Mijn eerste stukje

mark lottermanNet in de nachttrein voltrok zich een ramp. Ik luisterde naar mixen van mijn nieuwe plaat en dacht: “Ik maak waardeloze muziek.”

En daar heb ik natuurlijk niet mijn toekomst voor door het putje getrokken. Mijn doel was het maken van wereldschokkende muziek; niet het uitwringen van een ouwe handdoek in de hoop dat er nog een laatste druppel uit komt zetten die je zou kunnen verkopen als origineel, aan familie en begripvolle vrienden.

Ik ben geen Bob Dylan, en zal ook nooit een Bob Dylan worden. Je wordt namelijk niet ineens een Bob Dylan als je 31 bent. Op een gegeven moment ben je te oud om nog een Bob Dylan te worden, dan moet je blij zijn met Mark Lotterman.

Wat gebeurde er in de trein? Waarom dacht ik niet tijdens het luisteren: “Wow Mark, wat is dat toch een lekkere track!” ?

Aan de conducteur kan het niet gelegen hebben. Dat was een vrolijke Afrikaan die zelfs mijn blote voeten op de stoel tegenover mij duldde. Hij zag dat ik moe was, en gunde me de ontspanning van rechte benen.

Nee, Rotterdamvolk, zoals altijd, staat ook deze keer het antwoord op internet. Ik besloot mezelf te goeghollen; driftig hakkend op mijn eifoon op zoek naar dat handjevol bemoeizuchtige muziekliefhebbers, wiens meningen over mijn muziek ik veel vaker las.

Meningen.

Ik besloot mijn eerste column voor de Popunie over meningen te schrijven. Gelukkig heb ik niet lang nodig, want van de 400 toegestane woorden gebruikte ik er reeds 239.

 

Mijn eerste column:

VOOR MENSEN MET EEN MENING.

Zie kunst als het buitenzetten van het vuilnis; een gebeurtenis waar een mening overbodig is.

Het enige dat je kan doen is het voor waar aannemen, het accepteren, ervan genieten of er nooit meer aan terugdenken.

Het zou niet mogelijk moeten zijn met een mening de kunstenaar van zijn/haar pad te duwen; lukt dit wel, hebben wij te maken met 1 bange kunstenaar.

 

Een mening kan twee dingen:

– Bij een positieve mening denkt de kunstenaar goud in handen te hebben, en wordt hij/zij lui.

– Bij een negatieve mening raakt hij/zij depressief of boos, wil hij niet meer, of juist veel te graag.

 

De kunstenaar is dus alleen gebaat bij een totale acceptatie van het werk, gesteund door een kort verslag van wat de toehoorder overkwam tijdens het ervaren ervan, zonder zich te verliezen in zinloze analyses, of nog erger, tips.

Wil de muzikant tips, belt hij zijn moeder wel.

einde column

 

Jammergenoeg heb ook ik overal een mening over, vind ik vrijwel alles slecht, en zou ik het liefst iedereen voorzien van heel veel tips.

Maar ik ben dan ook een heel vervelend mannetje.

Nu maar slapen en morgen de mixen nog maar een keer luisteren.

Misschien valt het toch mee.

 

Mark Lotterman

Music Support: Cretopia’s nieuwe Gumbo Session tijdens Lekker Zonder Stekker!

11863475_116509228695301_1379995253644260886_nDe tweede Lekker Zonder Stekker! ‘Gumbo Session’, georganiseerd door Cretopia, vindt plaats op zondagmiddag 16 augustus in Toko51. Dit keer met gastheren Dino Walcott en Richard Pattiselanno.

Op voordracht van de in Rotterdam woonachtige Amerikaan Keith Dunn, zullen Dino Walcott en Richard Pattiselanno de gastheren zijn tijdens deze tweede Gumbo Session. Voordat de open jamsessie begint, zullen de muzikanten een set met soul, jazz en instrumentale muziek spelen. De legendarische Gumbo Session-hapjes worden de hele middag geserveerd.

dinoDino Walcott speelde als bassist met Jan Akkerman tijdens de piekperiode van de band. Een prima zanger die docent was aan diverse top muziekscholen. Dino is een veel gevraagde sessie speler op zowel de bas als op de gitaar. Hij heeft gewerkt met Louisiana bluesman Sherman Robertson en Mississippi legende Big Jack Johnson en treedt regelmatig op met Keith Dunn.

 

richardRichard Pattiselanno is een muzikanten muzikant. Als gitarist, heeft hij over de wereld gereisd met zijn eigen bands en was een solist met Rosa King. De groep stond regelmatig op muziekfestivals waar Richard ook met Muddy Waters speelde. Als een van de musici van de jazz-fusion groep Triba, heeft Richard talrijke albums opgenomen en speelde hij op het Java Jazz Festival in Indonesië.

 

toko51Extra info
Datum: zondag 16 augustus
Locatie:  Toko 51, West-kruiskade 51
Aanvang: 13.00 uur
Toegang: € 2,50
Facebookevent
Meer informatie vind je op de speciale Gumbo Session Facebookpagina of de Facebookpagina van Cretopia.

Lekker Zonder Stekker! wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam