Dreaming in digital

chris andersonIn de tijd van de iTunes Top 100, de Spotify ranglijsten en YouTube singles lijkt er steeds minder plaats te zijn voor fysieke releases. Tijd voor een verdediging van het cd-album!

Ik snap het ook allemaal echt wel. Het is vele malen makkelijker om thuis de muziek die je leuk vindt te kunnen streamen of te downloaden. Ik snap dat het grote voordeel van het internet is dat we alles nu, hier, gelijk, direct binnen kunnen halen en consumeren als de media-verslaafde consumenten die wij zijn. Ik heb zelf ook mijn cd collectie gedigitaliseerd, een Spotify Premium abbonement en een Netflix account omdat het allemaal zo verdomd makkelijk gemaakt word om je muziek, films en games zo te gebruiken. Maar ergens vind ik het toch wel erg jammer…

De Free Record Shop is er al onderdoor gegaan, en ook de wat kleinere speciaalzaakjes lijken het moeilijker te krijgen. Cd’s koopt men al lang niet meer zo veel als vroeger. Ik kan me nog herinneren dat ik er een paar jaar geleden echt een dagje van maakte om naar verschillende zaken te gaan om wat nieuws te ontdekken en te kopen. In de meest stoffige hoekjes zocht ik naar metalbands die hier eigenlijk niet echt bekend waren en vertrok dan later die dag met een pak aan nieuwe cd-albums richting huis om het allemaal te beluisteren op mijn stereo. Tegenwoordig doe ik dat niet meer en nu liggen de albums en singletjes stof te verzamelen ergens in een kast omdat het makkelijker is om Spotify op te starten. Zelfs de zeldzame ep van Faderhead en de eerste editie van het debuut van Manau (Tribu de Dana, wie kent het niet?!) liggen daar langzaam oud te worden.

Vinyl dan? Ik ben nooit echt van vinyl geweest gek genoeg. Ik geloof niet in de “warmere” klank en zelfs als die er zou zijn dan ben ik nog steeds niet bereid om 30 tot 40 euro neer te knallen voor een schijf waar ik ook nog randapparatuur voor moet gaan kopen om te luisteren, om vervolgens met evenveel plezier Spotify op te starten. Maar toch heeft vinyl wel zijn allure, voornamelijk omdat het een hoge esthetische waarde heeft.

Het punt? Er is geen punt. Het gaat prima met muziek, maar de tijden veranderen en dus verandert ook de manier waarop en hoe we er naar luisteren, en in welke vorm. Langzaamaan moet ook ik gaan accepteren dat het medium dat ik prefereer steeds minder vaak in het wild te zien is.

Ik heb in ieder geval nog mijn speciale edities waar allemaal toffe extra’s bij zitten. Dat doet Spotify het fysieke album (nog) niet na!

En jij? Verzamel jij nog albums? Ben jij volledig digitaal gegaan? Of ben je aan de elpees begonnen?

Chris Anderson

Chris Anderson is een 23-jarige singer/songwriter en ambient producer uit Spijkenisse die, als hij niet met eigen muziek bezig is, zich stort op zijn nieuwe project; hij maakt een podcast vol relaxte elektronische muziek, waarin ook Rotterdamse artiesten gepromoot worden. Klik hier voor meer info.

David & The Circumstances

this part of meThis Part Of Me
cd-album / download-album
singer/songwriter
We Are Elevate/V2

In de band The Circumstances gaat het sinds 2008 om gierende gitaren en beukende drums. Leider David Groeneweg heeft echter ook een introspectiever kant. Die komt naar voren op het solo-album dat hij onlangs uitbracht. Overigens is deze soloplaat wel uitgebracht onder de naam David & The Circumstances. Wie The Circumstances kent en de plaat ‘blind’ koop, kan dus voor een verrassing komen te staan.

Gitaren zijn nog steeds veel te horen in het werk van David, al zijn het nu akoestische. Naast de piano en spaarzame drums (in de meest ‘aangeklede’ song The Wrong Road) bepaalt dit instrumentarium het geluid. In Groeneweg’s teksten gaat het over Het Leven, waarbij het zwaartepunt ligt bij de dingen die mis kunnen gaan.

Downwards, I spiral downwards
Just a matter of time until I’ll hit the ground
The wrong road, I took the wrong road
it lead into a dark hole where you just left me blind

Groeneweg noemt zelf naast een act als Bright Eyes ook oudgedienden Radiohead en oer-singer-songwriter Bob Dylan als invloeden. Met name in de openingstrack (en titelsong) This Part Of Me komt bij mij ook de naam van Mark Kozelek naar boven, ook qua klankkleur. Dat de vroegere voorman van de Red House Painters eveneens koos (en kiest) voor bezonken werk, maakt die vergelijking des te logischer.

In All Across The Sea duikt Tessa Douwstra op als gastvocaliste. De zangeres van Wooden Saints en Orlando wordt vaak gevraagd als gast. Of het nu Chef Special of Handsome Poets is, de voormalig studente van het  Rotterdams Conservatorium voegt altijd iets toe. In All Across The Sea zingt ze een gedeelte samen met Groeneweg. Als ze even later een solopartij doet, valt op dat haar breekbare stem, toch alle aandacht naar zich toetrekt.




David & The Circumstances – Is It Not you?

In Right Where I Belong stipt David Groeneweg de keerzijde aan van het spreekwoordelijke altijd groenere gras aan de overkant:

All I tried to become
Wandering worlds to see things as they are
But I’ve come to know
Now my life is nearly gone
That all this time
I’ve been right where I belong
I’ve been right where I belong

En voor wie het dan nog niet heeft begrepen, voegt Groeneweg er nog twee strofes in het Nederlands aan toe.

Omdat ik nooit vinden kon
Wat zich zo dichtbij bevond

Op zijn solodebuut laat David Groeneweg horen dat deze meer introspectieve kant van hem toekomst heeft. Daar zal hij zelf overigens al achter gekomen zijn, want als solist speelde hij, naast festivals en concerten in Rotterdam (Rotown, Grounds) ook in Dordrecht, Utrecht en Antwerpen en gaf hij al concerten in New York.

De hele plaat This Part Of Me kun je hier beluisteren.
Wil je meer weten over David & The Circumstances? Bezoek de website of Facebook.

Edwin Wendt