Oliver Alexander

transmissionTransmission
cd-ep / download-ep
singer/songwriter / pop / jazz

Op 8 april 2015 presenteerde Oliver Alexander zijn debuut-ep Transmission in een stampvol LantarenVenster te Rotterdam. Het leven van Oliver Alexander had tot voor kort een hoog “ideale schoonzoon-gehalte”. Na het afronden van het gymnasium begon hij direct aan een studie Bedrijfskunde. Vier jaar later zat hij al achter een bureau als Marketing Manager bij een groot bedrijf. Niets mis mee zou je zeggen, maar al snel begon het bij hem te knagen.

Hij droomde van jongs af aan over een carrière als singer/songwriter en schreef al jaren liedjes. Toch koos hij in zijn leven steeds de ‘veilige’ weg, het pad richting bedrijfsleven. In 2013 zette hij zijn baan echter opzij en besloot zijn leven in het teken van de muziek te zetten. En dat is hem gelukt. Na de release werd Oliver Alexander uitgeroepen tot Radio 6 Soul & Jazz Talent en speelde hij bij De Wereld Draait Door.

En geheel terecht, want met Transmission levert deze crooner van de lage landen een ijzersterk debuut af. De ep bestaat uit vijf liedjes, die stuk voor stuk enorm prettig in het gehoor liggen. Oliver Alexander is vocaal erg sterk en beschikt over een warm, rokerig stemgeluid die bij vlagen doet denken aan grootheden als Michael Bublé, Billy Joel en Robbie Williams. De ex-marketing manager is ook niet van de halve maatregelen; voor dit project heeft hij een elf-koppige band opgetrommeld en liet hij de plaat produceren door Holger Schwedt, die samenwerkte met Hollandse grootheden als Bløf, VanVelzen en Miss Montreal. Als je het doet, doe het dan meteen goed. Zeg maar.

Al meteen bij de eerste klanken van opener en single I’m Gonna Love You More sleept Oliver Alexander je mee door zijn rooskleurige jazzpopwereldje. Geweldig gearrangeerde blazers, ronkende baslijntjes, strakke drums, puik gitaarwerk, prettige koortjes, pianoakkoorden die klinken als een zonnige lentedag en warme gitaarlijntjes. Het zit er allemaal in. De nummers luisteren lekker weg als geheel en vervelen geen moment, mede door de afwisseling tussen vrolijke en gedragen songs zoals de ballad This Time en het mierzoete The Cure is You, twee absolute topsongs op deze ep.

De strakke productie maakt de plaat ook nog eens een feest om naar te luisteren. Wat opvalt, is dat Oliver Alexander wat zang betreft nog niet helemaal “durft”. De zanglijnen zijn bij vlagen wat vlak en lenen zich prima voor wat lekkere adlibs en uithalen. Maar Oliver Alexander speelt op safe en daar is eigenlijk gewoon helemaal niks mis mee.

Oliver Alexander behoort momenteel tot de top van de Rotterdamse muziekscène en deze man mag gehoord worden! Een singer/songwriter en entertainer in hart en nieren, die twee jaar terug de beste beslissing in zijn leven heeft genomen. Oliver Alexander bevestigt met Transmission nog maar eens dat er niks verkeerd is aan het volgen van je hart en dromen.

De ep Transmission is digitaal verkrijgbaar via Itunes en Spotify en vele andere digitale platformen.

Wil je meer weten over Oliver Alexander? Bezoek zijn website of Facebookpagina.

Thomas Florusse

Tourverslag: Mark Blomsteel in Bergheim, Duitsland

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. De Rotterdammer Mark Blomsteel woont in Nashville – ‘Music City’ – USA en kwam in de tweede week van april voor een aantal shows weer terug deze kant op. Hij speelde op de International Country Music Messe, een van de grootste countryfestivals in Europa, gehouden in Bergheim, Duitsland. Zijn ervaringen deelt hij in een kort tourverslag… 

10 t/m 12 April werd in het Duitse Bergheim de internationale Country Music Messe gehouden. De Messe is een van de grootste countryfestivals van Europa waar artiesten, promotors, bookers en fans van het genre uit alle uithoeken van de wereld bij elkaar komen. Een uitgelezen plek om te netwerken dus. Ik was geboekt om op zaterdag 21:00 uur een optreden te geven op de Stars & Stripes Main Stage en dus gingen we met de volledige band richting onze oosterburen.

