Interview: Monta

montaaHet Eendracht Festival beleefde donderdag 17 juli een geslaagde vierde editie. Meer dan 130 Rotterdamse muzikanten, kunstenaars, organisaties en ondernemers lieten verspreid over zo’n vijftien festivallocaties op en rond het Eendrachtsplein zien hoeveel tofs Rotterdam te bieden heeft. En toch was het niet de kwantiteit, maar juist de kwaliteit van alle deelnemers, die de bezoekers in positieve zin wist te verbazen.

Tijdens het festival werden stembiljetten uitgedeeld en kon het publiek haar drie favoriete acts supporten door te stemmen. Dit keer gingen de meeste stemmen uit naar:
1. Gita Buhari (stond in Arminius met hosts Music Matters en Roots & Routes)
2. Monta (stond in WORM, met host BoomDox)
3. Order Of The Emperor (stond in Parket, met host Bang Your Radio)

We geven alle drie graag de gelegenheid om zich te presenteren. Na Gita Buhari spreken we met Monta.

Stel je eens voor!
Ik ben Yannick Monteiro Cabral A.K.A Monta, een Kaapverdiaanse Rotterdammer van 25 jaar uit Oud Charlois.
 Ik maak hiphop voor jong en oud.

Ben je een solo artiest of treedt je op met een band?
Ik ben een solo artiest, maar ik treed vaak op met een backup mc (Shep) en DJ Salesman. In de toekomst wil ik wel met een band gaan werken als ik die mogelijkheid krijg.

Wat zijn je inspiratiebronnen? 
Mijn familie en vrienden, omdat zij diegene zijn die mij altijd steunen en motiveren om te blijven doen wat ik doe.

Waar stond je tijdens het Eendracht Festival? 
Tijdens het Eendracht Festival stond ik in WORM (Boomdox). Ik heb het uitstekend naar mijn zin gehad. Er waren veel goeie acts en een hele gezellige sfeer. Zulke evenementen mogen ze van mij wel vaker organiseren.

Wat is je link met de Popunie?
Ik heb in 2013 mee gedaan met de Grote Prijs van Rotterdam en was toen tot de finale gekomen (ook samen met Shep en DJ Salesman), sindsdien blijven ze mijn dingen plaatsen en dat vind ik wel dope!

Wat heb je precies gewonnen bij het Eendracht Festival? 
Ik heb de tweede prijs gewonnen. Ik wist aan het begin niet eens dat er gestemd kon worden en toen ik dat te horen kreeg vroeg ik tegen de mensen die voor mij waren gekomen of ze konden stemmen. Ik verwachte niks, dus was blij verrast toen ik werd gebeld.

Heb je ook nog andere bands/acts bekeken? 
Ik heb als het goed is alle acts bij Boomdox (voor een deel) gekeken, omdat er een aantal boys waren die ik persoonlijk ken zoals Inferno, Donson en Sammi. Later ook nog bij Run The Trap gekeken, maar daar kon ik niet lang blijven omdat ik volgende dag moest werken.

Mocht je spelen op de volgende editie van het Eendracht Festival, waar zou je dan graag willen optreden?
Optreden is echt mijn ding, dat is waar ik van hou dus waar ik ook gezet zou worden zou ik optreden.

Waar deed je je allereerste optreden in Rotterdam?
Mijn eerste optreden was volgens mij op een schoolfeest bij Nova College Riederwaard waar ik toen op school zat in 2007 voor zover ik me kan herinneren. En ik zat van me tiende tot mijn twaalfde op breakdance, toen trad ik ook wel eens op.

De Popunie heeft onlangs een lijst met speelplekken in Rotterdam naar buiten gebracht. Hoe zie je de Rotterdamse muziekscene t.o.v. andere steden?
Ik vind het goed dat er in Rotterdam steeds meer speelplekken komen, want er is genoeg talent, maar te weinig plek voor hiphop. Hoe het zit met andere steden weet ik niet echt. Ik hoor ze wel zeggen dat ze in andere steden losser gaan, maar dat moet ik nog mee maken.

