotterdamse acts zouden willen samenwerken “… ook met onbekende acts en elkaar zo supporten”.

Bekijk hier de video van de livestream:

 

Volg deze ambitieuze artiesten op Instagram: BKKVypes | Liza Weald | Lucky Blue

De livestream Van Belofte Tot Winnaar was onderdeel van het Rotterdamse Popweek programma.

De Rotterdamse Popweek is een initiatief van de Popunie, wordt georganiseerd door de Rotterdamse popsector en is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Het evenement wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals en Stichting PopUp Rotterdam.

Het Portret: Lucky Blue

Als we het hebben over ambitieuze, Rotterdamse artiesten komt de band Lucky Blue al snel ter sprake. Deze vierkoppige formatie die nog maar amper twee jaar indierock nummers produceert heeft in deze korte tijd haar naam al groot op de kaart gezet. Ze waren favoriet bij 3FM, wonnen de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam en dat is nog maar het begin. De band droomt en denkt groot en samen zullen ze er alles aan doen om hun doelen te bereiken. Ik spreek de heren via Zoom over deze doelen, hun succesfactoren en wie ze eigenlijk zijn als band.


Bandleden werven
“Mijn naam is Marcus, ik speel ritme gitaar en ik zing. De band Lucky Blue is ontstaan omdat ik een paar nummers had geschreven en die wilde gaan spelen met wat mensen. Jim, Damian en ik kennen elkaar van de Albeda opleiding Muzikant & Producer. Jim en ik zaten bij elkaar in de klas.”

Teun: “Ik doe nu de opleiding op het Albeda, Marcus zag mij bij mijn auditie op die school. Zij zaten al in hun laatste jaar, Marcus en ik kwamen elkaar later tegen op de fiets in de stad. Hij zei toen: “Hey, jij was toch die guy van die auditie? Kom een keertje jammen in m’n band!” Sindsdien ben ik er een beetje ingerold. De band heeft voor mij twee andere bassisten gekend.”

Damian: “Ik kwam Marcus weleens tegen op de trap en in de gangen op school, toen was het ook zo van “Yo, wil je een keertje komen drummen in m’n band?.” Daar kwam een tijdje niks van, maar toen we eenmaal met de oude bassist Emin erbij gingen jammen was er gelijk een klik.”

 

“Ik heb wel het idee dat het ons vieren had moeten zijn.”

Perfecte puzzel
“Sindsdien zijn we er super dedicated mee bezig. Het is wel grappig want je loopt ergens rond, Marcus spreekt je aan met of je in zijn band wilt spelen en twee jaar later zijn we nog steeds bezig. Ik heb wel het idee dat het ons vieren had moeten zijn, we hebben met best wel veel mensen gejamd en niks klikte echt zo goed als wij samen.”

Marcus: “Ik had ook niet echt het concrete idee dat ik een band wilde beginnen, ik had gewoon zoiets van kom jammen en we zien het wel. Het is wel een soort instinct geweest wie ik hiervoor vroeg, ik heb niet heel veel mensen gevraagd en de gitarist en drummer waren in één keer goed. De bassist was alleen even zoeken. Het gaat gewoon om de vibe die je met iemand hebt en of je een connectie voelt.”

Jim: “Wat ook gewoon super vet is, is dat we alle vier hele andere personen zijn maar wel heel goed bij elkaar passen. We zijn allemaal pieces van een puzzel en nu met Teun erbij is de puzzel gewoon perfect. Ook als muzikanten zijn we alle vier heel anders van elkaar, maar we vinden elkaar in de songs die Marcus schrijft.”

“Yo Marcus man, wat is je favoriete kleur?”

Happy go lucky kid
Marcus: “Ik zat op het Wolfert Tweetalig maar ze stuurden me ervan af omdat ik niet echt naar school ging of dingen deed. Ze zeiden tegen me: “Ja, je bent echt zo’n happy go lucky kid man.” Eigenlijk wilden ze me ook wel houden, maar dat kon niet.

