Releases december 2020

Anthony Pengel oftewel U-Niq (Universal Novelist Illustrating Quality) kun je gerust een Rotterdamse hiphop grondlegger noemen. Sinds debuutalbum Married To Music uit 1999 bouwde hij aan een legendarische status via groepen als Committee Gunmen en The Most Official, maar vooral door zijn talloze releases. Klassieke bars in het Engels of in het Nederlands, imponerende 101Barz sessies en vele samenwerkingen hebben hem een glansrijke carrière gegeven.

Na een qua muziek wat rustiger periode is U-Niq dit jaar weer helemaal terug in beeld gekomen. Eeuwige Jeugd is zijn vijfde Nederlandstalige album en werd uitgebracht op oudejaarsdag. In de 16 songs die het album telt horen we collega-rappers van verschillende generaties. Zo komen Jonna Fraser, Kempi, Brainpower, RBDJAN, Rocks, Lauwtje, Sugacane, Maikel X, Ebon-E, Adje, Eddy Ra en vele andere artiesten voorbij.

De altijd maatschappelijk betrokken artiest heeft hiermee opnieuw een onontkoombaar album toegevoegd aan de NL-hiphop geschiedenis. Herkenbare old-school vibes, prachtig verhalende teksten vol levenservaring die een positief gevoel weten op te roepen. Een labour of love van de ervaren rot die de titel Eeuwige Jeugd eer aan doet!

 • De Reis

 • Gelukzoekers
  • Genre: Nederlandstalige reggaepop
  • Release-type: album, lp, digitaal
  • Label: Alien Disco Records

Sinds 2015 maken de Rotterdammers van Gelukzoekers maatschappijkritische pop-reggae deuntjes met een vrolijke noot. Recht voor z’n raap. Het debuutalbum De Reis vormt voor de band de afsluiting van het bijzondere jaar en ze verwoorden dit zelf het best:

“2020, het jaar van vooruitgeschoven dromen. Het was allemaal fantastisch geregeld! De Gelukzoekers agenda stond vol met prachtige gigs. Zalen en festivals waar iedere Nederlandse muzikant van droomt ooit eens te mogen shinen. Spelen als support act tijdens de clubtour van de beste Nederlandse band ever. En ouderwets ons debuutalbum verkopen vanuit de kofferbak tijdens onze Tour. Er zou wel iets heel geks moeten gebeuren wilde 2020 niet ons jaar worden!

Maar de gekkigheid kwam!

2020 gaf ons limoenen dus wij maakten limonade. Iemand anders bracht gin voor er in, en weer een ander bracht chips en nootjes, we filosofeerden en schreven nieuwe liedjes tot diep in de nacht. En al met al werd 2020 het jaar waarin het prachtige album van Gelukzoekers debuteerde. En zo werd een akelige situatie vol irritatie een oneindige bron van inspiratie. We leerden omdenken en relativeren en nog nooit waren onze handen schoner!”

Het resultaat is een toegankelijke plaat met een vrolijke energie die niet snel zal vervelen. Een plaat ook die op vernuftige wijze stof tot nadenken geeft en dat is knap. De Reis is in beperkte oplage op vinyl uitgebracht, dus wees er snel bij!

Gino Bart (G-no) debuteerde in 2007 en bracht in 2014 b.v. de indrukwekkende track Mijn Verhaal uit waarmee hij ondubbelzinnig licht wierp op de voedingsbodem van zijn werk. Hiermee zette hij een toon. Na vele singles, mixtapes en zijn Alpacino ep eerder dit jaar, brengt één van Rotterdams actiefste hiphoppers nu zijn eerste full length album uit; Lichtwerker. Een in eigen beheer via Hard Entertainment uitgebracht werkstuk met de inmiddels bekende G-no ingrediënten: dikke beats, uitstekende verstaanbaarheid, rauwe autobiografische teksten en onderscheidende wordplay.

Lichtwerker omvat 21 tracks en kent gastbijdrages van CC, Ggstilo en dri3. Een album van een hiphopveteraan, met een inhoud die stemt tot nadenken. Persoonlijke overdenkingen van iemand die het nodige heeft meegemaakt en zich door niets en niemand heeft laten tegenhouden.

