Oorzaak en gevolg

Ming2013 (4) Barry MarréHeb je gisteren te veel gedronken? Dan heb je nu een kater. Ben je vreemdgegaan? Dan is het nu uit. Was je toch te lui om boodschappen te doen? Dan zit je nu zonder avondeten. Meer voorbeelden van oorzaak en gevolg hebben we denk ik niet nodig; het concept is ons allen duidelijk. Gelukkig zijn er ook positievere varianten. En omdat ik wel een dosis happy thoughts kan gebruiken – mijn verkering is net uit – ga ik gewoon even wat positieve causale verbanden na.

Gevolg: Afgelopen weekend bevond ik mij in Zwitserland. Choreografe Severine had Ming’s Pretty Heroes vorig jaar zien spelen met Conny Janssen Danst in Zwitserland. Voor haar dansschool plande zij een uitgebreid spektakel aan het meer van Biel. Naar eigen zeggen had ze de stoute schoenen aangetrokken en mijn management benaderd: wat Conny had, wilde zij ook.

Oorzaak: De voorstelling Meer Ruis. Op een dag kreeg ik Conny Janssen aan de telefoon. Of ik de live muziek wilde verzorgen van haar nieuwe dansvoorstelling. Samen met Frans Verburg herschreef ik muziek van mijn album Karma en produceerden we nieuwe stukken.

En hoe kende Conny Ming’s Pretty Heroes dan weer? Dat kwam door (oorzaak) Berend, toenmalig directeur van Music Matters. Hij had het briljante plan opgevat om hun ambassadeur (ik dus) eens onder de aandacht te brengen. (Oorzaak) Conny luisterde het album Karma, dat ik weer heb kunnen maken door (oorzaak) het prijzengeld van de Music Matters Award die ik in 2010 won, en ging overstag toen ze (oorzaak) de adembeats hoorde op mijn YouTube upload van het liedje Move. Move, in de hoedanigheid die op youtube staat, is weer een gevolg van (oorzaak) een aangeschaft loopstation. Die ik ooit heb gekocht naar aanleiding van (oorzaak) een loopdemonstratie van mijn vriend Inger Hansen. Inger Hansen kwam in mijn leven door (oorzaak) het conservatorium. En het conservatorium kwam op mijn pad door….  Pff, ik raak buiten adem (figuurlijk dan).

Oorzaak en gevolg dus. Zoals het een echte schrijver betaamt heb ik naar oorzaak en gevolg wat onderzoek gepleegd. Binnen 0.20 seconden had Google mij naar Wikipedia verwezen. Het is dus zo dat Aristoteles het begrip ‘oorzaak en gevolg’ heeft bedacht. Descartes maakte het ingewikkeld door over premissen en conclusies te beginnen en dat dat ingewikkeld is blijkt gelijk, want zijn idee over oorzaak en gevolg telt nu vooral mee in natuurwetenschappelijke kringen. En nog gekker, volgens Hume is het allemaal een illusie. Omdat wij dingen gewoon graag met elkaar associëren, verwarren wij losse gebeurtenissen als oorzaken en gevolgen van elkaar. Allerlei grootheden hadden er wat over te zeggen, maar nu blijkt dat er sinds de 20ste eeuw ten opzichte van causaliteit (oorzaak en gevolg dus) geen oorspronkelijke ideeën meer naar voren zijn gebracht.

Jongens, ik waag het erop! Ik ben dan wel geen grootheid, maar ja, je moet klein beginnen. Ik ben het met Aristoteles eens, maar zou graag wat meer de nadruk willen leggen op positieve gevolgen van positieve oorzaken. Bijvoorbeeld: een loopstation is helemaal te gek. En het lied dat eruit voortkomt moet dan ook wel te gek zijn. Als we de oorzaken een beetje in de hand hebben of enigszins op iets positiefs kunnen aansturen, dan heb je meer kans dat het gevolg ook leuk is! Een handige filosofie voor in de muziekwereld, denk ik zelf. Positive thinking people. Of lijkt het dan nu te veel op The Secret? Sorry, misschien is dit warrig. Ik heb vannacht weinig geslapen en net een wijntje op. Dan is dit het gevolg…

Ai Ming Oei

Ming is de zangeres en songschrijver van Ming’s Pretty Heroes. Met de muziek van haar album’s Ok Mr. Mix (sept 2009) en Karma (sept 2011) tourde Ming’s Pretty Heroes o.a. door Duitsland en China. Ming was winnaar van de Music Matters Award en vervulde de rol van muziek ambassadeur voor Rotterdam gedurende 2011. Tot mei 2012 tourde Ming’s Pretty Heroes met moderne dansvoorstelling Meer Ruis van Conny Janssen Danst. Speciaal voor de voorstelling werd muziek van Karma bewerkt en herschreven en verzorgde Ming’s Pretty Heroes live de muziek voor 43 shows in theaters in Nederland en Zwitserland.  Deze zomer wordt de voorstelling gespeeld op de Parade (Utrecht, Rotterdam en Den Haag) en is hij te zien op Lowlands. Naast het schrijven van columns voor de Popunie is Ming momenteel boardmember van het Stadsinitiatief en werkt zij aan een derde album.

Foto: Barry Marré

Volop Rotterdams zangtalent tijdens Rotterdam Got Soul

rotterdamGotSoul_amsterdamVele Rotterdamse muziektalenten bezorgen het publiek een geweldige muzikale ervaring. De presentatie wordt verzorgd door Sylvana Simons. Eén van de Gotta Sing?! deelnemers (zang- en workshop traject Music Matters) krijgt de unieke kans om zich bij de gevestigde namen op het podium te voegen.

Samen met Radio 6 Soul & Jazz, Music Matters en Vision4Talent presenteren LantarenVenster en North Sea Round Town trots het programma Rotterdam Got Soul op zaterdagavond 6 juli. Een geweldige muzikale avond gebaseerd op het concept van Holland Got Soul, destijds een uitverkocht concert in LantarenVenster.

De huisband, onder leiding van Alexander van Popta, laat Rotterdamse soulstemmen schitteren: Shirma Rouse, Joel Gaerthe (Ashtraynutz), Sherry Dyanne, Margriet Sjoerdsma, Omri Tindal, Melissa Fortes, Poliana Vieira, Shirley Spoor (Adlicious). De huisband bestaat uit Alexander van Popta (toetsen, MD), Alvin Lewis (gitaar), Bas Kloosterman (bas), Eddy ‘Drummakid’ Addai (drums), Amber Gomaa & Laise Sanches (backings). De presentatie van ‘Rotterdam Got Soul’ is in handen van Sylvana Simons. Het programma maakt onderdeel uit van het Radio 6 programma CoLive!

Extra informatie
Datum: Zaterdag 6 juli
Locatie: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam
Aanvang: 20:00 uur
Entree: 15 euro (inclusief nachtconcert Ntjam Rosie)

Voor meer informatie bezoek je de website van LantarenVenster of de website van North Sea Round Town.