Tourverslag: Anatomy of I in de Baltische Staten

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Het gewilde debuutalbum Substratum uit 2011 van Anatomy of I werd op 24 mei jl. eindelijk opnieuw uitgebracht en wel door het Italiaanse label Punishment18 Records. Om deze re-release te promoten deed de band meteen daarna een korte tour door de Baltische Staten. 

 

11052419_10152909285551616_552060099157479481_n29 mei: vertrek naar Riga (Letland)
Het avontuur begint al om 8 uur. Alles wordt in een auto geladen en we vertrekken richting Schiphol. We komen ruim op tijd aan voor onze vlucht, die om 11.30 uur vertrekt richting Riga.

We vlogen met AirBaltic, een budget luchtvaartmaatschappij, die nogal wat limieten oplegt wat betreft het meenemen van handbagage en instrumenten. Om deze reden hebben we Steinberger gitaren meegenomen. Deze zijn makkelijk uit elkaar te halen zijn en dankzij de stabiliteit van de grafieten hals en de kwaliteit van het stemmingsmechanisme binnen 15 minuten weer perfect geassembleerd.

tip 1: verdeel je bagage goed over alle reizigers om te zorgen dat je onder de toegestane 20kg bagage zit.

Anatomy of I tour - Riga3Roderick, onze bassist, had ’s ochtends een tentamen; hij zou dus op een later tijdstip een andere vlucht via Moskou nemen om alsnog op tijd (rond 20h) in Riga aan te komen.

tip 2: Zorg dat je reisdocumenten in orde zijn; ook al is een identiteitskaart in vele landen geaccepteerd als een volwaardig reisdocument, bleek dit in Rusland nogal een uitdaging te zijn. Men mag door Rusland reizen met een id-kaart zolang men op doorreis is, wat ook het geval was van Roderick, maar bij elke controle werd hij er weer uitgehaald met het bijbehorende ‘gestapo-verhoor’, wat voorkomen had kunnen worden!

11255774_10152854288506616_1017081443258723541_oDe aankomst in Riga verliep soepel. Met een bus waren we binnen 10 minuten bij het hotel in het centrum en de zaal was ook nog eens op loopafstand. Na wat sightseeing, was het tijd om naar de zaal te gaan om de voorprogramma’s en onze tour-genoten, Sadistik Forest uit Finland, te ontmoeten.

tip 3: Neem een tourmanager mee die alle logistieke zaken goed bijhoudt (de adressen van hotels, zalen, contactpersonen, etc…). Als deze persoon ook FOH geluidsman, roadie of merchandiser is, zijn de extra kosten al snel te verwaarlozen.

tip 4: Probeer je tour samen met een lokale band op te zetten die de backline meeneemt en voor het transport zorgt. Behalve de vluchten, hebben wij qua vervoer alleen meebetaald aan de benzine en de veerboot tussen Estland en Finland.

Roderick zat uiteindelijk ongeveer 6 uur lang vast in Moskou door een hevige storm waardoor hij na middernacht pas aankwam. Ondanks dat hebben we alsnog een snelle, maar geslaagde set kunnen spelen in Kluba ‘A Nice Place’. Na het optreden was het na één drankje alweer tijd om snel in te laden in de twee auto’s van onze Finse vrienden en naar het hotel te gaan voor een paar uurtjes rust.

Anatomy of I tour - IMG_4687

Anatomy of I tour - Tampere230 mei: reis naar Finland en optreden in Tampere
Om 5 uur vertrokken we richting Estland. Voor sommigen was het wakker worden nogal moeilijk, andere hadden besloten niet te slapen om in de auto pas een dutje te doen. Meteen bij het vertrek vanuit Riga troffen wij een politiecontrole aan, maar onze Finse chauffeurs zijn gelukkig allebei door de blaastest heen gekomen.

 

tip 5: Hou er rekening mee dat de snelwegen in Letland en in Estland vaak een limiet hebben van 70 km/h; een reis van zo’n 300km duurt dan al snel rond de 5 uur i.p.v. 3.11060292_10152854918141616_6773188033998313004_o

De lange rit door Letland en Estland verliep op vrolijke wijze met als entertainment een collectie van tientallen cd’s aan cheesy hits uit de 80’s.

