Opbrengsten crowdfunding Rotterdamse popmuzikanten in 2017 op hoogste niveau ooit!

Het gaat goed met het cultureel ondernemerschap in de Rotterdamse popmuziek! Rotterdamse popmuzikanten zijn in 2017 zeer succesvol geweest als cultureel ondernemer. Er is met crowdfunding een recordbedrag van € 102.975,- opgehaald! Voor het tweede jaar op rij is er meer dan een ton aan investeringen gerealiseerd. Het aantal gerealiseerde projecten en het aantal individuele donateurs liep wel iets terug, maar per persoon is er dus per saldo meer geïnvesteerd.

Met het programma Investeer in Talent verzamelt, ondersteunt en promoot de Popunie crowdfundingsprojecten van ondernemende Rotterdamse muzikanten op o.a. Voor de Kunst. Deze projecten geven we een extra impuls door ze overzichtelijk te bundelen en extra aandacht en ruimte te geven op de website en social media van de Popunie.

Steeds meer muzikanten proberen op creatieve en inventieve wijze hun nieuwe plaat, videoclip of buitenlandse tour uit de markt gefinancierd te krijgen. De investeerders krijgen in ruil voor hun bijdrage en afhankelijk van de hoogte hiervan tegenprestaties geleverd door de muzikanten. Dit varieert van een aantal gesigneerde exemplaren van de te realiseren cd tot het verzorgen van een huiskamerconcert live bij de investeerder thuis.

De cijfers van 2017 tonen aan hoe cultureel ondernemend, creatief en marktgericht Rotterdamse muzikanten te werk gaan om hun carrière verder te ontwikkelen.

  • In 2017 zijn er 18 crowdfundingsprojecten van Rotterdamse popmuzikanten gerealiseerd.
  • Deze 18 projecten hebben in totaal € 102.975,- opgebracht. Sinds de Popunie in 2013 de crowdfunding bijhoudt, zijn de totale crowdfundingsopbrengsten  verdriedubbeld!
  • In totaal hebben 1.232 mensen een bijdrage geleverd en geïnvesteerd.
  • 14 van de 18 projecten hebben het streefbedrag behaald of overtroffen.

Dit is het overzicht van de crowdfundingsprojecten in 2017 die bij de Popunie bekend zijn en promotioneel werden  ondersteund.

Zoek hier naar crowdfunding projecten op onze site.

Coolhaven – Rode Pruik

  • Rode Pruik

  • Coolhaven
    • Genre: Experimenteel, punk, gabber
    • Release-type: 10” vinyl inclusief stripboek
    • Label: Red Wig Records

Enige tijd geleden presenteerde Coolhaven hun mini album Rode Pruik op een hilarische avond in Worm in Rotterdam. Coolhaven klinkt Rotterdams en dat is het ook. Dit avant-garde collectief bestaat uit Hajo Doorn, vooral bekend van de alternatieve club Worm, Lukas Simonis, bekend van o.a. Dull Schicksall en Peter Fengler. De laatste is onder andere bekend van het runnen van het heerlijk eigenzinnige The Player, een workspace voor geluid en kunst in Rotterdam-Zuid. Coolhaven timmert niet alleen aan de weg, maar zaagt, boort, schuurt en vijlt daar ook aan. Muziek, geluid of kunst? Maakt niet uit. Deze keer vergreep men zich aan de muziek van de Rondos en Tändstickorshocks.

Twee epische groepen uit de Rotterdamse old-school punk scene van eind jaren ’70, begin jaren ’80. Muziek dus. Of antimuziek. Coolhaven heeft een hele gave cross-over gemaakt van old school Rotterdamse punk en gabber en daar een superleuke 10 inch plaat van weten te bakken. De Rotterdamse humor spat ervanaf. Rondos klassiekers als King Kong’s Penis,  A Waltz en System van de Rondos stuiteren voorbij, afgewisseld met de wat meer downtempo zoals het no-wave achtige Kill For Peace, oorspronkelijk van de beruchte band Tändstickorshocks. Over die band, of vooral eigenlijk de gitarist Pinkel, is in 1982 nog een gave film gemaakt door Mildred van Leeuwaarden en Dick Rijneke met als titel Pinkel.

Een ander aspect van deze release is kunst. Of antikunst. Het vinyl is verpakt in een hele bijzondere hoes, met daarin opgenomen een stripboek, gemaakt door de ex-zanger van de Rondos, Johannes van der Weert. Hij is één van de oorspronkelijke leden van de Rondos en o.a. bekend als tekenaar van de activistische strip Red Rat die al begin jaren tachtig werd uitgegeven door het Rode Wig collectief en daarvoor nog door zijn werk in het fanzine Raket. Dit collectief werd opgericht door de Rondos, waarvan de leden destijds toch wel de enfant terribles waren van de Kunstacademie. Kunst (of antikunst), muziek (of antimuziek) waren belangrijke pijlers van het Rode Wig collectief. In het monumentale ‘Huize Schoonderloo’, een gekraakt pand in Delfshaven, werd gewoond en gewerkt.

Er was een drukkerij gevestigd, een oefenruimte voor bands, een studio en ook nog een winkel gevestigd met punkplaten, buttons, kunst en fanzines.  De beide, hier gecoverde bands maakten daar ook onderdeel van uit. En nu dus een eerbetoon op vinyl en stripboek en gelukkig met de Rode Wig humor. Die humor was er oorspronkelijk ook al, alleen hadden volgens mij niet veel mensen dat door…  Het mini album Rode Pruik is o.a. te koop bij De Player in Rotterdam Zuid. Ook te bestellen bij de betere platenzaak, de plaat is namelijk kortgeleden ook opgepikt door de distributie.