De Bandprofeet komt naar je toe deze zomer!

Het voelt eerlijk gezegd nogal vreemd om dagelijks naar het kantoor van The Daily Indie te fietsen. Uit het niets werd half maart mijn agenda voor de rest van het jaar leeg geveegd en terwijl het stof neerdaalde, zag ik nog net alle bijbehorende inkomsten aan de horizon verdwijnen. Tussen hoop en vrees levende, keek ik naar wat er wél kon en besloot ik mezelf om te toveren tot ‘De Bandprofeet’.

Het zit zo: de content van The Daily Indie is altijd gratis toegankelijk geweest en dat was mogelijk doordat alles werd gefinancierd met advertentie-inkomsten van podia en festivals. Je kunt je dan ook wel voorstellen hoe de vlag erbij hangt op ons kantoortje in de Delftsestraat. Toch bleven we stug doorwerken, schrijvend over de situatie in de muzieksector en over nieuwe muziek die gelukkig nog steeds uitkwam. Maar ik zag ook wel aankomen dat deze crisis niet snel voorbij zou trekken, dus dan is er maar één optie: nadenken over wat je wel kunt doen.

Ik besloot een weekje stoom af te blazen op de Veluwe. Het was warm, om mij heen niets dan planten en dieren en in al die groenheid bedacht ik in mijn ligstoel: als er voorlopig geen shows zijn, waarom ga ik dan geen bands helpen bij alles wat niet met ‘live’ te maken heeft? Hé! Nog geen vijf minuten later stond het concept van ‘De Bandprofeet’ op papier.

Als hoofdredacteur van The Daily Indie, selectiecommissielid van Popronde, voormalig jury-lid van de Grote Prijs van Nederland (en binnenkort die van Rotterdam), bestaat een groot deel van mijn waakzame leven uit het ‘beoordelen’ van artiesten. Tussen de talloze acts die ik jaarlijks voorbij zie komen, zitten veel muzikanten waar de potentie vanaf druipt, maar die geen duidelijke identiteit hebben en waar een ‘net-niet-gevoel’ omheen hangt. En dat vind ik zonde. Als ze net even wat meer tijd en aandacht in hun verhaal hadden gestopt, zou het kwartje voor veel acts de andere kant op zijn gevallen.

Een goed liedje is slechts het begin
Want goede muziek maken staat altijd op één, maar er lopen wel meer artiesten rond die toffe muziek maken. Waarom wordt de ene act wel uitgekozen door een programmeur, label of muziekmagazine en de andere niet?

Naar mijn idee begint dat bij het erkennen dat een band veel meer is dan muziek. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je favoriete artiest. Dan zie je waarschijnlijk direct iets voor je. Precies: ‘zie’ je iets. Dan denk je aan de stijl van die muzikant, een kenmerkende eigenschap of het verhaal dat hij of zij vertelt. Kortom: een sterk liedje is slechts het begin en hoe je die track door andere mensen hun speakers laat stromen, behalve die van je vrienden en familie, is een lastige tweede.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je als artiest kunt doen om je muziek in de schijnwerpers te zetten. Zodat je meer luisteraars bereikt en opvalt in de ogen van mensen in de muziekindustrie die je verder kunnen helpen. Ten eerste: een goede foto. Negen van de tien keer is dat het allereerste dat een nietsvermoedende muziekliefhebber ziet als hij of zij rond klikt op een muziekblog of een festival-website. Wat voor gevoelens roept het op, verbeeldt het de muziek en de artiest?

Vervolgens komt de biografie, die de lezer moet prikkelen en enthousiasmeren. Waarna de website en social media aan de beurt zijn, die de luisteraar verder meesleuren in het universum van de band. En als je dat allemaal voor elkaar hebt: hoe deel je dat met de rest van de wereld? Nou, daar ga ik acts bij helpen! Als de Bandprofeet neem ik artiesten onder mijn vleugels en gaan we één-op-één met deze zaken aan de slag. Want je kunt van COVID-19 vinden wat je wil, het geeft wel de ruimte om hier nou eens goed aan te werken.

