Singer/songwriter Charl Delemarre in De Kroepoekfabriek

Charl foto 5Vrijdag 7 april laat Charl Delemarre in De Kroepoekfabriek horen waarom zowel de Grote Prijs van Rotterdam als Nederland won. De singer/songwriter, ook bekend van De Wereld Draait Door, bracht op 17 maart 2017 zijn nieuwe ep uit en tourt hiermee langs de Nederlandse podia. Zijn muziek doet denken aan André Hazes, Ramses Shaffy en De Dijk.

Charl leerde gitaarspelen tijdens een reis door Azië. Zo geboeid als hij was door muziek, zo getalenteerd bleek hij ook. Muzikaal gezien komen de invloeden komen vooral uit de sounds van de jaren zestig en zeventig; de teksten putten uit vele persoonlijke ervaringen. Het geheel resulteerde in gepassioneerde en persoonlijke liedjes.

Charl Delemarre (1990) zijn ster is definitief rijzende sinds 2014. In dat jaar won hij zowel onze Sena Grote Prijs van Rotterdam als de Grote Prijs van Nederland met zijn eigen liedjes.

Met de onmiskenbare erkenning van zijn talent die deze twee prijzen met zich meebrengen, volgde al spoedig zijn eerste ep in 2015: De Bekentenis. De single Zonder Jou leidde tot een optreden bij De Wereld Draait Door, waar hij sindsdien regelmatig komt buurten.

Later in 2015 volgde logischerwijs de Popronde. Charl speelde toen meer dan 30 shows verspreid door heel Nederland, en met succes. Hij wist de aandacht te vangen van de programmeurs van het meest toonaangevende festival van Nederland: Eurosonic Noorderslag, alwaar hij in januari 2016 werd gevraagd op te treden.

Het verhaal van Charl werd in 2016 in volle vaart doorgezet. Samen met zijn band, bestaande uit topmuzikanten, dook hij de studio in om de tweede ep op te nemen. Dit gebeurde onder de kundige leiding van producer Anthonie Broek (De Dijk). Na de opnames tourde Charl, als voorprogramma van De Dijk, langs de Nederlandse podia.

Tijdens de show in De Kroepoekfabriek zal de AVRO/TROS opnames komen maken. Delemarres drummer wordt gevolgd bij de ontwikkeling van zijn zelfgebouwde drumstel, welke tijdens de show gebruikt zal worden. Daarnaast is er het voorprogramma in de vorm van T.B. Florusse.

Extra informatie
Datum: vrijdag 7 april
Locatie: De Kroepoekfabriek, Vlaardingen
Tijd: 20.30 uur
Entree: €8,- kaartverkoop via de website van De Kroepoekfabriek
Facebookevent

Maarten Vos en Michel Banabila – Home

  • Home (A score for a performance by Conny Jansen Danst)

  • Maarten Vos en Michel Banabila
    • Genre: Ambient, experimenteel
    • Release-type: CD, digitaal
    • Label: Tapu Records

Onlangs kwam er een bijzondere cd uit. Speciaal voor Conny Janssen Danst, de bekende groep uit Rotterdam, componeerden Maarten Vos en Michel Banabila de muziek voor de dansvoorstelling Home. Deze dansgroep toert van 13 januari t/m 30 april door het land, waarbij de muziek 52 maal live wordt gespeeld tijdens de voorstelling.

Overigens zit er wel verschil tussen de muziek die live wordt gespeeld tijdens de voorstellingen en de cd. Niet alle tracks worden gebruikt en bovendien ontwikkelt de gespeelde muziek zich ook verder door de live-setting. De dansvoorstelling heeft als motto ‘Als je mijn wortels ontkent, dan ontken je mij’. Hoewel de muziek dus hoort bij de dansvoorstelling is het echter ook een uitstekend, avontuurlijk en op zichzelf staand luisteralbum geworden.

De cd start met een prachtige Oekraïense traditional, gezongen door Maryana Golovchenko. De muziek heeft iets weg van Dead Can Dance, een combinatie van electronica, klassiek en middeleeuwse zanglijnen. Daarna volgt de titeltrack Home. Een epos van meer dan 11 minuten, startend met sprankelende,elektronische ambient. Langzaam komen er dubby cellolijnen doorheen, gevolgd door subtiele beats. De sound van deze track doet mij denken aan Jon Hassell of Brian Eno & David Byrne. Verstilde en behaaglijke muziek waar je in kunt wonen wat mij betreft.

Luna Dubs, de volgende track trekt aandacht door de polyritmische beats. Een enkele subtiele hoge pianotoon geeft het geheel een sprankelend geheel met de duistere elektronische ondertonen. Shivers is andere koek. Een dreigende orchestrale sound bouwt een intense spanning op. Deze track zou niet misstaan op de soundtrack van een duistere filmhuisfilm. De koestering van een zekere melancholie binnenshuis, wetend dat de koude wereld zich buiten bevindt is bijna tastbaar.

De cd kent ook extremere kanten. Zo heeft de track Crack een elektronisch, abstract karakter en roept associaties op met o.a. Aphex Twin. Na een enkele minuut duikt er een lekker hoppende en droge baslijn op, daarboven subtiel stuiterende ritmepatronen en wat woordeloze en ietwat spooky vocalen.

En dan een pareltje, de prachtige track Secunde. Een diepe, repeterende electrobaslijn wordt doorsneden door vioolklanken. Er zit een vervreemdend, ritmevertragend patroon in deze track. Het nummer lijkt daardoor langzamer te gaan dan in werkelijkheid. Spelen met tijd, heel bijzonder. In het tweede deel van dit nummer duikt opeens ook een bandoneon-achtige sound op, ik kreeg daarbij associaties met Ennio Morricone en David Lynch.

Het duistere Crowds zou kunnen gaan over alle mensen die in een oud, al eeuwen bestaand huis gewoond hebben. Een huis met een lugubere geschiedenis. Hier zijn vreselijke dingen gebeurd, waarover niemand spreekt.  Moord, oorlogsdaden, tragiek, het zit allemaal besloten in dit donkere huis. Met ramen die beter dicht kunnen blijven om de geheimen te bewaren… De muziek zit een beetje in de hoek van Coil wat mij betreft en dan ten tijde van Love’s Secret Domain, maar dan zonder de acid invloeden. Kortom, een zeer interessant album, rustgevend met onrustbarende trekjes. Een aanrader en dat geldt eveneens voor de CJD voorstelling!

Extra informatie
De resterende uitvoeringen van Home, met livemuziek door Maarten Vos en Michel Banabila, zijn alleen nog in april te zien bij de volgende theaters:

wo 05 – Posthuistheater, Heerenveen
do 06 – Deventer Schouwburg, Deventer
vr 07 –  Isala Theater, Capelle a/d IJssel
za 08 – Junushoff, Wageningen
wo 12 –  Schouwburg Almere, Almere
vr 14 – Rabotheater, Hengelo
za 15 –  Theaters Tilburg, Tilburg
wo 19 – De Flint, Amersfoort
do 20 – Zuiderstrandtheater, Den Haag
vr 21 – ’t Speelhuis, Helmond
za 22 – Stadsschouwburg Groningen, Groningen
vr 28 – De Meervaart, Amsterdam
za 29 – Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam
zo 30 – 14:30 uur Matinee, Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam