Interview: Distant

De Rotterdamse downtempo/deathcore band Distant timmert al jaren hard aan de weg om hun heavy sound, niet alleen in Nederland, maar ook in Europa te verspreiden. Er werd in 2018 getekend bij Unique Leader Records, waar vorig jaar het sterke en solide debuutalbum Tyrannotophia op uitgebracht werd.

Door de coronacrisis heeft ook Distant shows af moeten zeggen, maar de band staat niet stil en bracht onlangs de heavy single Argent Debt uit. Met een nieuwe single en een debuutalbum dat bijna een jaar oud is, leek het de dames van Submit Fest een goed moment om Distant eens voor de Popunie te interviewen. Monica sprak de band over dit en meer.

Thanks voor jullie tijd. Hoe is het?

“Hey, met ons gaat het goed! We zitten allemaal vooral thuis door het coronavirus, maar niemand van ons is gelukkig ziek.”

Kan je wat over Distant vertellen, voor diegene die de band nog niet kennen?

“Distant is een downtempo/deathcore band met leden uit Nederland (Rotterdam) en Slowakije”

De nieuwe single Argent Debt is uit, waarop ook vijf gastvocalisten te horen zijn. Waar gaat het nummer over en zou je wat meer over de samenwerkingen kunnen vertellen?

“Argent Debt is een door het spel Doom geïnspireerd nummer en gaat over een overlord die de hel naar aarde brengt en leeft door het consumeren van de mensheid. Het volgt dus ook nog een beetje het concept van ons album van vorig jaar; Tyrannotophia.

Het is een lang nummer waardoor het ons cool leek om meerdere vocalisten, waar we mee getourt hebben of die we zelf erg vet vinden, een stukje in te laten ‘zingen’.”

Dat is best tof! Over Tyrannotophia gesproken. Het album is al bijna een jaar oud. Hoe is het release proces gegaan; van het uitbrengen tot aan vlak voordat de live scene dit jaar stil kwam te staan?

“Zoals je al opmerkt was dit onze eerste full-length, en ook de eerste muziek die we via Unique Leader Records hebben uitgebracht. Hier is veel meer bij komen kijken dan dat wij voorheen gewend waren. Zo is buiten het schrijven van de muziek en het recorden, de promotie van de cd erg belangrijk. Hier hebben we ontzettend veel tijd in gestoken, en gelukkig heeft dit ook goed uitgepakt.

Mede daardoor hebben we een grote Europese tour met Ingested van bijna een maand kunnen spelen, om onze cd te kunnen promoten. Er stonden nog meer tours en festivals op de planning van 2020 om de cd verder live te promoten, maar helaas zijn deze shows nu afgezegd door het coronavirus.”

Jullie hebben het over de promotie die kwam kijken bij het releasen. Zijn er bepaalde dingen waar jullie op dit gebied tegenaan zijn gelopen, en waar heb je juist van geleerd voor een volgende release?

“Het is moeilijk om van te voren in te schatten hoe goed de promotie zal lopen. Er hangt veel af van hoeveel geld en tijd je er aan besteed, maar toch blijft ook een groot gedeelte van geluk afhangen. Of je wel of niet in een officiële Spotify playlist terecht komt en of grote influencers je zullen delen bijvoorbeeld. Ik denk dat we bij de volgende release vooral zullen proberen om het nog professioneler aan te pakken.”

Zoals gezegd zijn ook jullie getroffen door de coronacrisis, met o.a. afgelaste shows. Hoe hebben jullie de afgelopen tijd beleefd?

“We hadden veel plannen voor de aankomende maanden, met meerdere tours en festivals in de agenda. Deze bleven langzamerhand steeds meer wegvallen, wat natuurlijk heel erg is om te zien aangezien we hier heel erg naartoe hebben geleefd.

Gelukkig zijn we erg flexibel en positief ingesteld, en gebruiken we de tijd die we nu over hebben voor het schrijven van nieuwe muziek. En natuurlijk alvast voor de bookings van volgend jaar.”

Hoe kijken jullie naar de rest van dit jaar, wat zijn de plannen zodra we weer als music community verder kunnen?

“We gaan de komende tijd vooral heel veel muziek schrijven. Verder zullen de shows die nu afgezegd worden zo veel mogelijk verplaatst worden naar het najaar of volgend jaar, buiten dat we voor die tijd überhaupt al shows in de planning hadden staan. Dus het zal vooral een hele drukke periode met veel live shows worden zodra de crisis weer voorbij is.”

Het is alweer zes jaar geleden sinds de eerste release! Jullie hebben al een hoop mogen ervaren. Zijn er dingen die jullie, terugkijkend, anders zouden hebben aangepakt of juist precies zo?

“Eigenlijk zijn we allemaal wel positief over hoe we het hebben aangepakt de afgelopen zes jaar. Ik denk dat als we het opnieuw zouden aanpakken we het wel redelijk hetzelfde zouden doen. Er zijn veel ups en downs geweest, maar juist hierdoor hebben we het gevoel gekregen dat we er sterker door zijn geworden.

