Standup ’69 dit weekend in Friesland via Stage Europe Network

stickers-stressedVoor het Duits-Nederlandse uitwisselingsproject Eins, Zwei, Drie, Fjouwer! heeft de Popunie de Rotterdamse band Standup ’69 en een aantal jonge creatievelingen geselecteerd om deel te nemen. Vanaf 28 t/m 31 augustus vindt de eerste uitwisseling plaats rondom het Friese UITfestival in Leeuwarden.

Eins, Zwei, Drie, Fjouwer! (EZDF!) is een Duits-Nederlands uitwisselingsproject met muzikanten, fotografen en videomakers. Ze zullen naar Leeuwarden, Bremen en Hamburg afreizen om optredens te geven en te participeren in onder meer workshops, masterclasses, akoestische sessies en opnames. Uit Rotterdam doen bijvoorbeeld ook de jonge (pop)fotografe Christel De Wolff, de vormgever Sterre Richard, de (pop)journalist Sanne Poot en Ben Ascherman namens Two Eighty Five Bookings mee aan het project.

Met dezelfde insteek zal er ook een lang weekend in Rotterdam worden gefaciliteerd door Popunie, waarbij de Friese en Duitse bands in Rotterdam op bezoek komen.

Europese Netwerken
Popunie en Musikszene Bremen (Bremen-DE) participeren in het Stage Europe Network. Popfabryk (Leeuwarden-NL) en RockCity Hamburg (Hamburg-DE) participeren in het Europese netwerk Excite.

Met dit project wordt niet alleen de samenwerking tussen twee Nederlandse en twee Duitse organisaties bevorderd, zowel in eigen land als met het buurland, maar wordt ook een pilot project gerealiseerd tussen twee Europese netwerken, waardoor nieuwe dwarsverbanden kunnen ontstaan.

Twee landen, vier bands
De twee Nederlandse bands die zullen participeren, zijn de Friese band Abdomen en de Rotterdamse band Standup ’69. Dit eigenwijze Rotterdamse trio heeft de basgitaar ingeruild voor zware gitaren en een pompende synth, waarmee een geluid ontstaat dat het best te beschrijven is als noisy indie spacerock. Ze zijn geïnspireerd door bands als de Yeah Yeah Yeah’s, PJ Harvey, Queens Of The Stone Age en DZ Deathrays.

Vanuit Duitsland participeren de Bremer band Yellowtree en de Hamburgse band John Monday.

Extra informatie
Datum: zondag 30 augustus
Locatie: centrum Leeuwarden
Tijd: 14.15 – 18.30 | Standup ’69 14:45 – 15:15 uur
Programma info via de website van het UITfestival Leeuwarden.

Meer informatie over deze eerste uitwisseling van 28 t/m 31 augustus in Friesland via het speciale Facebookevent.

Eins, Zwei, Drie, Fjouwer! wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Fonds Soziokultur.

Mike Redman kondigt nieuw project aan: The Travel

travelDat Mike Redman een bezig baasje is, is niets nieuws onder de zon. Documentaires, kunstprojecten en platen maken, hij lijkt er zijn hand niet voor om te draaien. Zijn onlangs verschenen succesvolle project Voodoom (een samenwerking tussen Deformer en Bong-Ra) is nog niet eens afgekoeld of er staat alweer een nieuw project op zijn naam: The Travel.

Waar Redman met Deformer internationaal grote menigten in beweging brengt met zijn elektronische geweld, zo gaat hij met The Travel de diepte in en maken de opzwepende beats plaats voor duistere, tergend claustrofobische tracks met een hoog filmmuziek gehalte.

Niet voor niets zijn een aantal van de tracks inmiddels geadopteerd door verschillende Amerikaanse filmmakers. De tracks zijn muzikale koortsdromen op doortocht en lijken na verloop van tijd met moeite op het juiste pad te blijven. De titel van het album is treffend; Nyctophobia, dat angst voor de duisternis omvat.

Ook is er bij dit project meer plaats voor live instrumenten, die de dialoog aan gaan met Redman’s productionele vaardigheden en onheilspellende sound-design. Het luisteren van Nyctophobia wekt automatisch beelden op en neemt je mee op een reis door de duisternis.

Voor het artwork van Nyctophobia is de legendarische gitarist en visueel kunstenaar Vernon Reid (Grammy winnaar en oprichter van Living Colour) verantwoordelijk. .

Wil je meer weten over de achtergrond van Mike Redman? Check deze Wikipedia pagina of dit interview uit de oude doos, door van onze eigen Marel Kroon.