Releases juni 2020

 • Seven Years

 • Willem 't Hart
  • Genre: future funk, nu-jazz, neo-soul
  • Release-type: ep
  • Label: Dox Records

Toetsenist Willem ’t Hart kennen we bijvoorbeeld uit de band Funky Organizers. Hij studeerde door de jaren niet alleen aan een aantal conservatoria, maar startte ook een succesvolle modellen carrière voor merken als Prada, Dior en Dries van Noten. Dit bracht hem o.a. in zijn nu favoriete stad; Tokyo. Hier werkte en leefde hij een aantal maanden en begon er zijn eigen muziek te produceren. Bijvoorbeeld z’n eerste single Seven Years From Here met de alom bekende MC JR als vocalist.

Willem hierover: “This creative idea started in France, when I walked in the French Alpes with my grandpa. We talked about our last seven years together. He became part of my life around 10 years ago. I told him I’d love to make more memorable moments at least the next seven years. I translated this energy into ‘Seven Years from Here’.”

Uiteraard is dit nummer één van de zes tracks op de ijzersterke debuut-ep Seven Years. Een kraakhelder geproduceerde plaat met futuristisch klinkende sounds, dikke onderliggende beats en spannende, soms vervormde vocals. Resulterend in een kaleidoscopische luistertrip die geen minuut verveelt, een ware groeibriljant!

 • Lichtwerker

 • Nadeche

Nadeche Pyka verruilde Weert voor Rotterdam en werd liefdevol opgenomen in de Eastgarden crew rondom Cemil ‘PSL’ de Wolf (Mr Personal). Vanuit dit warme nest kon ze zich met vallen en opstaan ontwikkelen tot de authentieke artiest en gerespecteerd rapper en mc die ze nu is.

Haar debuut-ep Lichtwerker vertelt in zes tracks het aangrijpende verhaal van Nadeche’s persoonlijke groei vanuit de chaos die haar leven lange tijd was. Op vertrouwd aandoende boombap beats legt ze haar ervaringen, gedachtes en emoties bloot, maar laat daarbij altijd een soort relativerend optimisme doorklinken. Dit beschouwd haar eigen verleden en pleit tegelijkertijd voor verzet en manieren om te overleven. De plaat straalt hierdoor een grote innerlijke kracht uit.

Vorig jaar verscheen in de serie Roffa Represent een mini docu van Rauwkost-Collective over het leven van Nadeche die goed de context van deze plaat schetst. Lichtwerker is uiteindelijk een confronterende plaat geworden om trots op te zijn, die inhoudelijk op een S10 achtige manier inspireert en het verdient om gehoord te worden. Echter wordt het niet!

 • Empathic

 • Jabesh & Fiyah Nation Band
  • Genre: roots reggae
  • Release-type: ep, 12" vinyl, cd, digitaal
  • Label: LTM Records

The Fiyah Nation Band ontstond in 2009 na het uiteenvallen van The Renaissance Band, de bekende backing band van Rotterdams grootste reggae artiest Ziggi Recado. Met hem tourde ze jarenlang door Europa met als hoogtepunt een gezamenlijke drieweekse tour met Gentleman. Inmiddels is The Fiyah Nation Band op haar beurt uitgegroeid tot de ‘number one’ independent reggae/dancehall backing band in Europa.

Op zoek naar een uitzonderlijke zanger met een andere kijk op reggae troffen ze op het juiste moment de geboren Jamaicaan en nu in Engeland wonende Jabesh Adams. Deze samenwerking leidde tot de Emphatic ep met daarop vijf originele reggae tracks in authentieke Fiyah Nation style!

Bandleider Loods over deze ep: “The Band is aiming at touring the world after the pandemic and we want this our new project to reach up to all the four corners of the world. The Emphatic ep consist of 5 songs with riddim dub which now trending as a new sub riddim with top notch artist stepping on the riddim soon.”

De Emphatic ep laat overtuigende songs horen met een frisse reggaesound waarin de ervaring van deze klasbakken goed doorklinkt. De samenwerking met Jabesh is aansprekend en dan ook zeker voor herhaling vatbaar. Al met al een dikke ep uitgebracht via het boutique label LTM Records uit Miami.