In de scene spitten velen vaak termen als ‘true’, ‘respect’ of ‘real’, maar op weinigen is dit zo van toepassing als op G-no. Een authentiek artiest die gewoon heel goed is in wat hij doet en daarbij volledig z’n eigen weg gaat. Iemand die daar dan ook alle lof voor verdiend. Pure onversneden hiphop voor de heads!

 • Music For RPG’s

 • Segadeath
  • Genre: electronics, synth wave, ambient
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Segadeath is de naam waarachter voormalig Rats On Rafts drummer Joris Frowein schuilgaat. Als Segadeath houdt hij zich bezig met allerlei lo-fi insanity, video games, vlogs en horror/sci-fi films. In deze hoedanigheid maakt hij als Rotterdams one and only non-binary synth hero een unieke mix van lo-fi, krautrock, synthwave, electro en grumpcore. Dit alles met een onmiskenbare 80’s vibe.

Het intrigerende album Music For RPG’s is na de ep Static Mountains (zie verderop) zijn tweede release deze maand en dient als begeleidende soundtrack bij sci-fi en cyberpunk tabletop role-playing games (TTRPG’s) als Cyberpunk Red, Shadowrun en de Mothership-rpg. Niet alleen erg toffe muziek maar tevens een welkome aanvulling op één van de leukere manieren om de noodgedwongen lockdowns door te komen!

 • Rook

 • Hef
  • Genre: hiphop
  • Release-type: album
  • Label: Noah's Ark

Na de albums Koud en Tranen sloeg de rapper uit Hoogvliet een meer persoonlijke weg in, die op zijn tiende solo-album Rook wordt doorgetrokken. Fouten de eerste single van het album, waarin Bundy ingaat op de menselijke fouten die hij maakt, liet dit al doorschemeren.

Rook klinkt desondanks als een echt Hef-album, mede dankzij producties van onder meer Davey Donovan en Spanker die ook aan zijn eerdere albums meewerkten. Naast z’n succesvolle carrière als rapper en A&R Manager heeft Hef zich tevens ontpopt tot populaire podcast-host. In ‘Rookworst’, één van de grootste podcast van Nederland, is echt elk onderwerp bespreekbaar. Hef ontvangt maandelijks uiteenlopende gasten en praat met hen onder meer over het artiestenleven, helden, jeugdherinneringen en de onvermijdelijke bedverhalen.

Op Rook staan dan ook featurings van verschillende artiesten die in de podcast langskwamen, zoals Kevin, Murda en Sevn Alias naast Jonna Fraser, Cor, Crooks en Idaly. Al met al bevestigd dit album nog maar eens dat Hef de kunst van het rappen na al die jaren nog steeds niet verleerd is. Top album!

 • Ride Or Die

 • Greves

In april debuteerde de ambitieuze rapper en producer Greves met de ep Onsterfelijk. Sindsdien heeft hij niet stilgezeten en o.a. de publieksjury van de ‘#samplr010 contest’ van Music Matters overtuigd. Zij brachten begin oktober de eerste Rotterdamse samplepack uit en vroegen aan Rotterdamse artiesten, muzikanten en producers om hier een ode aan de stad mee te maken. Uit alle inzendingen werd Het Is Even Stil In Rotterdam van Greves en Die Ouwe door de jury (bestaande uit Mucky, Optimus en Mark Pattiapon) gekozen als winnaar.

De track is niet alleen een eerbetoon aan de stad maar ook aan Jules Deelder. Op 19 december is het immers alweer een jaar geleden dat hij is overleden. “Aan een eerbetoon aan mijn stad, kan Jules Deelder natuurlijk niet ontbreken”, aldus Greves die ook een video bij dit nummer maakte.

De track opent uiteraard zijn nieuwe ep Ride Or Die. Naast dit eerbetoon staan hier nog vier andere songs op gekenmerkt door de unieke stem en flow van Greves waar hij veel mee experimenteert. Ride Or Die is volledig geproduceerd en gemixed door Die Ouwe (uit Edam). Een nieuwe samenwerkingspartner van Greves die, als autodidact met grote voorliefde voor de echte boombap beats uit de jaren ‘90, overdag werkzaam is in de IT en ’s avonds dope beats produceert. De mastering werd verzorgd door Statinski Mastering.

