Het Portret: Peter & The Neverband

Als het aan veel muzikanten ligt, houden ze zich liever niet te veel bezig met opgroeien. Zo ook de jongens van Peter & The Neverband, die met hun vrolijke rock liedjes zonder moeite iedereen aan het dansen krijgen met een grote lach op hun gezicht. Naast veel plezier hebben met muziek maken en het delen daarvan, wordt er hard aan de weg getimmerd om hun naam op de kaart te zetten. Vanwege de huidige coronacrisis spreek ik Jos (bas), Teun (gitaar) Peter (gitaar/vocals) en Jan (drums) ditmaal via Skype.

Djembe jamsessies in het park
Peter:
‘’Vier jaar geleden kwam ik in Rotterdam wonen vanwege mijn toenmalige opleiding aan de Albeda Pop Academie. Ik deed de opleiding tot muzikant/producer en daar heb ik Teun leren kennen. Niet veel later kwamen we samen te wonen. Ik had al liedjes en plannen voor een eigen bandje, maar dat kwam nog niet van de grond. Teun vroeg toen aan Jan of hij met ons wou samen spelen en dat klikte eigenlijk heel goed.’’

Teun: ‘’Ik ken Jan nog van vroeger. We woonden allebei in Zwijndrecht en hebben elkaar leren kennen tijdens djembe jamsessies in parkjes en het jammen in oefenruimtes. Toen we begonnen als band hebben we eerst een tijdje met Niek Driesschen gespeeld, die toentertijd de bassist was. Hij had helaas te weinig tijd om het te blijven doen en Jan kende nog wel een goede bassist. Zo kwam Jos bij de band.’’

‘’Ik ben Jan, de drummer van de band, maar ik heb geen vriendin die Loesje heet.’’

Jan: ‘’We hadden nog een naam nodig voor de band. Toen ik voor het eerst met Peter en Teun ging jammen kende ik Peter nog niet. Ik wist zijn achternaam dus ook niet en had hem als ‘Peter Pan’ in mijn telefoon opgeslagen, vandaar de bandnaam.’’

Gitaar spelen in de trein
Peter:
‘’Ik ben best wel jong bij de fanfare begonnen als slagwerker, op mijn veertiende heb ik de gitaar opgepakt. Later heb ik een keyboard en basgitaar gekocht, maar ik hield me vooral bezig met gitaar spelen en liedjes schrijven. Rond mijn veertiende kwam ik pas in aanraking met muziek van o.a. The Beatles, Velvet Underground en punk bandjes.

Ook begon ik naar veel oude blues te luisteren, daar ben ik meer gitaar door gaan spelen. Die muziek is inspiratie voor veel liedjes geweest. Nu speel ik overal, in trams, metro’s, treinen, op het perron… Ik heb altijd een gitaar bij me. Op mijn zestiende begon ik daarmee om van mijn plankenkoorts af te komen, nu speel ik vooral om mezelf te vermaken en om mijn muziek te delen met anderen.’’

 

Jan: ‘’Mijn vader en opa spelen allebei orgel en piano. Dat wilde ik vroeger wel leren, maar ik kon nooit goed stilzitten en me ergens op focussen. Toen mijn ouders voorstelden om een ander instrument te proberen ben ik gaan drummen. Sindsdien heb ik veel gejamd en in bandjes gespeeld. Tijdens mijn studententijd in Leiden had ik me in een dronken bui ingeschreven voor het orkest van studentencorps Minerva, daar heb ik toen zelfs nog in een pinguïn jas een concert voor gedrumd.

Jos: ‘’Wij hadden vroeger een speciale kamer voor de computer in huis, waar ook de platenspeler stond. Ik ging altijd die kamer in om de platen van mijn ouders te draaien, zo heb ik rond mijn tiende muziek uit de jaren ’60 en ’70 ontdekt. Oude rock en soul vond ik erg vet.

Op mijn zestiende begon ik met bassen, mijn vader is bassist en ging een nieuwe gitaar kopen, waardoor hij zijn oude aan mij gaf. Hij vertelde me kort hoe het werkte en ik ging er mee aan de slag. Sinds mijn middelbare school tijd heb ik in veel bandjes gespeeld. Dat lag even stil, tot ik bij deze jongens terecht kwam. Een paar van mijn grote bashelden zijn Jaco Pastorius, James Jamerson (huisbassist Motown jaren ‘60/’70) en Pino Palladino.’’

 

Teun: ‘’Op mijn dertiende stelde een vriend/klasgenoot voor om gitaar te gaan spelen zodat we een bandje konden beginnen. Ik heb toen we dat langer volhielden de muziek ontdekt waar mijn hart nog steeds het meeste ligt, namelijk classic rock en Ierse folkmuziek.

Ook heb ik toen de bands ontdekt waar ik nog steeds naar op kijk, Frank Zappa & The Mothers, Jethro Tull en Led Zeppelin. Frank Zappa en Jethro Tull zijn beide grote inspiraties, de manier waarop de verschillende instrumentaties en stijlen door elkaar heen lopen vind ik heel tof.’’