 • R A G I N G F I R E サガ

 • Kevtendencies
  • Genre: lo-fi hiphop
  • Release-type: ep
  • Label: Hardheaderz

Na de eerdere ep’s D I V I N E W I N D サガ (okt 2018), E A R T H E L I T E サガ (jan 2019), F L O W E R W A T E R サガ (juli 2019) vormt R A G I N G F I R E サガ het vierde en tevens laatste deel uit ‘The Strange And Dark World Saga’. De Rotterdamse rapper Kevin Josias vertaalde zijn liefde voor de microgenres vaporwave, lo-fi hiphop en future funk in dit experimentele en langlopende project.

Met deze ep-serie bewijst Kevtendencies een toekomstbestendige all-round mc te zijn die vooral op het tekstuele vlak veel diepgang te bieden heeft. Op deze ep o.a. het nummer  t o k y o f f s ⽕⼒, geproduceerd door Cheap Limousine dat een opvallende video kreeg die geregisseerd en ge-edit werd door Kevin zelf.

We zijn benieuwd hoe het volgende project van deze artiest, die altijd zijn grenzen probeert te verleggen, eruit gaat zien.

 • Kristallen

 • YoungRubbi
  • Genre: hiphop, trap
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Een moshpit op een begrafenis, schieten met seks pistolen, influencers zien als prooi en meeleven met de pijn van een pyromaan. Dit zijn een aantal onderwerpen uit de fantasiewereld van de 21-jarige rapper, producer en punk liefhebber Ruben Steens aka YoungRubbi. Met maatschappijkritische teksten probeert hij zijn publiek aan te zetten tot nadenken.

De ep Kristallen schetst een persoonlijk verhaal wat gaat over hoe gedachtes je grootste vijand kunnen worden. Doormiddel van twee tracks – Sexpistolen en Kristallen – en spoken word interludes neemt YoungRubbi je mee in een spirituele reis waarin zijn belevingswereld en realiteit door elkaar lopen. “Dit onderwerp is in deze tijd relevanter dan ooit. Veel mensen worden juist nu in de coronacrisis meer geconfronteerd met hun eigen gedachtes, omdat er weinig afleiding is van buitenaf.” aldus YoungRubbi.

Er verscheen al een fraaie short movie om Kristallen te visualiseren. YoungRubbi geeft overigens een complete live ‘art show’ waarbij performance, videoprojecties, muziek, een maatschappelijke missie en een persoonlijk verhaal naadloos op elkaar aansluiten. Zijn muziek brengt hij uit op het eigen label Reborn Punks. Alles bij elkaar een mooi staaltje DIY, tof!

 • Spring

 • Wike
  • Genre: singer/songwriter
  • Release-type: album, cd, digitaal
  • Label: self-released

Wike Schippers is een 23 jarige singer/songwriter die melancholische luisterliedjes schrijft en deze met overgave zingt. Met een dromerige sfeer, eerlijke teksten en een melodische stijl is ze alleen met haar piano al een volledige performance. Ze studeert momenteel songwriting aan het Codarts Conservatorium, schrijft al een aantal jaar en heeft een behoorlijke lijst met liedjes opgebouwd waarmee ze regelmatig optreedt op kleine podia en festivals.

Het mini-album Spring bevat negen liedjes van grote schoonheid. De zang klinkt hemels en haar vlotte pianospel heeft veel zeggingskracht. Het zijn overwegend kalme songs die de aandacht goed weten vast te houden en dat is knap.

Over het materiaal op deze ep vertelt Wike het volgende: “‘Spring’ gaat voor mij over het proces van uit je eigen hoofd kruipen en andere mensen binnen laten. De liedjes gaan allemaal over verschillende onderdelen van dat proces: verstild en terughoudend zijn, angst, schaamte, hopeloosheid en verstijven bij confrontatie. Maar het gaat ook over alles af kunnen schudden, anderen om hulp vragen, over hoop en hoe de wereld een prachtige plek kan zijn als je die stappen durft te zetten.”