Die happy go lucky mentaliteit is altijd wel bij me gebleven. Daarnaast ging ik eens op groep acht reis, toen had mijn zus net een nieuwe vriend. Ik wilde die vriend heel graag ontmoeten wat niet kon vanwege het tripje, waardoor ik aan het janken was tijdens de busreis. Een jongen die ook mee was vroeg toen: “Yo Marcus, wat is je favoriete kleur?” Ik zei “Ja, blauw man.” Toen zei hij “Die van mij ook en dat is echt de mooiste kleur ooit.

Door die gemeenschappelijke liefde voor de kleur blauw werd ik zo blij en hoefde ik die gast helemaal niet meer te ontmoeten. Ik ben toen gewoon op groep acht reisje gegaan. Dus ja, sindsdien is het gewoon Lucky Blue, weet je. En het vette is dat het gewoon contradicting is. Het is tegenstellend. Het is gewoon, oef, prachtig.”

Jim: “Het is ook een goede symboliek voor wie Marcus is. In de naam komen ook al de puzzelstukjes weer samen, alles valt gewoon op z’n plek.”

 

“We zijn gewoon wie we zijn en dan vinden mensen heel leuk blijkbaar.”

De happy go lucky factoren
Jim: “Volgens mij zeggen we altijd dat we sinds februari 2019 bestaan, we tikken bijna de twee jaar aan.”

Jullie hebben al best wat hoogtepunten gehad in deze korte tijd, waar denken jullie dat dit mee te maken heeft?

Marcus: “De happy go lucky factoren man.”

Jim: “We zijn gewoon wie we zijn en dat vinden mensen heel leuk blijkbaar.”

Damian: “Dat is heel leuk gezegd en 100% waar, maar buiten dat stoppen we er ook gewoon enorm veel tijd in. We repeteren veel, Marcus schrijft hele toffe nummers, daar spelen we als band op in en samen maken we daar gewoon een heel tof plaatje van. Buiten dat we zijn wie we zijn werken we er ook gewoon keihard voor.”

 

“We weten allemaal ook dat dit het gewoon is voor ons.”

Break moment
“Sinds het break moment dat de single uitkwam hebben we een fúcking sick team om ons heen verzameld, hoe ook alleen Marcus dat voor elkaar kan toveren. We weten allemaal dat dit het gewoon is voor ons, dit is onze passie en we gaan er alles aan doen om dit op de lange termijn te kunnen volhouden. Volgens mij spreek ik voor iedereen als ik dat zeg.

Het team wat nu met ons achter de schermen werkt zorgt er bijvoorbeeld voor dat als we iets leuks maken het ook op de goede plek terecht komt. Want een leuke single is één ding maar als je commercieel succes wilt behalen, whatever that means, moet je rendabel zijn en je ook met andere dingen bezig houden.

Ik zweer het je, de dingen die we nu doen hadden we echt niet alleen gekund. Dat is niet eens een vraag, zonder de mensen die achter ons staan waren we niet waar we nu zijn en daar zijn we ze ook ontzettend dankbaar voor.”

 

 

“Hou je hoofd hoog en your mind open.”

Tips voor beginnende bands?
Marcus: “Gewoon doen man.”

Jim: “Blijf lekker jezelf.”

Damian: “Doe vooral wat je zelf leuk vind en ga niet een genre maken dat je eigenlijk helemaal niet tof vind. Wees jezelf inderdaad, gewoon alle cliché shit die ook gewoon waar is. Blijf ervoor vechten, doe waar je super veel van houdt en rol daarmee. Ik geloof dat je dan echt ver kan komen.”

Teun: “Hou je hoofd hoog en your mind open.”

Jim: “Iets wat ik veel mensen hoor zeggen uit de muziekindustrie, die ook echt succesvol zijn, is dat als je muziek als carrière wilt doen, dan moet dat zijn omdat het de enige optie is. Als je beginpunt het verdienmodel is dan ga je het gewoon niet halen.

