Een overtuigend argument

Het is 2008. Een regelmatig terugkerende draaiplek was de Exit (Mauritsstraat, 2005 tot 2011). Toenmalig eigenaar Mark Beljon had een plan. Hij vertelde dat hij een dj kende die dezelfde drive had als ik: Ron Miller. “Okkie jij bent te rustig on stage en Ron te druk, samen zouden jullie een goed team vormen. Jullie kunnen samen mijn festival op Koninginnedag draaien”.

Altijd in voor nieuwe avonturen maakte ik contact met Ron. Deze man was radiotechnicus van beroep, bij RTV Rijnmond. Eén van de beste in zijn soort. Had niet alleen alle knoppen en situaties onder controle, maar had ook een eeuwige zonneschijn om hem heen.

We ontmoetten in de radiostudio van Rijnmond en hadden beiden een map met cd’s bij ons om onze killertunes en floorfillers te laten horen aan elkaar. We kwamen drie nummers ver. Tegen die tijd vierden onze ADHD symptomen een feest. Beiden gecertificeerd bezitter van dit label. Weet je dat nummer, die muzikant, wat die overgang teweeg kan brengen op de dansvloer? Wow! Herkenning. Niet voor niets draaiden we als dj-duo samen twee keer zoveel platen in een uur. Heerlijk.

De eerste keer dat we samen zouden draaien was op het Eendrachtsplein, tijdens het Eendrachtsfestival. Op een vrachtwagentrailer als podium. Eerst speelden er een paar bands waarna wij het stokje zouden overnemen. We hadden voor elkaar gekregen als eerste te mogen draaien na de bands, dat was de prime time voor het festival. Het was druk en wij waren geladen om elkaar en het publiek eens wat te laten te laten zien.

Naast ons in de backstage stond een dj die zich DJ St. Etienne noemde. Volgens eigen zeggen een baas die niet vaak draaide maar wel van wereldniveau was, onderwijl alvast een voetbalsjaal van de gelijknamige Franse voetbalclub om zijn hoofd knopend om zijn set straks kracht bij te zetten.

Hij wilde als eerste draaien, waar wij om moesten lachten want die plek was voor ons bedoeld. Hij liep weg waarna een mede-organisator naar ons toekwam om voorzichtig te vertellen dat deze dj onze plek zou innemen. We namen hiermee geen genoegen en eisten uitleg. Die kwam in de vorm van de vrachtwagenchauffeur, eigenaar van het ‘podium’ en de truck die daaraan vastzat. ‘Wij spelen eerst en anders niet!’ was onze houding en uitleg.

De man antwoordde: “Het is mijn oplegger en DJ St. Etienne is mijn beste vriend. Als hij niet als eerste speelt rij ik nu weg”. Een overtuigend argument. Stiekem had ik wel willen testen of de man zijn dreigement zou uitvoeren maar dat hebben we toch maar niet uitgeprobeerd.


Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene. Sinds 2015 legt hij zijn belevenissen op papier vast en de Popunie is er retetrots op dat wij het platform mogen zijn om dit wereldkundig te maken.

copyright foto: Jeroen Moerdijk

Stem voor de Rotterdam Music Awards 2015

ROTTERDAMMUSICAWARDS_LOGO-drukwerk-met-SDe Popunie organiseert dit jaar voor de tweede keer de Rotterdam Music Awards. De prijs is in het leven geroepen om de kwaliteit en diversiteit van de popsector te belichten en de Rotterdamse artiesten in het zonnetje te zetten. De awards worden uitgereikt in zes categorieën te weten: Beste Track, Beste Podium, Beste Festival, Beste Clubavond, Aanstormend Talent (jonger dan 21 jaar) en de gloednieuwe Exportprijs!

De Popunie heeft een voorselectie gemaakt in elke categorie. Maar het publiek heeft uiteindelijk het laatste woord en kan vanaf donderdag 22 oktober t/m dinsdag 3 november 12.00 uur op de genomineerden stemmen via een speciale stempagina: klik hier om te stemmen!

De genomineerden van 2015 zijn:

Beste Track van 2015 door

Feis | Ntjam Rosie | Southbound | Broederliefde | Oliver Heldens | NoizBoiz & Team Hoog Tempo | Standup ‘69 | Rats On Rafts | Guus Bok | The Sweet Release Of Death | Liptease | Ronnie Flex | Jay Fonseca | GOLD | De Dood | Sabrina Starke | Sevdaliza | Crying Boys Cafe | De Likt | Half Way Station

In 2014 gewonnen door The Kik – Schuilen Bij Jou

Aanstormend Talent < 21
Tim Verhaal
Safa Liron
Goodnight Moonlight
Lady Shaynah
Thom Hoorweg

In 2014 gewonnen door Atlas and The Fox

Beste Podium 2015
Rotown
PopUp 010
Baroeg
V11
Worm

In 2014 gewonnen door BIRD

Beste Festival 2015
A Festival Downtown
PRSPT RVLT Festival
Nacht vd Kaap
Blijdorp Festival
Rdamse Dakendagen

In 2014 gewonnen door Baroeg Open Air

Beste Clubavond 2015
Chips (BAR)
Niko. (Blender/Annabel)
Losgeld (Rotown)
360 Degrees (BIRD)
Discoflamingo (Annabel)

In 2014 gewonnen door Yardbird in BIRD

Exportprijs
Sevdaliza
All For Nothing
Rats On Rafts
The Hard Way
Oliver Heldens

Uitreiking
Op de openingsavond van de Rotterdamse Popweek worden de winnaars bekend gemaakt, namelijk aan het einde van de Rotterdamse Popquiz (waar je nog aan mee kunt doen!) op vrijdag 6 november in BIRD. Zij krijgen een prachtige Rotterdam Music Award mee naar huis en winnen ook nog eens € 500,-

Het facebook event van de uitreiking vindt je hier.