Gezamenlijk hebben ze van Ride Or Die een prima klinkende ep gemaakt waarop de inhoudelijk sterke teksten van Greves heel goed naar voren komen.

 • Barrier Breached

 • The Frontiers
  • Genre: loud music
  • Release-type: album
  • Label: self-released

‘We are the fucking frontiers, so the limits will be reached’

Dit citaat uit het nummer Barrier Breached maken The Frontiers zeker waar. Deze gasten uit Spijkenisse en omstreken doen dan ook niets liever dan keiharde muziek maken. The Frontiers vormde in 2012 als onervaren 13-jarigen een coverend schoolbandje met als hobby het plat spelen van zaaltjes. Ze begonnen in 2017 met het schrijven van eigen nummers geïnspireerd door bands als Foo Fighters, Motörhead en Iron Maiden.

Sinds 2018 hebben ze hiermee op grote podia gespeeld als Bernisse On Stage, Spijkenisse Festival en Metropolis Festival en zijn een terugkerende act op plekken als de Hut en ’t Blok. Na een aantal line-up wisselingen heeft de band inmiddels een vaste bezetting gevonden in bassist en zanger Tim van den Bogaerdt, gitaristen Thijs van der Sluijs en Romano Kalpoe en drummer Wouter Michawitz.

Om dit nieuwe hoofdstuk van de band af te trappen deden de mannen mee aan de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2020 en wonnen in de finale zelfs de publieksprijs. Hiernaast hebben The Frontiers hun eerste werk opnieuw opgenomen met verbeterde kwaliteit. De live-sensatie heeft het enthousiasme en de energie in de studio goed weten vast te leggen op de nieuwe versie van hun eerdere demo-album Barrier Breached dat nu is uitgebracht.

De band liet zich bij het schrijven van nummers al nooit tegenhouden door de afbakeningen van genres, waardoor hun muziek een mix is van hardrock, heavy metal, thrash metal en punk. Dit belooft dus weer wat voor de opvolger waar nu hard aan gewerkt wordt; kom maar op!

 • RE:IMANU

 • IMANU
  • Genre: electronics, experimental bass music
  • Release-type: ep
  • Label: VISION

Ter afsluiting van het jaar bracht het label VISION de ep RE:IMANU uit. Hierop zijn zes remixes te horen zijn van tracks afkomstig van de drie verschillende ep’s die dj/producer IMANU eerder op het label uitbracht: EGO (oktober 2019), Memento (mei) en Cheren (september).

“For this remix ep I’ve curated a list of some of my personal favorite producers. A healthy mix of club, chill and cool to sort out all your musical needs.” zegt IMANU hierover.

Speciaal voor RE:IMANU kreeg Nonplus een remix door SKANTIA, Music To Stay In Your House To een Buunshin’s Go Outside remix, terwijl Whatever It Takes door Herzeloyde onder handen is genomen. ATRIP ontfermde zich over de track Monchou en Noir kreeg een Bop remix en Kimyan Law tenslotte haalde Bloom door de mangel. Dit leverde een hele vette plaat op met dikke uplifting beats voor donkere tijden; top!

Het Engelse drum & bass platform UKF deed een uitgebreid interview met IMANU en dat vind je hier.

 • Embers In The Eye

 • Neviah
  • Genre: loud music, heavy rock
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

De Rotterdamse heavy rockformatie Neviah bestaat nog niet zo lang. Toch heeft de band bestaande uit Emily Hayle (vocals, keys), Rabin Miguel (vocals, guitar), Robin Leijdekkers (bass, backing vocals) en Laurens Kuppens (drums, backing vocals) de zaken heel goed voor elkaar. Zo professioneel als hun muziek klinkt zo stijlvol ziet de vormgeving van hun artwork en clips eruit, chapeau!

