Opbrengsten crowdfunding Rotterdamse popmuzikanten in 2016 verdubbeld!

crowdfunding-opbrengstenHet gaat goed met het cultureel ondernemerschap in de Rotterdamse popmuziek! Rotterdamse popmuzikanten zijn in 2016 zeer succesvol geweest als cultureel ondernemer. Er is met crowdfunding veel geld opgehaald; in 2016 werd voor het eerst meer dan een ton aan investeringen gerealiseerd. Ook is het aantal gerealiseerde projecten en het aantal individuele donateurs verdubbeld.

Met het programma Investeer in Talent verzamelt, ondersteunt en promoot de Popunie crowdfundingsprojecten van ondernemende Rotterdamse muzikanten op o.a. Voor de Kunst. Deze projecten geven we een extra impuls door ze overzichtelijk te bundelen en extra aandacht en ruimte te geven op de website en social media van de Popunie.

Steeds meer muzikanten proberen op creatieve en inventieve wijze hun nieuwe plaat, videoclip of buitenlandse tour uit de markt gefinancierd te krijgen. De investeerders krijgen in ruil voor hun bijdrage en afhankelijk van de hoogte hiervan tegenprestaties geleverd door de muzikanten. Dit varieert van een aantal gesigneerde exemplaren van de te realiseren cd tot het verzorgen van een huiskamerconcert live bij de investeerder thuis.

De cijfers van 2016 tonen aan hoe cultureel ondernemend, creatief en marktgericht Rotterdamse muzikanten te werk gaan om hun carrière verder te ontwikkelen.

* In 2016 heeft de Popunie 23 crowdfundingsprojecten van Rotterdamse popmuzikanten in kaart gebracht. In 2015 waren dit er 12.

* Deze 23 projecten hebben in totaal € 102.624,- opgebracht. Een stijging van 98% ten opzichte van 2015 toen er € 51.943 werd geïnvesteerd.

* In totaal hebben 1.428 mensen een bijdrage geleverd en geïnvesteerd, ook een verdubbeling t.o.v. 2015.

* 22 van de 23 projecten hebben het streefbedrag van de crowdfundingsactie behaald of overtroffen.

Dit is het overzicht van de crowdfundingsprojecten in 2016 die bij de Popunie bekend zijn en door ons zijn ondersteund:

crowdfunding-artikel_2

 

Voor meer informatie over de individuele crowdfundingacties van bovenstaande acts kijk je hier.

Diverse artiesten – Frequencies Of The Mind III

  • Frequencies Of The Mind III

  • Diverse artiesten
    • Genre: Dubstep, drum & bass, electronica, downtempo
    • Release-type: CD, digitaal
    • Label: Mindtrick Records

Met bijna 50 releases en een tienjarig jubileum in het vooruitzicht is Mindtrick één van de meest volhoudende labels van Rotterdam. Connaisseurs uit de elektronische scene weten bovendien dat Mindtrick regelmatig grote namen op vinyl en cd zet.

Of het nou drum ‘n bass van Sinister Souls, idm van Semiomime of breakcore van Deformer is: bij Mindtrick vind je het.

Omdat niet iedereen elke release van elk label kan of wil bijhouden, brengt het label regelmatig edities van Frequencies Of The Mind uit. Dit zijn verzamelaars met het beste werk uit eigen collectie, aangevuld met unieke releases.

Op deel III, die dit najaar verscheen, bewijst oprichter Guido Van Den Brink (die zelf ook muziek uitbrengt als Atiq) wederom dat Mindtrick een serieuze speler in het veld is. In 16 nummers komt een heel scala aan ambient- en idm-georiënteerde tracks voorbij, inclusief kopstukken als Funckarma en Bong-Ra’s nieuwste project, The Thing With Five Eyes.

Nu klinken verzamelaars al snel plichtmatig en willekeurig, maar op Frequencies Of The Mind III hoef je daar niet bang voor te zijn.

Het gemiddelde niveau ligt erg hoog, inclusief uitschieters van de kopstukken en minder bekende acts als Tangent (denk Fuck Buttons), Known Rebel (denk Plaid) en Delete (denk Burial).

Dus nee, je hoeft niet bang te zijn dat je de amen-breakcore-verhakselaar ingaat. Dit is gegarandeerd een dik uur trippen op auditieve LSD in een parallel universum.