Een goed voorbeeld hiervan is dat we aan het begin van Distant vaak problemen hadden met de professionaliteit van onze vocalisten. Hierdoor hebben we een tijdje zonder vocalist gezeten. Uiteindelijk kwamen we Alan tegen op een tour in Slowakije en kwamen we tot de gezamenlijke conclusie dat we als internationale band verder wouden gaan, omdat zijn goals en professionaliteit precies bij ons paste. Dit was een gewaagde keuze, want je kan wel begrijpen dat je niet zomaar een vocalist van 1200km ver in je band laat. Maar zoals je kan zien heeft dit erg goed uitgepakt!”

Dat zeker! Wat zijn jullie mooiste momenten geweest uit deze periode?

“Vooral de vele tours die we hebben mogen spelen. We hebben hierdoor ontzettend veel vrienden gemaakt en veel van Europa kunnen zien. Het voelt soms onwerkelijk hoeveel je op een tour meemaakt. Je leeft dan echt in een stroomversnelling, waarvan je soms nog maanden kan nagenieten zodra je weer thuis bent. Alleen al om alles te verwerken wat je in zo’n relatief korte periode hebt meegemaakt.”

Wij van Submit Fest geloven zelf in de kracht en toekomst van de Nederlandse metalscene. Wat vind jij vandaag de dag een mooie ontwikkeling?

“Wat vooral mooi is aan de Nederlandse metalscene vanuit een band perspectief, is dat Nederlandse zalen zelf hun shows organiseren. Het is heel gebruikelijk in andere landen dat shows georganiseerd worden door een onafhankelijke organisator. Deze organisator moet de zaal afhuren, en is persoonlijk dus aansprakelijk voor het uitbetalen van de bands en het betalen van de zaal. Doordat dit vaak niet het geval is in Nederland, zie je dat zalen zelf veel meer doen aan de promotie van shows en ook veel meer betrokken zijn met de scene.”

En in het licht van de Rotterdamse scene? Hoe zien jullie die en wat kenmerkt de scene volgens jullie?

“Ook al richten wij ons als band vooral op een internationale doelgroep, ons hart blijft toch echt kloppen in Rotterdam. Ons album heeft niet voor niks een nummer die Zeroten heet!

De Rotterdamse metalscene is niet erg groot, maar heeft wel een sterke basis. Vooral door zalen zoals Baroeg, dat een toevluchtsoord voor metalheads uit heel Nederland is, denk ik dat deze basis ook niet snel zal veranderen.”

Wat hopen jullie nog te zien in de Rotterdamse scene?

“Meer zalen die de metalscene promoten! Vooral midden in de stad is dit moeilijk. Voorheen organiseerde we bijvoorbeeld zelf shows in Club Vibes midden in het centrum, maar dit is helaas niet meer mogelijk.”

Welke doelen hebben jullie met Distant voor de toekomst?

“Op korte termijn in ieder geval de coronacrisis doorkomen door veel nieuwe muziek te schrijven. Op de lange termijn kijken we vooral naar tours buiten Europa en naar grotere tours en festivals binnen Europa.”

Tot slot, wat zouden jullie aan bands willen meegeven die zelf aspireren om op jullie niveau te spelen?

“Vooral heel erg door blijven pushen! Aan het begin lijkt het alsof je het allemaal voor niks doet, maar uiteindelijk ga je vanzelf wel zien dat het echt zoden aan de dijk zet!

Verder willen we vooral benadrukken dat communicatie binnen de band cruciaal is. Probeer zoveel mogelijk naar elkaar te luisteren en op één lijn te blijven. Wat veel bands de strop om doet is dat niet alle bandleden dezelfde doelen hebben en hier niet dezelfde motivatie voor hebben.

En vraag andere bands om tips en hulp! Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en bands helpen elkaar graag. Stuur ons dus gerust een berichtje!”

Volg Distant op Facebook voor het laatste nieuws en kijk ook eens op hun website!

Submit Fest is hét indoor festival met de beste ‘up and coming’ en ‘breaking through’ metal acts van regionale, nationale en internationale bodem en richt zich op progressive metal, metalcore, modern metal en alternative metal. Submit, gerund door de Rotterdamse metalheads Monica en Jessica, gelooft in de kracht van de Nederlandse metalscene en het talent van de nieuwe generaties. Submit – Supporting the scene together. 

Volg Submit Fest via de website, Facebook en Instagram.

Meet The Pro at Home | Tip 2: Jochem Winterwerp

Nu we in deze tijden niet bij elkaar kunnen komen voor een Meet The Pro sessie, lanceren we Meet The Pro at Home. In de loop der jaren hebben we met Meet The Pro een onwijs breed netwerk aan muzikale pro’s opgebouwd. Zodat jij vanuit huis kan blijven investeren en werken aan je muzikale carrière, geven zij in deze  wekelijkse serie tips voor de muzikant in quarantaine!

Onze tweede tipgever is Jochem Winterwerp die met zijn bedrijf Buro Bros actief is als creative producer, webdesigner en content creator en onder andere hoofd marketing is bij festival Grasnapolsky.