Interview: Lazey

Lazey in WORM - gehost door BoomDox - fotograaf MurphHet Eendracht Festival beleefde donderdag 27 februari, met ruim boven de 4000 bezoekers, een geslaagde derde editie. Meer dan 100 Rotterdamse muziekacts, maar ook dichters, kunstenaars, ondernemers en andere Rotterdammers lieten (voor volle zalen) zien waar zij mee bezig zijn. En toch was het niet de kwantiteit, maar juist de kwaliteit van alle deelnemers, die de bezoekers in positieve zin wist te verbazen.

Tijdens elke editie worden stembiljetten uitgedeeld en kan het publiek haar drie favoriete acts supporten door te stemmen. Dit keer gingen de meeste stemmen uit naar:
1. Meneer van Dalen in Rotown, gehost door Bermuda Square
2. Lazey in WORM, gehost door BoomDox
3. Linda Kreuzen in Sijf, gehost door Le Café Musical

We geven alle drie graag de gelegenheid om zich te presenteren. Na Meneer van Dalen staat nu Lazey in de spotlight!

Stel je eens voor!
Ik ben Lazey (Levi de Hoon, 1993) uit Dordrecht. Sinds ik ben begonnen met rappen luister ik eigenlijk allerlei genres muziek waaruit ik mijn inspiratie haal. Mijn smaak bij muziek maken is dus ook heel breed. Van oldskool boombap hiphop tot grime, trap en meer elektronische vertakkingen.

Wat zijn je inspiratiebronnen?
Zoals ik al zei luister ik heel veel verschillende soorten muziek. Ik heb dus ook heel veel inspiratiebronnen. Van Biggie, Asap Mob, Bone Thugs ‘n Harmony naar bijvoorbeeld Bob Marley, Jimi Hendrix of Daft Punk. Maar ik kan net zo goed geïnspireerd raken door bijvoorbeeld mijn buurjongen die muziek maakt.

Waar stond je tijdens het Eendracht Festival?
Ik stond als tweede act in de line up van het BMDX stage in WORM. Het was een leuke ervaring om er te staan. Ik kreeg de energie die ik gaf goed terug van het publiek en de tracks kwamen live goed tot hun recht.

Wat is je link met de Popunie?
De Popunie heeft vorig jaar een recensie geschreven van mijn LAZEY ep.

Wat heb je precies gewonnen bij het Eendracht Festival? Wat heb je gedaan om extra stemmen te krijgen?
De prijs bestond uit een geldprijs en een waardebon van een muziekwinkel. Ik heb eigenlijk niet veel meer gedaan dan een goed optreden weggeven. Verder heb ik zoveel mogelijk mensen verteld dat ik die avond in de grote zaal van WORM een showtje gaf. Ik ben wel heel blij met het resultaat.

Heb je ook nog andere bands/acts bekeken?
Ik ben na mijn optreden in WORM gebleven. Vóór mijn eigen optreden heb ik gekeken naar MC Ya en verder heb ik in de Hybrid Kids Area erg genoten van Kratos Himself en Deon Custom.

Eendracht Festival heeft veel aparte locaties voor optredens. Wat is je favoriete locatie?
Mijn favoriete locatie was WORM. De Hybrid Kids Area was perfect om te genieten van goeie bass muziek en bij het BMDX podium heb ik wat dope hiphopacts gezien.

Mocht je spelen op de volgende editie van het Eendracht Festival op donderdag 17 juli, waar zou je dan graag willen optreden?
Ik zou graag weer op het BMDX podium staan. De hele sfeer daar beviel me goed.

Welke band/act die op het Eendracht Festival geprogrammeerd stond wil je aan ons tippen?
MC Ya, De Likt en DeonCustom.

Waar is Lazey momenteel mee bezig?
Ik ben momenteel bezig met een ep, die nog vóór de zomer uitkomt! Eén van de nummers die erop komt is te beluisteren op deze soundcloud pagina.

Waar treed je binnenkort op?
Ik heb binnenkort nog geen optredens staan, maar boekingen zijn natuurlijk altijd welkom! Hou vooral mijn website in de gaten!

Lazey – NIETMEERTEVOLGEN

Volgende editie
Hou donderdag 17 juli 2014 vrij! Voor alle muzikanten, kunstenaars, organisaties en ondernemers die graag deel willen nemen aan de vierde editie, meld je dan nu aan via eendrachtfestival@gmail.com.

eendracht meedoen
De Popunie was uiteraard aanwezig op deze editie het Eendracht Festival. Lees de liverecensie hier.

Fotograaf: Murph

Het Eendracht Festival wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.

