Adilson Evora – Student Of Life (The Prelude)

  • Student Of Life (The Prelude)

  • Adilson Evora
    • Genre: hiphop
    • Release-type: ep, digitaal
    • Label: Self-released

Het eerste nationale hoogtepunt van de Rotterdamse hiphop kwam naar mijn mening eind jaren ’90. Hoewel op underground level Rotterdam zeker z’n mannetje stond, maakte het grote publiek toen kennis met E-Life, Postmen & consorten. Het mooie van dit alles was dat het redelijk compromisloze muziek was. Geen gekke commerciële trucjes of marketingstrategieën, maar gewoon goede muziek maken.

Dit wilde uiteraard niet zeggen dat het keiharde underground tracks waren, maar de insteek lag elders dan enkel snel scoren. Voor velen van ons was dit (samen met de invloeden uit Amerika en Frankrijk) een van de meest inspirerende tijdperken uit de geschiedenis van hiphop.

Adilson Evora steekt niet onder stoelen of banken dat de hele Committee Gunmen movement ook hem destijds erg heeft geïnspireerd. Dit wordt kracht bijgezet door de vorig jaar uitgebrachte track Rotterdam Legend (A Tribute To Committee Gunmen). Met rijms als “Straight up, I never blend, was a fan of Gunmen/E Grand, SD, U Dash, Postmen/ Didn’t fit the program, skipped class, couldn’t adapt/wrote raps, while they put the Docks on the map” geeft hij duidelijk aan dat deze mannen hem zeker als mc gemotiveerd hebben om het beste uit zichzelf te halen.

In aanloop naar zijn aankomende project Student Of Life bracht de mc alvast een korte ep uit waarop hij zijn kunsten tentoonspreidt aan de mensen die hem nog niet hadden gevonden in het drukke muzikale landschap. Engelstalige mc’s worden steeds schaarser in Nederland dus het was verfrissend weer eens wat nieuw Engelstalig geluid te horen te krijgen.

Op de intro track Puppetmaster windt Adilson er geen doekjes om, hij mist de originaliteit en authenticiteit in de huidige hiphop scene en wil zeker geen deel van dat stukje uitmaken. Lines als “Same style, stolen profiles and Formula/Stay versatile çause these days they’re clonin’ya” beschrijven duidelijk hoe hij en velen met hem denken over de hedendaagse ‘hiphop’ scene.

Op Real Friends Remix gebruikt hij de beat van het nummer Real Friends van Kanye West om wat dieper in te gaan op zijn persoonlijke leven. Op een rustige manier verhaalt de Rotterdamse Kaapverdiaan over twee gevallen van vriendschap die niet goed zijn afgelopen en geeft hij zijn eigen originele twist aan het bekende nummer van Yeezy.

Na de dope, al eerder genoemde, tribute aan Commitee Gunmen, waar hij de originele versie van de hit More Days To Come voorziet van zijn eigen versie van E-Life’s Flow en ook een creatief vocaal uitstapje maakt op de beat van Postmen’s Documents, sluit hij de ep af met de straattrack Drug Music. Erkennende dat hiphop is ontstaan op straat.

Op de reggae themed beat vertelt hij op zijn eigen metaforische wijze hoe verslavend muziek kan zijn. Persoonlijk vind ik op deze beat zijn stem, flow en delivery het best uit de verf komen en hoop ik dat hij voortborduurt op deze crossover van sounds. Al is het maar ten ere van onze Rotterdamse idolen uit de jaren ’90.

Concluderend, er zit veel potentie in deze mc. Het rauwe Rotterdamse geluid van weleer laait op deze ep zonder meer weer op. We zijn twintig jaar verder dus hopelijk vindt het zich een weg in de eclectische chaos die hiphop tegenwoordig is. Deze Prelude had wat mij betreft wat langer kunnen zijn, want door drie tracks en een intro ben je wel erg snel heen.

Desalniettemin is het een erg solide project geworden. Wat mij het meest benieuwd is hoe Adilson zal klinken op eigen producties. Zijn eigen ingezongen outro’s geven in elk geval goed weer dat er creatief ook nog veel rek in zit. Hopelijk kunnen we deze rauwe diamant geslepen zien worden en is hij binnenkort te aanschouwen op de grotere podia van de lage landen.

Download de gratis ep hier. Volg Adilson Evora op Facebook om op de hoogte te blijven.

Kunstbende bus op het Eendracht Festival

In 2015 won Kunstbende de Jan Smeets Award. Van het prijzengeld werd een oude brandweerauto gekocht die werd omgetoverd tot een mobiel Kunstbende stage. Compleet met eigen podium, overkapping en geluidsinstallatie. Met deze bus gaat Kunstbende On Tour langs de Nederlandse festivals. Met een scala aan jong talent kan Kunstbende aantrekkelijke en inspirerende programmering verzorgen in diverse podiumkunst disciplines. Op 20 juli staat de Kunstbende bus op het gratis Eendracht Festival.

Music Matters x Kunstbende x Fanatics

Kunstbende Zuid-Holland host dit jaar samen met Fanatics en Music Matters toffe acts op het buitenpodium voor Arminiuskerk.
Kunstbende is hét podium voor creatief talent in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar. De Popunie organiseert sinds 2013 de Kunstbende Zuid-Holland.
Music Matters werkt vanuit de overtuiging dat kinderen en jongeren zich door middel van muziek kunnen ontwikkelen tot zelfbewuste en sociale individuen.
SKVR Fanatics staat in het teken van Rotterdams talent en is voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar, ieder met een eigen talent in de disciplines dans, muziek, theater, spoken word of cabaret.

Line-up

Hearing dogs for deaf people
Deze dudes weten wel hoe je een beetje moet raggen en rocken, maar dan wel op hun eigen, rauwe manier. Het dak ging eraf bij de Talent Stage tijdens het Metropolis Festival.

Taal met Daniëlle (3e prijs taal landelijke finale Kunstbende), Joyce en Charlotte
Dans door Playhousse Rotterdam (finalist landelijke finale Kunstbende)

Shagga Ranx & Yung Dee
Hiphop

Your Average Neighbours (2e prijs muziek Zuid-Holland)
Funky rock

Joni Jules Williams
Jazzy Soul

WARD
Indiepop

Aïcha
R&b

Emmy Eve
Verhalende pop

Willemijn de Boer
Singer/Songwriter

Auxs and the EQ’s
Singer/Songwriter

Story Arcs
Funky pop