Interview: Tommy de Roos (FFF)

fffTommy de Roos (beter bekend als FFF) draait al een hele tijd mee in de Rotterdamse muziekscene. Onlangs stond hij in het kader van Popunie Live op Baroeg Open Air. Wij spraken met hem!

Wat voor muziek maak je?
Jungle/breakbeat hardcore/breakcore

Hoe lang maak je al muziek?
Begin jaren ’90 begonnen met dj’en en experimenteren. Sinds midden jaren ’90 echt gaan produceren. Ik heb een brede interesse in verschillende muziekstijlen en binnen bovengenoemde stromingen kan ik al die invloeden terug laten komen.

Hoeveel albums heb je uitgebracht?
Twee albums op het Japanse Murder Channel label:

20.000 Hardcore Members Can’t Be Wrong (2011)
Keep The Fire (2013)
Discografie

Wat zijn je inspiratiebronnen?
Ik haal de meeste inspiratie uit platen verzamelen en het zoeken/luisteren naar voor mij onbekende muziek. En verder films en comics.

Sinds wanneer opereer je vanuit de Havenstad en waar deed je je eerste optreden hier?
Werk sinds 1999 vanuit Rotterdam. M’n eerste optreden hier was in 1997 in het Poortgebouw.

Wat is je favoriete plek in Rotterdam om te draaien?
Favoriete plek om te spelen is WORM. Mijn favoriete feest in Rotterdam PRSPCT XL

Waar in het buitenland heb je o.a. gedraaid?
Amerika, Japan, Israël, Rusland, Japan en UK!

Wat was de meest memorabele show?
Te veel om op te noemen! Enkele voorbeelden: Bangface Weekender (UK), Ravers Convention (BE), Murder Channel (JAP), Metropolis Festival (NL), Untitled (RU), Oakland Gabber Association (USA), PRSPCT XL 15 (NL) etc. Memorabel omdat het publiek zo door het dolle heen was.

Wat is het gekste wat je hebt meegemaakt bij een show?
ME die tijdens een rave in een buitenwijk van Parijs de boel hardhandig stopzette. Bij een show in Bratislava in een voormalige nucleaire schuilkelder stond een groep ravers schreeuwend de hekken voor het het podium op te tillen en op het ritme van de muziek op de grond te slaan. Eerst viel het me niet op, tot het boven het geluid van de monitoren uitkwam.

De Popunie heeft een lijst met 150 speelplekken in Rotterdam op de website gezet. Hoe zie jij dit in vergelijking met andere steden?
Ik heb de lijst bekeken en er staan een hoop plekken tussen die ik nog niet ken, een indrukwekkende lijst. Ik heb geen idee of het in andere steden ook zo is. Het enige wat Rotterdam echt nog mist is een goed poppodium a la Waterfront/Nighttown.

Hoe vind je de huidige muziekscene in Rotterdam?
Levendig en divers

Wat is je favoriete Rotterdamse dansplaat?
Evil Maniax – 4 X Funk

Welke Rotterdamse act wil je aan ons tippen?
Newk en Ballroom Syndicate

Wat is je link met de Popunie?
Ik heb voor de afgelopen editie van Baroeg Open Air onder de noemer Popunie Live gespeeld. Hiervoor had ik eigenlijk geen ervaring met de Popunie.

Hoe heb je BOA ervaren?
Ondanks de shift qua tijden op het festival heb ik me goed vermaakt. Goede sfeer en goede respons van het publiek

Voor meer informatie bezoek je de website van FFF.

Schoolbands strijden om plek in finale UNICEF Talent Battle

final_feedback_logo_2Tijdens de voorrondes op 10, 11 en 12 november spelen schoolbandjes uit heel Nederland voor een plek in de finale van de UNICEF Talent Battle. De optredens zijn in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Een ervaren jury, bestaande uit onder andere Douwe Bob en Pieter en Jac van Exter van de band Jungle by Night bepalen welke bands door mogen naar de finale. Acteur Tim Haars presenteert de muziekavonden.

De bands die meedoen aan de UNICEF Talent Battle zetten hun muzikale talent in om aandacht te vragen voor kinderen in noodsituaties. Nog nooit werden zoveel kinderen in Syrië, Irak, Zuid-Soedan en West-Afrika geconfronteerd met geweld, angst, honger en ziekte. De volledige opbrengst van de finale van de talentenjacht gaat naar hulp voor deze kinderen.

Dit is de tweede keer dat UNICEF de Talent Battle organiseert voor muziekformaties en bands van middelbare scholen. De winnaar van de UNICEF Talent Battle award krijgt een opname van hun nummer in een professionele studio, airtime op Spotify, een cheque voor nieuwe muziekinstrumenten voor hun school en een optreden bij tv-programma Zapplive op zaterdag 29 november.

Maar liefst zeventig bands hadden zich aangemeld voor de UNICEF Talent Battle. Na de online stemronde zijn er 24 halve finalisten over, die spelen om een plek in de finale. Tien bandjes gaan door naar de finale op 26 november in poppodium Bitterzoet in Amsterdam.

Voor meer informatie bezoek je de website van UNICEF Talent Battle.