Investeer in Talent: Left In Suspense

De jonge band Left in Suspense schitterde o.a. al bij de Kunstbende Zuid-Holland en op de Talent Stage (powered by Popunie) van het Metropolis Festival. Ondernemend als ze zijn werken ze nu keihard aan een budget om hun debuutplaat te kunnen maken en jij kan hieraan bijdragen. Boegbeeld en zangeres/gitariste Fleur Bonnewits stuurde het volgende bericht de wereld in:

“Wij zijn een beginnende band en zijn bezig met het uitbrengen van ons eerste album. Hiervoor hebben wij een startbedrag nodig voor de opname- en productiekosten. Hopelijk wil je ons helpen!”

Crowdfunding
De speciale GoFundMe pagina waarop je een bijdrage kunt leveren aan het realiseren van het debuut van Left in Suspense vind je hier.

 

Volg Left in Suspense op Facebook voor het laatste nieuws en shows en kijk eens op hun website!

Lesgeven voor dummies

Binnenkort starten mijn reguliere DJ Workshops weer. Zodra de zomer-schoolvakantie voorbij is ga ik weer aan de slag met het bijbrengen van dj-vaardigheden bij mensen die interesse hebben in dj-en. Omdat het hier lessen betreffen waarvoor je jezelf aanmeld zijn de deelnemers meestal supergemotiveerd om zoveel mogelijk uit de beschikbare tijd en lesstof te halen. De groepen bestaan uit vier deelnemers per groep. Ik geef ook korte workshops voor organisaties en bedrijven, maar ik heb het dit keer over mijn reguliere workshops in Vlaardingen, Rotterdam en Dordrecht. Hoe is het begonnen?

In 2011 vroeg Renske van Beek, de directeur van de Kroepoekfabriek in Vlaardingen, mij of ik het leuk zou vinden een Masterclass DJ te geven in hun muziektempel. Dat had ik zeker. Delen van kennis van muziek en dj-apparatuur, geweldig. Mijn dochter vat het anders samen: “Je praat graag pap”. Dat klopt, wel meegenomen dat mijn enthousiasme voor muziek onbegrensd is en dat ik van daaruit werk. Afijn, ik ging de eerste les in met een idee over hoe ik het allemaal zou aanpakken en mijn kennis zou overbrengen. Uiteraard kwam ik er onderweg achter dat veel zaken anders werken dan van tevoren bedacht. Zonder pedagogisch plan of op die wijze onderbouwde aanpak rest de praktijk.

Ik kan een boek schrijven over mijn schooltijd en jeugd. Het komt er in het kort op neer dat ik de 2e klas middelbare school niet heb afgemaakt omdat ik het concept van school niet begreep. In computertermen: niet compatibel. Mijn omgeving (uit die periode) had -evenals ikzelf- niet kunnen bedenken dat ik ooit les zou gaan geven.

Terug naar de workshops. Deelnemers zijn van alle leeftijden. De serie van zeven lessen inclusief een presentatie zijn voor een uiteenlopende groep dj’s geschikt. Dat is bewezen. De jongste deelnemers zijn rond de 12 jaar, de leeftijd dat je ouders/ verzorgers ontdekken dat de aspirant veel met muziek bezig is en er meer mee wil. De groep 14-18 is het grootst. Zeker nu sommige jonge Nederlandse dj’s/ producers (wereld)beroemdheden zijn geworden.

Dan volgt een groep van 20-35. Deze groep wil vaak samen met vrienden/vriendinnen aan de slag, lol maken. De groep die volgt is vanaf 35. Daar zou ik zelf in vallen. Een groep mensen die vaak nog gedraaid heeft met platenspelers en de hobby weer wil oppakken nu de kinderen groter geworden zijn en er meer vrije tijd beschikbaar komt.

Elke groep is met een plan te bedienen. Op zijn of haar niveau ingedeeld worden is het belangrijkste, meer dan leeftijd. Voordeel bij workshops is dat deelnemers elkaar inspireren. Bij de kennismakingsronde komt een deelnemer er achter dat er zoveel motieven zijn om te dj-en. Dat een groep meestal binnen twee lessen ook echt als groep gaat handelen is bijzonder om mee te maken. Bij de presentatie komen de groepen bijeen en volgt een voorstelling voor familie, relaties en vrienden. Dan staan de dj’s niet meer in een leslokaal onder tl-licht te draaien op laag geluidsniveau maar ineens in een donkere zaal, met licht, rook en een geluidstechnicus die een aardig volume de zaal instuurt. Plus publiek.

Het echte werk.