Wolf In Loveland presenteert videoclip Truth Be Told

Wolf_In_Loveland-byMeginZondervan-22 copyDe single Truth Be Told van het debuutalbum Wolf in Loveland is uit. De videoclip is te bewonderen op de verschillende social media en op de website van Wolf in Loveland.

De video werd in juni geschoten in Rotterdam, onder begeleiding van Sasha Ivantic. De videoclip vertelt het verhaal van hoofdpersoon (Jan Minnaard) met zijn partner, terwijl zijn alterego (de wolf) liever bij een ander personage is.

De pers- en radio promotie is in handen van Kamikaze PR. 12 juli word het debuutalbum opnieuw uitgebracht bij Harlem Recordings (Suburban).




Wolf in Loveland – Truth Be Told

Aankomende zondag 7 juli staat Popunie Live band Wolf in Loveland op het Metropolis festival.

Voor meer informatie bezoek je de website van Wolf In Loveland.

Foto: Megin Zondervan

Interview: Sylvester (Box Of Doom)

giesound_2012-2-25Het is je misschien ontgaan, maar de Box of Doom kom je intussen op veel plekken tegen. Steeds meer studio’s, live muzikanten, radiostations en homerecorders kiezen voor de BOD. Dit nieuwe stuk gereedschap voor muzikanten en geluidstechnici is ontwikkeld onder de rook van Rotterdam. De Popunie sprak met de bevlogen bedenker: Sylvester Vogelenzang de Jong.

Waarom is de Box of Doom in het leven geroepen?
Er zijn heel veel gitaristen die elektrische gitaar spelen. Een veel gehoorde opmerking is dat de versterker pas goed tot zijn recht komt als deze op hoog volume gezet kan worden. Nou hebben de meeste gitaristen een flink ego en willen ze graag gehoord worden, maar ze hebben wel een goed punt. Gitaarversterkers, zeker buizen amps, komen pas goed uit de verf als het volume op niveau gezet wordt. Pas dan heeft de gitarist een goede sound, maar dit zorgt er meteen voor dat de omgeving blootgesteld wordt aan zeer hoge geluidniveaus.

In veel situaties wordt het gitaargeluid uit de gitaarspeaker d.m.v. microfoons geregistreerd, om opgenomen te worden of om weergegeven te worden via monitoring. Denk aan het opnemen van gitaar in de studio (of homestudio) of optreden met de band. Bij live optredens (waar een PA installatie gebruikt wordt) wordt het gitaargeluid d.m.v. een microfoon uiteindelijk weergegeven in de zaal. In de praktijk komen er hierbij een aantal nadelige zaken naar voren.

Het volume van de speaker:

  • Overlast: te denken aan thuis opnames, zonder speciaal ingerichte geïsoleerde ruimte.
  • Het signaal van de speaker overstemd de zaalversterking, met als gevolg dat de PA onnodig hard moet. In veel middelgrote zalen is dit een probleem (van de FoH technicus).
  • Het signaal van de speaker wordt opgepikt door de microfoons van het drumstel, zanger etc.. Met als gevolg dat er geen goede scheiding van signalen is. Dit noemen ze overspraak ofwel bleed. Dit is een probleem, zowel live als in de studio.
  • In live situaties merk je dat het podium volume steeds harder wordt, omdat iedereen probeert elkaar te overstemmen, met als gevolg dat de FoH (Front of House) het steeds lastiger krijgt.

Omgevingsinvloeden:

  • Overspraak (bleed) kan ook optreden als de gitarist kort bij het drumstel opgesteld staat. De microfoon pikt dan de signalen op van de drum. Als de engineer de gitaar dan harder zet in de mix, gaat ook de drum harder omdat dit signaal mee versterkt word.
  • Of je hebt net na veel gepuzzel eindelijk je microfoon op de juiste “sweetspot”, loopt er iemand langs je gear en tikt per ongeluk tegen de microfoonstandaard. Vervolgens speel je het optreden met een waardeloze sound.

