Live-verslag: Popweek Special – Submit Fest Presents in Baroeg

Nu door de coronapandemie de livemuziek-scene op zijn gat lijkt te liggen en het bijwonen van liveshows en festivals inmiddels in een ver verleden lijkt te liggen hebben we dankzij creatief denken en samenwerkingen tussen organisaties, podia en muzikanten gelukkig nog wel de livestreams waar we, soms gratis en soms tegen betaling, van kunnen genieten. Eén van de festivals die dit jaar niet door kon gaan is het Rotterdamse indoor progressieve/modern metal festival Submit Fest.

Het is voor de meiden van Submit Fest niks om bij de pakken neer te zitten. Dus naast regelen dat de inmiddels bevestigde namen voor de 2020 editie van het festival gezellig mee gaan naar de 2021 versie, wilden ze ook dit jaar niet stil blijven zitten. Ze belden de heren van Another Now.

Tijdens de 2019 editie van Submit Fest mochten deze het festival openen en maakten toen zo’n dikke indruk met hun liveshow dat er meteen aan hun gedacht werd bij het opzetten van een Submit Fest Presents livestream vanuit Baroeg, de venue in Rotterdam-Zuid waar elke editie van Submit Fest tot nu toe plaats heeft gevonden.

Samen met to live among wolves zouden de heren van Another Now op zaterdag 28 november opnieuw op het podium van Baroeg staan. Ditmaal als headliner op een digitale Submit Fest Presents show, als onderdeel van de achtste Rotterdamse Popweek.

Uiteraard is een livestream anders dan bij een band in de zaal aanwezig zijn. Hoe goed een optreden ook is, is er thuis niet of nauwelijks die community-spirit en die release van energie die we ervaren bij het bijwonen van een show. Tegelijk moet het voor een artiest ook vreemd zijn om op te treden voor een nagenoeg lege zaal en een paar camera’s en niet die gezichten en handjes in de lucht te zien. Hoe zou het eigenlijk zijn om bij de opnamen van een livestream aanwezig te zijn?

to live among wolves laat hun geluid nog via de monitoren in de zaal klinken, waardoor ook de technici en overig aanwezig personeel in de zaal kunnen meegenieten van het optreden. Uiteraard op een vaste plek en veilig op anderhalve meter van elkaar.

Waarschijnlijk is het beter dansen en moshen in je huiskamer, maar het is toch bijzonder om een band live te horen spelen in deze tijden. Misschien zelfs wel als de eersten die nummers van hun in april uitgekomen ep (Dis)honored live mochten horen.

Bij Another Now ging het er echter wel wat anders aan toe. Zij kozen ervoor om hun geluid volledig in te stellen op de livestream zodat alles perfect zou klinken. En dat werkte geweldig, want de livestream van de band klonk echt megastrak. Als je dan in de zaal aanwezig bent is dat wel een aparte ervaring. Omdat het geluid niet via de monitoren van de zaal loopt hoor je de bas en gitaar nauwelijks. Het merendeel van de tijd luister je dus enkel naar de drums en vocals.

Vooral de intro’s van de backingtrack zijn een komische ervaring. De heren van Another Now geven tijdens het optreden alles en gaan helemaal los op de muziek… Die je in de zaal niet volledig hoort.

Terwijl het vijftal helemaal los staat te gaan, stoer rondjes draait met gitaren, high kicks uitdelen en vette poses aannemen op de vooropgenomen intro’s, horen we in de zaal alleen de voetstappen, af en toe een zucht en gympen piepen. Een beetje zoals dit maar dan echt. Hilarisch om te zien, maar op de livestream klinkt het daardoor allemaal retestrak en ziet het er wel vet stoer uit.

Hoe mooi het ook is om weer eens een band live op een podium te zien, de opnames van een livestream zijn, voor zowel artiest als aanwezigen in de zaal, verre van de ervaring die een echte liveshow met publiek voor iedereen biedt. Livestreams komen toch echt het beste tot zijn recht wanneer je die vanaf je tv, laptop, telefoon, smartwatch, family hub koelkast of wat voor apparaat je ook gebruikt bekijkt.