Veel tijd om voor te bereiden was er niet, daar ik woensdagochtend pas was aangekomen in Nederland en de jetlag een paar dagen duurde. De setlist was al een paar weken klaar en de bandleden bij elkaar gezocht. Bandleider Leon Priest had er drie nieuwe mensen bij gehaald dus het was afwachten hoe alles met elkaar klikt.

foto 1Zaterdagmiddag ontmoetten we backing vocaliste Marieke Dollekamp (bekend van The Voice en Marco Borsato) bij Leon thuis in de studio voor een vocale repetitie. Gelukkig klikte dat meteen en onze stemmen blendden erg goed. We hadden hierdoor niet veel tijd nodig en besloten om wat eerder richting Bergheim te gaan.

Vanaf Rotterdam is het zo’n tweeënhalf uur rijden. Je kijkt je ogen uit als je de grens over gaat en alle auto’s je met 140/150 km per uur voorbij scheuren. Dit is echt weer even wennen na de USA.

De helft van de band kwam bij Mönchengladbach in de file terecht, omdat het plaatselijke voetbalteam Borussia net een wedstrijd had gespeeld en het stadion vlak naast de autobahn ligt.

Eenmaal aangekomen was er nog wat tijd om rond te kijken en wat bekenden te ontmoeten. We werden goed opgevangen door leden van de Nederlandse band Music Road Pilots, die al jaren naar dit event gaan. In ieder geval een stuk beter dan door het organiserend comité!

foto 2Binnen vijf minuten waren er al fans die de speciaal voor dit festival gemaakte flyerkaarten gesigneerd wilden hebben. Het rondlopen op het festival was een hele ervaring. Als je zelf Amerika gewend bent merk je hoe over de top de mensen in Europa kunnen zijn. Veel mensen zijn fan van linedancing en old country, maar kleden zich dan ook echt als cowboys.

Er waren drie podia waarop diverse artiesten stonden te spelen (in totaal zo’n 80 bands) en er waren best veel Nederlanders bij. De main stage was behoorlijk groot en de zaal al gauw gevuld met een man of 500.

foto 3We kozen er voor om nog wat dingetjes door te nemen in een kleedkamer onder het toneel, maar door een Russische country band die ook voor heavy metal door kon, was dat niet echt een succes. Om half negen was het tijd om op te bouwen en een hele korte soundcheck te doen.

Na een mooie aankondiging in het Duits, begonnen we ons optreden met de titel track van mijn album Crank It.

Het geluid was niet al te best maar de energie spatte er wel van af en dit maakte het publiek erg enthousiast. Vooral ook de ballads Saving That For You en Endless Summer Nights vielen in de smaak. Tijdens diverse nummers kwam er ook linedancing aan te pas in een speciaal vrijgelaten ruimte voor het podium.

Na een groot applaus mocht ik daarna achter een stand plaatsnemen om nog wat fans te ontmoeten en ook een aantal radiomakers uit Zweden, Luxemburg en Duitsland te woord te staan.

Helaas viel de cd verkoop erg tegen,daar we gehoopt hadden hier wat van onze kosten mee te compenseren.

Daarna kwam de man met de hamer bij mij langs. Het was dus de hoogste tijd om weer terug te rijden naar Rotterdam waar ik uiteindelijk om 3.00 uur in mijn bed lag. Het was een hele ervaring; de Country Music Messe in Bergheim!

foto 5

De band:
Mark Blomsteel (lead vocal), Lars Beuving (drums), Jurre Hogervorst (bas), Leon Priest (piano en bandleider), Johan Hakkens (gitaar), Wim van der Vliert (akoestisch gitaar) en Marieke Dollekamp (backing vocals).

Mark Blomsteel