“Alle mensen met wie je jamt zijn inspiratiebronnen, je leert van iedereen wat anders.’’

Wie zijn verder jullie inspiraties?
Peter:
‘’Toen ik net begon met gitaarspelen had ik een vriend Maks (The Afterveins) waarmee ik veel jamde en van hem heb ik veel over gitaar geleerd. Tegenwoordig jam en chill ik veel met Niek die echt een enorme inspiratie voor me is. Ook is oude rock & roll en alle oude blues, zoals eerder vernoemd, een grote inspiratiebron voor me.’’

Jan: ‘’Ik vindt John Bonham wel heel vet, net zoals alle andere jaren ‘70 rock & roll drummers. Daarnaast leer je wat van iedereen met wie je speelt of jamt, dus zij zijn ook inspiraties. Je leert van iedereen wat anders of je pakt wat anders op.’’

Jos: ‘’Ik vind dat wel een mooie van Jan, je wilt het liefste net zo goed worden als de muzikanten naar wie je opkijkt maar dat gaat je toch niet lukken. Dan zijn de mensen met wie je muziek speelt heel fijn, want van hun wordt je gewoon beter.’’

’Die volle zaal tijdens het Eendracht festival was een droom die uitkwam. Als klein jongetje fietsend door de polder fantaseerde ik al over op een podium staan.’’

Spelen in Rotown
‘’We willen in de loop van komend jaar een paar singles en misschien een ep uitbrengen, over een jaar gaan we beginnen aan een album. Qua verdere doelen willen we op alle festivals staan, alles. Elk. Festival. Waar mensen zijn en waar het gezellig is.

Metropolis is bijvoorbeeld heel tof, maar zoiets als Pinkpop, wat het oudste festival van Nederland is, is natuurlijk wel om die reden ook heel vet om op te spelen. Een buitenlandse tour is natuurlijk een droom, we willen graag naar Engeland en de VS. Dat wilt iedereen wel.

De komende jaren gaan we op zoek naar grotere gigs. Kijk, spelen in Het Avontuur is leuk, maar we moeten eigenlijk naar standaard spelen in Paard of Rotown. In die laatste hebben we toevallig al twee keer gestaan, tijdens het Eendracht Festival en de pre-party daarvan. Dat was echt een hoogtepunt. Natuurlijk hebben kleine kroegen ook hun charme, zeker als iedereen aanwezig helemaal los gaat op je muziek. Dat is altijd een hoogtepunt, maakt niet uit in welke toko je staat.’’


‘’De eerste gaat over de zoektocht die je in je leven doormaakt naar jezelf en gelijkgestemden, de ander gaat over mijn brommer.’’

Dagdromen
‘’Peter zijn liedjes gaan kort gezegd over de dagdromen die hij heeft. Ze gaan vaak over nostalgie, zoeken naar geluk en zingeving en gewoon waardering voor de mooie dingen in het leven. Niet hele diepgaande, maar wel pure en eerlijke teksten.

De muziek? Die is geïnspireerd op de late 60’s en vroege 70’s. We zijn allemaal fans van oude rockmuziek, denk aan Led Zeppelin, The Doors, Creedence Clearwater Revival en The Beatles. Eigenlijk alles uit de golden age van rock. Af en toe hoor je nog iets terug van Peter zijn voorliefde voor de blues en punk. Deze muziekstijlen combineert Peter & The Neverband met catchy riffjes en energieke rock & roll.’’

Peter: ‘’We gaan binnenkort voor het eerst officieel twee singles uitbrengen, ze zijn van de oudste reeks nummers van de band. De nummers heten Searchin’ en Blue Horse Drive By. De eerste gaat over de zoektocht die je in je leven doormaakt naar jezelf en gelijkgestemden, de ander gaat over mijn brommer. Hou het in de gaten.‘’

 

Foute eighties muziek
‘’In Rotterdam gaan we allemaal sowieso graag naar Rotown, Bar³ en vinden we het Eendracht Festival heel vet.’’

Jos: ‘’Vaak ga je ergens een biertje drinken en dan speelt er onverwachts een bandje, dat is altijd heel leuk. Zoals in Faas, waar we graag een keertje willen spelen, en Dizzy. Je ziet wel dat veel dingen dicht zijn gegaan, wat jammer is. Vroeger had je de Vagabond en daar kwam ik ook graag.’’

Teun: ‘’Naast Bar³ en Rotown kom ik graag in de Baroeg en ga ik graag met Jan dansen op foute eighties muziek in bijvoorbeeld Rotown of de Bonaparte. Qua bandjes heb ik Jacklust een aantal keer graag gezien, Rott’n’Damned, J.C. Thomaz en Lost In The Void zijn ook heel vet.’’