Neviah heeft dit bijzondere jaar dan ook aangepakt om op alle mogelijke fronten zoveel mogelijk te groeien en de ep Embers In The Eye is daar het welluidende resultaat van. Met de negen tracks in een dik halfuur weet de band liefhebbers van epische rock met poppy EBM invloeden zondermeer geboeid te houden. Zelf verwoorden ze de totstandkoming als volgt:

“Onze tweede release ‘Embers In The Eye’ is zowel een reactie als een voortborduren op onze voorgaande release. De nummers zijn agressiever, emotioneler en over de hele linie overtuigender. Er zit voor iedereen wat in. Een sterk frame van heavy rock en metal wordt aangevuld met dansbare ritmes, catchy zanglijnen en buitenaardse elektronische sounds. Door al deze elementen te verwerken in sterke nummers hopen we een brug te kunnen slaan tussen liefhebbers van metal, rock en elektronische genres.”

Embers In The Eye is een overtuigende ep met een aansprekende balans tussen agressieve beukende riffs en bij vlagen intieme dromerige stukken, van een verrassende band die goed weet waar het mee bezig is.

 • Methods To Madness

 • Alexander
  • Genre: modern jazz
  • Release-type: album, lp, cd, digitaal
  • Label: self-released

Op 12 december zou Alexander van Popta (1987) zijn langverwachte debuutalbum live presenteren in LantarenVenster maar het mocht helaas niet zo zijn. Het kort daarvoor uitgebrachte Methods To Madness verdient echter alle aandacht want het is een muzikaal bijzonder rijke plaat geworden.

Na diverse successen als bandleider van Re:Freshed Orchestra en als sideman bij o.a. Gregory Porter, Ghostface Killah, Adam Lambert, Tony Allen, Zara McFarlane, Glennis Grace, Hardwell, Afrojack, Ntjam Rosie, Pete Philly, Yung Nnelg en Benjamin Herman, is dit zijn debuut onder eigen naam. In de zelfgeschreven composities is de invloed van jazz, met het bijbehorende improvisatiekarakter, overduidelijk aanwezig maar qua sound en productie is er voor een alternatieve benadering gekozen. Hiermee breekt een nieuwe fase aan voor de Rotterdamse pianist, componist en producer. Voor Methods To Madness formeerde Van Popta een wendbaar kwartet met Jelle Roozenburg (gitaar), Thomas Pol (bas) en drummer Jamie Peet.

“Muziek wordt vaak gekenmerkt als een combinatie van melodie, harmonie en ritme, maar voor we die ingrediënten herkennen, horen we simpelweg een geluid. Ik hoop dat, wanneer iemand het album opzet, hij of zij iets ervaart, gebaseerd op zowel de liedjes als de opzichzelfstaande sounds,” aldus Alexander.

Hoe dan ook Methods To Madness biedt acht stukken inventieve jazz van nu die ook de avontuurlijke popliefhebber zal bekoren. De vinyl en cd uitgaven zijn via de website te bestellen. Klasse debuut!

 • The Afterlife

 • Mister Personal & TReBeats

Na The Xperiment (2013) en The Rebirth (2018) is The Afterlife de derde officiële samenwerking tussen Eastgarden en Swissgarden. De eerste is het Capelse collectief rondom rapper, producer, hiphop-ondernemer en jongerenwerker Mister Personal en de tweede de Zwitserse evenknie rondom beatmaker en dj TReBeats uit Schaffhausen. De aanleiding was echter wel een bijzondere…

The Afterlife werd namelijk spontaan in slechts tien dagen gecreëerd vanwege het moeten annuleren van alle reizen, shows, video shoots en release-parties in Zwitserland & Spanje die betrokkenen gepland hadden staan. Het inmiddels welbekende corona-effect. De frustratie die dit allemaal opriep werd op positieve wijze omgezet in muziek. Op het rauwe hiphop album met 11 tracks staan featurings van Grand Agent (USA), Shape & Black Tiger (CH), Starrlight (Planet Starrazoid), Agi-State (BE) en de live instrumenten werden bespeeld door Kam Beats (BE). De productie, cutting, mix en mastering deden TReBeats en Mister Personal uiteraard ‘in house’ en zijn als vanouds dik in orde.

