HMFA – YWSMIAHY (+extras)

  • YWSMIAHY (+extras)

  • HMFA
    • Genre: hiphop
    • Release-type: ep, digitaal
    • Label: self-released

Rapper HMFA heeft zich vanuit Limburg alweer enige tijd geleden gevestigd in het mooie Rotterdam. Ter recensie ontving ik zijn complete Spotify oeuvre bestaande uit een 5-song ep aangevuld met drie losse tracks.

Nadat ik hoorde dat HMFA staat voor ‘Happiest Mother Fucker Alive’, was ik mentaal voorbereid op een plaat vol enthousiaste rijms en blije beats. Toen de afspeelknop eenmaal was ingedrukt, moest ik deze verwachtingen direct bijstellen. Negatief bedoeld is dit zeker niet. Met You Won’t See Mee In A Hearse Yet heeft HMFA een ep gerealiseerd die voor mij persoonlijk een voor Nederlandse begrippen vrij unieke sound heeft; soms wat zware, maar goede producties gaan gepaard met creatieve raps en flows en zijn goed met elkaar gemixt tot één geheel. Aan alles is te horen dat HMFA niet houdt van half werk en hij zijn muziek tot in de puntjes uitwerkt.

Met zijn makkelijk te herkennen stemgeluid opent HMFA zijn verhaal over een wat dromerige beat in het nummer Watch Me Burn. Ik gebruik het woord ‘verhaal’, omdat ik na een aantal nummers merk dat de rapper zijn inspiratie voor zijn muziek haalt uit zijn alledaagse persoonlijke ervaringen. Nummers worden gevuld met positieve, maar ook zeker zwaardere teksten uit eigen hand.

Het nummer Practice is een voorbeeld van zo’n zwaarder nummer; een nummer voor en over zijn vrienden en omgeving. Persoonlijk vind ik dit veruit het sterkste nummer van de ep. De emotie knalt uit zowel tekst als productie en HMFA heeft weinig woorden nodig om veel te vertellen.

Nadat de ep afsluit met de titeltrack You Won’t See Me In A Hearse Yet, besef ik al na één keer luisteren dat we met HMFA niet te maken hebben met een ‘dertien in een dozijn’ rapper. Flows, teksten, intonatie, producties en algehele sound maken duidelijk dat het hier gaat om een gepassioneerd en toegewijd artiest, die ik vanaf nu ook in de gaten zal blijven houden. De onderlinge variatie van de in totaal acht beluisterde nummers maakt dat er voor vele hiphop en rap liefhebbers vast en zeker een nummer tussen zit dat in de smaak zal vallen.

Volg HMFA op Facebook voor het laatste nieuws en shows!

Investeer in Talent: Left In Suspense

De jonge band Left in Suspense schitterde o.a. al bij de Kunstbende Zuid-Holland en op de Talent Stage (powered by Popunie) van het Metropolis Festival. Ondernemend als ze zijn werken ze nu keihard aan een budget om hun debuutplaat te kunnen maken en jij kan hieraan bijdragen. Boegbeeld en zangeres/gitariste Fleur Bonnewits stuurde het volgende bericht de wereld in:

“Wij zijn een beginnende band en zijn bezig met het uitbrengen van ons eerste album. Hiervoor hebben wij een startbedrag nodig voor de opname- en productiekosten. Hopelijk wil je ons helpen!”

Crowdfunding
De speciale GoFundMe pagina waarop je een bijdrage kunt leveren aan het realiseren van het debuut van Left in Suspense vind je hier.