Vuigtuig

vuigtuig

Merg En Been
cd-ep / download-ep
Nederlandstalige rock `n roll 

De tweede ep van Vuigtuig is uit. Ik moet eerlijk toegeven dat de eerste mij is ontgaan. Vuigtuig is een Haagse rockformatie die Nederlandstalige rock `n roll brengt. Volgens hun persbericht klinken ze on-Haags en maken ze smartlap-rock. Ik ben benieuwd en ga even googelen. Heel actief zijn ze nog niet, of in ieder geval niet met het onderhouden van hun website. Daar staan drie komende optredens die al geweest zijn. Op de Facebookvan de band kom ik echter wel een optreden tegen, nl. 16 februari in De Pitcher in Haarlem. En op de MySpace (ja, sommige bands hebben die nog!) vind ik 17 februari in Crea Amsterdam. Ook vind ik daar dat de band in 2008 is opgericht en sinds 2011 in de huidige bezetting speelt. Er valt promotioneel gezien dus nog wel wat te winnen voor Vuigtuig.

De invloeden die ze noemen zijn niet mis: The Doors, The Cure, The Velvet Underground, Tom Waits… om er maar een paar te noemen. Na het beluisteren van de ep herken ik de donkere invloeden van de meeste wel. Maar omdat ze Nederlandstalig zingen, komen er bij mij eerder namen naar boven als: Het Goede Doel, Claw Boys Claw, Herman Brood (hier hebben ze ook nog een nummer van gecoverd; te vinden op YouTube) en twee van onze zuiderburen Raymond van het Groenewoud en Arno Hintjens.


Vuigtuig – Herman Brood

In het eerste nummer op de ep hoor ik veel new wave invloeden en het tweede doet mij heel erg denken aan de coverplaat Hitkillers van Claw Boys Claw, die ik vroeger vaak draaide. En dan in het bijzonder de cover van Dracula (ZZ & De Maskers), alleen zingt Vuigtuig dan Lipstick En Poederdoos. Gewoon lekkere rock `n roll a la Herman Brood met leuke tweede stemmen op de achtergrond. Bij het laatste nummer Vriend Gaat Weg gaat het geluid zelfs richting Hallo Venray, dus wat nou on-Haags! Net zoals het echte leven heeft deze ep z´n ups en zijn downs. Zo zijn er rustige momenten, up-tempo stukken en een enkele gitaaruitbarsting. Kortom: Lekkâh epeetje!

Download de ep Merg En Been via Bandcamp of via iTunes.

Sp. 91 / Yvo van der V.

Linda Kreuzen

lindakreuzen

Linda Kreuzen
cd-ep
singer/songwriter

Linda Kreuzen wil mensen raken, zoals ze zelf graag geraakt wordt door muziek. Met liedjes van kracht, optimisme, verdriet en wanhoop, zoals ze zelf omschrijft. Ze speelt al sinds haar 15e gitaar en brengt nu dan eindelijk haar eerste plaatje uit. Op vrijdag 26 oktober 2012 lanceerde ze deze in De Unie te Rotterdam. Singer/songwriter Linda Kreuzen was eerder te horen tijdens de voorrondes van het tv-programma De Beste Singer-songwriter van Nederland.

Het is een prachtig vormgegeven ep geworden in boselfsferen, met veel groen en engelachig blond. Inhoudelijk is de plaat minder sprookjesachtig. De vier songs Keep It Clear, Run Run Run, What Do You Want en Heartbeat Wasted gaan over gebroken harten, hoe daar vanaf te komen en andere serieuze zaken.


Linda Kreuzen – Keep It Clear

Zoals een singer/songwriter betaamd, weet Linda haar verhaal goed te vertellen en komt ze bij de luisteraar ‘binnen’. Op sommige momenten in de song Keep It Clear spreekt ze haar teksten zelfs meer dan ze zingt en lijkt het even of we naar de Franse zangeres Soko luisteren. Op die manier weet ze de aandacht heel goed vast te houden.

Linda heeft geen doorsnee blonde meisjes-stem. Ze heeft iets liefs en tegelijk ook iets stevigs. Linda kiest soms voor een zoet geluid, maar komt ook verrassend rauw uit de hoek. Het scherpe randje dat haar eigenheid voor een groot deel bepaald, kan op enkele momenten een struikelblok vormen. Het pakt in gewichtige uithalen in de hoogte namelijk niet altijd even mooi uit. Wat ook een klein puntje van kritiek blijft is het Engelse accent dat hier en daar te wensen over laat. Zeker niet onoverkomelijk of dermate storend dat er niet doorheen te luisteren is.

De ep varieert mooi tussen kleinere liedjes en groter uitgepakte songs met band. Hierin laat Linda horen dat ze, gedragen door een band, ook steviger uit de hoek kan komen. Op de plaat zijn Ingmar Spaaij (gitaar), Bob Fridzema (toetsen), Rogier Hemes(bas) en Jan Pohl (drums) te horen. Bovendien zingt er een rits aan zangers mee in de backings. Zo zijn ook Joris Lutz, Richard Beukelaar, Kim Sleeuwits en Bregje Lacourt te horen op de ep.

Download de ep via iTunes of Bandcamp.

Sp. 91 / Roufaida A.