Tot we weer echt samen kunnen komen om te genieten van onze favoriete artiesten is het toch mooi dat er organisaties, artiesten en podia zijn die er met vette livestreams zoals die van Another Now en to live among wolves voor zorgen dat we toch nog van live muziek kunnen genieten.

De livestream nog niet gezien?  Check ‘m  dan snel nog via het Twitch kanaal van Baroeg.

Deze livestream was onderdeel van het Rotterdamse Popweek programma.

De Rotterdamse Popweek is een initiatief van de Popunie, wordt georganiseerd door de Rotterdamse popsector en is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Het evenement wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals en Stichting PopUp Rotterdam.

Live-verslag: Popweek Special – Van Belofte tot Winnaar

Tijdens de Rotterdamse Popweek gaven op donderdag 26 november de vier jurywinnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorieën hiphop, bands, electronic & singer/songwriter een live performance vanuit Rotown. Zij waren namelijk genomineerd voor de Rotterdam Music Awards 2020 categorie De Belofte en konden zo laten horen waarom juist zij het verdiende om deze publieksprijs te winnen!

De Vier Beloftes
Tijdens dit online event konden we genieten van performances van BKK, Vypes, Liza Weald en Lucky Blue en kregen we korte interviews te zien om de acts beter te leren kennen. De Rotown crew had alles uit de kast getrokken om de opnames geweldig te laten klinken en er fraai uit te laten zien waardoor het resultaat een mooi visitekaartje voor de acts is geworden. In het kort zijn de acts als volgt te omschrijven:

Bkk
Deze songwriter, rapper en dj verbeeldt de complexiteit van moderne liefde, nostalgie en de complexiteit van gedachten en gevoelens in een instabiele en hectische wereld. Zijn muziek vormt de uitnodiging tot z’n persoonlijke lyrische wereld.

Vypes
Dubstep, DnB en trap; alles kan voor deze dj/producer/gitarist. Genres doen er niet toe, het is de zware bas die spreekt. Vypes weet met energieke optredens het publiek uit hun dak te laten gaan. Verwacht van hem intense, dynamische sets gevuld met onverwachte wendingen. ⁠

Foto © Jessica Santiago Lopez

Liza Weald
Deze verhalenverteller binnen het dreamfolk-genre vult, begeleidt door haar band, het podium met veel sfeer en liedjes die zowel mysterieus als kalm zijn. Ze brengt haar vallen en opstaan luchtig onder woorden en ook het verhaal van zij die om Liza heen staan weerklinkt.

Lucky Blue
Vier ruwe diamanten, stevig in de Rotterdamse grond met hun klauwen uit de mouwen die een zaadje in de zuidelijke schaamstreek van het land willen planten. Deze ‘happy go lucky’ indierock band spettert van elk podium en laat zelfs je oma springen!

Interviews
Naast dat de acts alle vier een kort optreden gaven was er ook een klein interview momentje ingepland. De artiesten gingen hierbij in op hun muzikale invloeden, hoogtepunten, dromen en toekomstige samenwerkingen.

Ik luister naar verschillende genres. Hiphop, afromuziek… daar haal ik heel veel inspiratie uit” zo vertelde Bkk tijdens de stream.

Liza Weald vertelt o.a. dat ze “Een groot fan is van het ontdekken van nieuwe artiesten en het gaan naar concerten”.

Vypes gaf bijvoorbeeld aan wel een keer met de Britse MC Poppa te willen samenwerken “Dat is de beste mc voor de muziek die ik maak”.

Tijdens het interview met Lucky Blue kwam o.a. naar voren dat ze wel met Rotterdamse acts zouden willen samenwerken “… ook met onbekende acts en elkaar zo supporten”.

Bekijk hier de video van de livestream: