DOOXS naar showcasefestival Sena Performers POPnl Award

Sena POPnl Award flyerDe 14 afgevaardigde deelnemers van de Sena Performers POPnl Award 2016 zijn bekend! Alle provinciale popkoepels, waaronder de Popunie, mogen één band naar de wedstrijd afvaardigen. Wij presenteren er DOOXS, de winnaar van onze Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015 in de categorie singer/songwriter. Op zaterdag 27 augustus zal DOOXS optreden in de Melkweg in Amsterdam en met Radio Eliza, AAPNOOTMIES, Abdomen, Wolftone, The Circle Remains, Here Be Dragons, Roots Creation, February Moon, Mantra, Hard & Heady, Duke John, Daimy Lotus en Vikings in Tibet strijden om de felbegeerde POPnl Award. 

Showcasefestival
De Sena Performers POPnl Award is uitgegroeid tot een van de grootste bandcompetities van Nederland. Het is echter ook een showcasefestival waar bezoekers op één avond 14 nieuwe, opkomende bands kunnen zien in twee zalen van de Melkweg. De Award is onderdeel van de Uitmarkt in Amsterdam die plaatsvindt op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus op het Museumplein, het Leidseplein en het Vondelpark in Amsterdam.

Een vakjury bepaalt uiteindelijk wie de Sena Performers POPnl Award 2016 wint. De winnaar gaat naar huis met een prijzenpakket dat onder andere bestaat uit een bijdrage van € 5000,- uit het Sena Muziekproductiefonds, promotiefoto’s en de Muzikantengids. Ook dit jaar is er weer de Sena Performers Publieksprijs. De favoriete band van het publiek wint een geldbedrag ter waarde van € 3000,- eveneens uit het Sena Muziekproductiefonds.

Line-up
Tijdens de Sena Performers POPnl Award presenteren de provinciale popkoepels en die van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam (wij, Popunie, dus) de beste, opkomende bands uit hun regio aan publiek, pers en muziekindustrie. Eerdere deelnemers van de Sena Performers POPnl Award zijn onder andere Sarah-Jane, The Homesick, The Afterveins, Town of Saints, Orange Skyline, Mister and Mississippi, Yori Swart, Kraantje Pappie en The Cool Quest. Vorig jaar won The Brahms de Sena Performers POPnl Award.

Dit jaar spelen Radio Eliza, AAPNOOTMIES, Abdomen, Wolftone, The Circle Remains, Here Be Dragons, Roots Creation, February Moon, Mantra, Hard & Heady, Duke John, Daimy LotusVikings in Tibet en presenteren wij er onze winnaar van de categorie singer/songwriters van de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015: DOOXS.

DOOXS namens Popunie
DOOXS liet zich zien als sterke en gemotiveerde winnaar van onze Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015 (GPR) in de categorie singer/songwriter. Het duo, Aniek de Rooij en Djoeke Boomsma, maakt een mix van electronica, piano en zang. Zo maken ze een originele combinatie van elektronische klanken uit de hedendaagse popmuziek met het ‘traditionele singer/songwriting’ en dat maakte het duo een opvallende winnaar in deze categorie. Na het winnen van de GPR in november stonden zij in januari op Eurosonic/Noorderslag en onlangs bemachtigen ze via Popunie Live een plek op het Rotterdamse Metropolis Festival.

Eerder dit jaar brachten ze hun eerste videoclip uit en momenteel bereiden ze zich voor op de release van hun debuut-ep. In dit interview vertellen ze daar meer over. Kortom: We zijn trots op onze winnaar en we wensen DOOXS heel veel succes tijdens de POPnl Award; hopelijk nemen zij de grote prijs mee terug naar Rotterdam!

Extra informatie
Datum: zaterdag 27 augustus 2016
Locatie: Melkweg The Max & Oude Zaal
Tijd: 17.30 uur
Entree: gratis

Meer informatie via Sena Performers POPnl Award en Melkweg.

mogelijk gemaakt doorOver POPnl
POPnl is het samenwerkingsverband tussen de provinciale popkoepels en die van de stad Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. POPnl houdt zich, als vertegenwoordiger van alle muzikanten in Nederland, bezig met provinciaal en gemeentelijk popmuziekbeleid en organiseert evenementen als de Sena Performers POPnl Award. Hier lees je meer over deze organisatie. 

Over Sena
Sena geeft namens nationale en internationale artiesten toestemming aan organisaties die gebruik maken van muziek. Hier lees je meer over deze organisatie.

 

Bonne Aparte

cover Scum PartyScum Party
7″-vinyl / download-ep
noise
Wham!Wham! Records

Als jong ventje zat ik graag op de bodem van het gemeentelijke zwembad. De druk op mijn oren nam dan na een twintig seconden enorm toe en langzaam begonnen mijn lichaam te schreeuwen om lucht. Het was dan natuurlijk de sport om zo lang mogelijk onder water te blijven tot mijn longen bijna barstten. Precies het gevoel vlak voordat ik me hard afzette om boven water te schieten en diep adem te halen, is het gevoel dat ik had bij het beluisteren van deze net iets langer dan 10 minuten durende ep Scum Party van Bonne Aparte.

Het oorspronkelijke Fries-Groningse Bonne Aparte gaf in 2008 een eerste visitekaartje af met een album dat ergens het midden hield tussen de gekte van Captain Beefheart en de noise van verschillende ‘post-hardcore’ bands om vervolgens weer te op te gaan in verschillende andere projecten (w.o. Herrek). En nu, acht jaar later duikt de band plots weer op. Met een release die meteen weer even laat horen hoe het moet.

Vanaf het moment dat het eerste nummer Aged losbarst, laat Bonne Aparte de luisteraar niet meer los. Je gaat kopje onder en pas na zes nummers vol strak gespeelde noise, waarbij de gitaren over elkaar lijken te buitelen in wat bijna mathematische thema’s genoemd zouden kunnen worden, terwijl de drums repeterende salvo’s afschieten. De monotone zang klinkt soms bijna bezwerend.

In verschillende nummers (Secret) lijkt de invloed van een band als Wire niet ver weg, terwijl het geluid af en toe ook wat aan het minimalistische Disappears uit Chicago doet denken.

En dat allemaal terwijl je je adem inhoudt.

Scum Party is een fantastische plaat, die ondanks de korte speeltijd niet veel langer hoeft te duren om een enorme kracht uit te oefenen op de luisteraar. Net zoals daar op de bodem van dat zwembad wil je langer ondergedompeld blijven, maar tegelijkertijd voel je hoe je toch even ademhalen moet.

Om vervolgens weer snel naar de bodem te duiken.

Op repeat dus, deze plaat.

Meer weten over Bonne Aparte? Facts en muziek vind je op de website, want hun Facebook gebruiken ze liever niet.

Rob Veltman