Het resultaat is sterk, een heerlijk vertrouwd klinkende old-school hiphop plaat volgens het hoopgevende adagium; Houd je hoofd omhoog, Eastgarden got your back!

 • Dance, Dance, Dance

 • Los Paja Brava
  • Genre: rock, cumbia, ska
  • Release-type: album
  • Label: self-released

De band Los Paja Brava werd in 2012 in Rotterdam opgericht door bandleden uit alle windstreken, van Zuid-Amerika tot aan Rotterdam, met een evenzo gevarieerde muzikale achtergrond, van klassiek tot jazz. In de loop der jaren heeft de band zich ontwikkeld tot een hechte, overrompelde live act die werkelijk elk festival op de kop zet.

Eindelijk is er nu het eerste live-album met de toepasselijke titel Dance, Dance, Dance. De tien nummers die het album omvat zijn oude ‘classics’, de recente singles en nog niet eerder uitgebrachte stukken. De plaat heeft de kracht die Los Paja Brava op het podium ontwikkeld uitstekend gevangen bij een optreden in Grounds tijdens hun ‘Día de Muertos’-tour van 2019. Het is dan ook genieten geblazen met de opzwepende muziek van dit eclectische gezelschap.

Zeker nu optredens en festivals er voorlopig niet inzitten is dit album een welkom alternatief om een avondje goed op los te gaan met het volume op 11!

 • Een Mooie Dag

 • Kees Verhaar
  • Genre: toffe kinderliedjes
  • Release-type: album, lp, digitaal
  • Label: Xplo Music

De Rotterdamse zanger, componist van kinderliedjes en muziekleraar Kees Verhaar heeft voor het eerst een solo-album uitgebracht. De lp Een Mooie Dag bevat 20 luisterliedjes voor jong en oud.

Naast zijn baan als muziekleraar was Kees vanaf 1997 de oprichter en bevlogen dirigent van Kinderkoor Prettig Weekend. Hiermee maakte hij een groot aantal cd’s waarop de kinderen zongen, dikwijls ondersteund door bekende Nederlanders. Bij het vijftienjarig bestaan van het koor kreeg Kees in het Oude Luxor de Erasmus Speld van burgemeester Aboutaleb. Een kroon op het werk met de kinderen. Helaas moest Kees in 2017, mede om gezondheidsredenen, afscheid nemen van het kinderkoor. Een stille periode volgde, waarin Kees het maken van muziek erg miste.

Samen met producer/arrangeur Mark Snijders (o.a. van de Hermes House Band) begon hij in 2019 met het wekelijks maken van tekst video’s voor de Prettig Weekend liedjes. Al snel werden er ook nieuwe liedjes opgenomen. Toen bekend werd dat Kees opa zou worden ontstond het plan om de kinderliedjes op een langspeelplaat uit te geven. Op Een Mooie Dag zingt hij alle liedjes zelf, voor zijn kleindochter Rosa.

Ook voor andere kinderen en volwassenen is het een feest om naar te luisteren. Alledaagse dingen worden in 20 kleine liedjes bezongen, en zijn gearrangeerd op een manier die toegankelijk, maar zeker niet kinderachtig is. De vier seizoenen, het kerstfeest, schoenen, de speeltuin en diverse huisdieren komen voorbij. Een aantal liedjes is inmiddels voorzien van vrolijke video’s waarin Kees, zijn oranje autootje en de hond Joep terugkerende elementen zijn.

De langspeelplaat is in een gelimiteerde oplage ook verkrijgbaar op vinyl. “Als je zo’n meesterwerk maakt dan moet je het ook vast kunnen houden. Kees’ generatie, de opa’s en oma’s van nu, zijn opgegroeid met platen. Die zijn veel dierbaarder dan wat de vluchtige streamingdiensten bieden.” Is de mening van producer Mark Snijders. Oftewel een hele goede cadeau tip 😉

 • People Singing About People.

 • Socks;SportsSocks
  • Genre: indie ambient punk
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Socks;SportsSocks maakt indie-ambient-punk voor mensen. Dat je het effe weet! Deze vijfkoppige Rotterdamse band is ontstaan nadat Djurre van Dijck en Liam Gruijters (ex Clint Eastbird) op een goed moment Pim de Roij, Tommy van Leuken en Huy Le rekruteerden uit Dr. Meraki. Toen begon hun avontuur. Pim vertrok en Wesley Faro kwam.