Om ervoor te zorgen dat ze niet lui wordt in de afterglow van de Spring release gaat Wike proberen elke dag van juli een nummer te schrijven en online te plaatsen. Een ambitieus project dat sowieso dikke props verdient.

 • Evilution

 • Usurper
  • Genre: loud music, thrashmetal
  • Release-type: album, 12"colored vinyl, cd, digitaal
  • Label: No Dust Records

Het Vlaardingse Usurper heeft 30 jaar na hun debuutplaat Divine Spiritual And Intellectual Development een nieuw album uitgebracht getiteld Evilution. Usurper werd in 1985 opgericht door Patrick Harreman en Boudewijn Molendijk en was daarmee één van de eerste Nederlandse thrashmetal bands. Ze brachten drie demo’s en hun debuut-album uit voordat de band in 1990 uiteen ging.

Dit debuut kreeg langzaamaan de status van ‘klassieker’ en werd in 2015 heruitgebracht. Hierdoor kwamen de bandleden weer bijeen en volgde er in 2016 een aantal shows. Algauw ontstond de vraag naar nieuw materiaal en hiervoor nam de band vervolgens ruim de tijd.

Stijn Bogers (gitaar), Boudewijn Molendijk (gitaar), Patrick Harreman (bas, zang), Menno Gootjes (gitaar) maakten van Evilution een plaat waar je mee voor de dag kan komen. De acht tracks beuken hard en intens, klinken vertrouwd en zijn toch helemaal van nu. Kortom; een ijzersterke comeback!

Naast de cd ook uitgebracht op gelimiteerd vinyl met 300 stuks ‘smoke colored’ en 200 stuks in ‘red/black’.

 • Gordijnen

 • Emma
  • Genre: indiepop, singer/songwriter
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Met een aantal singles wist Emma Beukelman zich met haar indiepop liedjes al in het hoofd van de luisteraar te nestelen. Emma’s broeierige verhaaltjes zijn dan ook uiterst sfeervol en aansprekend. (Online) Optreden doet Emma maar al te graag en daarmee gaf ze ook alvast een tipje van de sluier van haar album. Of beter gezegd; een tipje van haar Gordijnen.

Nederlandstalig, poëtisch, zoet, dromerig, kwetsbaar en gedurfd, met óók nog eens een vleugje melancholie uit de Balkan. Emma houdt van details en omschrijft haar muziek zo nauwkeurig mogelijk. Niet alleen om de luisteraar een goed beeld te geven, maar vooral om hen te verleiden het te gaan luisteren. De bijzondere mix van al deze elementen, gaat gepaard met woorden die eerst ronddwalen en dan als het ware zacht landen in het hart van de luisteraar.

In de 13 liedjes op Gordijnen neemt Emma je dan ook mee in een wereld waar alles kan: haar dromen. Ze laat je als luisteraar dichtbij komen en meekijken in haar (droom-)werelden. Sfeer is voor Emma erg belangrijk. Ze wil persoonlijk en toegankelijk zijn, communicerend met de melodie wat het materiaal bij vlagen ook dansbaar maakt.

Zelf kan ze niet wachten om weer op de planken te staan met haar band, maar tot die tijd kunnen we genieten van de wondere wereld die Gordijnen heet!

G-no is ongetwijfeld één van de hardst werkende rappers binnen de Rotterdamse hiphopscene. Al jaren brengt hij onvermoeibaar track na track via lyrical videos en clips uit. Nu is daar zijn ep Alpacino met daarop zes tracks en gastbijdrages van Ggstilo en Purly. Alpacino is de echte naam van G-no en deze ep is een opwarmer voor het debuutalbum dat begin volgend jaar gepland staat.

