Interview: Ivy Lemos (World Music Sessions)

Ivy2Vanuit Popunie Music Support Rotterdam worden doorlopend initiatieven in de stad gesteund, waarbij Rotterdamse muzikanten een podium geboden wordt. Onder meer supporten we de World Music Sessions; een serie zaterdagmiddag concerten die sinds begin 2015 plaatsvindt in Stroop aan de Mathenesserweg. Onze gloednieuwe verslaggever Lars Nebel deed een interview met muzikant en organisator Ivy Lemos.

De van oorsprong Braziliaanse zangeres Ivy Lemos is een bezig bijtje. Sinds zij zich in 2008 in Nederland vestigde, heeft ze niet stilgezeten en meerdere carrières nagestreefd. Maar het was de muziek die overwon. Ze is een podiumdier, organisator van de succesvolle World Music Sessions in Stroop en is op de leeftijd van 35 nog gestart met een opleiding bij Codarts. “Je mag niet klagen dat iets je niet lukt, als je het niet eerst geprobeerd hebt.”

“Ik ben opgegroeid met muziek,” legt Ivy uit. “In Brazilië is de muziek overal om je heen. Mijn vader, een zakenman, is een groot liefhebber en mijn moeder, een lerares, kan prachtig zingen. Maar dat ik beroepsmatig de muziek in zou gaan zat er niet in. Met dat vak is immers geen geld te verdienen en mijn familie vond het een beter plan dat ik dokter zou worden. Of advocaat.”

De opleiding Commerciële Economie in Den Haag was voor Ivy de reden om in 2008 naar de Lage Landen af te reizen. “Die tijd in Den Haag was leuk hoor, ik ben positief ingesteld en geniet overal van. Maar het was het nachtleven dat me daar trok. Mensen ontmoeten, contacten leggen. Ik merkte toen dat mijn hart meer en meer door de muziek en het maken ervan werd aangetrokken. Wel was ik ervan overtuigd dat ik qua vocalen beter moest worden. Op aanraden van een goede vriendin uit Den Haag ben ik bij zangdocente Magda Mendes uitgekomen die me toen weer een zetje in de goede richting heeft gegeven.”

Ivy1“Toen was er een moment dat ik wel ontevreden werd. Was de opleiding die ik deed hetgene wat ik voor de rest van mijn leven wilde doen? Ik ben een zakenvrouw, dat heb ik van mijn vader. Maar de muziek bleef maar lonken. Dan ga je ook aan je leeftijd twijfelen en denk je: ik ben veel te oud om nu nog met iets anders te beginnen.”

Maar de twijfel maakte plaats voor daadkracht. De zangeres annex zakenvrouw verdiepte zich in de vereiste kwaliteiten voor de opleiding Latin aan het Codarts conservatorium. “Ik moest het proberen. Ik deed auditie en werd toegelaten.” Van deze beslissing heeft ze geen moment spijt gehad. “De studenten, de docenten, het is zo’n fantastische plek om te zijn. Een smeltkroes van verschillende musici met verschillende achtergronden die allemaal met één ding bezig zijn: ontdekken wie je bent. Zowel als muzikant als persoon. Daar ben ook ik volop mee bezig, en het bevalt.”

World Music Sessions
Ivy Lemos is naast haar opleiding ook initiatiefnemer en organisator van de vermaarde World Music Sessions die begin februari van start gingen en nog tot 25 april zullen plaatsvinden. De wekelijkse sessie is elke zaterdag bij te wonen in Stroop aan de Rotterdamse Mathenesserweg en moet laten zien (en horen) wat wereldmuziek nu eigenlijk inhoudt. “Ik heb jaren rondgelopen met het idee zoiets als dit op te zetten. Ik wil mensen laten zien wat voor verschillende stijlen er allemaal zijn op het gebied van muziek. Dat is een onderbelicht punt, vind ik. Bijvoorbeeld salsa en cuban zijn totaal verschillende genres, maar die worden toch vaak over één kam geschoren. Het aanbod in Nederland blijft veelal een beetje hangen bij Latin-jazz, maar er is zo veel meer te ontdekken. Zelf ben ik bij de vorige sessies ook wel eens verrast. Zo dacht ik dat ik genoeg wist van flamenco, tot ik er op zo’n zaterdag achter kwam dat er alleen al onder die noemer talloze sub genres zijn.”

A-Stroop3De World Music Sessions zijn een succes. De bezoekersaantallen zijn goed, en het fenomeen is uniek in Rotterdam. “Ik krijg veel goede reacties naar aanleiding van de sessies. Van bezoekers, maar ook van medemuzikanten die aangeven graag een keer te willen spelen. Dat heeft denk ik ook met de setting te maken. Toen ik voor het eerst Stroop binnenliep werd ik op slag verliefd op het interieur. Veel hout, licht en open. Een plek waar je een live act neer kunt zetten én toch gewoon kunt relaxen met een bakje koffie. Ik wilde zo min mogelijk versterking gebruiken en de akoestiek zijn werk laten doen. De sfeer is er heel gemoedelijk, dat slaat aan bij de toeschouwers, maar ook bij de muzikanten.”