Ricardo Jupijn richtte in 2010 The Daily Indie op en is sindsdien hoofdredacteur van dit platform voor nieuwe muziek. Daarnaast is hij actief als gitarist in de Rotterdamse band Anemone en is hij sinds de zomer van 2020 actief als De Bandprofeet. Meer informatie daarover vind je hier.

Interview met KEES

Met deze reeks van interviews nemen we een kijkje in het leven van Rotterdamse artiesten in de huidige social distancing omstandigheden. Waar houden ze zich mee bezig en hoe gaat het met hun muziek? Over dit en meer spreken we met verschillende acts en bands. De volgende die we spreken is KEES, die in 2018 finalist was in de categorie singer/songwriter van de Sena Performers Grote Prijs Rotterdam. 

Hoe blijf je in deze tijd bezig met muziek?
“Met mijn vriend zou ik in april naar Bon Iver gaan, maar dat ging uiteraard niet door. We besloten thuis een concert van ze terug te kijken en zijn dit toen van nog meer artiesten gaan doen, van Talking Heads tot Woodstock, super inspirerend! Verder probeer ik momenteel om iedere dag met muziek bezig te zijn, soms is dat maar vijf minuten gitaar spelen of ik kijk een YouTube filmpje over mixen, soms werk ik een avond aan een nieuw idee, dat verschilt.”

Wat voor impact heeft de lockdown op jou en je muziek gehad?
“In eerste instantie weinig: ik was net op een punt beland dat ik even op de rem moest trappen, balans zoeken en niets moeten. Dat resulteerde in veel slapen, series kijken, lekker koken, een tent in de woonkamer zetten als mini-vakantie, wandelen, yoga. Ik vond het lastig dat iedereen om me heen 3 albums per week leek te schrijven, haha, maar ik had het juist even nodig om alles even los te laten.”

En nu? Waar ben je in de huidige social-distancing periode allemaal mee bezig?
“Ik ben inmiddels weer aan het schrijven. En probeer mijn minimale gitaarskills naar een iets hoger level te tillen. Geduld schijnt een schone zaak te zijn!”

Zijn er nog andere dingen geweest die altijd bleven liggen, waar je juist nu de ruimte en aandacht voor gevonden hebt om die aan te pakken?
“Mijn huis ondersteboven keren! Kastjes verven, studio nice maken, heel veel spullen weg doen. Dat geeft echt rust. Mijn hoofd is vaak al druk genoeg, een opgeruimde omgeving werkt heel goed voor mij.”

In 2018 deed je mee aan de Grote Prijs van Rotterdam, rond deze tijd was je je toen waarschijnlijk aan het voorbereiden op de finale in september. Hoe heb je dat ervaren?
“Het was een hele goede ervaring en bracht mij en mijn muziek in een sneltreinvaart. Het gaf me bevestiging en een extra drive om door te gaan.”

Is er iets wat je straks, als we weer herstarten, anders of beter zou willen doen of zien dan hiervoor?
“De afgelopen maanden is er een sfeer ontstaan waarin mensen soms angstig reageren op elkaar. Ik denk dat ik als artiest nóg meer waarde hecht aan hoe bijzonder het kan voelen om live met een hele groep mensen samen te zijn, een beleving te delen. Dat gevoel van verbinding schat ik nu nog meer op waarde.”

Wat zijn je plannen voor straks, als de coronacrisis voorbij is en we weer de live muziek scene verder kunnen opstarten?
“Ik hoop enorm dat de Popronde door gaat. Het voelt nu soms een beetje uitzichtloos en ik vind het fijn om ergens naartoe te kunnen werken. Verder is het plan om begin 2021 een ep uit te brengen.

Wie is jouw favoriete Rotterdamse artiest?
“Oh shit, haha, die heb ik niet echt! *snel even googelen, ben zo terug*”

Wat zou je als tip meegeven aan andere muzikanten?
“Wees lief voor jezelf en vergelijk niet teveel. Je haalt het meeste plezier uit je vak als je dicht blijft bij wat jou inspireert en energie geeft.”

Hoe kunnen mensen je volgen en supporten?
“Ik ben het meest actief op Instagram en Facebook, onder de naam @wieiskees. Daarnaast kun je natuurlijk mijn muziek op Spotify/Apple Music enzo vinden, daarmee support je me sowieso!”