Chimera – Gestolen Lente

  • Gestolen Lente

  • Chimera

Sprookjesachtig met serieuze ondertoon.

Na lange tijd krijg ik van de Popunie een album toegestuurd met de vraag of ik er wat over wil schrijven. Ik maak het persoonlijk en ik ben een type wat de muzikant gewoon positief en constructief tegemoet wil treden. In de enveloppe zit een CD van de Rotterdamse groep Chimera die ooit in 1974 zijn begonnen en in 1995 door omstandigheden zijn gestopt. In 2010 zijn ze weer teruggekomen met Uitgevlogen. Vorig jaar is bij Pan Records Gestolen Lente uitgebracht. Deze folkmuzikanten zijn erin geslaagd om mij echt naar (vooral) hun teksten te laten luisteren.

Hoe dat komt? Misschien wel door Marry Verkade die met haar stemgeluid mij gelijk meeneemt naar hoofdzakelijk het verhaal in het liedje. Van de negen muzikale arrangementen op Gestolen Lente is er één instrumentaal. Een instrumentaal juweeltje, want je hoort De Stoomwals ook letterlijk terug. Wat je al met muziekinstrumenten kunt doen.

Bovendien maakt Chimera de verbinding van hedendaagse folk met hoe muziek eeuwen terug heeft moeten klinken. Ook dat kan het drietal, want naast dat Marry en Bas Verkade getrouwd zijn en Marijn hun zoon is, klinkt het verleden door in de liedjes. Zoals minstrelen die ooit muziek hebben moeten laten klinken in zalen van kastelen, die worden verlicht door fakkels en waar de adel luistert naar wat de minstreel brengt. De bandleden van Chimera zijn de minstrelen van nu.

Sprookjesachtig, maar wel met een serieuze lading. Het titelnummer Gestolen Lente bewijst voor mij waar de waanzin van religie toe kan leiden. Bijna zie ik ook de beelden voor me van jonge kinderen die met een kalasjnikov in de handen de meest verschrikkelijke dingen zeggen. Een song waarbij ik zeker aan het denken word gezet. Datzelfde geldt ook voor De Wens. Je kijkt bijna letterlijk in een worstelende kinderziel en ja…dat raakt mij. Filosofisch vind ik het openingsnummer. Wat is bezit en wat is rijkdom? Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen over het leven zelf.

Als ik het album afdraai en naar de cover kijk, geeft dit album mij een gevoelswaarde. Marry, Bas en Marijn slagen erin mij met vochtige ogen naar hun muziek te laten luisteren. Heel even denk ik ook aan Jethro Tull. Ook die legendarische groep heeft de fluit op karakteristieke wijze in hun muziek verwerkt. Dat doet Chimera ook. Gestolen Lente is een document waarin oud moeiteloos is ingepast in het nu.
Bekijk de website van Chimera voor meer informatie.

Music Support: Job’s Wijsje

Op vrijdag 30 juni vermaken we ons tijdens Job’s Wijsje 2.0! Twee jaar terug organiseerde Job ook al een Wijsje in het Oude Noorden: het was een daverend succes.

Nu wil Job met alle liefde deze wijk in Rotterdam nog een keer in de spotlights zetten. Het Oude Noorden van Rotterdam staat bekend om haar creativiteit. Dat gaan we tijdens Job’s Wijsje zeker merken!

Kom je ook? Koop hier je ticket in de voorverkoop.