G-no, geboren in 1987, was vroeger een stille jongen maar vond uiteindelijk zijn stem in muziek. In 2007 kwam z’n eerste mixtape Bewijsmateriaal uit en sindsdien is G-no een begrip in de Nederlandse rapscene geworden mede vanwege de output via het Hard Entertainment universum en zijn activistische drive. De boodschap die hij voornamelijk over wil brengen is; “probeer altijd het positieve uit het negatieve te halen en geloof in jezelf”. Zijn uiteindelijke doel is om zo veel mogelijk mensen te raken en inspireren met zijn muziek, net zoals muziek dat vroeger bij hem heeft gedaan.

Op Alpacino is hij wat dat betreft goed bezig want de (oldschool achtige) beats zijn dik en in de spitsvondige teksten neemt G-no als vanouds geen blad voor de mond. Hiermee komt hij authentiek en geloofwaardig over en toont aan dat gewoon je eigen koers blijven varen tot dope dingen kan leiden. Prima vintage hiphop ep, laat dat album maar komen!

 • Rocko’s Modern Family

 • Forbidden Wizards
  • Genre: loud music, punk
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Onder het levensmotto ‘we make punk!’ presenteert Rotterdams tofste muziekgezelschap Forbidden Wizards opnieuw een ep die op een hun kenmerkende manier uit elkaar spat van de hyperenergieke thrashpunk.

Ditmaal zeven songs in nog minder minuten die aankomen als een harde ram op je smoel. Hieronder het werkstukje Ed Bighead dat heel overtuigend klinkt als een in een ravijn stortend freejazz combo. We kunnen er kort over zijn; Rocko’s Modern Family is een pracht ep geworden!

Vorig jaar hadden wij nog een uitgebreid interview met hun bevlogen leading lady Amber MacLean en dat kun je hier teruglezen.

 • The Undertaker

 • The Obnoxious
  • Genre: loud music, hardcore punk
  • Release-type: ep, cd, digitaal
  • Label: WTF Records

Op hun profiel staat prominent: The Obnoxious is all about… LOUD MUSIC since 1989! en daar is geen woord van gelogen. De band behoort dan ook tot het casco van de Rotterdamse hardcore punkscene met o.a. een geweldige live reputatie.

De laatste jaren zijn ze weer steeds actiever geworden en kwamen terecht bij het onvolprezen WTF Records uit Capelle a/d IJssel. Die wisten het mooi te omschrijven: “In one of their best known tracks, ‘Rotterdamn It’, the band protested against the capitalism of the music industry in the 80’s and 90’s of the last century. The forlorn state of today’s industry beckoned the dogs to once again awake from hibernation. Their years herding reindeer, fighting Mongolian hordes and polar bears have made the five players tougher, rougher and meaner than ever before.”

Op The Undertaker ep drie tot dusver onuitgebrachte tracks die op de fysieke cd aangevuld worden met een zestal live-favorieten. Punk, core, metal: who cares for labels anymore? The Undertaker serves anyone. That includes YOU!

 • De Drooglegging

 • DEK
  • Genre: hiphop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Achter de artiestennaam DEK gaat een rapper / producer uit Hellevoetsluis schuil; Reinier Dekker. Vanaf z’n 12e luisterde hij hiphop (o.a. The Beastie Boys, Eminem, R.A. The Rugged Man, Wu-Tang Clan & Vinnie Paz) en op zijn 18de begon het beats maken en teksten schrijven. In 2007 maakte hij met de Ouddorpse rapper Pro6verbaal al het album Tegendraads waarvoor hij de 22 tracks zelf produceerde. Een ervaren rot dus!

Bij het maken van muziek focust DEK zich tegenwoordig voornamelijk op zelfreflectie, humor, rijmschema’s en zichzelf blijven, geen gangsterrap of gecompliceerd gedoe (meer) voor hem. De beats zijn hierbij geïnspireerd door Amerikaanse producers zoals C-Lance, Stoupe van Jedi Mind Tricks & DJ Eclipse.

Het verhaal achter De Drooglegging is vrij simpel en eerlijk: lockdown, Hertog Jan en flauwe droge humor. Gebaseerd op de Amerikaanse drooglegging van 1920-1933 die alcoholisme moest uitbannen. Toen corona plots om de hoek kwam en DEK in lockdown zat werd hij extra hongerig en heeft in vrij korte tijd alles opgenomen en de ep afgerond. Deze plaat laat in 11 tracks het relaxte en zomers klinkende resultaat horen.

