Dance! Dance! Dance!

Ming2013 (4) Barry MarréIk hou van dans! Vroeger zat ik op ballet, jazzballet, streetdance en moderne dans. Ik deed zelfs de vooropleiding aan de dansacademie. Dat ik werd toegelaten, zei wel iets over mijn kwaliteiten, totdat mijn juf Rienske me er na enige tijd op wees dat ik mijn persoonlijke top had bereikt. Ze vond dat ik rare voeten had en ook mijn ‘rug met vleugeltjes’ bleek verre van ideaal. Hoewel me dat raakte, lagen mijn ambities gelukkig in de muziek en stapte ik over op de vooropleiding aan het conservatorium.

Mijn interesse voor dans werd er niet minder om; met regelmaat bezocht ik voorstellingen van het Scapino Ballet, het Nederlands Dans Theater en Conny Janssen Danst. Van het laatste gezelschap bezocht ik in 2010 het stuk Vuil & Glass op Lowlands. Acht cellisten musiceerden er live op los, terwijl de dansers van Conny Janssen prachtige choreografieën dansten. Ik sprak toen heel stiekem de wens uit eens met Conny te willen samenwerken.

Zoals je in mijn vorige column kon lezen, kreeg ik in 2011 een belletje van Conny. Ik was op haar radar verschenen en ze vroeg of ik de muziek wilde maken voor haar voorstelling Meer Ruis. Mijn wens was gehoord. Yes! We begonnen de samenwerking met gesprekken op kantoor. Conny had tot in detail naar mijn muziek geluisterd en legde met kernwoorden als ‘transparant’, ‘stads’ en ‘adem’ uit, welke sferen zij graag wilde vangen met haar dansers en de muziek. Mijn toetsenist en producer Frans Verburg en ik doken vervolgens de studio in; we herschreven en componeerden stukken die vaak heel anders van vorm waren dan onze popstructuren. Ook kwam er een groot deel productie bij kijken; Frans creëerde beats en met de Zoom, een draagbaar opnameapparaat, gingen we de stad in om materiaal op te nemen voor soundscapes. Verder legde ik een uitgebreidere effectpedalenbank aan en kocht Frans zo’n fantastische Omnichord, een elektronische harp en beatmaker met ingebouwde akkoorden, geproduceerd door o.a autofabrikant Suzuki.

We stuurden de songs naar Conny en na een paar weken zaten ook wij in de dansstudio. De dansers, die geen rare voeten en vleugeltjesruggen hadden, dansten ineens op onze muziek! Ik zal nooit vergeten hoe tof dat voelde! We werkten drie weken zij aan zij in de dansstudio en startte de tour langs meer dan 40 theaters in Nederland en Zwitserland.

De theaterreeks kwam tot een einde en Meer Ruis was, hoe jammer ook, voorbij. Was… want een paar maanden terug kwam het nieuws dat zowel de immer gezellige Parade als het fantastische Lowlands oren had naar Meer Ruis! En zo kwam het dat we de voorstelling afgelopen zondag op de Parade in Utrecht voor de 70ste  keer speelden! Het waren heftige dagen, want soms deden we wel drie shows per dag. Maar, we waren een hit! Keer op keer waren de voorstellingen uitverkocht en was het uitbundige applaus zo oorverdovend dat ik er nog dagen op kon teren. De 71ste en tevens laatste uitvoering van Meer Ruis vindt plaats op Lowlands. Zoals waarschijnlijk voor meer artiesten als ik, is spelen op Lowlands toch wel een droom die nu werkelijkheid wordt.

Dus ja, ik hou van dans! De fysieke kunstvorm loopt al jaren als zijspoor door mijn leven en heeft mij tijdens Meer Ruis uitgedaagd om mijn muzikale grenzen te verleggen. De samenwerking met Conny Janssen was een groot leerproces met als beloning te gekke optredens en vormde tegelijkertijd een bron van inspiratie voor nieuwe ambities binnen Ming’s Pretty Heroes. En wie weet wat het nog meer voor mij in petto heeft. Ik ben sinds kort namelijk verliefd… op een danser!

Ai Ming Oei

Ming is de zangeres en songschrijver van Ming’s Pretty Heroes. Met de muziek van haar album’s Ok Mr. Mix (sept 2009) en Karma (sept 2011) tourde Ming’s Pretty Heroes o.a. door Duitsland en China. Ming was winnaar van de Music Matters Award en vervulde de rol van muziek ambassadeur voor Rotterdam gedurende 2011. Tot mei 2012 tourde Ming’s Pretty Heroes met moderne dansvoorstelling Meer Ruis van Conny Janssen Danst. Speciaal voor de voorstelling werd muziek van Karma bewerkt en herschreven en verzorgde Ming’s Pretty Heroes live de muziek voor 43 shows in theaters in Nederland en Zwitserland.  Deze zomer wordt de voorstelling gespeeld op de Parade (Utrecht, Rotterdam en Den Haag) en is hij te zien op Lowlands. Naast het schrijven van columns voor de Popunie is Ming momenteel boardmember van het Stadsinitiatief en werkt zij aan een derde album.

Foto: Barry Marré

 

 

 

Nieuwe clip voor formatie Equalz

foto345Nadat Always Bizzy solo indruk had achtergelaten met zijn Hou Je Bek sessie, brengt hij nu met zijn formatie Equalz een nieuwe video uit genaamd Zo Nice ft. Jerr (van Broederliefde). De beat is geproduceerd door Zerodix en de video is geschoten door Berry.

C.D.L.C. staat voor Creme de la Creme , een muziekbeweging die bestaat uit bekendere artiesten zoals Die Boyz en Equalz maar ook andere opkomende artiesten en producers.

Equalz – Zo Nice ft. Jerr (Broederliefde)

C.D.L.C. staat voor Creme de la Creme,  een muziek beweging die bestaat uit bekendere artiesten zoals Die Boyz en Equalz, maar ook andere opkomende artiesten en producers.

Voor meer clips bezoek je het YouTube kanaal van 010Divisie.