Wat is de Box of Doom?
De Box of Doom brengt feitelijk twee belangrijke schakels bijeen. De speaker en de microfoon. De Box of Doom is een geïsoleerde box, waarin zich een speaker bevind. Naar wens kan iedere microfoon voor deze speaker geplaatst worden. Aan de achterzijde van de unit bevinden zich de microfoonaansluitingen (tot drie aansluitingen) en een speaker aansluiting. Door de klep te sluiten blijft het speakergeluid binnen in de akoestisch geïsoleerde ruimte, maar zal de microfoon het signaal wel opvangen en doorgeven aan de mengtafel.

De Box of Doom is na veel testwerk dusdanig ontworpen dat het interieur geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het geluid. Sterker nog, het zal voor velen juist voordelen geven. Het geluid is directer en vrij van bijgeluiden.

box of doom interior

Feitelijk vervang je een speakercabinet voor een Box of Doom en hang je de microfoon voor de losse speaker in de Box of Doom. Er verandert voor de gitarist in praktijk niet zo veel. Belangrijkste is dat de gitarist moet leren vertrouwen op zijn (in-ear) monitors. Er zijn steeds meer bands die live met in-ears spelen, maar dan wel onnodig het volume moeten opdraaien om het achtergrond geluid te overstemmen, best jammer want dan schiet je het doel voorbij.

Een bijkomend voordeel is dat je altijd en overal het zelfde geluid hebt, of je nou thuis speelt of op mainstage Pinkpop. Je neemt met een Box of Doom feitelijk je eigen akoestische omgeving mee.

Hoe en wanneer ben je op het idee gekomen?
Ik speel al ruim 20 jaar in bands en heb redelijk wat studio’s gezien. In 2008 was ik met mijn band (Ulysses) bezig met een albumproductie en we hadden een redelijk budget, maar toch wilde ik zelf de gitaren thuis opnemen. Praktisch gezien ging dat eenvoudigweg niet vanwege het bijkomende geluidsniveau, zeker doordat ik aangewezen was op de avonduren. Ik heb toen gekeken naar de mogelijkheden die verkrijgbaar waren om thuis op te nemen zonder overlast te veroorzaken voor anderen. Dat liep uiteen van speakersimulatoren, loadboxen, software plugins en de reeds bestaande Isolation Cabinets. Feitelijk was er niets wat aansloot bij wat ik zocht. Ik wilde graag blijven werken met de speaker en microfoon combinatie. Vervolgens ben ik zelf gaan experimenteren en heb toen de “oer” versie gemaakt van wat nu de Box of Doom is. Nadat het album gereed was gingen we met de band op pad om live het album te promoten. Ik liep toen backstage te zeulen met de eerste versie van de Box of Doom. Deze was nog niet voorzien van wieltjes, had nog geen flightcase buitenzijde en had zelfs geen handvatten. Al snel werd door de band de bijnaam Box of Doom bedacht. Vervolgens heb ik een luxere versie gemaakt die al meer op de huidige versie leek. Dit bleek een schot in de roos en ik kreeg vanuit alle uithoeken aanvragen om ze in opdracht te maken. De bijnaam hebben we vervolgens omgedoopt tot productnaam. Eerst maakte we er twee, toen vier, toen tien etc..

Wat is er uniek aan de Box of Doom?
PNG_BOD speaker out_150DPIBij het ontwerp zijn we uitgegaan van de professionele gebruiker. De buitenzijde is gemaakt van het meest robuuste flightcase-materiaal dat we konden vinden. Je hoeft dus BOD niet te verpakken als je klaar bent met optreden, gewoon de BOD in de truck en klaar. Scheelt weer veel tijd én ruimte op en achter het podium aan lege flightcases.

De Box of Doom heeft een Box in Box constructie en zeer hoogwaardige absorptie materialen voor de meest optimale absorptie en isolatie. Afhankelijk van de setup is een reductie van 30dB niet ongewoon en dat is erg veel!

Dankzij de grote klep is er een ruime opening en is er veel ruimte om bij de microfoons te komen en deze te positioneren. Er kunnen tot drie microfoons geplaatst worden. Doordat er redelijk veel ruimte is, kunnen er naast de standaard SM57’s ook grote microfoons gebruikt worden. Standaard heeft de BOD XLR aansluitingen, maar in overleg kunnen ook bijvoorbeeld 7 of 8 pin aansluitingen aangebracht worden, indien gebruik gemaakt gaat worden van buizenmicrofoons.