Omdat Reinier altijd al een solo plaat wilde maken vind je bewust geen samenwerkingen met andere artiesten of producers op De Drooglegging. Vanuit de passie voor rappen en produceren was ook het gebruik van eigen beats vanzelfsprekend. De mix en mastering werd hierbij gedaan door PSL Persoonlijk (Mister Personal) van Eastgarden Music. Een plaatje dat dorstig maakt 😉

 • The Bedroom Sessions

 • GOLD
  • Genre: loud music, hypnotic dark rock
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Vanwege de covid-19 quarantaine was het lange tijd onmogelijk om GOLD als gehele band samen te brengen. Milena Eva (zang, synth, bas) en gitarist Thomas Sciarone namen de tijd om een aantal van hun songs te herontdekken en intieme versies te creëren die ze met z’n tweeën konden spelen. Tevens werd, geïnspireerd op de actuele gebeurtenissen, de Bob Dylan klassieker Blowin’ In The Wind bewerkt.

Al deze thuisopnames zijn nu gebundeld uitgebracht als The Bedroom Sessions via Bandcamp. De productie werd gedaan door drummer Igor Wouters en het prachtig artwork is van Daniëlle van Ark. De songs tonen mooi aan hoe sterk het reguliere GOLD materiaal is, want het blijft ook in deze uitgeklede versies staan als een huis.

Uiteraard werden er weer allerlei verschillende merch-paketten samengesteld voor de fans, die als warme broodjes verkocht werden. Zo was het mogelijk een originele handgeschreven tekst van Milena te krijgen voor een nummer naar keuze, samen met een persoonlijke brief, een foto en een mooie set postkaarten. Deze set kaarten is ook nog gewoon los verkrijgbaar dus ga snel naar hun shop!

 • Play Nice

 • Dax
  • Genre: singer/songwriter, lo-fi indie-folk
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Play Nice is de opvolger van My Bubble Is A Kind Of A Mess uit 2018 waarvan de single Love Is Overrated al 40.000+ Spotify plays kreeg. De 11 liedjes die muzikant, songwriter en kunstenaar Dax Niesten zelf schreef, opnam en produceerde laten een onmiskenbare ‘eigen’ wereld tot leven komen.

De songs, schilderijen en animaties van Rietveld Academie-studente Dax zijn niet los van elkaar te zien. Ze vormen tezamen een wereld die expressionistisch, psychedelisch en kleurrijk is te noemen en waarin het creëren van fabelachtige wezens samengaat met persoonlijke ervaringen en jeugdherinneringen. In Eat Candy geeft ze bijvoorbeeld te kennen liever monsters te maken dan op te groeien en een baan te zoeken. Aandoenlijke en lieve monsters zijn dat vaak, zoals de eenarmige vogel die tevergeefs naar verlossing zoekt in The Bird, of het pluchen konijn dat de zangeres probeert te verleiden in Oh Mr. Rabbit.

Ogenschijnlijke verstilde lo-fi kinderliedjes die zich kunnen ontwikkelen tot sinistere fabels met mysterieuze melodieën en onaardse drones van delays en achtergrondstemmen. Meer aardse liedjes als The Boy Is Scared en I Tell Little Lies roepen ontroering op, gevoed door Dax’ heldere fluisterzang en breekbare gitaartokkels. Zo bevindt zij zich ergens tussen Syd Barrett, Lewis Carol en pure (muzikale) art brut.

Dit alles maakt Play Nice een betoverend album van een unieke artiest!

