Het gele huis

Roufaida Aboutaleb“Je moet er een liedje over schrijven; ‘The Yellow House’,” stelde een wijze songwriting docent terloops in het Grounds café. Hij was langs ons gele muziekpaleis gewandeld en ervan onder de indruk. In mijn hoofd hoor ik een mashup van Joni’s gele taxi, Wiz Khalifa’s Black And Yellow en iets met de onderzeeër van de Beatles. Ik betrap mezelf op een lichte vorm van afkeer. Het liedje kwam er niet, een column wel.

We zijn drie zingende ondernemers, bijna student-af, allen met een uitgesproken karakter, in een heel geel huis. En we zijn vrouwen, met heftig fluctuerende hormoonspiegels en een gedeelde herinnering aan een gecompliceerde zomer in Normandië, waar MTV met haar reality shows nog een puntje aan kan zuigen. Nu, jaren later, zijn we onder één dak beland, als dat maar goed gaat…

Twee paar voetjes stommelen de trap af richting de woonkamer. Er is gelach, gerommel in de keuken. Ik lig nog in bed en kijk op de klok. Het is 9 uur. De energie van de anderen werkt aanstekelijk en ik spring mijn bed uit. “Kun jij koffie zetten? Dan ga ik even douchen voor die gasten komen”, roept één van de twee. Ik zet een pannetje havermout op het vuur. Als een geoliede machine starten we de ochtend. Een nieuwe dag in dit muzikantenhuis.

Vandaag heeft één van de twee een schrijfsessie in ons bescheiden thuisstudiootje. Het is even chaos in de huiskamer als de muzikanten en producer binnenkomen. De poes is naar buiten gevlucht. Als de groep eenmaal boven aan het werk is, keert de rust in de woonkamer weder en nestelt het beestje zich in haar lievelingsstoel.

De ander werkt aan de keukentafel interviews uit voor haar scriptie. Ik nip van mijn koffie en sla mijn laptop open. Mijn lijstje van gisteren heb ik voor de helft af kunnen werken, de andere helft staat voor vandaag op het programma. Ik voeg er nog aan toe: facturen gigs, column, band reps, kwartaalaangifte, marketing opdracht en in koeienletters WAS DOEN!!!!!!

Dat laatste heeft eigenlijk prioriteit, maar ik begin toch liever aan mijn column.

We horen de voordeur beneden open zwaaien en een vierde vrouw stormt de trap op. Het is Andrea, mijn dansende en illustrerende Southbound partner. Omdat we zoveel plek hebben, houdt ze atelier in Het Gele Huis. “Ik heb nieuwe banners gevonden om te beschilderen en Eli komt vanavond de projecties proberen!” Eli Dijkers is een waanzinnige fotograaf. Hij woont om de hoek. Ze verdwijnt al neuriënd haar atelier in en een lichte verflucht dringt mijn neusgaten binnen. Ik glimlach.

Na een lange dag werken wandel ik naar onze Marokkaanse buurman, die al sinds de jaren tachtig een nachtwinkel runt in Rotterdam-West. “Hallo, lieve schat van een meid, je maakt dat de zon zelfs ’s nachts schijnt” begroet hij me zoals altijd met zijn hartelijke poëzie. “Niet ’s avonds laat alleen over straat hè, als je iets nodig hebt moet je me bellen dan kom ik het brengen.” Hij duwt me zijn visitekaartje in mijn handen. Met een grijns van oor tot oor loop ik terug naar huis. Vanavond gaan we samen nieuwe masters luisteren en heel hard zingen tijdens het koken. In Het Gele Huis is het fantastisch vertoeven.

Roufaida Aboutaleb

Roufaida Aboutaleb (21) is één van de twee frontvrouwen van Southbound. In 2015 brachten ze de debuut ep Open Water uit in Kopenhagen en in Rotterdam. Ze wonnen in dat jaar ook nog eens de Sena Grote Prijs van Rotterdam en stonden in de finale van de Grote Prijs van Nederland. 

foto: Eli Dijkers Photography.

Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2016 maakt ijzersterke line-up van Sena Talent Stage bekend

Bevrijdingsfestival-Zuid-Holland-1Het programma van het tweede podium van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland is bekend. Op het Sena Talent Stage powered by Popunie staat lokaal talent in uiteenlopende genres geprogrammeerd. Een ijzersterke line-up met o.a. punky new wavers Rats on Rafts, betoverende indiepop van Southbound, afrobeats gemixt met blues door Crying Boys Cafe, electronisch duo DOOXS en de rappende creatieve duizendpoot Amerildo de Krijger.

Tijdens Bevrijdingsfestival Zuid-Holland zijn er twee podia met diverse artiesten. Naast het hoofdpodium is er de Sena Talent Stage powered by Popunie en daarop worden talentvolle artiesten geprogrammeerd, die net voor of na het punt van doorbreken staan.

