High Lonesome Below Sea Level: boek over bluegrass in Nederland

HLBS promobeeldIn het Nederlandse muzieklandschap is de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor akoestische en ‘authentieke’ muziek. Niet alleen door het succes van de Belgische speelfilm The Broken Circle Breakdown en de opkomst van indiefolk bands in het kielzog van Old Crow Medicine Show en Mumford & Sons. Ook door het omarmen van rockabilly door hipsters en het toenemend aantal bekende Nederlanders dat er voor uit durft te komen dol te zijn op banjo’s en mandolines, hebben de meeste mensen ooit wel eens het woord bluegrass horen vallen. Maar wat is bluegrass eigenlijk? Wie houdt zich er in Nederland allemaal mee bezig en… waarom?

High Lonesome Below Sea Level
Cultuurwetenschapper Loes van Schaijk en fotograaf Marieke Odekerken, allebei Rotterdammers, maken samen hun debuut in de vorm van een boek over dit hele specifieke muziekgenre dat in de jaren ‘40 ontstond in de Verenigde Staten en zo’n tien jaar later zijn weg naar Nederland vond. In een half jaar tijd zijn ze het hele land afgereisd om allerlei mensen te bezoeken die in de ban zijn geraakt van de voor bluegrass typerende combinatie van akoestische snaarinstrumenten, het duizelingwekkende tempo en de gedreven energie, de virtuoze solo’s die de muzikanten om beurten improviseren, de aanstekelijke meerstemmige refreinen en het unieke high lonesome geluid van de leadzang.

http://www.youtube.com/watch?v=diR2whgLbK8

10543592_839588606060005_54414372254806726_oMarieke fotografeerde en Loes sprak met muzikanten, boekers en bouwers; amateurs en professionals; pioniers en jonge honden; grijze muizen, hillbillies en hardrockers; traditionalisten, puristen en mensen die voortdurend de crossover zoeken met andere stijlen. Behalve de gemeenschappelijke bluegrassliefde is het enige dat ze met elkaar gemeen hebben de opvatting dat ze niets met elkaar gemeen hóeven te hebben. Het boek is een verslag van menselijke individualiteit in vijfenzestig foto’s en evenzoveel interviews: bijna honderd kleurrijke karakters in zwart-wit.

Bekende Nederlanders als Douwe Bob Posthuma, Ricky Koole, Bertolf Lentink en Rotterdammers Frédérique Spigt, Harm Goslink Kuiper en Rikke Korswagen verleenden hun medewerking aan het boek. Maar ook de mensen wiens naam bij de meeste lezers in eerste instantie geen belletje zal doen rinkelen zijn door Marieke en Loes zo integer en natuurlijk in beeld gebracht dat het voelt alsof het oude bekenden van je zijn.

Natuurlijk is een boek over muziek of muzikanten niet compleet zonder dat er daadwerkelijk muziek bij te horen is. Dankzij Layar technologie kunnen lezers ieder portret scannen met een smartphone. Dat brengt hen naar een webpagina waarop muziek van de geportretteerde artiest te beluisteren is.

Boekpresentatie
Het boek wordt op 14 mei 2015 officieel gepresenteerd op het Gulpener Bluegrass Festival Utrecht, waar het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan bluegrasslegende Doyle Lawson, de zanger en mandolinist met de bijnaam Master of Bluegrass. Vervolgens zal het boek te koop zijn op alle bluegrassfestivals die in 2015 in ons land plaatsvinden, waaronder het EWOB in Voorthuizen (Hemelvaart-weekend) en het Pijnackerplein Bluegrass Festival in juni in Rotterdam.

Lees hier een recensie door Bluegrass Today van het boek.

Extra informatie
Datum: donderdag 14 mei
Locatie: Parel van Zuilen, burgemeester Norbruislaan 17, Utrecht
Entree: € 30,- | Kaarten voor het festival zijn hier te bestellen.

Meer weten over het project of het boek kopen? Bekijk de website van het boek.

Meer zoals dit

GBOB gaat weer op zoek naar de Beste Nieuwe Band van Nederland

gbobDe internationale bandcontest Global Battle of The Bands (GBOB) gaat ook in 2015 op zoek naar The Best New Band In The World. De werving van de beste talenten van Nederland is inmiddels van start gegaan. Nederlandse (rock)bands kunnen zich nu inschrijven om mee te doen met Global Battle of The Bands Netherlands. Deelnemende bands maken kans op een optreden tijdens Parkpop en een plek in de spectaculaire wereldfinale van GBOB.

De Nederlandse winnaar van 2014, Orange Skyline, heeft sinds het winnen van de titel grote stappen gemaakt in hun carrière. Na een optreden tijdens Parkpop is het hard gegaan met de band uit Groningen. Al snel volgden een optreden op Eurosonic Noorderslag, Concert at Sea en nog veel meer. De band staat bovendien in april in de GBOB wereldfinale in Oslo (Noorwegen) en doet een gooi naar de titel van Best New Band In The World.

Inschrijven
Om mee te doen met Global Battle of the Bands Netherlands gelden er slechts enkele criteria; alle bands spelen 100% live en spelen eigen composities. Inschrijven voor GBOB kan door een Youtube clip in te zenden naar info@ducos.com.

De jury selecteert de beste inzendingen en publiceert deze op de Facebook pagina van GBOB Netherlands. Vanaf dat moment is het woord aan het publiek. De bands met de meeste stemmen winnen een plekje in de finale van GBOB Netherlands op 12 juni in het Paard van Troje in Den Haag.

Global Battle of The Bands
GBOB is de grootste internationale bandcontest voor bands in de wereld. In meer dan 19 landen worden landelijke finales georganiseerd. Deze finalisten strijden in 2016 om de titel van Best New Band In The World, met een hoofdprijs bestaande uit: een albumopname met internationale producer, een videoclip, een contract met GBOB Music en een internationaal promotiepakket. DUCOS Productions is verantwoordelijk voor de organisatie van de Nederlandse finale van GBOB en wil hiermee Nederlands (jong) muzikaal talent stimuleren en bijdragen aan de kick-start van een carrière in de muziekindustrie.

Wil je meer weten over Global Battle of The Bands? Bekijk de website.