 • Oehoe

 • Machinefabriek & Anne Bakker
  • Genre: experimental electronics
  • Release-type: album, 12" vinyl, cd, digitaal
  • Label: Where To Now? Records

Het album Oehoe is het intrigerende resultaat van de nieuwe samenwerking tussen twee Rotterdamse avant-garde muzikanten van internationale statuur: Rutger Zuydervelt (Machinefabriek) en violiste Anne Bakker (oa Agnes Obel). Hun Britse label hierover:

“Rutger Zuydervelt aka Machinefabriek needs no introduction – a hugely prolific Electronic Experimenter who has recorded for labels such as Type, Digitalis, Dekorder, Western Vinyl, and many many more, Where To Now Records are truly humbled to handle his latest collaborative work ‘Oehoe’. Produced in collaboration with viola/violinist Anne Bakker, a classically trained solo artist in her own right, and currently performing strings as part of Agnes Obel’s band, Machinefabriek here has sown a landscape of Anna’s raw violin, viola, and vocal improvisations into a stirring body of work which merges tradition, experimentation, and whimsical curiosity to create a distinctively unique album which is both deeply moving and playfully dissonant in equal measure.

Given that Anne’s improvised vocals are wordless throughout, it is to Rutger’s absolute credit that he has assembled and transcended these intonations to often devastating emotional effect. Anna’s vocal experiments exude classical polyphonic antiquity, they lushly hover above her own Reichian minimalist string arrangements, and Machinefabriek’s deeply brooding, cacophonic synthesized soundscapes. Across these 10 pieces we delve into a world which seamlessly moves between a state of harmonious contentment; or a very murky calm, to moments of lively ecstasy, and deep deep down to a vast and brooding melancholy.”

Van harte aanbevolen geluidskunst voor de avontuurlijke muziekliefhebbers!

 • (On)breekbaar Leven

 • Thyrza
  • Genre: pop, singer/songwriter, kleinkunst
  • Release-type: ep, cd, digitaal
  • Label: self-released

Eerlijke teksten, sfeervolle muziek en een stem met een onmiskenbaar eigen geluid. Thyrza is een Rotterdamse zangeres, liedjesschrijver en performer die na de succesvolle release van de singles Teugelloos, Tijd en Zolang Jij Maar Van Me Houdt, haar debuut-ep (On)breekbaar Leven heeft uitgebracht. Ondanks de coronacrisis heeft Thyrza toch besloten de ep uit te brengen. “De liedjes passen goed bij een tijd waarin veel mensen onzekerheid ervaren en zich kwetsbaar voelen. Ik hoop dat de liedjes iets kunnen betekenen.” Begin volgend jaar kunnen we haar ook weer live zien tijdens de Popronde waarvoor ze geselecteerd is.

(On)breekbaar Leven gaat over het niet willen omarmen van je eigen kwetsbaarheid. Over onbreekbaar willen zijn in een wereld die aan alle kanten aan je trekt. Een wereld die je soms optilt en soms onderuit haalt. De vijf tracks zijn gemixt door Huub Reijnders (o.a. Wende) en geproduceerd door Wannes Salomé (o.a. Klangstof) en klinken prachtig.

Thyrza over haar inspiratie: “De titel van de ep is ‘(on)breekbaar leven’ en ontstond toen ik naar een groep spelende kinderen keek. Ze waren druk bezig met het bouwen van een toren van houten speelgoedblokken. Toen bedacht ik me dat ik wel zo’n houten speelgoedblokje zou willen zijn. Zo’n blokje waar generaties kinderen mee spelen en dat nooit stuk gaat. Hoe hard je er ook mee gooit! Heerlijk lijkt me dat, om niet te kunnen breken. De nummers op de plaat zijn een zoektocht naar het omgaan met je eigen breekbaarheid en die van anderen.”

We sluiten ons van harte aan bij het oordeel van Frits Spits (Radio 1- Taalstaat) over Thyrza: “Prachtstem, ze schrijft mooie liedjes, gevoelige teksten en speels van taal”.

 • Second Landing

 • Giant Eagles
  • Genre: loud music, punkrock
  • Release-type: album, 12" colored vinyl, digitaal
  • Label: Shield Recordings

In Giant Eagles gaan een aantal veteranen uit de Nederlandse punkrock scene schuil. Ivo Backbreaker (Apers, Lone Wolf, Windowsill), Ox Accelerator (Lone Wolf), El Spoocho en Marien Nicotine (ex-Apers, Windowsill) komen na het debuut Giant Egos uit 2014 nu met opvolger Second Landing.