Interview: Meneer van Dalen

Meneer van Dalen in Rotown - gehost door Bermuda Square - fotograaf Wim BarzilayHet Eendracht Festival beleefde donderdag 27 februari, met ruim boven de 4000 bezoekers, een geslaagde derde editie. Meer dan 100 Rotterdamse muziekacts, maar ook dichters, kunstenaars, ondernemers en andere Rotterdammers lieten (voor volle zalen) zien waar zij mee bezig zijn. En toch was het niet de kwantiteit, maar juist de kwaliteit van alle deelnemers, die de bezoekers in positieve zin wist te verbazen.

Tijdens elke editie worden er stembiljetten uitgedeeld en kan het publiek haar drie favoriete acts supporten door te stemmen. Dit keer gingen de meeste stemmen uit naar:
1. Meneer van Dalen in Rotown, gehost door Bermuda Square
2. Lazey in WORM, gehost door BoomDox
3. Linda Kreuzen in Sijf, gehost door Le Café Musical

We geven alle drie graag de gelegenheid om zich te presenteren. Allereerst spreken we met Sophie van Meneer van Dalen!

Stel je eens voor!
Wij zijn Meneer van Dalen. De muziek is denk ik het best te omschrijven als alternatieve pop. Soms een beetje rock, soms juist sfeervol, soms machinaal en soms weer organisch. De teksten zijn in het Nederlands. 

Wat zijn jullie inspiratiebronnen?
Inspiratie voor het schrijven van liedjes haal ik niet uit andere muziek maar uit dingen die mensen op staat zeggen of bijvoorbeeld dingen die ik lees in de krant of in boeken. Zo staat er ergens op een braakliggend stuk grond in Rotterdam bijvoorbeeld een bord met Welkom In De Tussentijd. Dat stuk grond wordt gebruikt voor allerlei projecten nadat er huizen gesloopt zijn. Het wordt wel weer bebouwd maar voorlopig nog niet. Het stuk grond zit dus in een soort tussentijd. Dat vind ik een heel leuk gegeven en dat heb ik dus gebruikt voor het lied Tussentijd. Zo zitten er in bijna alle liedjes stukjes tekst die ik ooit ergens gelezen heb of iemand heb horen zeggen. En wat muziek betreft, ik denk dat je inspiratie haalt uit dingen zonder dat je het doorhebt. Misschien hoor je op de radio een liedje van Beyoncé waar hele toffe koortjes in zitten wat er voor zorgt dat je een lied schrijft waar ook hele aanwezige koortjes in zitten omdat je dat toen tof vond. Het hoeft misschien niet per se iets te zijn waar je dagelijks naar luistert. Inspiratie kan in alles zitten.

Waar stonden jullie tijdens het Eendrachtfestival?
We hebben eerst gespeeld in Rotown en we hebben daarna nog voor 3voor12 Zuid-Holland twee liedjes opgenomen in Metrostation Eendrachtsplein. In Rotown konden we hard spelen en alles uit de kast halen en in het metrostation was het volledig akoestisch en heel ingetogen. Totaal iets anders dus. Dat maakt het ook weer leuk. Dat je liedjes met een dreunende synth kan spelen maar ook met twee akoestische gitaren. Het is hetzelfde lied maar het klinkt totaal anders.

Meneer van Dalen – Donkerlicht

Wat is jullie link met de Popunie?
We hebben al vaker op plekken gespeeld die door de Popunie zijn gefinancierd en ook het stageplan programma op www.mystageplan.com hebben we al een aantal keer gebruikt! Het is fijn dat er een organisatie als de Popunie is om je wegwijs te maken in de muziekscene in Rotterdam. Ook de voorlichtingsavonden (Meet The Pro) zijn handig. Zelf ben ik op een avond geweest over het regelen van optredens. Het is leuk en heel handig dat je zelfs kan praten met programmeurs. Naast nuttige informatie kan je zo ook weer een beetje netwerken. Wij hebben er een optreden in het Paardcafé aan overgehouden!

Jullie hebben de meeste publieksstemmen weten te bemachtigen, gefeliciteerd! Wat hebben jullie gedaan om extra stemmen te krijgen?
Iedereen omgekocht! Nee, eigenlijk wisten we niet eens dat het een wedstrijd was. Een extra grote verrassing dus! Het is wel echt een super mooie prijs! Naast de geldprijs van 250 euro hebben we studiotijd gewonnen, een tegoedbon voor Keymusic, een fotoshoot en we mogen ook een keer een voorprogramma doen in de Kroepoekfabriek. Een prijs waar je veel mee kan dus!

