Het Holland Pop Festival; Kralingen of Rotterdam Pop bestaat 50 jaar in 2020

Rotterdam, centre of the universe

In 1970 was Rotterdam voor even het middelpunt van de aandacht in de wereld. Voetbalclub Feyenoord won de Europacup plus Wereldbeker en in het Kralingse Bos vond het Holland Pop Festival plaats. Dit meerdaagse openluchtfestival werd vijftig jaar geleden gehouden in Rotterdam en was in Nederland het eerste in zijn soort.

Hoe het begon
Een festival dat door een samenloop van omstandigheden tot stand was gekomen. Twee getalenteerde mannen, Berry Visser en Georges Knap, kwamen samen en hadden een visie. Het avontuur ging voorspoedig van start. Ze werkten samen met vakmensen en boekten bekende bands die voor vermaak zorgden. Holland Pop Festival stond aan de basis van veel ontwikkelingen. Die van de festivalcultuur in dit landje en ook het ontstaan van concertpromotor-bedrijf Mojo.

Het belang van het festival voor liberaal Nederland reikte zelfs nog verder. Het gedoogbeleid op het gebied van softdrugs ontstond hier, het beleid wat in 2020 nog steeds grotendeels gehanteerd wordt.

De bands
Pink Floyd, Santana, The Byrds en Fairport Convention waren de grote namen waar het festival mee op de kaart gezet werd. Gevolgd door iets minder grote namen als Dr. John the Night Tripper, Tyrannosaurus Rex (later T. Rex) en Soft Machine. Wat ook werd geboekt waren Nederlandse bands als Supersister, CCC. Folk & Blues Inc. en Ekseption. Zelfs Focus stond op de poster. De op het laatste moment toegevoegde Mungo Jerry bleek een schot in de roos voor het festivalpubliek.

Hoofdzaak of bijzaak
Muziek was niet per se de hoofdreden om naar het festival te gaan. Zo blijkt uit gegevens van het toenmalige ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, die tijdens het Holland Pop Festival sociologische onderzoeken liet uitvoeren. 1100 Bezoekers werden ondervraagd.

Journalist de Kool van het NRC schreef destijds; “Bij deze gesprekken was duidelijk geworden dat de muziek maar één van de redenen was voor de komst naar het festival. Men kwam om al die mensen, om de sfeer. Een deel van de ondervraagden had weinig benul van de bands die op het programma stonden, en voor zover dat er wel was, bleek toch de muziek als reden vaak op de tweede of derde plaats te komen”.

Rotterdamse cultuur
De Rotterdamse stichting Dig It Up houdt een expositie over het festival in dit jubileumjaar. Dig It Up houdt zich bezig met het naar boven halen van Rotterdamse culturele geschiedenis, in dit geval het ‘Kralingen’ festival. Door middel van oproepen in kranten en op social media werd gevraagd verhalen, foto’s en film in te leveren die ‘op zolder’ of ‘in de berging’ liggen te verstoffen. Een geslaagde missie.

Ondergetekende is projectleider van de Holland Pop Festival Expositie, mijn eerste opdracht voor deze onderneming. De etalages van De Galerieruimte van Dig It Up (Schiedamsdedijk 62a) zijn ingericht als expositie, met foto’s en monitoren met beeld en informatieve teksten. Verder is er een nieuwe site klaargemaakt voor de digitale expositie. Zie voor details: Holland Pop

Muziekweb
De Nederlandse bibliotheek heeft een muziekafdeling genaamd Muziekweb, gevestigd in Rotterdam. Ik verricht werkzaamheden op freelance basis en voor hen schreef ik een stukje met twintig muziekvoorbeelden van optredende bands. Lees het hier: Playlist 50 jaar Kralingen popfestival.

Zijn jouw ouders, ooms & tantes naar het Kralingse Bos gegaan in het weekend van 26-27-28 juni van 1970? Vertel ze dan over dit initiatief en misschien hebben ze nog ergens op zolder foto’s liggen, of herkennen ze zichzelf of vrienden op de vele foto’s die op de website en de exposities staan. Mocht dat laatste het geval zijn, zouden ze dan een mailtje met informatie willen sturen naar: contact@digitup.nl ?

Copyright foto: Pieter Boersma

DIG IT UP LIVE: DJ Okkie presenteert 50 jaar Holland Pop
Datum: 28 juni
Tijd: 15:00
Locatie: Livestream op Open Rotterdam

Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene.

OPEN GROUNDS: heel de zomer live muziek, DJ’s en soulfood in de tuin van GROUNDS

Ondanks de coronacrisis waarin we ons nu in bevinden, opent GROUNDS haar deuren voor publiek met OPEN GROUNDS! Heel de zomer live-muziek, dj’s en Soulfood van Pepe’s Kitchen in de tuin van GROUNDS.

Zomerterras
Kom langs op het zomerterras van Grounds en laat je verrassen door de nieuwste muziek onder het genot van een hapje en een drankje. Elk weekend wordt de tuin geopend voor publiek. Waar normaal de concerten in de grote zaal plaatsvinden worden deze verplaatst naar de tuin! Deze zomer hoor je er de nieuwste muziek van de beste lokale muzikanten.

Programma
Open Grounds trapt 27 juni af met live muziek van de Senegalese muzikant Omar Ka. Hij is geen onbekende in Rotterdam. Normaal speelt hij met zijn Fula band maar die avond geeft hij een solo concert.  De muziek van de Fulani, waartoe Ka behoort, wordt ook wel gezien als de basis van de Noord Amerikaanse Blues. Omar Ka neemt de West-Afrikaanse Fula traditie mee in zijn muziek en geeft daar weer zijn eigen draai aan.

Op zondag 28 juni kun je genieten van de live muziek van Michael Prins.
Michael Prins brak door met de hitsingle Close To You, afkomstig van zijn debuutalbum Rivertown Fairytales. Op zijn laatste album It’s Murder, Guilty of Killing Sweet Emotion werkte Michael o.a. samen met Douwe Bob Posthuma. Hij gaat een solo concert in de tuin van GROUNDS geven.

BELANGRIJK
Alles gaat op 1.5 meter afstand en volgens de richtlijnen van het RIVM. Er is plek voor 30 personen, reserveren voor het diner is verplicht. Bij slecht weer wordt het diner + live muziek naar binnen verplaatst.