Het lange wachten wordt beloond met 12 supercatchy punkrock songs van hoog niveau. Qua songwriting, sounds en productie klinkt het allemaal als een klok en het subtiele gebruik van keyboards geeft het geheel nog steeds die originele verfrissende touch. Dit resulteert in een ideale poppy zomerplaat die je meteen op repeat wilt zetten!

Naast de bekende digitale kanalen uiteraard ook op vinyl uitgebracht door Shield Recordings (NL) en Mom’s Basement Records (US) in een gelimiteerde oplage van 500 verdeeld over de kleuren black, hyacint en sunset boulevard.

 • Interlude

 • Rain After Summer
  • Genre: pop/rock
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Sinds 2009 is Yoreh Schipper met verschillende bandformaties aan de slag gegaan om van Rain After Summer een succes te maken. Wanneer dit niet vlot besluit hij in zijn eentje verder te gaan en alles zelf te doen. Als one-man-band brengt Rain After Summer in 2017 de ep Petrichor uit, met vier vrolijke nummers. In 2019 komt het ‘nieuwe-oude’ album Bold As Brass tevoorschijn, dat al jaren in de kast ligt en een verzameling is van songs geschreven tussen 2010 en 2015. “Als mensen je geschiedenis niet kennen, hoe kunnen ze dan geïnteresseerd zijn in je toekomst?”.

Nu, nadat het oude werk online staat, is het tijd om het nieuwe geluid van Rain After Summer te laten horen en dat komt naar voren op de ep Interlude. Hierop zes nummers die je meenemen in een emotionele rollercoaster, verpakt in een pop/rock jasje. De teksten beschrijven de ‘interlude’ van Yoreh’s leven (Rain After Summer) en wat er op dit moment in gaande is. De persoonlijke verhalen gaan over de diepste putten, maar ook de vrolijkste momenten. Hij zegt hierover het volgende:

“De periode in mijn leven die ik beschrijf op deze ep zie ik als een ‘interlude’, het deel van een muzieknummer dat anders is dan de coupletten en refreinen. Je leven kan je verdelen in hoofdstukken, maar wat ik hier meemaakte was nieuw en anders en heeft achteraf veel (positieve) invloed op hoe ik nu naar het leven kijk. Vooral mentaal is er een hoop veranderd. Ik denk dat iedereen op een gegeven moment ergens in zijn of haar leven één of zelfs meerdere van deze ‘interludes’ meemaakt. Je wordt geconfronteerd met allerlei (persoonlijke) zaken, deze nemen je mee of trekken je in een diep, zwart gat, je lost ze (gedeeltelijk) op en komt op adem. Natuurlijk is dat niet het eind van het verhaal, daarom is het ook een ‘interlude’.”

In deze nieuwe nummers is de stijl van de eerder uitgebrachte muziek goed terug te horen, maar blijkt Yoreh op verschillende vlakken ook een flinke stap vooruit te maken. Fijn plaatje!

De Spotify-playlist van juni

Breng jij een album of ep uit? Meld je release hier aan!

Interview: Eline Mann

Met deze reeks van interviews nemen we een kijkje in het leven van Rotterdamse artiesten in de huidige social distancing omstandigheden. Waar houden ze zich mee bezig en hoe gaat het met hun muziek? Over dit en meer spreken we Eline Mann, die in 2019 de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorie bands won. In 2018 kwam Eline Mann al tot de halve finale van de Grote Prijs van Nederland, toerde ze mee met Popronde en stond ze in het voorprogramma van Macy Gray in een uitverkochte Grote Zaal van TivoliVredenburg. 

Waar ben je tijdens de huidige social distancing periode allemaal mee bezig?
“Ik ben bezig met liedjes schrijven, mijn masterstudie afronden (Music Industry Management en Artist Development) en hier en daar een live stream of een optreden waar de situatie het toelaat. Ook ben ik voor de lol met een serie op YouTube gestart die de Corona Cover Couch heet, waar ik met mijn vriendje Eren elke keer een song cover.

