Interview: Order Of The Emperor

ooteHet Eendracht Festival beleefde donderdag 17 juli een geslaagde vierde editie. Meer dan 130 Rotterdamse muzikanten, kunstenaars, organisaties en ondernemers lieten verspreid over zo’n vijftien festivallocaties op en rond het Eendrachtsplein zien hoeveel tofs Rotterdam te bieden heeft. En toch was het niet de kwantiteit, maar juist de kwaliteit van alle deelnemers, die de bezoekers in positieve zin wist te verbazen.

Tijdens het festival werden stembiljetten uitgedeeld en kon het publiek haar drie favoriete acts supporten door te stemmen. Dit keer gingen de meeste stemmen uit naar:
1. Gita Buhari (stond in Arminius met hosts Music Matters en Roots & Routes)
2. Monta (stond in WORM, met host BoomDox)
3. Order Of The Emperor (stond in Parket, met host Bang Your Radio)

We geven alle drie graag de gelegenheid om zich te presenteren. Na Gita Buhari en Monta spreken we met Order Of The Emperor.

Stel de band eens voor!
De Emperor heeft vanaf de jaren ‘80 de teloorgang van rockmuziek met lede ogen aanschouwd. Sindsdien is hij op zoek gegaan naar de muzikanten die met hem deze tot stof vergane kunstvorm weer tot leven kunnen wekken. Met stoïcijns geduld heeft hij zijn discipelen gevonden en gevormd tot het rockleger, waarmee hij heden ten dage zijn boodschap verspreidt. Aangevoerd door de militante dreunen van Mr. G-Cat en ondersteund door de toorn van The Lexecutioner met zijn Battle Axe, vormen El Riffcommander, BB Triple Fingers en Jiffa Leadcrusher de onbreekbare muur van gitaargeweld, van waarop de Emperor zelf de troepen toespreekt.

Wat voor muziek maken jullie?
Moderne hard rock, zoals het hoort.

Wat zijn jullie inspiratiebronnen?
Order Of The Emperor gaat verder waar legendarische bands als Judas Priest, Thin Lizzy, Black Sabbath en Alice Cooper dat niet langer konden.

Waar stonden jullie tijdens het Eendracht Festival? 
Het was de eerste keer dat Parket werd gebruikt als locatie op het Eendracht Festival. De sfeer zat er goed in en het publiek ging lekker los.

Wat is jullie link met de Popunie?
De Popunie is volgens ons essentieeël voor het voortbestaan van de Nederlandse muziekscene. In Rotterdam maken zij veelvuldig optredens mogelijk, ondersteunen ze bands in alle genres en brengen ze muzikanten en publiek bij elkaar. Zo hebben zij ons geholpen met het bereiken van ons publiek. Ook in de toekomst zien wij goede mogelijkheden tot een samenwerkingsverband.

Wat hebben jullie precies gewonnen bij het Eendracht Festival?
Hiermee hebben wij via de Popunie een geldbedrag, een waardebon van Keymusic en een fotoshoot gewonnen. Wat we gedaan hebben om extra stemmen te krijgen? Niks. Wij staan volledig achter ons doel en wij geloven in de enige heilzame wijze om onze boodschap te verspreiden; via onze muziek.

Hebben jullie ook nog andere bands/acts bekeken? 
De Emperor en zijn discipelen waren erg onder de indruk van Gewoon Fucking Raggen, Red Rocket, Stealers, The Afterveins, Special Steve en The Sweet Release Of Death. De meeste van deze bands speelden in Vibes en Parket.

Mochten jullie spelen op de volgende editie van het Eendracht Festival, waar zouden jullie dan graag willen optreden?
Ondanks de gezelligheid, de intimiteit en het zweet dat Parket ons bood, zouden we de volgende keer graag op een podium zoals Rotown spelen. Op een podium van dit formaat kunnen wij onze band en onze muziek nog beter presenteren.