Een belangrijk opvallende feature is dat de speaker gemonteerd is op een demontabel schot. Binnen 30 seconden wissel je de speaker. Erg handig voor studio’s of gitaristen die graag experimenteren met verschillende karakteristieken. Uiteraard kan een Box of Doom geleverd worden met een speaker, gelijk aan de speaker die de gitarist gewoon is.

Jullie hebben een fantastisch netwerk met enthousiaste gebruikers (testzones). Kun je vertellen wie er zoals de Box of Doom hebben uitgetest en wat hun ervaring is?
De testzones zijn feitelijk professionele gebruikers/klanten die hun expertise en ervaring met potentiële Box of Doom gebruikers kunnen delen. Dat geeft geïnteresseerden de gelegenheid om te testen in een specifieke omgeving, bijvoorbeeld een studio. Het zijn vooral professionals met ieder hun eigen vakgebied en expertise. Voor achtergrond informatie over de testzones: zie de website.

Onlangs stond de Box of Doom bij niemand minder dan Rammstein op het podium. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
Vanaf het begin hebben we bewust gekozen om de ontwikkeling van het product “gezamenlijk” te doen met de gebruikers. Tot op heden weten we van bijna iedere BOD waar deze is en wie hem gebruikt. Zo nu en dan bellen of mailen we een paar klanten om te vragen hoe de ervaringen zijn. Hierdoor hebben we de BOD binnen redelijk korte tijd enorm verbeterd en afgestemd op de wensen van de professionele gebruiker. Met deze pro-actieve houding hebben we een goede reputatie opgebouwd. Vorig jaar kregen we een e-mail van de gitaartechnicus van Richard R. Kruzpe van Rammstein. Hij vertelde dat ie veel gehoord had over de BOD en had ook wat rondgebeld in onze klantenkring (onder andere de Wisseloord Studio). De vraag was of ze konden testen. Het verbaasde me dat zo’n megaband, ook problemen had met het geluid van de backline. Uit de toelichting van de technicus bleek dat vooral de omgeving tijdens festivals problemen opleverde zoals stof, wind, vocht etc. Dit had de nodige invloed op de peperdure microfoons. Daarnaast stond de technicus op het podium naast de cabinets van de gitarist en stond dus de gehele show in de herrie, die ruim over de 100dB heen gaat. Afgelopen oktober zijn we afgereisd naar Berlijn voor een uitvoerige test. Daar bleek dat ze alle Isolation Cabinets die er überhaupt bestaan al hadden staan en deze waren door de gitarist afgeserveerd. Ze waren erg onder de indruk van de prestaties van onze BOD. Er waren wat praktische zaken, zoals speciale aansluitingen voor microfoons die we moesten aanpassen. Vervolgens is er heel veel overleg geweest, maar intussen hebben we een aantal custom build versies geleverd, die tijdens deze Europese tour ingezet zijn. Afgelopen juni speelden ze op Fortarock en hebben we zelf onstage de setup kunnen bekijken, wel een beetje onwerkelijk al zeg ik het zelf. We gaan dit najaar nog een tweede serie ontwikkelen, om nog beter aan te sluiten bij de wensen van de band. Het mooie van zo’n samenwerking is dat we de ervaringen en ideeën kunnen gebruiken in de nieuwe productie versies.

