Cultuurpodium Perron heropent permanent haar deuren

Het is inmiddels alweer 3,5 jaar geleden. In april 2015 sloot Cultuurpodium Perron, tot verdriet van velen, voorgoed haar deuren. Het pand aan de Schiestraat zou hetzelfde jaar nog tegen de vlakte gaan, maar staat nog altijd fier overeind. Het is nog onzeker wat er wanneer in het gebied gaat gebeuren, maar dat er ontwikkeld gaat worden is duidelijk. Dit was oud Perron-eigenaar Aziz Yagoub en de trouwe liefhebbers niet ontgaan. Na een lange dialoog met Gemeente Rotterdam kan hij eindelijk de palm wegdragen: ‘de bunker’ gaat weer open.

Perron, de donkere club in een oud postgebouw, heeft van 2010 tot 2015 een onmisbare stempel gedrukt op het Rotterdamse nachtleven; de underground clubscene kreeg weer nieuw leven ingeblazen. Het programma in ‘de bunker’ was hoofdzakelijk electronisch, met grote internationale namen als Jeff Mills, Dixon, Marcel Dettmann, Ben Klock, Seth Troxler, Ben UFO, âme, Bicep, John Talabot, Speedy J en Nina Kraviz. Tot vroeg in de ochtend kon er wekelijks ongestoord gefeest worden.

Toen het nieuws dat Perron moest sluiten de wereld zag, was het verdriet onder de Rotterdammers (en ver daarbuiten) groot. Het gebouw in het industriële Schieblok-kwartier zou worden afgebroken, omwille van de bouw van een hotel. Het pand bleef echter staan en Yagoub zag mogelijkheden. Dankzij de gemeente Rotterdam en Rotterdam festivals één keer per jaar, tijdens alternative underground festival REC. kon Perron toch twee nachten open. Na drie jaar staan er zes stijf uitverkochte nachten in het dagboek, met veel nostalgische gevoelens naar de donkere club; de legende van Perron leeft nog altijd.

Gelukkig was daar nog de belofte die gedaan werd tijdens de sluiting van Perron: ‘see you in 2025’. Dat erewoord wordt nu gebroken. De club sluit op 29 november 2018 permanent de speakers en draaitafels weer aan; 7 jaar te vroeg.

Check het Facebook-event van de officiële opening.

Dien je aanvraag in voor Music Export Rotterdam 2019

Om de export van Rotterdamse popmuziek te bevorderen, heeft de Popunie de toursupport regeling Music Export Rotterdam ontwikkeld. Vanaf 2014 worden hiermee jaarlijks gemiddeld 25 tournees van Rotterdamse artiesten gesuppord. Deze muziekambassadeurs van de stad verzorgen hierbij jaarlijks ruim 150 optredens/shows verspreid over 25 landen.

Ook in 2019 is de regeling operationeel! Dankzij een investering van de gemeente Rotterdam kan de Popunie Rotterdamse muzikanten supporten bij hun muzikale zegetocht in het buitenland. Vanaf heden kunnen er dus weer aanvragen voor buitenlandse tournees door Rotterdamse artiesten ingediend worden. Let er goed op dat je aanvraag uiterlijk zes weken voor aanvang van de tour door de Popunie ontvangen moet zijn, om in behandeling genomen te kunnen worden!

Rotterdam barst van het muzikale talent dat rijp is om hun kunsten in het buitenland te gaan vertolken. De drempel om in het buitenland optredens te regelen en te verzorgen is vrij hoog. Onder meer vanwege de kosten, de administratieve rompslomp (visa, verzekeringen, vervoer apparatuur en instrumentaria) en het ontbreken van voldoende directe inkomsten voor deze optredens. De meeste bands missen de middelen om in het buitenland op te treden, terwijl het talent volop aanwezig is en er zich voldoende kansen voordoen. Met Music Export Rotterdam probeert de Popunie de drempel te verlagen om de stap naar het buitenland te zetten. De voornaamste doelstellingen zijn:

*   Promotie van Rotterdam, de Rdamse muziek en haar beoefenaars over de landsgrenzen

*   Netwerken creëren door aanleg centrale database met contacten waardoor de weg voor Europese optredens geplaveid wordt voor meer Rotterdamse acts

*   Kennisoverdracht: o.a. middels tourverslagen op de Popunie site

*   Deskundigheidsbevordering: o.a. door intakes en workshops over touren in het buitenland

De Popunie biedt met Music Export Rotterdam zowel financiële, promotionele als organisatorische ondersteuning. Wil je een aanvraag doen, lees dan eerst hier aan welke criteria je moet voldoen. Download of print het aanvraagformulier en stuur dit ingevuld met een korte inhoudelijke omschrijving van de tour digitaal of per post naar:

Popunie
T.a.v. Martin Scheijgrond
Postbus 21450
3001 AL Rotterdam
martin@popunie.nl

Als de aanvraag gehonoreerd is, vergeet dan niet de logo’s op het promomateriaal te plaatsen en de hashtag #musicexportrotterdam op je socials te gebruiken.

Binnen zes weken na afloop van de tour moet de eindverantwoording ingediend worden, om de bijdrage vast te kunnen stellen. Hiervoor kun je dit afrekenformulier gebruiken.

Voorbeelden van bands die afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt van Music Export Rotterdam om op tour te gaan in het buitenland.

Bear Valour in Brussel                                   The Sweet Release of Death in Gent        Miss Mary Ann & The Ragtime Wranglers in de VS
Bonne Aparte in Oost-Europa                            Iguana Death Cult in Engeland                         Deformer in Tokyo