Waar deden jullie je allereerste optreden in Rotterdam? 
Met een grimas van bijna onvoorstelbaar formaat denkt de Emperor geregeld terug aan de avond van 3 maart 2014. Op deze avond werd onder de noemer ‘Psychedelic Alien Night’ in Vibes de geluidsbarrière een behoorlijk eind verschoven door Toner Low en Order Of The Emperor.

De Popunie heeft onlangs een lijst met speelplekken in Rotterdam naar buiten gebracht  Hoe zien jullie de Rotterdamse muziekscene t.o.v. andere steden?
De Rotterdamse scene heeft veel te lijden gehad onder het wegvallen van Waterfront, Exit en Nighttown/WATT. Ondanks dat lijkt het erop dat deze weer langzaam aan het opkrabbelen is. Op plekken als V11, Vibes, Roodkapje en De Bel worden steeds meer shows georganiseerd. Gelukkig zijn De Baroeg en Rotown daar altijd mee door blijven gaan. Er zijn redelijk wat plekken om te spelen, maar het ontbreekt Rotterdam nog aan een middelgroot podium.

De scene in Rotterdam is divers. Er zijn een hoop toffe kleine en grote bands actief. Dat zie je op het Eendracht Festival perfect terugkomen Toch is er nog te weinig interesse en steun te vinden bij de bands onderling. Wanneer de muziekscene zijn krachten meer bundelt, zouden er waarschijnlijk meer bands in verschillende regio’s op verscheidene plekken kunnen spelen.

Is het Eendracht Festival volgens jullie één van de beste festivals van Rotterdam? 
Het is een authentiek festival, dat met geen ander festival in Rotterdam (en misschien zelfs in Nederland) te vergelijken valt. De diversiteit tussen de vele acts is erg groot. Voor elke muziekliefhebber is wel iets te vinden. Er valt tevens veel nieuws te ontdekken. Doordat de toegang voor iedereen gratis is, is het ook laagdrempelig en erg toegankelijk om te bezoeken.

Welke band/act die op het Eendracht Festival geprogrammeerd stond willen jullie aan ons tippen?
Het is moeilijk een keuze te maken, maar Red Rocket verdient zeker een extra vermelding. Ze rocken hard en ze gaan voor de volle 100% voor hun band.

Welke organisaties/podia/festivals zijn van belang bij het ontwikkelen van jullie carrière?
Alle organisaties, podia en festivals die ons een plek kunnen bieden om een volwaardige show te spelen, zijn voor ons van het grootste belang. We willen een zo groot mogelijk publiek bereiken, zonder concessies te hoeven doen aan onze muziek. Het Eendracht Festival is hier een goed voorbeeld van.

Waar is Order of the Emperor momenteel mee bezig?
Onlangs hebben wij onze eerste single, Back To Our Roots, opgenomen bij Pieter Kloos in The Void Studio. In het kader van laagdrempeligheid zullen wij deze track in eerste instantie gratis aanbieden via verschillende media. Verder zijn wij druk bezig onze show te perfectioneren en werken we aan nieuw materiaal.

Waar treden jullie binnenkort op?
Order Of The Emperor zal op 14 november weer een optreden geven. Ditmaal in The Little Devil te Tilburg met Elle Bandita. Meer optredens, ook in de regio Rotterdam, zullen binnenkort worden aangekondigd op onze Facebook pagina.

eendracht newMeld je aan
Wil jij op het Eendracht Festival optreden met je band? Zit je in een kunstcollectief of een toneelgroep? Ben je comedian, bouw je toffe stellages of ben je op een andere manier creatief bezig? Iedere creatieve Rotterdammer kan zichzelf presenteren! Stuur vóór 20 september een mailtje naar het Eendracht Festival: eendrachtfestival@gmail.com.

Voor meer informatie bezoek je de Facebook pagina van het Eendracht Festival.

Het Eendracht Festival wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.