Daarnaast ben ik programmeur bij het festival Stukafest, wat in februari 2021 zal plaatsvinden in Rotterdam.”

 

Hoe blijf je in deze tijd bezig met muziek?
“Ik vind het persoonlijk erg lastig om me te focussen op het schrijven momenteel. Er is in mijn huis altijd wel wat gezelligs aan de hand en hoewel dat heel leuk is, kan ik het beste werken in een omgeving waar helemaal niemand me kan storen. Ik heb deze code dus nog niet gekraakt….”

Wat voor impact heeft de lockdown op jou en je muziek gehad?
“Het gaf me tijd om te her-evalueren wat ik aan het doen ben op artistiek vlak en waarom.”

Op 21 juni heb je voor het eerst een livestream gedaan. Hoe was dat? En in vergelijking met een ‘normaal’ optreden?
“Het vergt veel meer technische voorbereiding dan een normaal optreden, wat voor mij een grote uitdaging was. Als je het echt goed wil doen, heb je namelijk best wel wat apparatuur en kennis nodig om te zorgen dat de stream er netjes uitziet en goed klinkt. Ik heb er qua techniek dus veel van geleerd en ook geleerd dat mijn laptop het allemaal totaaaal niet aankan, haha.”

“Maar de stream zelf was een enorm succes. Het doel was om geld op te halen voor de organisatie War Child. Kijkers konden via de livestream pagina geld doneren. Ik had het doel op 100 pond gezet, maar dit doelbedrag is meer dan verdubbeld (205 pond). Super dus! Ik moest wel een beetje wennen aan dat je geen applaus krijgt na een liedje, dat voelde een beetje gek en onnatuurlijk. Ik verkies ten alle tijden een “echt” concert boven een virtueel concert. Maar hey, het was een leuke en leerzame ervaring!”

Vorig jaar deed je mee aan de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam, rond deze tijd was je je toen waarschijnlijk aan het voorbereiden op de finale in september. Hoe heb je dat ervaren?
“Grote Prijs van Rotterdam was een super leuke ervaring en spelen in Rotterdam voelt altijd als een warm bad voor mij. We hadden geen speciale set gemaakt voor de Grote Prijs ofzo, meer een ingekorte set van wat we normaal doen. Dit vergde dus geen extra voorbereiding.”

Zijn er dingen die altijd bleven liggen, waar je juist nu de ruimte en aandacht voor hebt om die aan te pakken?
“Er zijn zooooo ontzettend veel dingen die zijn blijven liggen in de afgelopen tijd. Helaas heeft mijn masterstudie nu echt voorrang en voel ik niet dat ik ruimte en tijd heb om die af te maken. Ik wil het wel heel graag! Zeker de collabs met andere toffe artiesten.”

Wat zijn je plannen voor straks, als de coronacrisis voorbij is en we weer de live muziek scene kunnen opstarten?
“Ik heb bijvoorbeeld nog een leuke gig staan met Frae in Gouda op 9 oktober. Ik hoop dat deze show zo kan doorgaan zoals we het in ons hoofd hadden.”

Het is straks een restart voor de hele industrie natuurlijk. Wat zou je anders of beter willen doen of zien dan hiervoor?
“Ik neem NIKS meer voor granted. Shows, geen leuke concert ervaringen, buiten kunnen wandelen, etc.”

Wat zou je als tip meegeven aan andere muzikanten?
“Doe mee aan de Grote Prijs van Rotterdam!”

Wie is jouw favoriete Rotterdamse artiest?
“Er zijn er zoveel! Ik ben groot fan van Sophia en BOSKAT (ook al zijn het technisch gezien Belgen). Verder zit Groter Dan Ik van Froukje al een paar maanden in mijn hoofd.”

Hoe kunnen mensen jouw momenteel, zonder normale live optredens, toch financieel supporten? 
“Door mijn social media in de gaten te houden. Wanneer er muziek uitkomt of er een leuke gig aankomt, zal ik het daar aankondigen!”