Interview: Bootleg DJ Café

marnixBootleg DJ Café aan de Mauritsweg heeft zo’n dertien jaar bestaan. Helaas hebben ze dit jaar de deuren moeten sluiten. De Popunie sprak met eigenaar Marnix Wielaard over de sluiting van het café en nieuwe mogelijkheden.

Allereerst: Waarom is Bootleg DJ Café er niet meer?
Verschillende redenen. Sowieso was het vanaf het begin al moeilijk om het hoofd boven water te houden. Qua beoogd publiek is het ook niet al te makkelijk een beetje omzet te scoren… Daarnaast was de locatie top, maar stond het pand op instorten. Er moest zoveel gebeuren en de brouwer en pandeigenaar waren dat absoluut niet van plan Na drie jaar ploeteren moest er een besluit genomen worden: ofwel stevig investeren en heel rigoureus doen wat nodig was, ofwel stoppen. Toen optie één niet lukte (ik had zelf niets en in deze tijd is het lastig financiering rond te krijgen) moest ik besluiten het bijltje erbij neer te gooien. Ik wou simpelweg niet meer op dezelfde voet verder, omdat het dan langzaam en pijnlijk kapot was gegaan. En om eerlijk te zijn was mijn privé situatie ook veranderd. Er is een kleine bij gekomen en de Bootleg runnen vergde best wel wat. Ik had er eigenlijk wel vrede mee, even rust.

Kun je iets vertellen over de ontwikkeling van het café?
De zaak is zo’n 13 jaar geleden gestart door de gebroeders Hoogesteger. Ik heb het de laatste drie jaar gedaan. Het is altijd een broedplaats van jong talent geweest. Ik wou dat doorzetten, maar ik was wel een stuk makkelijker wat betreft de stijlen. Oorspronkelijk was het alleen zuiver elektronisch en van een bepaald slag. Ik ging voor zoveel mogelijk variatie en iets minder (soms) voor kwaliteit. Voor elk wat wils.

Er hebben veel dj’s gedraaid in het café. Waar kijk je met de meeste trots op terug?
Ik heb in die drie jaar een aantal hele grote namen gehad, ook internationale. Daar ben ik zeker wel trots op in zo’n kleine zaak. Maar eigenlijk ben ik trotser op een aantal jongens die echt begonnen zijn in de Bootleg en nu bij het establishment horen. Bijvoorbeeld de jongens van Rotterdam Ondergronds Talent: Drijfhout, Justin Patti & Rachid Prins. Maar ook D. Ribeiro en de jongens van Rotterdamsche Nieuwe & Give Soul. En uiteraard Doodleuk, die nu elke tent op z’n kop zet.  Zo kan ik er nog een lading noemen. Het geeft een goed gevoel om te zien waar ze terecht gekomen zijn… En ik ben eigenlijk heel trots op het Bootleg Leger, de vaste crew, die bestaat nog steeds!

bootleg

Zijn er plannen voor een doorstart?
Plannen altijd. Maar voorlopig even niet. Toch, ik sluit een verrassing niet uit! Eerst maar eens wat Bootleg-avonden op andere locaties. Het Bootleg woensdag-concept: Zaagmans! doen we op verschillende locaties zoals Hemingway en Linssen. Dan zijn er wat losse avonden her en der met het Bootleg DJ Team. Eind van de zomer plan ik een grote Bootleg-reünie. Maar locatie, tijd en exacte plannen zijn nog geheim.

Wat vind je van het uitgaansklimaat in Rotterdam ten opzichte van andere steden? Wat kan er anders?
In 2001, het jaar van de Culturele Hoofdstad, kon alles en gebeurde alles. Rotterdam was in die tijd wereldwijd leidend op uitgaansgebied. Dat heeft nog twee jaar doorgezet en ging toen rustig richting afgrond. Onder meer door het gemeentelijk beleid. Alles werd op slot gezet. Niets kon meer en nieuwe initiatieven werden de kop ingedrukt tot ze uitbleven. Eigenlijk vanaf 2010 ging het langzaam weer de goede kant op. Een nieuwe lichting en een langzaam versoepelend beleid hebben alles weer ‘aan’ gekregen. Het gaat zeker de goede kant op qua diversiteit en aanbod. Vooral in de ondergrondse sfeer is er weer veel te doen. We komen er wel!

Op welke locatie in Rotterdam komt elektronische muziek nu het best tot zijn recht?
Tja. Elektronische muziek is zo breed, ieder zijn ding. Maar qua Bootleg sferen en sound zou ik zeggen: Perron, soms Maassilo, soms Toffler, wellicht Bar!

Wat is je favoriete club van Rotterdam?
Ik heb geen favoriet. Daar waar het leukste feestje is, de beste dj’s, de leukste mensen. Dat is elke week weer anders. Het hoeft niet eens een club te zijn.

Op welke Rotterdamse artiest moeten de lezers van de Popunie site letten de komende tijd?
D Ribeiro sowieso. Die gaat zo goed dat men bijna vergeten is dat ie in de Bootleg begonnen is… Noizboiz komen er ook weer aan. En de Triphouse Crew. Let op Wessel Heij!

Jongeren Panel Prins Alexander organiseert East Beach Festival

EBF-flyer-voorzijdeOp zondag 7 juli is er eindelijk een evenement waar de jongeren in de deelgemeente Prins Alexander supertrots op kunnen zijn! Het East Beach Festival wordt door het Jongeren Panel Prins Alexander (JPPA) georganiseerd op het Nesselandestrand.

Op het East Beach festival is er van alles te beleven op het gebied van talent. Verschillende nationaal bekende artiesten treden op en opkomende artiesten laten hun skills zien tijdens de open talent stage, dancebattle, panna competitie of de dj showcase.Voor de bezoekers die ook hun talenten willen ontdekken zijn er diverse gratis toegankelijke dans en sport workshops.

Het programma zit bomvol topacts zoals Bollebof, brassband Tropical Explosion en Groove Kings (bekend van So You Think You Can Dance). De populaire DJ’s The Village brothers, Team Rush Hour en Vaiks L & Rowses brengen de beste house, caribbean en urban beats ten gehore. Host Reggie zal de gehele dag alle optredens op zijn humoristische wijze presenteren.

Het East Beach Festival biedt de talentvolle jongeren in Prins Alexander een open stage waar zij hun skills op het gebied van zang, dans, rap voetbal en djing kunnen laten zien. Ook kunnen zij deelnemen aan de dancebattle en pannacompetitie waarbij er leuke prijzen te winnen zijn.

De sportieve bezoekers van het East Beach Festival kunnen deelnemen aan een kickbox workshop van team Verre Oosten en een voetbalskills workshop. Hou je liever van dansen? Doe dan mee aan de salsa, street- of breakdance workshops. Voor inschrijvingen check de website.

EBF-flyer-achterzijde

Dus kom op zondag 7 juli naar het East Beach Festival; “The place to be for the stage takers and the talent chasers!

Extra informatie
Datum: Zondag 7 juli
Locatie: Nesselandestrand, Kretalaan, Rotterdam
Aanvang: 14:00 uur
Entree: gratis

Voor meer informatie bezoek je de website van het East Beach Festival.