Welke artiesten werken er nog meer mee? B.O.D voice of holland (1)
We hadden amper de eerste paar boxen gebouwd en ik werd al gebeld door sessie gitarist Bert Meulendijk. Via de Celestion importeur werd hij doorverwezen. Bert is een echte ambassadeur en gebruikt al drie seizoenen de Box of Doom tijdens The Voice of Holland, de Edwin Evers band, De Toppers en al zijn studio/sessiewerk.
Mede door zijn aanbevelingen kwam o.a. Clemens Blacquiere (Krystl, Jeroen van der Boom) bij ons terecht. Ook Angelo de Rijke van Guus Meeuwis/Anouk gaf me op een gegeven moment te kennen dat ze opzoek waren naar een “stille” speaker, vanwege de in-ears. We hebben afgesproken dat we tijdens de soundcheck voorafgaande aan een show een test zouden doen. Ik ben toen naar het Paard in Den Haag gereden met een BOD in mijn auto. Die avond heeft hij live gespeeld met de Box of Doom en de rest is geschiedenis. Tijdens de afgelopen Guus Meeuwis, Groots met een zachte G shows stond zijn BOD ook weer op het podium. Naast Rammstein speelt ook het Franse Phoenix live met onze boxen, en bijvoorbeeld ook het Oostenrijkse Serenity heeft een Box of Doom. Gek genoeg hebben we niet zoveel lokaal talent, ik heb geen idee waar dat aan ligt. Uiteraard zien we daar graag verandering in komen.

Als lokale acts met de Box of Doom willen werken. Hoe komen ze met jullie in contact?
Heel simpel, gewoon een e-mail sturen met al je vragen en/of wensen. We hebben op de website ook een contactformulier, maar mailen kan ook. Het hangt van de vraagstelling af wat de procedure is. Antwoord krijg je sowieso. Zolang het serieuze vragen zijn, is ons niets te gek. Dus gewoon mailen: info@symbiosesmusic.nl.

Gear setup_met BOD

Welke studio’s en radiostations hebben er al mee gewerkt? 
Op dit moment kan je onze boxen vinden bij onder andere: Wisseloord Studio’s, BulletSound, Giesound, Parklane studios, Key Productions en radio 538. Contact komt meestal tot stand via het netwerk. Facebook doet wonderen.

Hebben meer muzikanten aangegeven dat ze op korte termijn met jullie Box of Doom willen gaan werken?
We zijn constant bezig met tests bij studio’s en bands. Er lopen veel zaken waarover we nog niets kunnen zeggen. Er zijn ook de nodige bands die onze producten officieus gebruiken, hier zullen we officieel nooit over kunnen praten. Dit heeft alles te maken met lopende endorsements met grote fabrikanten, die willen bands niet op het spel zetten. Voordeel is dat we zelden hoeven te onderhandelen over endorsements, we hebben op dat gebied toch niet veel te bieden. Daar zijn we als bedrijf te klein voor. De bands krijgen dus gewoon een rekening. De afgelopen weken reden we diverse festivals af voor overleg met bands en technici. Ik was een paar dagen geleden nog op Graspop te vinden bij Kreator en volgende week zitten we in Duitsland bij In Flames, die een lange duur test gaan doen. Dus hopelijk kunnen we die binnenkort toevoegen aan onze lijst met tevreden klanten.

Is de Box of Doom de toekomst?
Mhhh, kijk… het principe “Isolation Cabinets”  hebben we niet uitgevonden. Maar het is langzamerhand wel duidelijk dat we een uitvoering ontwikkeld hebben die ver boven de huidige standaard uitkomt. Daarnaast vraagt de markt ook om oplossingen voor diverse uitdagingen. Geluidsoverlast wordt een steeds groter “ding” en steeds meer bands spelen live met in-ears. Ook veel studio’s willen efficiënter en goedkoper werken, dat kan uitstekend als je de band live kan laten spelen zonder overspraak. Uiteraard zijn er ook andere wegen die naar Rome leiden, er zijn digitale oplossingen bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er veel muzikanten, technici en engineers die kiezen voor een combinatie van versterker + speaker + microfoon. Dan is een Box of Doom een simpele en betrouwbare oplossing. De Box of Doom is feitelijk een analoge oplossing, niet onderhevig aan modegrillen of gevoelig voor software updates. En op dat gebied dus een tijdloze investering in de toekomst. Zoals een gitaartechnicus tegen me zei: “The Box of Doom is build like a tank, it will probably survive humanity.”

Wil je meer informatie óf je eigen Box of Doom? Neem gerust contact op met Sylvester via onderstaande gegevens!

BoD logo zwart op wit_72

 

 

 

Box of Doom Isolation Cabinets
Symbioses Music
Van Elkstraat 12
3342 VN Hendrik Ido Ambacht
The Netherlands
http://www.boxofdoom.nl