Hebben jullie ook nog andere bands/acts bekeken?
Oei, ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk bijna niks gezien heb. Niet omdat er geen toffe dingen waren, tegen de tijd dat wij klaar waren en alle spullen thuisgebracht waren was alles wat ik heel graag wilde zien al afgelopen. Volgende keer beter!

Eendracht Festival heeft veel aparte locaties waar voor de optredens. Wat is jullie favoriete locatie?
Ik heb niet echt een favoriete locatie. Ik denk dat het per band verschilt wat de beste locatie is. Ik was heel blij dat we in Rotown stonden. Zo konden we weer een keer lekker hard spelen, dat kan niet overal. Ik vond de springkussen locatie er ook heel tof uitzien!

Mochten jullie spelen op de volgende editie van het Eendracht Festival op donderdag 17 juli, waar zouden jullie dan graag willen optreden?
Deze keer vond ik Rotown heel tof, maar op een andere locatie spelen kan ook. Ik heb niet echt een voorkeur.

Hoe zien jullie de Rotterdamse muziekscene t.o.v. andere steden?
Wat ik leuk vind aan Rotterdam is dat er heel veel initiatieven zijn. Er is geen Paradiso of Tivoli in Rotterdam, maar er zijn wel heel veel creatieve mensen die toch proberen de stad op de kaart te zetten op het gebied van popmuziek zoals bijvoorbeeld de organisatoren van Motel Mozaïque. Maar ook kleine initiatieven die er voor zorgen dat er steeds meer te beleven valt wat popmuziek betreft. Dat er niet zo veel is zorgt er ook voor dat je extra inventief moet zijn. En dat lukt steeds beter!

Is het Eendracht Festival volgens jullie één van de beste festivals van Rotterdam?
Er zijn zoveel festivals in Rotterdam, om een favoriet te kiezen is nog niet zo makkelijk. Het is denk ik het leukst dat er zoveel verschillende festivals zijn. Het Eendracht Festival is leuk voor beginnende bands en ik breng ook ieder jaar wel een bezoekje aan Metropolis waar wat grotere acts uit binnen- en buitenland staan. Motel Mozaïque ik ook heel tof. Zij verzinnen altijd weer nieuwe dingen naast het muziekprogramma om het publiek te prikkelen. Maar ook de Wereld van de Witte de With, Nacht van de Kaap, Duizel in het Park en Route du Nord zijn heel tof. Het is, vind ik, extra leuk als er verschillende disciplines samen komen op een festival. Waarom alleen muziek als je ook nog theater, beeldende kunst, poëzie en dans hebt. Er is eigenlijk zoveel te doen in Rotterdam, wat festivals betreft!

Welke band/act die op het Eendracht Festival geprogrammeerd stond willen jullie aan ons tippen?
Weer een lastige vraag, haha! Maar ik kan het iedereen aanraden om naar Luka te luisteren! In mei komt de ep uit en die moet je eigenlijk gewoon aan je cd collectie toevoegen. Lisa Lukaszczyk heeft op onze ep koortjes gezongen en is ook vaak meegegaan met optredens. Naast dat ze super aardig is schrijft ze ook nog eens hele fijne liedjes die ze zingt met haar mooie stem en speelt met een hele toffe band!

Waar is Meneer van Dalen momenteel mee bezig?
We zijn nu bezig met zoveel mogelijk spelen op zo veel mogelijk verschillende plekken en we zijn nieuwe liedjes aan het schrijven zodat we daar een volledig, album van kunnen maken met alles erop en eraan. Maar dat gaat nog wel even duren denk ik.

Waar treden jullie binnenkort op?
Zondag 30 maart spelen we in LOKAAL espresso via Le Cafe Musical! Op 6 april spelen we nog op het Kloosterkamerfestival Hidden Treasures in Ottersum. Dat is niet om de hoek, maar zeker de moeite waard. Er spelen allemaal songwriters, waaronder ook Eefje de Visser, in verschillende kamers van het klooster van Ottersum. Als publiek kan je langs al die kamers gaan waar je kan luisteren naar kleine, super intieme optredens! En 8 mei spelen we in het Paardcafé! Dat duurt nog even, maar het is wel wat dichterbij dan Ottersum.

Maar houdt vooral onze website of Facebook pagina in de gaten, want er komen vast nog wel dingen bij!

Meneer van Dalen – Tussentijd

Volgende editie
Hou donderdag 17 juli 2014 vrij! Voor alle muzikanten, kunstenaars, organisaties en ondernemers die graag deel willen nemen aan de vierde editie, meld je dan nu aan via eendrachtfestival@gmail.com.

eendracht meedoen
De Popunie was uiteraard aanwezig op deze editie het Eendracht Festival. Lees de liverecensie hier.

Foto: Wim Barzilay

Het Eendracht Festival wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.