Is het Eendracht Festival volgens jou één van de beste festivals van Rotterdam?
Ik vind van wel, omdat het steeds groter wordt en het is een festival met veel verschillende soorten talenten. Iedereen krijgt de kans om zijn/haar ding te doen en zoiets kom je niet vaak tegen.

Welke band/act die op het Eendracht Festival geprogrammeerd stond wil je aan ons tippen?
Inferno, Sammie en Donson. Ik ken hen al een tijdje en ik weet dat ze hele harde werkers zijn, ze verdienen meer shine.

Waar is Monta momenteel mee bezig?
Ik ben momenteel bezig met een tape die ieder moment uitgebracht kan worden en ik ben begonnen met een muziekant/producer opleiding op het Albeda.

Waar treed je binnenkort op?
Op dit moment is het een beetje rustig, alleen zaterdag 27 september staat er Gospel Meets HipHop in Theater Zuidplein op mijn planning.

Voor meer informatie bezoek je de Facebook pagina van Monta.

eendracht newMeld je aan
Wil jij op het Eendracht Festival optreden met je band? Zit je in een kunstcollectief of een toneelgroep? Ben je comedian, bouw je toffe stellages of ben je op een andere manier creatief bezig? Iedere creatieve Rotterdammer kan zichzelf presenteren! Stuur vóór 20 september een mailtje naar het Eendracht Festival: eendrachtfestival@gmail.com.

Voor meer informatie bezoek je de Facebook pagina van het Eendracht Festival.

Het Eendracht Festival wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.

Fame Feelings & Presmo II

10478852_312862015561689_9052590277909730147_oGet To Know Us
download-mixtape
hiphop

De enige achtergrondinformatie over Fame Feelings die online te vinden is, is dat hij een Rotterdamse rapper uit ’93 is. Zijn Facebookpage heeft iets meer dan 100 likes, maar op Soundcloud heeft hij meer dan 1800(!) followers. Dit belooft veel goeds dus. Maar eerlijk is eerlijk; geen biografie op je social media of website hebben kan anno 2014 echt niet meer. Als je wilt dat mensen uit de industrie iets over je gaan schrijven is het beter om die info letterlijk op een presenteerblaadje klaar te hebben. Ditzelfde commentaar geldt overigens ook voor zijn kompaan Presmo II; muziek is één, achtergrondinformatie is twee.

De Get To Know Us mixtape is het resultaat van de samenwerking tussen Fame Feelings en Presmo II en bevat in totaal acht tracks. Muzikaal gezien brengt de tape een mix van oldschool boom-bap hiphop en keiharde 808 beats met rauwe raps en milde zangrefreintjes. De titeltrack waarmee de plaat opent is sterk; dikke beat, rauwe raps en een leuke mix van Engels- en Nederlandstalig. Het tofste van deze track is echter de switch van een van de mc’s naar het Frans; heel origineel en dit geeft een interessante wending.

http://www.youtube.com/watch?v=rXWfT8_nf_w&app=desktop

Een andere track die eruit springt is Honger, en dan voornamelijk qua beat. De beat is keihard en heel erg van deze tijd, absoluut een banger voor in de club. Hardlife is verreweg de meest funky track op de tape. Met soul-achtige samples en zang is deze track weer volledig anders dan de rest.

Inhoudelijk mag het allemaal nog wat sterker; de meeste teksten blijven namelijk niet echt hangen en de topics zijn vaak simpel en voor de hand liggend. En ook de zang kan aanzienlijk beter. Desalniettemin klinken Fame Feelings en Presmo II erg energiek en fris. Het feit dat ze kiezen voor verschillende stijlen, variërend van 808-beats tot oldschool hiphop, laat ook goed zien dat ze een brede interesse hebben en met meerdere genres uit de voeten kunnen. Als mc’s vullen ze elkaar goed aan, dus hopelijk kunnen we in de toekomst meer samenwerkingen verwachten van Fame Feelings en Presmo II. Laat maar komen!

Voor meer informatie bezoek je de Facebook pagina van Fame Feelings.

Conchitta Bottse