Je moet het zo graag willen dat al het andere in het niets valt. Voor ons is dat muziek, maar al is het accounting voor je; als jij daar echt een ontzettend harde pik van krijgt dan moet je dat gewoon gaan pursuen.”

Tartaarsaus
Teun: “Onze muzikale inspiratiebronnen zijn heel breed. Ik denk dat Jim en Marcus heel erg op hiphop connecten, Jim en Damian weer op rock dingen en Marcus en ik dan weer heel erg op soul. Zo vinden we allemaal verschillende genres heel tof en die overlappen met elkaar.”

Damian: “Dat is denk ik ook wel wat je heel erg terughoort in onze muziek. Teun is bijvoorbeeld een hele groovy bassist en ik ben eigenlijk gewoon een hele erge rock/metal drummer, al hou ik ook erg van indierock. Wat Teun ook zegt, die overlappingen maken Lucky Blue, ze geven gewoon net dat smaakje.”

Jim: “Saus. Het is die tartaarsaus voor ons. Kijk, je kan elke dag kibbeling met tartaarsaus eten, maar soms moet je er ook gewoon mayonaise bij pakken, gewoon om te kijken of je dat lekker vindt.”

Jim: “Buiten dat Teun daar zijn smaak heeft ontwikkeld heeft hij nu ook gehoorschade.”
 

Hans Worst
Marcus: “Teun en ik hebben allebei voor Hans Worst gewerkt. Hans Worst is echt een geniale gast, zo’n hele harde Rotterdamse vent, maar met een gouden hartje. En zijn muzieksmaak is goéd! Op Down The Rabbit Hole stond hij met een tent en mensen ging toen in plaats van naar de optredens kijken voor zijn tent dansen omdat de muziek zó goed was. In 2016 heb ik gewoon vanwege hem funk leren kennen.

Teun: “Grappig dat je dat zegt inderdaad, want ik heb mijn muzieksmaak ook heel erg bij Hans Worst ontwikkeld. Ik heb iets van vier jaar bij hem gewerkt en er stond altijd een speaker box echt naast mijn oor op vol volume, met de dikste funkplaten.”

Jim: “Buiten dat Teun daar zijn smaak heeft ontwikkeld heeft hij nu ook gehoorschade.”

 

“Ook willen we wel een huiskamerconcert geven bij Patty Brard.”

Wat zijn jullie doelen/dromen voor de toekomst?
Jim: “Lowlands. Ik ben nog nooit op Lowlands geweest maar het idee van daar spelen is hét gewoon.”

Damian: “Festivals pakken inderdaad, lekker weer en een goeie sfeer, ik denk dat wij daar echt thuishoren.”

Marcus: “Als ik voor iedereen mag spreken is het doel denk ik wel dat we kunnen leven van wat we het liefste doen. Dat is gewoon muziek maken, dingen creëren en optreden. Daar willen we gewoon ons brood mee verdienen zodat we niet in een kroeg of in de bouw hoeven te werken. Al is dat best leuk.”

Jim: “We doen individueel ook onwijs veel met muziek buiten Lucky Blue om. We zijn gewoon echt muzikanten in hart en nieren.”

Marcus: “Waar we nog meer willen staan qua evenementen: Down The Rabbit Hole, Le Guess Who, Rock Werchter, Zwarte Cross. Ik wil op Eendrachtsfestival staan, ik wil op Dour staan want fuck it en ik wil ook op Tomorrowland staan. Ik wil ook in het huis van Katy Perry spelen.”

Jim: “En in de tuin van Bill Gates. Ook willen we wel een huiskamerconcert geven bij Patty Brard.”

“Het is echt de meest perfecte kroeg ooit en dat gewoon in Rotterdam.”