Afijn, hun eigenwijze maar uitgebalanceerde geluid doet op momenten wel wat denken aan een mix van Tame Impala en Mac DeMarco afgeblust met een gezonde dosis Kinks, Beck of het Belgische dEUS. Eigenheid staat echter fier voorop. Aan de The Daily Indie vertelde Djurre hierover: “Wij kijken en luisteren vooral naar bands die experimenteren met popsongs. Zo ga ik graag naar festivals Le Guess Who?, maar ik ben ook een groot fan van Wilco en King Gizzard & The Lizard Wizard, bands die eigenzinnige songs schrijven en zichzelf continu vernieuwen.”

Socks;SportsSocks zet op People Singing About People. het ironische bestaan van een twintiger anno 2020 centraal. Niet alleen in het songmateriaal maar ook in het artwork en de clips. De video bij de track Hipster Blues #4 is hier een sprekend voorbeeld van. Concluderend een eerste ep die in al z’n kalmte toch behoorlijk prikkelt, door een band waar we nog veel meer van verwachten. Kom maar op!

 • Karma

 • Mansur
  • Genre: avant garde, drone
  • Release-type: album, lp, cd, digitaal
  • Label: Denovali

MANSUR is het nieuwe project van Jason Kohnen (ex-The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, ex-The Mount Fuji Doomjazz Corporation) ook wel bekend als Bong-Ra. Samen met Dimitry El-Demerdashi (ex-Phurpa) en vocalist Martina Hórvath (Thy Catalfaque) vormt hij deze unieke experimentele act die traditioneel instrumentarium combineert met moderne electronica.

Het imponerende debuutalbum Karma verschijnt op het gerenommeerde label Denovali dat hier het volgende over vermeld: “Horváth, El-Demerdashi and Köhnen return to their otherworldly worldbuilding with their debut album ‘Karma’ on Denovali. MANSUR leads the listener into mystical and magical unknowns, that lie far past the realms of material perception.

As astronomer Carl Saga once wrote “Somewhere, something incredible is waiting to be known”. Universal lessons of life, brought by teachings and teachers of ages. Unimaginary worlds in all our capacities of being created. MANSUR is the transformational vessel guiding you to these non-physical realms. The realms you seek are already there, its up to you to find them.”

Geweldig hoe MANSUR je met behulp van o.a. kalimba, viool, cello, erhu, zhonghu, jinhu, kemenche, dilruba, bansuri, contrabas en verschillende percussie instrumenten als cajon, castanets, krotal, shakers en drums een mystieke en magische wereld weet in te trekken. Zoals de band zelf aangeeft; “It’s an escapist journey.”

 • Static Mountains

 • Segadeath
  • Genre: electronics, synth wave, ambient
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

De Rotterdamse solo-act Segadeath maakt sinds 2005 elektronische muziek die soms goed te omschrijven is als dark ambient. Experimentele klanken zoals die vooral in de jaren 80 gemeengoed waren bij acts als bijvoorbeeld Lustmord, Hafler Trio, Zoviet France en SPK. Veelal een doorontwikkeling van het eerdere werk van Duitse pioniers als Tangerine Dream en Popol Vuh.

De ep Static Mountains sluit mooi aan op deze lange traditie en laat prachtige drone-achtige patronen horen opgebouwd uit lo-fi en synthwave sounds. Het welhaast hallucinerende effect van de langere stukken heeft zelfs een aangenaam rustgevende werking en dan moet je zeker niet denken aan vage Feng Shui shizzle. Dit is serieuze stuff maar dan speels en zonder dat het zwaar op de hand en moeilijk behapbaar wordt.

Een luisterrijke release dus van een underground artiest die een geheel eigen universum geschapen heeft; enjoy!