“Het is heel hard werken om drie maanden lang elke week klaar te zijn voor de komende sessie. Ik ben per slot van rekening ook nog propedeusestudent en heb een eigen muzikale carrière. Maar het betaalt zich absoluut uit. Ik doe nu nog alles alleen, maar volgend jaar bij de nieuwe editie hoop ik dat anderen mij een paar taken uit handen nemen. Of het volgend jaar weer in Stroop gaat plaatsvinden? Dat weet ik niet. Wat mij betreft wel. Ik had het niet zonder hun steun kunnen realiseren. Net als dat de steun van Grounds (die in de instrumenten voorzag) en de Popunie onmisbaar waren.”

Plannen voor de toekomst
Waar ziet Ivy zichzelf over vijf jaar? “Ik ben een performer. Ik hoor op het podium. Ik bereid me nu in mijn tijd op Codarts zo goed mogelijk voor op de toekomst die komen gaat. Over vijf jaar zie ik mezelf op tour, optreden waar maar kan. Maar dat wil niet zeggen dat ik het organiseren van iets als de World Music Sessions achterwege laat. Dat is prima te combineren. Dat is in ieder geval wat ik graag doe.”

“Ik hou mezelf altijd voor dat je risico’s moet nemen. Velen hebben me uitgelachen om mijn ideeën die ik later toch heb gerealiseerd. Je bent nooit te oud of te onbeduidend om iets te bereiken.”

Lars Nebel

Extra informatie
De World Music Sessions vinden t/m 25 april elke zaterdag vanaf 16 uur plaats in Stroop, Mathenesserweg 21b.

De 12 World Music Sessions in Stroop zijn mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.

Shrude

shrude because the sun

Because The Sun
download-ep
laidback rock

Shrude is een vierkoppige alternative rockband met leden uit Vlaardingen, Rotterdam en Delft. Geïnspireerd door bands als Queens of the Stone Age en Them Crooked Vultures, maken zij straight-forward rocksongs die prima tot hun recht zouden komen tijdens een roadtrip door de USA. Uiteraard in een dikke convertible met je haren wapperend in de wind.

Met deze mindset begon ik dan ook met het luisteren van de ep Because The Sun, die de rockers op 1 maart presenteerden tijdens de releaseparty in de Kroepoekfabriek te Vlaardingen.

Al bij de eerste luisterbeurt valt op waarin Shrude zich onderscheidt van de vele andere alternative rockbands in het Rotterdamse circuit: er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van gaaf uitgedachte meerstemmigheid en gitaarpartijen. Het contrast tussen stevige riffs en dromerige akkoordenschema’s geeft de tracks een extra dimensie.

Ook het contrast tussen de verschillende nummers valt op; waar bijvoorbeeld het nummer Numb bestaat uit een no-nonsense riff en drumpartij, wordt het nummer Lips gedragen door een funky ritmesectie. In het bluesy All Out Of Breath, wat overigens nog geen anderhalve minuut duurt, is een grote rol apart gehouden voor akoestische gitaren, wat de typische ‘desertrock’-feel van de band nog meer laat uitblinken.

De zeven tracks op de ep sluiten qua sfeer prima op elkaar aan en Shrude toont lef met het nummer Love Gun; een instrumentale gitaartrack met een lengte van net één minuut, die prima in een moderne westernfilm zou passen. Dit nummer kan als een soort rustmomentje gezien worden, voordat Shrude weer vol gas gaat met de stevige song Sting.

Aan de composities en teksten mankeert niks; lekker middle-of-the-road, niet te ingewikkeld en prima in het gehoor liggend. De zangmelodieën zijn niet per se spannend, maar ook niet per se saai. De arrangementen houden de nummers interessant, breed en vol.

Op het productionele vlak valt nog wel het één en ander aan te merken. In de stevigere passages liggen de zang en drums elkaar nog wel eens in de weg en verdrinken de gitaarpartijen een beetje in de mix. Dat is op zich helemaal geen ramp, maar dit kan net de essentie van de genoemde passages verbergen. Dit doet natuurlijk niks af aan de kwaliteit van de songs, die stuk voor stuk prima zijn.

Met Because The Sun levert Shrude een stevig stukje vakmanschap af, waarmee ze vast en zeker punten scoren bij de rockliefhebbers. De alom bekende uitdrukking “niet lullen maar poetsen” lijkt me wel van toepassing op deze Rotterdamse rockers.

De ep is te downloaden vanaf Souncloud.
Wil je meer weten over Shrude? Ga dan naar hun Facebookpagina.

Thomas Florusse