 

Jan: ‘’De meeste toffe tenten zijn wel genoemd maar ik wil er V11 nog aan toevoegen. Vanaf een uurtje of drie ben ik vaak op de dansvloer van de Bona te vinden. Nu ik 28 ben kan ik jammer genoeg niet meer voor een tientje naar een klassiek concert in de Doelen. Dat kan tot je 26ste, het wordt vanuit de gemeente georganiseerd en is super tof.’’

Peter: ‘’Poortgebouw mag ook op het lijstje. We hebben tijdens Historische Herrie, wat een heel leuk festivalletje is, in de Ooievaar gespeeld, dat was ook een hoogtepunt. Metropolis is altijd chill, net als het Reggae Festival in het Kralingse Bos.’’

LIJSTJES:

Teun:

Favoriete platen: Frank Zappa – Joe’s Garage, Jethro Tull – Heavy Horses, Led Zeppelin – Presence

Favoriete muzikanten: Die drie.

Favoriete evenementen: Alle folk festivals, Eendracht Festival, Big Rivers

 

Jan:

Favoriete muzikanten: Marya Andrade en Antonin Dvorak

Favoriete evenementen: Alle – gratis – lente & zomer festivals! Ook vind ik folk festivals zoals Fantasy Fair en Kelt Fest heel tof.

Favoriete platform: Youtube, Spotify, Shazam, mijn Spotify lijst Zeg het ze, Gerard! en de Spotify lijst Vibes Radio van mijn huisgenoot Ed.

Peter:

Favoriete platen: Spencer Davis Group – I’m A Man, Velvet Undergound – Loaded, The Moldy Peaches – We Are The Moldy Peaches, X – Los Angeles, Grand Funk Railroad – Self Titled, J.J. Cale – Really en Naturally, Allah Las – Self Titled, The Sonics – Here Are The Sonics, Little Richard – Here’s Little Richard, Morphine – Good, Crapy Dog – Ain’t Got No Bone, The Dandy Warhols – The Dandy Warhols Come Down

Favoriete muzikanten: Niek, The Babe Rainbow, Ray Charles, heel Sly & The Family Stone, Muddy Waters, Charley Patton

Favoriete evenementen: Bandjes in Bar³ en in Café Voorheen Voight, Metropolis festival en de jamsessies bij mij thuis.

 

Jos:

Favoriete platen: Donnie Hathaway – Live, Tool – Lateralus, Steely Dan – Aja, D’Angelo – Voodoo, John Mayer – Continuum, The Beatles – alle platen vanaf Rubber Soul. Het is fucking bekend, maar fucking goed! De eerste vier van Led Zeppelin.

Favoriete muzikanten: D’Angelo, Jimi Hendrix, The Beatles, James Jamerson, Jaco Pastorius, Pino Palladino, Peter, Teun en Jan

Favoriete evenementen: Down The Rabbit Hole, de stadse festivalletjes en gewoon bandjes kijken.

Volg Peter & The Neverband op Facebook.

Oproep aan radiozenders om muziek van Nederlandse bodem te draaien

Een oproep aan alle radiozenders om muziek van eigen bodem te draaien. Daar maakt Luisternaarons.nu, een initiatief van Buma Cultuur, zich momenteel sterk voor.


Radiozenders betalen jaarlijks Buma en Sena voor het gebruik van muziek. Dit wordt verdeeld over de mensen wiens muziek gedraaid wordt. Nu alle Nederlandse bands en acts geen inkomen meer hebben door live-optredens, en dit ook nog wel even zo lijkt te blijven, roept Luisternaarons.nu de zendermanagers op zoveel mogelijk – of zelfs alleen maar – Nederlandse muziek te draaien. Muziek uit Nederland dus: van metal tot dance, Nederlandstalig tot instrumentaal. Hiermee wordt er direct voor inkomsten gezorgd bij deze artiesten van eigen bodem.

Hoe kan jij helpen?
De oproep gaat natuurlijk naar de radiozenders, maar ook jij kan helpen! Door de oproep te sharen via social media bijvoorbeeld, maar je kan ook een mail sturen naar je favoriete zender waarin je aandacht vraagt voor deze oproep. De nood is hoog! En de actie heel simpel.

Koningsdag:
Een aantal zenders hebben er in ieder geval al gehoor aan gegeven en komen met een themadag. Op Koningsdag staat een groot aantal radiozenders twaalf uur lang volledig in het teken van het Nederlandse product. Samen bieden de stations artiesten en musici van eigen bodem een steuntje in de rug, nu door de coronacrisis hun optredens komen te vervallen. De themadag wil ook een symbool van eenheid zijn: saamhorigheid houdt Nederland bij elkaar in deze tijd.

Maandag 27 april is van 07.00 tot 19.00 uur op de radiozenders uitsluitend Nederlands product te horen. De deelnemers zijn in elk geval KINK, de radio zenders van de NPO, 100%NL, Slam!, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica en Qmusic.

Ook andere zenders – commercieel en publiek, landelijk, regionaal en lokaal – zijn van harte uitgenodigd om mee te doen aan deze actie. Elk station zal op geheel eigen wijze invulling aan deze dag geven.