 • Don’t You

 • Deep Filip
  • Genre: electronics, downtempo
  • Release-type: ep
  • Label: Discos Tabú

In april verscheen Ashtar, de debuut-ep van dj en producer Filip Chlipalski aka Deep Filip. Nu verschijnt via Discos Tabú uit Queretaro, Mexico de ep Don’t You. Het erg fraaie bijna hypnotiserende nummer krijgt hierop drie sterke remixes en dit zorgt voor een krap halfuur prachtmuziek. Het label is wat ons betreft terecht razend enthousiast over deze release:

“2020 has been a year full of emotions and changes. We are entering a new and exciting era. ‘Don’t You’ is full of these emotions and carries a profound energy. Deep Filip guides us through a journey through this release and remixes from Rodrigo Gallardo, Roderic and Dibidabo do just the same. We are excited to close out the year with this incredible ep made possible by our great brother Deep Filip. His growth as an artist and person is clearly represented through his music.”

 • Salutary

 • SAMOH
  • Genre: electronics, techno, rave
  • Release-type: ep
  • Label: Fra.ctal

Vorige maand spotte we al de sterke ep Phenet van RαzαT op het opvallende Rotterdamse label Fra.ctal en nu verschijnt hierop SAMOH’s Salutary. Alweer zijn tweede ep op dit mede door hemzelf opgerichte label. Op Salutary dik 20 minuten vol met harde basslines en melancholische synths die op gepaste wijze de 145 BPM naderen. Drie ijzersterke tracks, gemaakt om op te dansen en jezelf te verliezen.

SAMOH is overigens het dj-producer alter ego van student visual design Thomas Gruppen en dat verklaart wellicht de fraaie vormgeving van alle Fra.ctal output. In zijn tracks gebruikt hij zelf in Rotterdam opgenomen samples om zo nog nadrukkelijker de verschillende stijlen elektronische muziek die de stad bepalen te kunnen ‘vangen’. Voor de audio visuele ervaring van dit proces maakte Thomas eerder al deze prachtige video.

We hoeven er verder niet veel woorden aan vuil te maken; Salutary is een dikke plaat van een talentrijk artiest!

 • Reminiscence

 • Winterdagen

Reminiscence is een nieuwe solo ep van componist en producer Mink Steekelenburg alias Winterdagen. Op deze, tijdens de eerste corona maatregelen opgenomen ep zijn zowel herinterpretaties van ouder werk van Winterdagen, als nieuwe stukken te horen. Alle vijf de stukken op Reminiscence zijn opgenomen op de piano in de woonkamer van Steekelenburg.

In deze tijd van introspectie ontstond bij hem een hernieuwde liefde voor solo piano. Waar Winterdagen de laatste jaren vooral de combinatie van synthesizers en pianoklanken verkent, biedt dit werk een terugblik op het begin en de basis van het project. De nostalgische klank van de plaat is te danken aan producer Simon Akkermans. In zijn EpicRainbowUnicornStudio, die zich tegenwoordig in de oude Waterfront studio onder de Willemsbrug bevindt, zijn de wonderschone klanken van de collectie oude tape delays en -recorders van Akkermans aan de opnames toegevoegd.

Reminiscence is uitgebracht op Waterway Records, een Londens label dat zich specialiseert in autonoom werk van filmcomponisten. Magnifieke ep weer van deze rasartiest die dit jaar maar liefst 16 tracks uitbracht!

 • Heartbeats

 • Ian Martin
  • Genre: electronics, synth wave
  • Release-type: ep, 12" vinyl
  • Label: Onrijn Records

Het cult label Onrijn Records uit Alphen a/d Rijn nodigde Ian Martin uit om zijn nieuwe album uit te brengen. Dit resulteerde in Heartbeats dat een rijk palet aan hybride elektronische muziek variërend van synthwave en electro tot onvervalste coca-disco laat horen.

De zes nummers vormen een spannende zoektocht naar melodie, suspense en melancholie. Niet voor niets was het nummer God Theme in 2016 al de soundtrack bij de film ‘GOD’ van regisseur Edwin Brienen. Anyway; Ian Martin’s nieuwe plaat voelt als een ware emotionele rollercoaster aan!

Sets van Ian voor de SEER Radio show op Intergalactic FM en Operator Radio zijn te vinden op z’n mixcloud.