De overtocht per veerboot van Talinn naar Helsinki duurde zo’n 2 uur. Tijd om een drankje te nuttigen en een akoestische set van een singer/songwriter bij te wonen.

Het tweede optreden was in Tampere, wat zich zo’n 200km ten noorden van Helsinki bevindt. We speelden die avond in de club Dog’s Home. Er was genoeg tijd om de spullen uit te laden en te soundchecken. Het hotel was op 5 minuten loopafstand, dus we konden nog even een paar uurtjes bijslapen.

Na snoeiharde optredens van Sadistik Forest & Anatomy of I en een goede respons van het publiek, konden wij snel opruimen en genieten van het korte nachtleven aangezien de zon alweer rond 3h op ging… het feest ging uiteraard wel gewoon door.

Anatomy of I tour - background2
Dag 3 (31 mei): Terugreis naar Amsterdam
Na een paar uurtjes te hebben geslapen, gingen we rond 10 uur weer op al ons gemak richting Helsinki airport om de vlucht van 15 uur richting Amsterdam te nemen.

Het was een kort maar krachtig tourtje, maar wel één die op zowel muzikaal als persoonlijk vlak een groot succes was!

Wil je meer weten over Anatomy of I? Ga naar de website of Facebookpagina.

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Ivo Gleeman

cover wander aboutWander About
cd- / download-album
singer/songwriter / folk
M.A.R.S. Worldwide

Door de aderen van de Rotterdamse singer/songwriter Ivo Gleeman stroomt het bloed van een troubadour, een reislustig man die muziek speelt waar hij maar kan. De afgelopen anderhalf jaar reisde Ivo dwars door Australië en Nieuw Zeeland, waar hij inspiratie opdeed voor zijn debuutalbum Wander About. Een naam die perfect past bij deze muzikale ‘rondzwerver’ en de twaalf nummers die deze cd vullen.

Met zijn trouwe twaalfsnarige gitaar en footdrums en de spaarzame toevoegingen van mondharmonica en mandoline weet deze liedjesschrijver je met gemak mee op reis te nemen. Soms zonnig en vrolijk en dan weer donker en ruig, een duidelijk afwisseling in emotie en gevoelens. In deze twee uitersten blinkt hij uit.

Nog niet alle songs zijn van dat sterke kaliber, maar zelfs die buitenbeentjes vallen nog altijd in de categorie makkelijk weg te luisteren.

De korte instrumentale opening en titeltrack Wander About trapt wat duistertjes af. Een Keltisch tintje door de ferme aanslagen op de gitaarsnaren in het lage tonen register zorgt dat het voelt alsof er een storm binnen komt rollen.

One For The Road is dan ook een frisse douche ter vergelijking met het voorgaande. Een vrolijk drinknummer waar Ivo’s stemgeluid lichtelijk richting Bryan Adams neigt. De vele uurtjes die hij gespendeerd heeft in zijn Rotterdamse stamkroeg Paddy Murphy’s zullen hoogstwaarschijnlijk gevuld zijn met dezelfde herkenbare klanken. Drink er nog een, kom nog twee en dan naar huis.

Evenzo gemoedelijk is Moving On dat zachtjes voort deint in de reislustige sfeer. Steeds maar verder en verder gaan. In een warme omarmende toon horen we Ivo zingen “I am off to the land, Where the wind blows my name, Softly glide past the fields…”

Reislust bestaat soms ook uit de het willen verdwijnen weg van alles en iedereen. Dat horen we terug in de Nick Cave-achtige Disappear. Waar het choppy bluesgitaarwerk van Ivo zijn duistere toon perfect omlijst.

Maar favorieten zijn toch wel The Gate waarin sleazy en gruizige gitaarspel aangevuld wordt met mondharmonica en Ivo gooit ook meer grit in zijn stemgeluid. Stampende tralies schuddende blues rock “Stop rattling my cage, Release the shackles from my feet now, You got to set me free”  En de door een eindeloze treinrit door Australië geinspireerde afsluiter Desert Sun, waarin de slide gitaar á la Seasick Steve wordt ingezet.

Ivo schittert echt wanneer hij songs speelt in de extremen, zowel in zijn liefelijke refreinen als in de gruizige ondertonen, de rest klinkt nog wat als opvulling. Maar zeker weten dat bij een volgende release we daar niet meer op hoeven te rekenen.