Kralingse Bos krijgt monument Holland Pop Festival 1970

holland popOp zaterdag 21 september om 17:00 uur vindt aan de Plaszoom in Rotterdam de onthulling plaats van het monument voor het Holland Pop Festival 70, ontworpen door kunstenaar John Blaak.

In het weekend van 26, 27 & 28 juni 1970 vond in het Kralingse Bos het eerste meerdaagse popfestival op het vasteland van Europa plaats. Geschat wordt dat er 100.000 mensen luisterden naar muziek van Canned Heat, Quintessence, East of Eden, Jefferson Airplane, Santana, Flock, Hot Tuna, Country Joe, Pentangle, Renaissance, Tyrannosaurus Rex, Al Stewart, CCC Inc., Byrds, Family, Dr. John the Nighttripper, Third Ear Band, Fairport Convention, Fotheringay, Soft Machine, Caravan, Pink Floyd en vele anderen tijdens deze drie dagen.

Met het beeld voor het Holland Pop Festival 70 wordt de herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis levend gehouden. Welke bezoeker aan het Kralingse Bos weet vandaag de dag nog wat voor historische gebeurtenis er op deze plek in 1970 plaats vond. Wie wordt er herinnerd aan de drie bijzondere dagen in juni van muziek, vrijheid en plezier. Het kunstwerk houdt met haar beeldtaal dit historische feit levend. In het monumentale beeld herken je delen van de affiches uit 1970 en een sfeerbeeld van de enorme mensenmassa.

Er is een officieel deel met een interview met de organisatoren van het popfestival in 1970, Georges Knap en Berry Visser en openingswoorden door Ove Lucas, directeur CBK Rotterdam, Paulette Verbist, portefeuillehouder Welzijn en Cultuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en Lex Harding, disjockey en ondernemer.

Aansluitend optredens van coverband Kbam met muziek van bands die indertijd op het Holland Popfestival gespeeld hebben met The Dutch Joe Cocker, The Kik, HeavyLight en DJ Bootsy Paul. Tussenact Toen was geluk heel gewoon met Sjoerd Pleijsier & Ids van der Krieke.

Vervolgens het vertonen van beelden uit het Polygoon Journaal jaaroverzicht, de trailer Lost Footage, een documentaire over het Holland Popfestival 1970 van Ferri Ronteltap en fragmenten van de film Stamping Ground (1971) van Jason Pohland en George Sluizer. Afsluiting met een spetterend optreden van tributeband Pink Project.

 

Programma-Onhulling-21september
Het monument is een initiatief van de Stichting Kralingen en is mogelijk gemaakt door het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk, de Van der Mandele Stichting, Stichting Bevordering van Volkskracht, de Van Leeuwen Van Lignac Stichting en Mojo Concerts.

Voor meer informatie bezoek je de website van Stichting Kralingen.

Het Rotterdams Open Podium zoekt talent

rotterdams open podiumHet Rotterdams Open Podium is weer op zoek naar divers, spetterend en aanstormend talent uit Rotterdam en omgeving. Tijdens de zevende editie biedt het Rotterdams Open Podium talenten weer een kans om aan de weg te timmeren en zich verder te ontwikkelen. Alle vormen van optredens zijn welkom; dans, zang, cabaret, spoken word, bands, beatbox enz.

De data van de auditiedagen zijn: 12 oktober 2013 (theater), 7 december 2012 (muziek) en 1 februari 2014 (dans).

De data van de voorrondes zijn op woensdag: 20 november 2013 (theater), woensdag 22 januari 2014 (muziek) en woensdag 26 januari 2014 (dans). Tijdens deze voorronde zal er naast een vakjury, ook een publieksjury aanwezig zijn. Zowel de vakjury als het publiek kiest haar favoriet uit, beide acts mogen door naar de seizoensfinale.

Na de voorrondes mogen de finalisten in maart deelnemen aan een masterclass. Tijdens deze masterclass krijgen de finalisten een workshop van professionals.

Tijdens de seizoensfinale op 11 april 2014 zullen alle finalisten tegen elkaar strijden in de grote zaal van Theater Zuidplein om de geweldige hoofdprijs: De vakjury-winnaar krijgt de mogelijkheid om, onder begeleiding van een professionele regisseur, een avondvullende voorstelling te maken voor de kleine zaal! De vakjury zal bepalen wie deze prijs in ontvangst mag nemen. Naast deze prijs is er ook een publieksprijs te winnen: deze winnaar mag in goed overleg met Theater Zuidplein een optreden verzorgen tijdens de nazit van een reguliere voorstelling in Theater Zuidplein.

Met andere woorden: dit open podium is de ultieme kans om een begin te maken met een wereldcarrière!

Kijk voor meer informatie op de website van Het Rotterdams Open Podium en meld je voor 28 september 2013 aan via het aanmeldingsformulier ROP voor de eerste auditieronde.