 • Armored Goosebump

 • Benne
  • Genre: singer/songwriter
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Benne van der Velde bracht in maart nog zijn hiphop ep Met Hart En Piel uit 2011 opnieuw uit, aangevuld met een aantal losse nieuwere tracks. De release van deze oude opnamen vormde echter de afsluiting van Benne’s hiphop output. Zoals aangekondigd sloeg hij hierna een compleet nieuwe richting in als singer/songwriter.

Op zijn debuut in het Engels Armored Goosebump presenteert Benne zes voorbeelden van eerder gepubliceerde en nu mooi in het Engels hertaalde verhalen in versvorm. Gezongen met een diepe, warme stem en geïnspireerd door groten als Leonard Cohen, Nick Cave en Herman van Veen. Eerlijk, kwetsbaar, schaamteloos en hardcore.

In het dagelijks leven werkte Van der Velde o.a. als industrieel tankcleaner, als plaagdierbestrijder, vuilnisman, matroos en barman. Op het moment van de release van Armored Goosebump werkt hij bij een chemische afvalverwerker. Benne heeft een vrouw, een kat en een poes, lichte anxiety issues en houdt ervan om elke sci-fi en fantasy klassieker te lezen die hij te pakken kan krijgen. Met de benodigde levenservaringen om geloofwaardig over te kunnen komen zit het dus wel snor.

Volgens Benne zelf voelt het maken van deze ep (met muziek en productie door Martijn van Dijk) op de een of andere manier als de volgende, logische stap in zijn carrière. Een even opwindende als angstaanjagende manier om zich te presenteren aan de rest van de wereld. Het heel intiem en persoonlijk klinkende Armored Goosebump is gelukkig goed geslaagd en vormt dan ook een mooi startpunt om het ingeslagen pad verder te verkennen.

De Spotify-playlist van december

Breng jij een album of ep uit? Meld je release hier aan!

Investeer In Talent: Davina Marinozzi

Singer/songwriter Davina Marinozzi werd in 2019 geselecteerd om op treden op het North Sea Jazz festival, wat voor haar een geweldige ervaring was. Toen begreep ze dat het tijd was om de focus te leggen op haar originele muziek. Davina heeft tien nummers klaar liggen voor haar debuut album, die ze in het voorjaar wilt gaan uitbrengen. Om dit te doen heeft ze jullie hulp hard nodig!


Davina Marinozzi
”Mijn naam is Davina, ik ben 4 jaar geleden vanuit Italië naar Rotterdam verhuisd om te studeren en af ​​te studeren aan het Codarts Conservatorium – Jazzmuziek. Ik ben opgegroeid met het luisteren naar allerlei soorten muziek: van musicals uit de jaren ’50 tot Sting, Stevie Wonder, Joni Mitchell, veel jazz- en latinmuziek! Sinds ik optreed, vond ik de chemie tussen mij en het publiek gewoonweg fascinerend, en daar kan ik nooit genoeg van krijgen!”

Als songwriter en verhalenverteller word Davina diep geïnspireerd door innerlijke gevoelens en door sociale / culturele en milieukwesties die onze generatie kenmerken.

De kracht van muziek en songteksten, of, nog beter, de kracht van kunst om een ​​belangrijke boodschap over te brengen, is ongelooflijk groot. Davina voelt de behoefte om die superkracht niet alleen te gebruiken om iets moois te creëren, maar ook om mensen te bereiken, ze te sensibiliseren en een moment van reflectie op te roepen over wat er tegenwoordig met ons gebeurt.

Al deze inspiratie komt van het feit dat de laatste jaren gevuld zijn met gebeurtenissen met vreselijke gevolgen (terrorisme, racisme, de bosbranden, Covid-19, om er maar een paar te noemen).

 

Crowdfunding
Om het album te realiseren geeft Davina aan dat er verschillende kosten gedekt moeten worden. Denk hierbij aan de kosten van opnames in de studio, mix en master van de tracks, de muzikanten die betaald moeten worden, de album cover en de pers van de fysieke albums.

Ga snel naar haar Voordekunst-Pagina en check hoe je dit project kan ondersteunen!