Zo veel tofs in Rotterdam
Jim: “Shoutout naar Cry. Ik ben zelf erg van de hiphop en Rotterdam heeft echt een fucking vette hiphop scene. Ik ben fan van Cry, Dentalhon, Brunzyn en de classics zoals Duiten Kornuiten. Kauwboy is ook echt een super chille gast om mee samen te werken.”

 

Marcus: “Wat Nospray doet is heel cool en Pig Frenzy is vet.”

Jim: “En Froukje, zij is ook Rotterdams toch? YoungRubbi heeft pas iets uitgebracht wat heel vet is. Wat hij doet is wat Rage Against The Machine en Linkin Park een beetje hebben gepopulariseerd. Een soort combinatie van hiphop en punk rock, maar dan met een echt hoog productie niveau. En dat dan in het Nederlands.

Er zijn zo veel toffe Rotterdamse artiesten, waaronder ook Emma Beukelman. En de studenten/artiesten van de AMP (Albeda Muzikant Producer) opleiding natuurlijk.”

 

Teun: “Ja over AMP gesproken, Blue Milk is heel tof. Zij hebben een paar weken geleden ook een album uitgebracht. Echt heel vet, het is een soort van ambient indie muziek.”

Marcus: “Ik hou van Rotown en fuck it, de Witte Aap. En café de Riddert is echt top. Zoveel soorten mensen komen daar en zoveel dingen zijn daar. Het is echt de meest perfecte kroeg ooit en dat gewoon in Rotterdam. Ons allereerste optreden was daar ook en op zondag is er vaak een jam avond waar veel toffe mensen op afkomen.”

 

“Ik wacht nog steeds op de 1 april e-mail waarin staat van “Nee joh, grapje jongens!”.”

Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam
Jim: “Ja lachen, we hebben gewonnen. Ik wacht nog steeds op de 1 april e-mail waarin staat van “Nee joh, grapje jongens!”.”

Marcus: “Het was echt een hele leuke ervaring. De bands waren super goed en ik had zelf echt totaal niet verwacht dat we zouden winnen. Echt totaal niet.”

Damian: “Ik als enige wel! De andere bands waren goed, maar ik vind Lucky Blue gewoon een hele goeie band, ik heb veel vertrouwen in ons.”

Marcus: “Die show was wel de enige show waarvoor ik heel zenuwachtig was.”

Damian: “Dat was wel bizar hoor, ik was ook echt heel nerveus, maar toen ik eenmaal zat en de eerste crash aansloeg was het gelijk weg. Het was echt een leuke gig om te spelen, ondanks dat iedereen moest zitten voelde ik wel een bepaalde, goede vibe. Een gevoel van waardering voor iedereen, ook voor de bands onderling.”

Teun: “De sfeer was heel goed en na afloop zijn we nog met de andere winnaar The Frontiers naar de Riddert gegaan.”

 

Nog iets toe te voegen?
“Ja, shoutout naar de Popunie voor taking care of us like this!”

LIJSTJES:

Jim’s favorieten:
Muzikanten: Red Hot Chili Peppers, Kanye West, Ares, System of a Down, Linkin Park | Kids See Ghosts – Kids See Ghosts, Red Hot Chilli Peppers – Blood Sugar Sex Magik, Californication en Gorillaz – Demon Days | Evenement: Westerpop!!! | Platform: What.CD

Damian’s favorieten:
Muzikanten: Linkin Park, Shawn James, Tom Misch en Red Hot Chili Peppers | Plaat: Shawn James – The Dark And The Light | Evenement: Lowlands | Platform: Twitch en Spotify

 

Teun’s favorieten:
Muziekmensen: G love & Special Sauce, Bill Withers, The Band en Thundercat | Favoriete Plaat: Prince – Prince | Evenement: Down The Rabbit Hole | Platform: Heel diep in de laag van YouTube content

 

Marcus’s favorieten:
Muzikanten: Lou Reed, King Krule, Prince en Pavement |Plaat: Op dit moment ga ik heel lekker op M.V.P van Harvey Mason | Evenement: De markt bij Blaak op dinsdagen | Platform: