Crowdfunding voor Emellan

___9162266Emellan speelde al veel in galleries, kerkjes, kleine theaters en huiskamers met het succesvolle project Noorderlicht. Middels crowdfunding vraag het duo nu om de financiële hulp van fans en muziekliefhebbers om opnieuw een album en aansluitend een theaterconcert te realiseren. Je kunt ze al helpen door de cd te kopen, maar je kunt ook eens flink uitpakken met een bijzonder huiskamerconcert.

Emellan maakt kleinkunstige Nederlandstalige luisterpop. Het duo begon in 2014 met debuutalbum Noorderlicht. Een initiatief van Richard, die daarmee een podium maakte voor zijn eigen liedjes en verhalen. Emellan – Zweeds voor ‘tussen, te midden van’ – staat voor ‘verbinding’. Verbinding tussen muziek, verhalen en mensen.

Na de tour volgden mooie recensies in dagbladen: “Een sterk debuut met hitpotentie.”  “Een eigen geluid, een eigen wijze van songwriting. Los van de popnorm van drie-minuten-liedjes.” De singles Regenboog en Meisje uit Ballangen zijn vaak op de radio gedraaid in Nederland en België.

Emellan speelde al veel in galleries, kerkjes, kleine theaters en huiskamers met Noorderlicht. Op het podium houdt Emellan het doorgaans klein en akoestisch. Richard zingt en vertelt, Elmer begeleidt op gitaar,  zowel elektrisch als akoestisch. “Al mijn muziek is terug te voeren op de gitaar, het instrument waarop ik mijn liedjes maak,” zegt Richard. Dat ‘maken’ gaat altijd door, dus ook tijdens het optreden is het concert creatief en inhoudelijk voortdurend in beweging, inspelend op wat zich aandient.

Het plan: een nieuw album en een theaterconcert
Emellan vraagt om de financiële hulp van fans en muziekliefhebbers om het nog eens te kunnen doen: een nieuw album en aansluitend een theaterconcert.
De nieuwe liedjes zijn al geschreven; ze zijn puur en akoestisch, meertalig en soms meerstemmig. Op een aantal liedjes spelen bevriende gastmuzikanten mee op piano, hobo, dwarsfluit, trompet en mondharmonica. De opnames vinden plaats in Zap Studio, in het ‘kunstenaarshart van Rotterdam-Zuid’ Oud-Charlois.

Wil je meer weten? Bekijk het project op de website van Voordekunst.

Voor meer info over Emellan, bekijk je de website of Facebookpagina.

Subes

Free To Speak coverFree To Speak
cd-album / download-album
samba / afrofunk / latin
Basic Needs Records

Subes is een Rotterdamse band die veel ritmes en stijlen (samba, bossa nova en funk in combinatie met Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden), samensmeedt tot een mooie jazzy mix. Op het nieuwe album Free To Speak is, in tegenstelling tot het vorige album Contra Bossa, naast de vaste gastmuzikanten, voor het eerst gebruik gemaakt van vocalen. Het instrumentarium is uitgebreid met een Hammond orgel, bariton Sax en een extra percussionist.

De combinatie van samba, bossa nova, funk en jazz op dit album, in een potpourri van complexe ritmes typeert overtuigend de sound van Subes. Duidelijk klinkt in de muziek invloeden door van St. Germain, Deodato, Chic, The Meters, Isaac Hayes en zelfs ook wel de R&B/funk van Booker-T &  M.G.’s.

De 11 tracks bieden zowel luisteraars als dansliefhebbers, heel veel luister- en dans plezier. Vanaf de openingstrack, het ambient en uitgesponnen Free To Speak, is het gelijk raak. Met prominente rollen voor Hammond orgel en bariton sax heeft Subes een fijne groovy sound te pakken.

Not My Game To Play en Entre Nosotros, bevatten alle interessante ritmische complexiteit. Bit Of Love combineert fraaie zang, die in de verte aan Caro Emerald doet denken, met mooie salsa patronen op de piano. Life is een klassieker met oprechte messcherpe funk in de traditie van Chic. De invloed van St. Germain is te horen in Free Basic Needs. En in het funky Somewhere Out There vond ik The Meters’ Look-Ka Py Py hoorbaar.

 

Het karakteristieke geluid van Subes kan als vernieuwend worden beschouwd en Free To Speak als een goede, verrassende opvolger van de twee voorgaande albums.

Wil je meer weten over Subes? Bezoek de website of Facbookpagina.

Carl Joseph