De zesde dag

Daisy raamAls een puber die net verkering heeft, houd ik de dagen bij. Vandaag heb ik voor de zesde keer met hem afgesproken in een restaurant in de Portugese stad Beja. Ik zit op hem te wachten. Zometeen komt hij binnen, stelt hij voor nog een kop koffie te drinken en dan rijden we met de ramen open, wapperende haren en zijn honden op schoot veel te hard over smalle weggetjes naar Cabeça Gorda (“Fathead” vertaalt hij lachend), een gehucht met witte huizen. Hier heeft hij de studio en woonruimte waar we schrijven, muziek luisteren en misverstanden hebben door de taalbarrière (mijn Portugees is, zeg maar, in ontwikkeling). We lunchen veel te lang en nemen daarna onze ideeën op. Ik verbaas me er nog steeds over dat we aan het samenwerken zijn. Dat had namelijk nogal een aanloop en dat lag niet aan hem.

Voor mijn project The Europe Files vertrok ik in 2012 voor een half jaar naar Lissabon. Toen ik daar eenmaal was, stond ik uren te staren op het balkon van mijn appartement. Dagelijks. Ik had geen flauw idee waar ik moest beginnen. Ik had me slecht voorbereid en ondernam maar geen actie. Eigenlijk had de oplossing zich al aangediend in de vorm van Virgem Suta: een band die ik wel eens op de Portugese radio voorbij hoorde komen. Als ik daar eens mee kon samenwerken! Zij zouden me kunnen helpen mijn weg in Portugal te vinden en ik zou hen kunnen vragen met mij te schrijven. Toevallig bood een kennis mij kaartjes voor hun concert aan, waarna ik contact zou kunnen leggen met Jorge, de zanger. Dat moment kwam en toen ik hem zag lopen, deed ik………… niets.

Een jaar later zat ik in een restaurant in Beja te eten. En daar zat hij aan een tafeltje verderop: Jorge van Virgem Suta! Ook al was ‘The Lisbon File’ zo goed als af, ik wilde nog steeds met hem samenwerken. Ik keek hem aan, lachte naar hem, hij lachte terug en ik deed……… niets!

Hoewel ik het idee inmiddels had losgelaten, organiseerde een wederzijdse kennis in Beja deze zomer een lunch met Jorge, zodat ik toch de samenwerking kon aanslingeren. En nu ben ik verliefd! Op het gevoel om samen met een onbekende nieuwe muziek te maken in een warme omgeving en elkaar te inspireren. En nu snap ik niet waarom ik deze aardige, vrolijke en creatieve man niet gewoon in 2012 aangesproken heb.

Als je iets wil, onderneem dan actie. We weten het allemaal, maar toch gebeurt het niet altijd. Soms wil ik iets, maar houd ik mezelf tegen. Ik ben er deze keer met hulp van anderen mee weggekomen, maar zoveel geluk zal ik niet altijd hebben. Ik roep iedereen, maar vooral mijzelf, hierbij op tot actie en om die kansen te grijpen! De volgende keer stap ik er gewoon meteen op af. Echt. Nou ja, zeker die keer dáárna….

Daisy Cools

Dat Daisy Cools vroeg of laat een project als ‘The Europe Files’ zou bedenken was onvermijdelijk. Reizen, optreden en liedjes schrijven: het zijn dé ingrediënten waar Daisy inspiratie van krijgt. In een reeks van 6 ep’s onder de noemer ‘The Europe Files’, woont Daisy steeds zo’n 5 maanden in een Europese stad waar ze optreedt en liedjes schrijft. Haar eerste bestemming ‘The Paris file’ kwam uit in 2011, waarna Palermo (2012) en Lissabon (2014) volgden. Op zoek naar het gevoel van vrijheid, deelt Daisy door middel van haar liedjes haar ervaringen tijdens haar verblijf in de verschillende steden. 

Na maanden in het warme zuiden te hebben doorgebracht, gaat Daisy binnenkort juist koudere sferen opzoeken met een verblijf in Reykjavik. Voordat zij in 2015 naar de IJslandse stad afreist, viert zij in Nederland het voltooien van het eerste deel van de reeks met o.a. een album en optredens met haar band. Meer informatie over Daisy en haar muziek kun je vinden op www.daisycools.com.