Southbound
Zo wordt het podium geopend door Southbound, de winnaar van de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015 in de categorie bands. De zangkunsten van frontvrouw Roufaida en de geïmproviseerde choreografieën van danseres Andrea, vormen live een intense conversatie op het podium en resulteert in betoverende pop met Scandinavische intensiteit.

Cenobites
Van betoverende pop naar dé psychobillyband uit Rotterdam; Cenobites. De mannen rocken al sinds 1994 over heel de wereld op festivals, in kraakpanden en overal waar maar wat te feesten valt.

Omani
Mix sterke muzikanten, een charismatische frontman en funky songs en bij elkaar en je hebt Omani. Winnaar van de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015 in de categorie urban.

DOOXS
Het vrouwelijke indietronica duo DOOXS uit Rotterdam omringt het publiek met hypnotiserende zang en dansbare beats. Vorig jaar maakten ze hun internationale debuut in Reykjavik, speelden op Eurosonic en wonnen ook nog eens de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015 in de categorie singer/songwriter. Momenteel is het duo volop bezig met het vastleggen van hun muziek en zullen ze zeer binnenkort hun eerste single met videoclip releasen.

The Homesick
Noisepop formatie The Homesick uit Friesland was vorig jaar één van de hoogtepunten tijdens de Sena Performers POPnl Awards. De jongens worden opgevolgd door hun matties van de Rats On Rafts, waardoor er voor de liefhebbers van een portie heftige gitaarnoise met aanstekelijke popliedjes een prachtprogramma staat.

Rats_On_Rafts_9535Rats On Rafts
De authentieke mix van Britse wave en postpunk van de vier Rotterdammers neemt je terug naar de muzikaal ruige jaren 80. Daar aangekomen hoor je eigenwijze en intense songs van wereldklasse. Dit valt inmiddels ook in het buitenland op waardoor de Rats On Rafts zich horendol touren. Frankrijk, Duitsland, support van Pere Ubu of spelen op het Liverpool International Festival Of Psychedelia, you name it!

Crying Boys Cafe
De muziek van Crying Boys Cafe (CBC) is een weemoedige, maar toch opgewekte mix van oud en nieuw. Inspiraties van de Boys variëren van americana, blues, exotische Afrobeats en doo wop van de jaren tachtig tot indie en avant-garde van nu. In maart presenteerden ze hun eerste ep Café in een afgeladen V11. Bijzonder is dat deze ep is uitgekomen bij Final 500 Records en er dus een beperkte oplage van slechts 500 ep’s op vinyl is gemaakt.

Amerildo de Krijger
Het gaat er een stuk harder aan toe bij de creatieve duizendpoot Amerildo de Krijger. Elektro, rave, disco, pop en rap worden op zijn album naadloos gemixt met vrienden als Jack Chiraq, Kraantje Pappie, Ronnie Flex en neef Caza.

Dikkens
De Talent Stage wordt afgesloten met de beats van de veelbelovende producer Dikkens, die vorig jaar de 1e prijs in de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015 in de categorie Electronics. Dikkens, oftewel Dikkie Baan, maakte eerder muziek onder de naam Doctrations en leverde tracks voor reclames van onder andere Samsung, Peugeot en Kornuit. Afgelopen september kwam zijn ep Retrospect Of A Mind uit en nieuw werk is onderweg.

Het festival maakte al eerder bekend dat de Ambassadeurs van de Vrijheid Sunnery James & Ryan Marciano, rocksensatie DeWolff, folkband Friends of the Family, balkangroep Projekt Rakija en een bijzondere Rotterdamse samenwerking van de band Half Way Station met rapper Unorthadox op 5 mei zullen optreden.

Maar er is nog veel meer
Van 12.30 uur tot 23.00 uur is er een divers programma van muziek, debat en comedy voor alle leeftijden. Naast muziek is er een uitgebreid inhoudelijk programma. Zo kunnen bezoekers in gesprek met oorlogsveteranen bij Veteranen Speeddaten of deelnemen aan een van de debatten georganiseerd door Stichting Lokaal.

Een nieuw onderdeel is dit jaar de Original Market waar producten als kleding, accessoires en kunst met een verhaal worden aangeboden. Uitgangspunten van de deelnemers zijn duurzaamheid, hergebruik en upcycling maar vooral ook aandacht voor product, materiaal en verhaal. Er is uiteraard ook een kinderprogramma voor de jongste bezoekers en een uitgebreide food court.

Extra informatie
Datum: donderdag 5 mei, Hemelvaartsdag
Locatie: Het Park (aan de voet van de Euromast)
Aanvang: 12.30 uur
Entree: gratis

Het gehele programma wordt binnenkort bekend gemaakt en het laatste nieuws is te volgen op de site of via Facebook | Twitter | Instagram

popuniemusicsupportHet Bevrijdings Festival Zuid-Holland wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.